12.5.2021

Stoletý český volejbal se světu ukáže v Ostravě hned dvakrát

Už za několik týdnů čtyřhvězdičkový turnaj v Ostravě jako nejvyšší možná kategorie v mezinárodním plážovém volejbale a na konci léta spolupořadatelství evropského šampionátu mužů v klasickém šestkovém volejbale. Český volejbal století organizované činnosti připomíná právě hlavně tím, že se těmito výraznými mezinárodními akcemi připomene celému volejbalovému světu. „Těší nás to i proto, že třeba s mistrovstvím Evropy se nám daří držet trend, že každou dekádu takto vrcholnou akci dokážeme uspořádat,“ říká Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu, jenž před několika dny svůj post obhájil na valné hromadě svazu a český volejbal tak povede i v dalších letech.

Začněme tedy od konce, právě evropským šampionátem. Jak zapadá do oslav?

Výborně a my jsme rádi, že právě letos můžeme navázat na šampionáty, které u nás v minulosti proběhly. Není jednoduché takovou akci uspořádat a nám se to pravidelně daří. Navazuje na šampionáty, které Česko pořádalo před deseti a dvaceti lety.

Hrát se bude v Ostravě, proč právě tam?

Vyplynulo to z podmínek, které je potřeba připravit, což se týká především haly a její nutné kapacity. Navíc Ostrava má s pořádáním podobných akcí zkušenosti, je to volejbalové město s blízkostí na Polsko, dalšího spolupořadatele mistrovství. Evropský šampionát spolupořádají kromě těchto zemí ještě Estonsko a Finsko a pro nás je významné i to, že budeme právě po Polsku, kde se odehraje i finálový víkend druhým nejvýraznějším státem. Vedle základních skupin nás čekají čtyři utkání osmifinálové fáze a dvě čtvrtfinále, podle mě to bude svátek volejbalu se vším všudy.

Jste v naději, že i s diváky…

To bychom samozřejmě byli rádi. Věříme, že alespoň v nějakém počtu budou moci na zápasech být přítomni, což ukáží následující týdny.

Podobně na tom je i J&T Banka Ostrava Beach Open 2021, který v Ostravě proběhne už na začátku června. Jak vnímáte pozici turnaje v hierarchii plážového volejbalu?

Jde o poslední čtyřhvězdičkový turnaj, kterým lze získat body do žebříčku, na jehož základě se páry kvalifikují na olympijské hry v Tokiu. Předcházející dva ročníky ukázaly, že beachvolejbal do Ostravy patří a věřím, že se to letos znovu potvrdí.

Jde o velkou šanci i pro domácí hráče a hráčky i právě vzhledem k blížící se olympiádě. Co říkáte jejich současné pozici?

Že pro nás jako pro český volejbal je komfortní. Vypadá to totiž, že budeme v Tokiu mít zastoupení jak v mužské části soutěže, tak v ženské. Kluci mají účast jistou na více než 99 procent, děvčata se na žebříčku posouvají každým turnajem a v Ostravě to mohou úspěšně završit. I proto to bude podle mě velmi zajímavý turnaj. Vedle poslední možnosti získat místo na olympiádě půjde i o to získat pro olympijský los co nejlepší výchozí pozici, navíc to před Tokiem bude vlastně poslední šance zahrát si tak kvalitně obsazený turnaj.

Obě výše zmíněné akce zapadají do rámce oslav sta let organizovaného volejbalu v Česku, čím se ještě český volejbal v jejich rámci hodlá prezentovat?

Jde o řadu akcí, kterými si chceme jednak připomenout slavnou minulost a jednak ukázat, že volejbal patří mezi nejvýznamnější sporty nejen v Česku. Proto chystáme například výstavu 100 let Českého volejbalu včetně historických artefaktů v Národním muzeu, je navíc připravena putovní exhibice. Oslavy výročí připravují také jednotlivé krajské svazy, takže proběhnou i na regionální úrovni.

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Jiří Zerzoň

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018