21.9.2022

Lvi míří nejvýš, ale jejich cílem je vidět své odchovance na palubovce

Pražští Lvi vstupují do nové sezóny mužské UNIQA volejbalové extraligy 2022/23 jako vicemistr ČR. Vytoužený titul jim loni utekl o vlásek, přesně řečeno o jeden jediný bod. Letos opět míří na příčky nejvyšší, ale nechtějí ani zapomenout na výchovu mladých hráčů.

Za pár dní se opět roztočí kola naší nejvyšší soutěže a ambiciózní tým pražských Lvů chce hrát opět o medaili nejcennější. „Odstupem času loňské stříbro beru jako velký úspěch. Hlavně jsme ukázali, že patříme do české špičky a to, co děláme, myslíme vážně. Kostra týmu zůstala stejná, pouze jsme vyměnili univerzály (Casey Schouten a David Kolátor) a doplnili blokařský post (Martin Tibitanzl). Nicméně zásadní změnou je nový trenér, kdy jsme oslovili Argentince Manuela Barriala, který by do týmu měl přinést nové know-how a přímější spojení se zahraničním volejbalem,“ říká hlavní mecenáš Lvů a předseda klubu Tomáš Janeček.

Lvi mimo zápasy v UNIQA extralize čeká ještě jeden volejbalový svátek. V CEV Cupu přivítají slavnou Piacenzu, v jejíž dresu mohou diváci vidět světové hvězdy jako Francouze Brizarda, Brazilce Lucarelliho Souzu, Kubánce Robertlandy Simóna a Yoandy Leala. „Nebudeme mít co ztratit a pro nás to budou velké volejbalové dny. V Itálii se před vyprodanou halou nehraje každý den. V hale PalaBanca nás může čekat až 3700 horkokrevných fanoušků,“ komentuje pohárové zápasy kapitán Lvů Jakub Janouch. Nicméně prvním krokem je dobře vstoupit dobře do naší nejvyšší soutěže.

Hned v prvním kole čeká Lvy čtvrtý celek loňské extraligy, nevyzpytatelné Aero Odolena Voda. „Myslím si, že letos bude extraliga vyrovnaná a nebude pouze o třech až čtyřech klubech. Tradičně to bude Karlovarsko, Jihostroj, dále pak Dukla, která loňský neúspěch určitě nechce zopakovat, neskromně říkám i my. Nicméně já vidím i potenciál ve středočeských klubech,“ přibližuje svůj pohled na nadcházející ročník UNIQA extraligy smečař a kapitán slovenské reprezentace Tomáš Kriško. „Já jsem hodně zvědavý, s čím přijde Brno. Změnili nahrávače a taky snaží zabudovat do týmu svoje odchovance,“ doplňuje svého parťáka Janouch.

Zahraniční trenér u českého klubu, to není úplně pravidlo, ale Lvi v tom vidí příležitost přiblížit se světovému volejbalu a jeho trendům. Trenér Manuel Barrial je respektovaný argentinský stratég, který si prošel vypjatými zápasy v nejvyšší argentinské soutěži i v jihoamerické lize mistrů. Do Lvů přináší hlavně důraz na dodržování taktických pokynů v obraně, což by měl být hlavní pilíř budoucího úspěchu.

Lvi ať chtějí nebo nechtějí, navazují na tradici VŠ Praha, USK Praha, ČEZ Praha. Tyto týmy byly vyhlášeny tím, že nejvyšší soutěž hráli s mladými hráči, svými odchovanci. A této historické tradice a odpovědnosti se současné vedení Lvů nezříká. „Ano, naším cílem je vidět na palubovce při zápasech áčka naše odchovance, ale to je běh na dlouhou trať. My jsme se na ni vydali a chceme, aby se naši kluci učili vedle profesionálů, ale musí to mít kvalitu. Nejsme pro žádné limitování cizinců nebo jinou restrikci. Myslím si, že 1. liga, kde hraje naše béčko, není špatná soutěž a pokud se tam mládežníci prosadí, mají cestu do áčka určitě otevřenou. Jak říkám, musí to mít kvalitu, pokud béčko nepostoupí do play off 1. ligy, tak tam asi moc hráčského potenciálu pro áčko nebude. Nicméně výchova mládeže je pro nás jedna z priorit a věřím, že v blízké budoucnosti budou v áčku „válet“ zase naší odchovanci,“ obhajuje svůj pohled na počet cizinců v extralize předseda klubu Tomáš Janeček.

Nezbývá než Lvům popřát hodně štěstí a hlavně zdraví, bez kterého se žádný hráč neobejde. A Tomášovi Janečkovi přejeme, ať jeho vize o svých odchovancích na palubovce nabere brzo reálných obrysů.

 

Autor: Jiří Carba, foto VK Lvi Praha

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018