17.9.2020

Nová sezóna volejbalistů Dukly Liberec zahájena

Volejbalový klub Dukla Liberec oficiálně zahájil již 73. sezónu. Zahájení se konalo venku před vchodem do V.I.P. zóny haly Dukly Liberec za přítomnosti řady sponzorů, vedení Dukly a skoro všech hráčů VK Dukla Liberec. Zahájení si nenechal ujít ani hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Slova se ujal ředitel liberecké Dukly Pavel Šimoníček, který nastínil cíle Dukly v nadcházejícím ročníku UNIQA extraligy. Zároveň informoval přítomné o přípravě, aktuálním stavu družstva a o tom, jak budou probíhat organizačně domácí zápasy.

Pavle, jak je Dukla na novou sezónu připravená..

Prožíváme velmi těžké období, protože se musíme hlavně vypořádat s tím, co vlastně můžeme a co ne. Vstoupil nám do přípravy covid-19. Muži měli vynikající přípravu v Harrachově, ve Špindlerově Mlýně. Do přípravy jsme vložili spoustu úsilí i peněz a byli jsme nadmíru spokojeni, jak nám vše vychází a hráči se po fyzické stránce velmi zlepšují. Ale po prvním turnaji nám do přípravy vstoupila karanténa hráčů. Celkem deset hráčů ze čtrnáctičlenného kádru bylo pozitivní na covid-19 a zbytek družstva skončil v karanténě. Hráči byli v karanténě čtrnáct až dvacet dní, podle toho jak se u nich covid-19 projevil. To znamená, že nyní začínáme úplně odznova, začínáme letos bez přípravných zápasů, což je pro nás abnormální situace.

Tento týden již začíná nová sezóna, bude již družstvo Dukly mužů kompletní?

Bohužel nebude. Stále v karanténě máme nahrávače Jirku Srba, blokaře Jakuba Veselého a chybí posila z Příbrami na post smečaře Radek Suda.

Jak to bude vypadat při domácích zápasech?

V současné době budou muset diváci přijít do hlediště v rouškách. Rozhodli jsme se, že otevřeme dvě tribuny. Každá tribuna bude mít svůj samostatný vchod. Na jednotlivé tribuny může přijít pouze 500 diváků. Kdy spočítáme obě tribuny, jedná se pomalu o celkovou kapacitu naší haly. Rozhodli jsme se, že na první utkání budeme prodávat permanentní vstupenky v omezeném množství, protože nevíme, jak to vše do budoucna vše bude pokračovat. Letos prodáme pouze 100 permanentních vstupenek a víc letos bohužel ne. Lidé si budou moci na utkání kupovat jednotlivé vstupenky. Dříve jsme rozdávali permanentní vstupenky mezi naše sponzory a partnery, také jsme prodávali se slevou pro rodiče dětí, přítelkyně hráčů a podobně. Ale nevíme, jak to bude s omezením diváků, proto jsme se takto rozhodli. Nechceme lidi zklamat, kdyby přišlo přísnější opatření.

Letos Dukla posílila, jaké jsou cíle pro novou sezónu?

Chtěli bychom hrát dobře jako minulé sezóny. Dukla má ve volejbale silné jméno. Když si vezmeme historii za posledních 22 let, získali jsme čtyři tituly a 12 stříbrných a bronzových medailí. V posledních dvaceti letech jsme se jen 2x nedostali do semifinále. Pro nás je semifinále absolutní povinnost. Samozřejmě to letos nebude vůbec jednoduché. V soutěži jsou velmi silné týmy, jako České Budějovice, Karlovarsko, letos i Praha. Tradičně Kladno, Ostrava se bude chtít určitě na nás vytáhnout. Loni překvapilo Brno. To ani nemluvím o AERU, Příbrami a dalších. Žádné utkání nebude letos jednoduché. Nemohu zde vyjmenovat všechny týmy, ale i ostatní letos posilovaly a mají velmi silnou základní sestavu a můžou kohokoliv překvapit a můžeme být letos svědky velkých překvapení. A zda se dostaneme i letos do semifinále, to už je i o štěstí, zdraví hráčů, přesto si letos věříme, tým na to máme.

Od roku 2009 působí v roli hlavního trenéra volejbalistů Dukly Michal Nekola. Ani v letošní sezóně tomu nebude jinak.

Letos jsi předal reprezentační povinnosti a můžeš se plně soustředit na Duklu…

Nóó, po čtyřech letech jsem konečně zase mohl absolvovat přípravu ve svém klubu. Sice nakonec byla narušena karanténou, ale i tak jsem měl z přípravy velmi dobrý pocit. Nejen po fyzické stránce, ale jak dobrý měl ten tým charakter. Pevně věřím, že vše bude pokračovat i v začínající sezóně.

Pomáhal jsi s výběrem nových hráčů, kteří přišli Dukly?

Ano, letos jsme vybírali společně a velmi pečlivě. Věřím, že ti kteří přišli, tak udělají maximum pro to, abychom uspěli všichni společně. Protože vyhráváme a prohráváme jako celý tým, takže individuální výkony sice jsou hezké, ale my musíme hrát jako družstvo. Tento tým má sílu a bude to chtít určitě ukázat.

Jaký vliv bude mít při začátku sezóny karanténa, ze které se nyní hráči postupně vrací…

Je pravda, že když jsme se začali pomalu herně rozjíždět s míči, absolvovali jsme první turnaj, který se jevil docela slušně, tak nás zastavila ta karanténa. Nyní vlastně začínáme od začátku. Měli jsme čtyři tréninky společně a to ještě ne úplně komplet, protože jsou stále tři hráči v karanténě. Máme pouze týden do ligy a není to vůbec jednoduché. Musíme být trpěliví a pomalu pracovat krok za krokem a věřím, že to bude zase dobré.

Když se podaří odehrát celá soutěž, jak vidíš postavení Dukly na konci sezóny?

Jak jsem říkal, já osobně mám cíle a Dukla také, vždy jen ty nejvyšší. Můj cíl osobně je postoupit do finále extraligy a určitě i do finále Českého poháru, protože jsme dva roky po sobě prohráli v semifinále a to je smutné, tak toto chceme určitě napravit. Co se týče evropského poháru, tak jsme dva roky po sobě vypadli s Galatasaray Istanbul. Loni jsme s nimi podali nadstandardní výkon. Venku jsme prohráli 3:1, ale doma jsme je dokázali přehrát 3:0, ale až ve zlatém setu jsme podlehli. Zlatý set to je taková loterie. Zde se soupeři podařilo odskočit hned na začátku a postoupit. Přesto si myslím, že jsme Český volejbal a Duklu reprezentovali velice dobře a věřím, že v letošním roce na to navážeme.

 

Autor: Zdeněk Šolc, foto Václav Černý

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018