26.4.2022

Pojedou Lvi dál na vítězné vlně nebo Karlovarsko využije své zkušenosti z finále?

Máme před sebou poslední série letošního play off UNIQA volejbalové extraligy mužů 2021/22, ale ty nejdůležitější – finále a zápasy o bronzovou příčku.

Do finále se podle předpokladů probojoval loňský mistr z Karlových Varů. To, že je Karlovarsko ve finále jistě není ani takovým překvapením, ale jak se tam dostalo, vzbuzuje respekt. Ani jeden zápas v play off neprohrálo a ztratilo pouhé dva sety. Karlovarští potvrdili papírové předpoklady, i když ani oni se během sezóny nevyhnuli malým zaváháním, tak naladili formu na vyvrcholení sezóny báječně. Na druhou stranu mají se Lvy letos zápornou bilanci, oba zápasy základní prohráli 2:3, ale všichni víme, že play off je vždy o něčem jiném. „Někdy převažuje sportovní stránka, jindy ta psychologická. Musíme dobře reagovat na vývoj série," má jasno trenér Jiří Novák, který dovedl Karlovarsko už ke dvěma titulům. Volejbalisté Karlovarska odehráli ve vyřazovací fázi zatím jen šest zápasů, zatímco Lvi už devět. „Pražský tým si sednul, prošel dvěma těžkými sériemi," připomněl kouč Novák úspěšné obraty Lvů v soubojích s Kladnem a Českými Budějovicemi. „Teď půjde o to udržet chladnou hlavu, odehrát dobrý sport, nekoukat se na to, jestli je to finále. A že máme se Lvy v letošní sezóně negativní bilanci? Nemyslím si, že by to mělo sehrát nějakou významnou roli. Ty zápasy byly brzo v sezóně, Lvi měli trochu jiný tým a hlavně, finále bude něco jiného. Půjde hlavně o to se vyrovnat s tou důležitostí zápasů a s děním okolo zápasů, asi to bude trochu i o hlavě. Co se týče zkušeností z takto vypjatých zápasů? Myslím si, že na hřišti u hráčů to bude nastejno, všichni hráči si prošli podobnými zápasy. Možná pro klub, který je poprvé ve finále to může být novinka, ale jak říkám, většina hráčů už má něco za sebou," dodává Novák.

Soupeřem Karlovarska budou možná trochu překvapivě Lvi Praha. Ty si svoji krizi zažili ve čtvrtfinále s Kladnem, kdy prohrávali 2:1 na zápasy a v kladenské hale 1:0 na sety. A právě v koncovce druhého setu Pražané sérii otočili a dostali se na vítěznou vlnu, kterou potvrdili hlavně v semifinále. V něm překvapivě lehce přehráli úřadujícího vicemistra Jihostroj České Budějovice a zaslouženě si zahrají o svůj největší klubový úspěch. Navíc mají s Karlovarskem letos pozitivní bilanci, a to je taky trochu vypovídající, že na úřadujícího mistra umějí zahrát, což potvrzuje i trenér Lvů Tomáš Pomr. „Vždycky máš trochu v hlavě týmy, na které se ti hraje dobře a naopak. Je dobré, že s Karlovarskem máme pozitivní bilanci a víme, že je umíme porazit, ale play off je jiné než základní část, na to je potřeba myslet.“  Přestože Lvi jsou ve svém prvním finále, na zkušenosti z vypjatých zápasů je to „fity – fifty“, myslí si Tomáš Pomr. „Zkušenosti by měly být na obou stranách stejné, Karlovarsko již dva tituly má, u nás zase zkušenosti z finálových zápasů má Todua, Janouch, Kriško a Van Dijk, tzn. tady by rozdíl být neměl. Hrajeme s Karlovarskem podobný volejbal, bude se hrát vysoko nad sítí a jsme si vědomi jejich největší zbraně, čímž je servis,“ dodává.

O bronz se utká Aero Odolena Voda s Jihostrojem České Budějovice. Tyto zápasy poražených semifinalistů jsou vždy o motivaci, i když je ve hře medaile. „Odolka“ ji možná bude mít o trochu větší, protože o medaile nehrála dlouhých 18 let, ale ani Jihostroj by z letošní sezóny nechtěl odcházet „s prázdnou“.

Obě série se rozehrají již 27. 4. 2022 a zápasy můžete sledovat na www.volej.tv, https://www.ceskatelevize.cz/tv-program/hledani/?filtr[nadtitul]=Volejbal nebo na mobilní aplikaci Český volejbal, která je ke stažení na Google Play nebo App Store.

Finále se hraje na tři vítězná utkání, ke konečnému třetímu místu stačí výhry dvě.

První zápasy série:

středa 27. dubna

finále

  • 19:15 VK ČEZ Karlovarsko – VK Lvi Praha (přímý přenos ČT sport)

o 3. místo

  • 18:00 VK Jihostroj České Budějovice – Aero Odolena Voda

 

Autor: Jiří Carba, zdroj ČEZ Karlovarsko

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018