16.10.2021

Příbramští Kocouři se postarali o velké překvapení na úkor Karlovarska

Sobotní zápasy UNIQA volejbalové extraligy mužů 2021/22 přinesly nejedno překvapení. O to největší se zasloužila Příbram, která si z palubovky Karlovarska odvezla senzační vítězství a ukončila tak dosavadní neporazitelnost úřadujícího mistra. Poprvé v sezóně bodovaly týmy Odoleny Vody a Liberce. Aero potvrdilo, že v domácím prostředí může překvapit nejednoho favorita a tím byli v dnešním zápase pražští Lvi. Dukla přehrála v prvním domácím zápase celek Ústí nad Labem. Vcelku hladký průběh měla utkání v Českých Budějovicích a na Kladně. Jihostroj se sice proti Ostravě dostával pomalu do tempa, ale pak jasně dominoval. Kladenští Orli potěšili své fanoušky v zápase s Black Volley Beskydy první domácí výhrou. 4. kolo bude dohráno v pondělí televizním utkáním Brna se Zlínem.

VK ČEZ KARLOVARSKO – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

V rámci 4. kola UNIQA extraligy mužů přivítalo Karlovarsko tým Příbrami. Domácí volejbalisté marně hledali recept na hru Kocourů, kteří si překvapivě, ale zcela zaslouženě nakonec odvezli z Karlových Varů do tabulky plný bodový zisk.

VK ČEZ Karlovarsko – VK Euro Sitex Příbram 1:3 (23:25, 23:25, 25:20, 20:25)

Rozhodčí: Velinov, Hladišová

Počet diváků: 600

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Vašina, Wilson, Indra, Wiese, Patočka, Keemink, libero Pfeffer. Střídali: Kočka, Zajíček, Fišer, Ihnát, Římal

Hosté: Böhm, Trojanowicz, Johansen, Madaloz, Hobern, Dolgopov, libero Verasio. Střídali: Jakub Ureš, Filip Ureš, Šábrt

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Mrzí to no, první set dobře rozehraný, pak jsme si je nechali ujet. Hodně náročný zápas, hlavně psychicky. Bylo těžké najít nějakou zbraň.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Gratulace Příbrami za zasloužené vítězství. Nám chyběla mentální síla, nehráli jsme na maximum. I když jsme dobře začali, tak mentální agresivita byla na straně Příbrami.

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): Pro nás celkem překvapení dneska, nicméně si myslí, že jsme si dnes výhru zasloužili. Zatlačili jsme servisem a to rozhodlo. Máme dobře zorganizovanou obranu a výborně nám zahrál univerzál.

Martin Demar (trenér VK Euro Sitex Příbram): „My jsme nečekali, že tady vyhrajeme, i když víme, že Vary mají hodně zápasů. Doufali jsme, že budou unavení. Měli jsme štěstí, že jsme vyhráli první a druhý set. Třetí set jsme se trošku zbláznili, nemysleli jsme na volejbal a ve čtvrtém setu jsme odvedli dobrou práci.

Popis utkání:

Domácí si od začátku setu drží dvou až tří bodové vedení až do stavu 10:10, kdy Příbram po dobré obraně v poli a následném složení těžkých míčů poprvé odskakuje na 12:10. Karlovarsko udělalo pár chyb na podání a jejich útoky hosté ubránili, tím se Příbram ujímá vedení 16:13. Stejný scénář předvedla Příbram, pár nevynucených chyb, domácí úspěšná obrana na síti a je opět vyrovnáno 16:16. Hosté tlačí Karlovarsko na podání a domácím se nedaří odztrátovat, to posílá do vedení 22:19 v koncovce opět Příbram. Úspěšnou obranou na síti se podaří domácím přiblížit, ale univerzál na straně hostujícího celku skládá a ještě přidává eso na podání. Chyba Příbrami na útoku dává Karlovarsku naději zvrátit první set 23:24, ale úspěšným útokem středem vyhrává Příbram první set 25:23.

Druhý set se naopak do mírného náskoku dostává vždy Příbram. Na obou stranách jsou k vidění skvělé útoky středem, ale lepší mezihra funguje na straně hostů, kteří vedou 8:5. Hosté dominují obranou na síti a agresivním útokem, čímž odskakují domácím o šest bodů. Trenér domácího týmu Jiří Novák posílá do hry druhého nahrávače pro změnu tempa hry. Příbram začala oproti prvnímu setu chybovat na podání, ale svým agresivním útokem si stále drží náskok. Karlovarsko v koncovce tento náskok stahuje na 20:22. Chyba Příbrami na útoku a úspěšný útok domácích znamená vyrovnání na 23:23. Po dobré obraně a útocích chyběla domácím špetka štěstí, set opět prohrávají 23:25.

Do třetího setu vstoupilo lépe Karlovarsko, které dvakrát bodovalo podáním. Za stavu 7:3 pro domácí si trenér Příbrami bere oddechový čas. Domácí tým tlačí podáním a ukazuje, že umí být také agresivní na útoku a ujímá se vedení 15:10.  Příbram dokázala ubránit několik ztracených míčů v poli a stáhla vedení Karlovarska na dvoubodové, ale přispělo tomu také několik špatných rozhodnutí rozhodčích. Koncovka třetího setu je tak velmi vyhrocená, ale Karlovarsko se lépe koncentruje a zvládá udržet chladnou hlavu i za tohoto stavu. Po úspěšné obraně na síti a útoku vyhrává set 25:20.

Ve čtvrtém setu ani jeden z týmů výrazně neodskakuje, hra se střídá bod po bodu. Hosté lépe ubránili několik míčů na síti a dostali se do vedení 10:7, na to reaguje Jiří Novák oddechovým časem. Domácí neútočí tak agresivně jako ve třetím setu, netlačí podáním a Příbram vede 16:11. Karlovarsko pomalu, ale jistě stahuje na 14:17 a trenér hostů si bere oddechový čas.  Domácí opět nejsou důrazní na bloku nebo útoku a Příbram v koncovce vede 21:16, za tohoto stavu si bere Jiří Novák oddechový čas. Příbrami stále vychází agresivní hra a vyhrává 25:20. Z Karlových Varů si tak odváží tři body.

Autor: VK ČEZ Karlovarsko, foto VK Euro Sitex Příbram

VK DUKLA LIBEREC – SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM

Poprvé v letošním ročníku UNIQA extraligy mužů se volejbalisté Dukly představili na domácí palubovce. Dukla chtěla poprvé letos bodovat, protože její mise v Karlových Varech a v Příbrami body nepřinesla. Ústí bylo na tom před tímto zápasem lépe. Doma dokázalo zvítězit nad AERO Odolena Voda bez ztráty setu a bylo zatím stoprocentní.

VK Dukla Liberec – SK Volejbal Ústí nad Labem 3:0 (25:19, 25:19, 25:19)

Rozhodčí: René Činátl, Petr Kvarda, delegát utkání Jaroslav Švejda

Počet diváků: 523

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Jakub Veselý, Filip Křesťan, Lukas Demar, Libor Leikep, Libor Bartůněk, Marcel Lux, libera Václav Kopáček, Jan Pavlíček. Střídali: Milutin Pavićević, Jan Pražák, Nadhir Diaz Gomez

Hosté: Miloš Vemič, Martin Tibitanzl, Rik van Solkema, Radek Suda, Marek Beer, Jiří Srb, libero Jiří Kořínek. Střídali: Jan Kasan, Matouš  Lank, Ivo Kobolka

Ohlasy po utkání:

Jakub Veselý (kapitán VK Dukla Liberec): Jsem rád, že jsme doma vyhráli. Je to po předešlých prohraných zápasech pro nás vzpruha. Doufám, že v těchto výkonech budeme pokračovat.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Hlavně gratulace klukům, že zvládli domácí utkání po dvou porážkách v řadě. Myslím, že jsme dneska byli lepším týmem. Tlačili jsme servisem a hlavně se nám dneska dařilo na ztrátu, což bylo klíčem k úspěchu.“

Jiří Kořínek (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Liberec nám nedal šanci a blahopřeji ke třem bodům.“

Lubomír Vašina (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „Dukla předvedla soustředěný výkon a v podstatě nás k ničemu nepustila. Měli výbornou přihrávku a my se nebyli schopni dostat do nějaké lepší akce nebo je zatlačit a vést třeba o dva nebo tři body, aby se vidělo, co by to se zápasem udělalo, kdybychom vedli. Nepovedlo se nám to a Dukla prostě dneska byla lepší ve všech činnostech.“

Popis utkání:

Dukla vstoupila do prvního setu sérií tří bodů, což donutilo ústeckého trenéra k vybrání prvního oddechového času. Liberečtí hráči si udržovali dostatečný náskok a nedovolili ústeckému týmu se na ně bodově dotáhnout a bez problému dokráčeli k vítězství v tomto setu, 25:19.

V druhém setu si Dukla celý set udržovala mírný náskok, který v závěru setu ještě navýšila a zvítězila s totožným poměrem jako v prvním setu, 25:19.

Do třetího setu Dukla vstoupila úspěšným útokem Filipa Křesťana. Hra obou týmů byla vyrovnaná až do stavu 5:4, kdy Dukla začala svůj náskok postupně navyšovat a za stavu 8:5 donutila ústeckého trenéra k oddechovému času. Na chvilku koncentrace libereckých hráčů povolila a tak si i domácí trenér vzal za stavu 9:8 oddechový čas. Liberecká Dukla si opět začala postupně vytvářet několikabodový náskok a nedovolila Ústí se bodově přiblížit a zápas zdramatizovat. Zvítězila i v tomto setu s totožným skórem 25:19 a připsala si tak svoji první výhru v letošním ročníku extraligy.

Autor: Olga Roháčová

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK OSTRAVA

Stejně jako v prvním domácím zápase s Beskydy se i tentokrát Jihostroj dostával pomaleji do tempa. Po zvládnuté koncovce prvního setu už ale jasně dominoval. V druhém a třetím setu se Ostrava nedostala ani na deset bodů. České Budějovice se tak rychle radovaly z výhry 3:0.

VK Jihostroj České Budějovice – VK Ostrava 3:0 (25:22, 25:10, 25:9)

Rozhodčí: Krtička J., Poláček J.

Počet diváků: 860

Sestavy (od zóny I):

Domácí: de Amo, Stoilovič, Mach, Kriško, Licek, Polák, libero Kryštof. Střídali: Piskáček, Schouten, Michálek

Hosté: Jambor, Fořt, Kotas, Dvořák, Vancl, Bauman, libero Sobczak. Střídali: Jarosinski, Závodský A., Závodský R., Vašíček

Ohlasy po utkání:

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „V prvním setu jsme byli trochu nervózní. Soupeři se dařilo na servisu, my jsme na druhou stranu nebyli schopní servisem zatlačit. Od druhého setu se všechno odbrzdilo a zahráli jsme si krásné dva sety, které se musely divákům líbit.“

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „První set jsme nebyli schopní ohrozit Ostravu servisem. Soupeř si dobře přihrál a my jsme se těžko bránili. Od druhého setu už jsme ale prolomili příjem Ostravy, a to byl klíč. Od druhého setu už byl výkon takový, jaký bych si představoval.“

Tomáš Jambor (kapitán VK Ostrava): „Ve druhém a třetím setu jsme umožnili Budějovicím hrát naprosto bez zábran. Moc jsme nevzdorovali, ale musíme se dívat dopředu. Čekají nás soupeři, kteří jsou nám kvalitou bližší. Gratuluji domácím k výhře.“

Richard Vlkolinský (trenér VK Ostrava): „Prohra byla zasloužená. Domácí ve druhém a třetím setu totálně ovládli hru. Byl jsem překvapený, ale ani domácí neměli excelentně přihráno. Přesto z toho dokázali udělat útočné situace, které byly úspěšné. Do zápasu jsme šli s určitým záměrem, v prvním setu nám celkem vycházel, ale náš nahrávač to potom přehodnotil. Domácí přidali na servisu a bylo vymalováno.“

Popis utkání:

Ve čtvrtém kole UNIQA extraligy byl jasným favoritem domácí Jihostroj. Začátek utkání se ale nesl ve vyrovnaném duchu. Ostrava dobře podávala a domácí České Budějovice měly problémy na přihrávce. Jihostroj se ke konci setu držel ve vedení, k čemuž dopomohl dvěma krásnými bloky kapitán Mach. Za hosty se dařilo Fořtovi, který pomohl dostat první set do dramatické koncovky. Zkušený domácí tým si ale zvládl náskok pohlídat a zvítězil v prvním setu 25:22.

Od druhého setu ale jako kdyby začal jiný zápas. Jihostroj zlepšil servis i příjem a na hřišti naprosto dominoval. Hned dvě esa si v druhém setu připsal domácí univerzál Schouten, který na chvíli prostřídal skvěle hrajícího Kriška. Českobudějovičtí měli utkání plně ve svých rukou, Ostravě se naopak dařit přestalo. Druhý set tak domácí vyhráli velkým rozdílem 25:10.

Pokud v druhém setu Jihostroj dominoval, ve třetím soupeře nepustil vůbec k ničemu. Univerzál Kriško nasázel šest bodů a zdatně mu sekundoval i smečař Stoilovič. Domácí fanoušci si užívali sebejistý výkon svého týmu, se kterým byl spokojen i trenér Dvořák. Ostrava se ve třetím setu zmohla pouze na devět bodů, a to ještě získala dva body díky zkaženým servisům právě dvou zmiňovaných – Kriška a Stoiloviče. České Budějovice ovládly třetí set výsledkem 25:9 a radovaly se z jasného vítězství.

Autor: Matěj Mayer, foto Dan Kubát

AERO ODOLENA VODA – VK LVI PRAHA

Ve čtvrtém kole přivítalo AERO ve své hale hosty z Prahy. Přijeli Lvi podpoření středeční výhrou na Kladně, AERO zase ve středu postoupilo Českým pohárem do 3. kola. A jak už to bývá mezi těmito soupeři, hrál se skvělý a vyrovnaný volejbal plný dlouhých výměn. Nakonec byli šťastnějším týmem domácí, kteří celkově vyhráli 3:1. Za zmínku hlavně stojí obrat v posledním čtvrtém setu při stavu 8:15.

AERO Odolena Voda - VK Lvi Praha 3:1 (25:20, 20:25, 28:26, 25:22)

Rozhodčí: Kovář V., Slezák J., Koumarová O., Farář P.

Počet diváků: 456

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Horák, Démar, Shchadilov, Carmody, Hladík, Saada, libero Hadrava. Střídali: Chevalier, Chancy, Ribom

Hosté: Mihajlovič, Skakič, Todua, Janouch, Smith, Nedeljkovič, libero Moník. Střídali: Čech, McCarthy, Pliasetskyi, Vodička

Ohlasy po utkání:

Matyáš Démar (kapitán AERO Odolena Voda): „Krásný volejbal s dlouhými výměnami, musím pochválit hosty za hru v poli a hlavně pochválit naší lavičku, ta vyhrála a zařídila nám tři body.“

Martin Kop (trenér AERO Odolena Voda): „Myslím, že to byl kvalitní a dobrý zápas se šťastnějším koncem pro nás. Z mého pohledu kolektivní a bojovný výkon. Všichni hráči, kteří zasáhli do utkání ukázali na to, že můžou být v základní sestavě. Před velmi těžkým utkání s Příbramí ve středu, je to pro nás důležitá výhra.“

Jakub Janouch(kapitán VK Lvi Praha): „Gratulace domácím, podali z mého pohledu vynikající výkon. My jsme nevyužili příležitosti, které jsme měli, a i přesto, že jsme sahali po bodu, tak jsme nějakým způsobem prohráli. Nevím, jestli to bylo naším špatným útokem nebo to bylo výbornou obranou domácích a servisem.“

Tomáš Pomr (trenér VK Lvi Praha): „Gratulace výborně hrající Vodolce, dneska byla lepší na servisu a v obraně vysokých míčů. Tam my jsme neubránili, to mě nejvíc mrzí. Samozřejmě mě mrzí, že jsme měli několik setbolů nevyužitých ve třetím setu a ve čtvrtém setu vedení o pět bodů. Tohle jsme promarnili a tím pádem si domů nevezeme ani bod.“

Popis utkání:

Začátek utkání byl ve znamení domácí obrany na síti, díky které se dostalo AERO do čtyřbodového vedení. Pražané se však postupně dostali do hry a skóre bylo v polovině setu prakticky vyrovnané. I nadále vedlo AERO o dva body, v koncovce se díky uhraným bodovým míčům dostalo do pohodlného vedení o čtyři body. A hned první setbol domácí využili, čímž se dostali do vedení 1:0.

Do druhého setu se vstoupilo více vyrovnaně. Oba týmy se držely jeden druhého. V polovině setu se skóre několikrát přelilo z jedné na druhou stranu. V koncovce se však hostům podařilo zatlačit domácí servisem, ti si hůře připravovali pozice pro útok a rozdíl ve skóre pro Pražany narostl. Bylo srovnáno na 1:1.

Třetí set byl ze všech nejvyrovnanější od začátku až do konce. Na začátku se ve vedení oba týmy vystřídaly, v polovině bylo stále prakticky srovnáno. Koncovka byla velmi vyrovnaná, jako první se k setbolu dostali domácí hráči AERA, ale i Pražané měli dvě své příležitosti, jednou nebo dvakrát volný balon ze strany domácích. Hosté svou příležitost nevyužili, AERO pak již ano a vyhrálo třetí set 28:26. AERO vedlo 2:1.

Vstup d čtvrtého setu měl domácí tým špatný, naopak Lvy nepoznamenala předchozí koncovka. Hosté se dostali do čtyřbodového vedení, to domácí zachytili, ale nedařilo se jim stahovat náskok. Rozhodující moment přišel při servisu Tommyho Carmodyho. To totiž hosté vedli 15:8. V jednom postavení udrželi domácí hostující hráče poměrně dlouho a ti si už nebyli tolik jistí půdou pod nohami. Přišla ještě jedna série na podání a bylo srovnáno. Hala a domácí fanoušci bouřili. V koncovce přidali domácí bodové bloky, poslední útok středem hostů mířil do autu a bylo po zápase. Domácí hráči skvěle otočili stav ve čtvrtém setu a vyhráli celkově 3:1.

Děkujeme všem fanouškům za skvělou podporu. Bez nich by se hrálo těžko a mají obří zásluhu na obratu ve čtvrtém setu!

Autor: Tomáš Havlát

KLADNO VOLEJBAL CZ – BLACK VOLLEY BESKYDY

Po vloženém zápasu uvnitř týdne se oba celky utkaly v klasickém herním dni. Domácí Kladno prakticky dominovalo po celé utkání ve 4. kole UNIQA extraligy nad soupeřem z Beskyd. Středočeši zvítězili poměrně jasně 3:0 a hosté po zápase sami přiznali, že mají o čem přemýšlet do dalšího průběhu sezony.

Kladno volejbal cz – Black Volley Beskydy 3:0 (25:14, 25:23, 25:18)

Rozhodčí: Možnár, Spáčil

Počet diváků: 439

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Hýský, libero Kunc. Střídali: Lohr, Fortuník, Hancock, Vostárek

Hosté: Muroň, Provazník, Mečiar, McLain, Benda, Motyčka, libero Jelen. Střídali: Koloušek, Mišek, Kristián, Prokůpek

Ohlasy po utkání:

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): Důležité tři body. Úplně rozdílný zápas oproti středě. Nad soupeřem jsme měli od začátku navrch. Dobře, že jsme udrželi koncentraci po celý zápas a výsledek si pohlídali. Tato utkání mohou být nevyzpytatelná. Pochvala týmu, že jsme to takhle dobře zvládli.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): Na soupeře jsme se pečlivě připravovali, protože jsme viděli jeho utkání s Ostravou a Zlínem. Nakonec zápas skončil hladce pro nás, za což jsem rád, i když jsme si druhý set trošku zkomplikovali.“

Jakub Motyčka (kapitán Black Volley Beskydy): „S výkonem nejsme určitě spokojení. Přišlo mi, že jsme byli až přes příliš nervózní na přihrávce a následné nahrávce. Musíme změnit všechno hlavně v hlavách a mentálně se připravit lépe na další zápasy, protože takhle se volejbal hrát nedá. Ve druhém setu jsme možná soupeře uspali, ale naše hra se zvedla, už jsme ji trošku zklidnili a pomalu se do toho dostávali. Bohužel se nám nepovedlo urvat ani set, což je škoda.“

Jakub Salon (trenér Black Volley Beskydy): Kladno zaslouženě vyhrálo. Nevím proč, ale už od začátku zápasu jsme působili odevzdaně. To samozřejmě na žádného soupeře nebude stačit. Kladno je kvalitní soupeř, ale mohli jsme odehrát mnohem lepší zápas.“

Popis utkání:

Hosté dokázali držet krok s domácími pouze osm výměn, poté přišly minisérie kladenských bodů. Orli si pomáhali zejména servisem, ke kterým si pomáhaly útočnými skládkami. Beskydy naopak kazily jedno podání za druhým. A když Orli přidali i pár úspěšných bloků, připsali si první dějství rozdílem jedenácti bodu. První sadu uzavřel zkaženým zahajovacím úderem Mečiar.

Kladno razantně vstoupilo do prostředního dějství. Zejména Platačs zářil jak v útoku, tak i na bloku a rázem z toho bylo vedení až o pět bodů. Domácí náskok navyšovali, ale za stavu 20:12 přišel opět menší výpadek a Beskydy se dotáhly na rozdíl jediného bodu. V tu chvíli ale měli Středočeši setboly a poslední třetí využili, když Provazník opět zkazil servis.

Závěrečná sada byla opět kompletně v režii domácích. Přesné skládky udržovaly hosty na uzdě a domácí si vytvořili náskok až díky dvěma blokům. Hosté opět kazili a tentokrát dělali i chyby na nahrávce, což Kladnu hodně usnadnilo situaci. Závěr zápasu si pro sebe uzmul Kyjanica, který nejprve dvěma bloky přiblížil svůj tým k mečbolům a tečku udělal stylově esem.

Autor: Ondřej Jícha

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018