12.1.2023

UNIQA extraliga mužů bude mít i příští sezónu 13 účastníků

Po covidových letech, nedohraných soutěžích nebo zápasů bez diváků má letošní ročník UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23 třináct účastníků. Na základě doporučení AVOK-M (Asociace extraligových volejbalových klubů) rozhodl Výbor ČVS, že tomu bude stejně i příští sezónu.

lo

UNIQA volejbalová extraliga mužů je nejvyšší a jedinou profesionální volejbalovou soutěží v ČR. V letošní sezóně po dlouhé době změnila extraliga počet účastníků a důvod byl jasný, dva roky covidového „chaosu“. Již po necelé půlce letošního ročníku soutěže se ukázalo, že tento počet nečinní žádné organizační problémy a AVOK-M si demokratickým hlasováním odsouhlasila a následně předložila návrh Výboru ČVS zachovat současný stav i pro další sezóny. Výbor ČVS na lednovém zasedání vyhověl žádosti extraligových klubů (AVOK-M) a ve svém usnesení změnil rozpis soutěže EX-M, kde upravil systém sestupu a postupu. Jednoduše řečeno, vrátil se k nám všem známému systému baráže, kde se na tři vítězná utkání potká vítěz 1. ligy mužů s posledním z UNIQA extraligy.

Počet účastníků UNIQA extraligy, počet cizinců v ní nebo zapojení našich juniorů přecházejících do seniorské kategorie je již léta tématem hodně volejbalových diskusí. „Ano, toto jsou témata na širší diskusi, ale to, čím si prošly kluby poslední dva roky během covidu a s čím se perou nyní, kdy se jim zásadně zvyšují provozní náklady, má logicky vliv na stabilitu prostředí extraligových klubů.  Zachování počtu třinácti týmů oproti původnímu plánu snížit počet na dvanáct, by měl částečně toto zmírnit. Důležité je, že i nadále zůstává prioritou ČVS podpora kvality, která se rozsahem bude lišit u prvních deseti týmů hrajících play-off a těmi dalšími, a že soutěž zůstává otevřená pro případný postu a sestup,“ říká předseda ČVS Marek Pakosta. Zároveň zůstává v platnosti, že všichni účastníci naší nejvyšší soutěže musí splnit požadavky „Licenčního řádu ČVS“.

V AVOK-M jsou sdruženy všechny extraligové kluby a většina z nás si určitě dobře uvědomuje, že právě tyto kluby přináší do volejbalu nemalé prostředky a jejich „A“ týmy jsou vzorem našim mládežníkům. Také nesmíme opomenout, že jejich „áčka“ jsou jen vrcholem, pod kterým se skrývá mravenčí práce s mládeží. Extraliga za poslední léta jednoznačně zvedla svoji kvalitu. Jistě, částečně je to příchodem hráčů ze zahraničí, ale zároveň vedle nich vyrostli hráči jako Vašina, Šotola nebo Indra, kteří již nyní hrají ve špičkových evropských klubech. Zachováním počtu účastníků se prestiž a kvalita naší UNIQA extraligy nesníží, naopak se vytvoří prostor mladým hráčům, aby ukázali, co v nich je.  Takže právě tento pohled AVOK-M a jeho žádost hrála v rozhodování Výboru ČVS nemalou roli.  „Návrh byl přijat na zasedání AVOK-M demokratickým hlasováním, a to rozhodující většinou v souladu se statutem AVOK-M. Kluby bezesporu přihlížely, jak na sportovní, tak i na ekonomické dopady návrhu,“ popisuje rozhodnutí AVOK-M jeho předseda Roman Macek.

Stále se mluví o začlenění našich úspěšných mládežníků do seniorských týmů. Právě stávající sezóna ukázala, že mladí dostávají prostor, přestože to je v týmech z nižších pater tabulky. Tato možnost hrát „ostré“ extraligové zápasy zajisté pomůže v jejich volejbalovém růstu. „Poslední generace našich under age výběrů mužů se prosazují ve svých kategoriích na mezinárodních soutěžích.  Zachování počtu účastníků extraligy dává více možností, aby tito mladí hráči zvládli rychleji přechod do profesionálního volejbalu a do kategorie dospělých. My tak máme prostor pro rychlejší přípravu a začlenění mládežnických reprezentantů do dospělého volejbalu a pro seniorskou reprezentaci,“ dodává Marek Pakosta.

„Každá liga má svoji špičku, střed a spodek a je logické, že každý klub má jiné možnosti a jiné problémy. Vždy nejdůležitější je, dle mého názoru, ten střed, který by měl být co nejvíce kompetitivní. To se nám snad podaří udržet díky rozdílné podpoře prvních deseti týmů a posledních tří týmů. Je také pravda, že podpora municipalit, které zpravidla podporují nejvyšší soutěže, je pro kluby zásadní,“ říká gestor za extraligu mužů ve Výboru ČVS Jakub Novotný.

Až čas ukáže, zda toto rozhodnutí bylo či nebylo správné. Ale jak říká klasik - „když nic nezkusíš, nevíš“. Pro fanoušky volejbalu to znamená, že se budou moci těšit na větší porci zápasů naší nejvyšší soutěže mužů, než byli zvyklí v minulosti.

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018