25.4.2022

UNIQA extraliga mužů pomalu spěje do finále, jak ji viděl Jakub Novotný

Dva dny zbývá do startu finálové série UNIQA volejbalové extraligy mužů 2021/22. Ještě než se dostaneme k jednotlivým zápasů a jejich aktérům, podívejme se trochu zpět a připomeňme si jaký, ten poslední ročník UNIQA extraligy byl.

Novotný Jakub

Po úspěšném ME 2021, které hostila Ostrava na přelomu září a října začala UNIQA extraliga, která po dvou ročnících poznamenaných covidovou pandemii doufala, že restrikce již nebudou na pořadu dne a bude se hrát před plnými tribunami. A to se potvrdilo, takže po dlouhé době proběhla naše nejvyšší soutěž bez omezení. Papírovými favority, tak jako v minulosti, byly týmy ČEZ Karlovarska a Jihostroje Českých Budějovic. Následně se medailovými ambicemi netajili pražští Lvi a kladenští Orli. Ostatní svorně prohlašovali, že cílem je postup do play off a vzhledem k tomu, že ani v tomto ročníku nikdo nesestupoval, tak barážovým „nervům" se týmy vyhnuly.

Tak jak postupně ubývala jednotlivá kola, začaly se potvrzovat prognózy. Jihostroj a Karlovarskem obsadily první dvě příčky a ve vedení se střídaly. Překvapením byla určitě Příbram, která pod vedením Martina Demara nakonec obsadila třetí příčku po základní části. Na podzim se překvapivě trápili Lvi a nakonec ještě v lednovém přestupovém termínu posílili na postu smečařském (T. Kriško) a na postu univerzála (Van Dijk). To jim zajisté pomohlo na čtvrtou příčku po dlouhodobé části a dovedlo až do finále.  Kladno mělo během základní části nevyrovnané výkony a trochu se hledalo. Nicméně nakonec našlo tu správnou základní sestavu a ve čtvrtfinále mělo Lvy na „lopatě". Že to Kladnu zase letos nevyšlo, je dlouhodobý problém Orlů, a tím je šíře kádru. Šestou příčku obsadila Odolena Voda, která zrála jako víno. Už ke konci základní části předváděla populární „Odolka" kvalitní výkony, které nakonec potvrdila ve čtvrtfinále proti Příbrami. Předkolo play off si zahrálo Ústí na Labem, Dukla Liberec, Ostrava a Brno. V této čtveřici bychom před sezónou určitě nečekali Duklu Liberec, která přesto, že měla kádr s kvalitními hráči, nedokázala najít tu správnou chemii. Během sezóny změnila trenéra, kdy místo Michala Nekoly přišel Petr Brom a ve čtvrtfinále byla Karlovarsku vyrovnaným soupeřem. Bohužel z deseti setů neuhrála sedm koncovek a to ji odsoudilo k jednomu z nejhorších umístění za poslední roky. Druhý zápas předkola nakonec zvládlo lépe Ústí nad Labem a Ostrava se musela spokojit s desátou příčkou. Předposlední Beskydy bojovaly o předkolo až do konce, ale herní kvalita tam chyběla. Poslední Zlín letošní ročník „zabalil" již začátkem roku a ještě v lednovém přestupním termínu se zbavil svých klíčových hráčů.

Finalisté došli do finále překvapivě lehce. To, že Karlovarsko „přejede" Odolenu Vodu, s tím se trochu počítalo. Nicméně že Lvi vyřadí Jihostroj pouze ve čtyřech zápasech, a v těch vítězných mu nedovolí ani set, tak to bylo velké překvapení.

Čeká nás již jenom finále a série zápasů o třetí místo. Jaká tedy byla letošní UNIQA extraliga očima Jakuba Novotného, který má UNIQA extraligu ve Výboru ČVS ve své gesci?
„Pokud to vezmu po sportovní stránce, tak musím konstatovat, že kvalita extraligy roste a není to už jenom tím, že u nás hrají kvalitní cizinci, ale do základních šestek týmů se prosazují mladíci z našich úspěšných reprezentačních mládežnických kategorií. Jsem rád, že kluby nelehkou situaci po covidové době zvládly a trend stoupající kvality se nezastavil. Samozřejmě registruji názory, že by se počet cizinců (např. v EX mužů) měl omezit. Dříve nebo později k tomu asi dojdeme, ale myslím, že ten čas ještě úplně neuzrál, možná za rok, za dva. Teď budujeme kvalitní dravou soutěž a musíme dát venku najevo, že se s naší ligou musí počítat. To se nám daří, viz evropské poháry. Pozitivně vnímám i otevření soutěže od sezony 2022/23. Efekt je vidět v tom, že i spodek ligy bude podle mého názoru příští sezonu velmi zajímavý.
Podařilo se nám dotáhnout i další „nesoutěžní“ věci, a tady musím vyzdvihnout internetové přenosy. Na naší platformě www.volej.tv mohou fanoušci vidět již všechny zápasy, které jsou snímány minimálně dvěma kamerami a jsou komentované. Zařídili jsme také, že již od semifinále máme na zápasech video rozhodčího (challenge), což je současný trend ve všech sportech a pro nás i výzva, abychom tuto pomůcku rozhodčích aplikovali na všechny zápasy. Ulehčujeme tím práci rozhodčích, kterých je celkově nedostatek, a snažíme se o kultivaci prostředí. Celkově tedy sezónu hodnotím pozitivně, ale zároveň vím, že je stále co zlepšovat,"
říká s úsměvem bývalý reprezentant Jakub Novotný.

Ve středu tedy vypuknou boje o medaile a za pár dní bude letošní ročník UNIQA extraligy minulostí. Kdo bude stát na stupni nejvyšším nebo kdo si věsí na krk „placku“ můžete sledovat jak na ČT sport, tak i na volejbalové platformě www.volej.tv.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018