29.4.2022

Vyprodaná UNYP aréna přivítá v Praze po 29 letech mužské finále extraligy

Ve středu bylo rozehráno letošní finále UNIQA volejbalové extraligy mužů 2021/22. Obhájce titulu přivítal ve své hale pražské Lvy a viděli jsme špičkový volejbal s dramatickou a šťastnou koncovku pro hosty. Druhé finálové utkání přivítá v sobotu UNYP aréna a Karlovarští si nemohou dovolit zaváhat, pokud nechtějí Lvům nabít na finálové mečboly.

Utkání v Karlových Varech se od začátku odehrávalo v očekávané režii domácího týmu. Poprvé se karlovarský „expres“ zadrhl v druhém setu, kdy se pražským Lvům, hlavně zlepšeným servisem a obranou na síti, podařilo vyrovnat. Do role favorita se Karlovarsko opět pasovalo ve třetím setu, ale bylo vidět, že převaha není přesvědčivá a Lvi si stále trpělivostí udržují kontakt. Třetí set byl „výbuch“ domácích, odešel jim servis a v jedné části setu to vypadalo, že nevědí, co mají hrát. V této části zápasu převaha Lvů byla ve všech herních činnostech. Nicméně koncem setu hosté pustili domácí opět do zápasu a schylovalo se k rozhodujícímu pátému setu. Pátý set si až do desítky Karlovarsko udržovalo drobný náskok, ale v koncovce zapracovaly bloky Lvů a dvě nevynucené chyby domácího celku. První vítězství berou Lvi, kteří navázali kvalitním a hlavně trpělivým výkonem na semifinálové zápasy s českobudějovickým Jihostrojem. V Praze se můžeme těšit opět na volejbal té nejvyšší kvality. Domácí Lvi hlásí, že je vyprodáno a zbývá pár vstupenek na stání.

„Mě trošku mrzí ten výkon. Tři rozjeté začátky 1:5 je hrozně moc ve finále, stálo nás spoustu sil to dotahovat. Trošku nás trápil příjem. V tom se musíme zlepšit,“ říkal po zápase karlovarský trenér Jiří Novák. „Byl to hrozně těžký zápas. Myslím, že nás to stálo spoustu sil. Byla tam trošičku nervozita u nás i u Varů. Pro nás hrozně důležité vítězství a jedeme do Prahy,“ zhodnotil první utkání trenér Lvů Tomáš Pomr.

Co můžeme očekávat o druhého utkání? Jednoznačně kvalitní volejbal. Uvidíme, jestli domácí Lvi udrží koncentrovanost a hlavně trpělivost, s kterou se během sezóny dost prali. „Důležité bude, aby hráči dodrželi taktické pokyny a byli trpěliví. V přípravě právě na toto jsme kladli důraz a ovoce to přineslo již v semifinálových zápasech. I když v tom první finále se to nepovedlo udržet v druhém setu. U Karlovarska bude rozhodovat, jak jim bude „lepit“ servis, to je jich jednoznačně největší zbraň,“ zamýšlí se nad následujícím utkáním asistent trenéra Míla Kočka. „My musíme jednoznačně zlepšit přihrávku a udržet koncentrovanost po celý zápas. V servisu jsem problém neviděl, ale jak říkám, musíme zlepšit příjem,“ dodává cestu k úspěchu Jiří Novák.

V utkání o bronz přivítá Aero Odolena Voda českobudějovický Jihostroj. Přestože „Odolka“ prohrála první zápas v Českých Budějovicích 0:3, zanechala na jihu Čech dobrý dojem. Pokud chce dál pomýšlet na medaili, musí doma bezpodmínečně vyhrát, protože tato série se hraje pouze na dva vítězné zápasy.

sobota 30. dubna

finále

  • 18:15 VK Lvi Praha – VK ČEZ Karlovarsko

o 3. místo

  • 18:00 Aero Odolena Voda – VK Jihostroj České Budějovice

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018