9.12.2021

Začíná druhá polovina základní části UNIQA extraligy mužů

Kromě dohrávky 1. kola mezi Libercem a Českými Budějovicemi jsou už všechny zápasy první poloviny základní části UNIQA volejbalové extraligy mužů 2021/22 odehrány. Dosavadní průběh extraligy ukázal velkou vyrovnanost týmů, kde každý bod v konečném zúčtování může rozhodovat nejen o přímém postupu do čtvrtfinálových bojů a do předkola play-off, ale i o výhodě domácí palubovky v samotném play-off.

A jak se týmy po polovině základní části seřadily v průběžné tabulce? I přes jeden neodehraný zápas patří první příčka Jihostroji České Budějovice, druhé je se stejným bodovým ziskem Karlovarsko. Následuje čtveřice týmů, které jsou vměstnány do pouhých tří bodů, v pořadí Lvi Praha, Příbram, Aero Odolena Voda a Kladno. Šestou příčku kladenských Orlů má ještě bodově na dosah sedmé Brno, na které se dotahuje celek Ústí nad Labem. V závěsu číhá Dukla Liberec, která má o již avizovaný zápas méně. Zatím poslední postupovou pozici do předkola play-off drží Ostrava, za kterou o bod zaostávají Beskydy. Poslední příčka patří zlínské Fatře.

Druhou polovinu základní části zahájí páteční zápas v Brně, kde domácí volejbalisté přivítají Příbram. Je otázkou, zda se do hry už plně zapojí nedávná nová posila Sergey Loktionov, která by měla pomoci Hrazdirovi se Zmrhalem „tvrdit muziku“ brněnského týmu. To ukáže až samotný zápas, ve kterém si hostující Kocouři budou chtít spravit reputaci po nepovedeném utkání na Kladně, kde se jim nedařilo prakticky nic a nepomohl jim ani návrat bývalého reprezentačního kapitána Aleše Holubce na extraligové palubovky.

V sobotu bude 12. kolo pokračovat čtyřmi zápasy. Ostrava přivítá na své palubovce pražské Lvy. Výkony ostravských volejbalistů jdou sice v poslední době nahoru, bojovnost se jim nedá upřít, ale další výhra stále nepřichází. U Lvů je to někdy naopak, i ne příliš přesvědčivé výkony dovedou favorita sobotního utkání k vítězství.

Zajímavé utkání se odehraje v Karlových Varech, kam zajíždí Odolena Voda. Karlovarsko, posílené postupem do osmifinále Poháru CEV, je sice mírným favoritem, ale na „Odolku“ si musí dát velký pozor. Aeru se letos daří, o čemž se Západočeši přesvědčili i v prvním vzájemném duelu, který sice vyhráli, ale až po velkém boji.

Volejbalisté Ústí nad Labem mají za sebou tři výhry v řadě, nutno dodat, že proti soupeřům z konce tabulky. Jaká je jejich aktuální forma, se ukáže v sobotu na palubovce favorizovaného Kladna. Domácí Orli mají za sebou povedený pondělní zápas s Příbramí, ve kterém se konečně, podle slov trenéra Fortuníka, odpustili dříve pravidelné výpadky ve hře a výsledek se hned dostavil.

Duel dvou týmů, kterým se letos nedaří, hostí Beskydy. Ty už dva měsíce čekají na výhru, ta poslední už je stará dva měsíce, kdy se prosadily proti Zlínu, který je právě jejich sobotním soupeřem. Uspět bude chtít však i Fatra, která by se případnou výhrou za tři body dotáhla bodově na Beskydy.

V pondělní televizní dohrávce 12. kola nastoupí na palubovce Českých Budějovic liberecká Dukla. Oba týmy v tomto týdnu neúspěšně bojovaly v odvetě Poháru CEV o postup do osmifinále. Zatímco Jihočeši byl favorizovanému Kemerovu zdatným soupeřem v obou duelech, Liberec už se staronovým trenérem Petrem Bromem částečně vzdoroval Belchatowu pouze v domácím utkání. Favoritem pondělního utkání je bezesporu Jihostroj, který v letošní extraligové sezóně v domácím prostředí ještě neprohrál.

Zápasy 12. kola UNIQA extraligy mužů:

pátek 10. prosince

  • 19:00 Volejbal Brno – VK Euro Sitex Příbram   

sobota 11. prosince

  • 17:00 VK Ostrava - VK Lvi Praha   
  • 17:00 Black Volley Beskydy – VSC Fatra Zlín   
  • 18:00 VK ČEZ Karlovarsko – Aero Odolena Voda  
  • 18:00 Kladno volejbal cz – SKV Ústí nad Labem   

pondělí 13. prosince

  • 17:00 VK Jihostroj České Budějovice – VK Dukla Liberec (přímý přenos ČT sport)  

 

Autor: Jiří Carba, foto Václav Kohelka

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018