5.5.2022

Získat titul před vyprodanou UNYP arénou je pro pražské Lvy velké lákadlo

UNIQA volejbalová extraliga mužů 2021/22 je těsně před svým vrcholem. Finále mezi obhájcem titulu Karlovarskem a pražskými Lvy má na pořadu své čtvrté utkání. Oproti všem předpokladům mohou Pražané už tento pátek ve své hale slavit svůj historicky první titul. Po třech odehraných zápasech totiž vedou ve finálové sérii 2:1 a jediné vítězství je dělí od vytouženého zlata.

Specifikem letošní finálové série je fakt, že ani jedno utkání nevyhrál domácí tým. První zápas rozhodl až pátý set, kde měli více štěstí Lvi, a šli do vedení. V Praze naopak dominovala precizní hra Karlových Varů. Tento výkon ale Karlovarsko nezopakovalo na domácí palubovce a tak Lvi mají v nadcházejícím domácím zápase „zlatý“ mečbol.

Druhý a třetí zápas byl podobný jako vejce vejci, pouze s tím rozdílem, že vždy odcházel jiný vítěz. V Praze domácí Lvi v první setu stále vedli, až v koncovce Karlovarsko dotáhlo, vyhrálo první set a pak i následně celý zápas. Úplně stejný průběh měl i poslední odehraný zápas v Karlových Varech, kde domácí skoro celý první set dominovali, ale koncovku nezvládli a pak se již do zápasu nedostali a ztratili ho 0:3. „První set je důležitý a je pravda, že v posledních dvou zápasech dal ráz dalšímu průběhu. I v tomto zápase bude důležitý, ale nemyslím, že by se to opakovalo. Opět bude záležet, jak komu půjde servis, což pomůže následně obraně. Hala je vyprodaná, doplnili jsme ještě nějaké židle na plochu a budou ještě nějaké lístky na stání,“ říká před utkáním trenér Lvů Tomáš Pomr. Pokud by mělo být dodrženo pravidlo domácích zápasů, tak nás bude čekat další zápas opět na západu Čech. Ale to je kdyby a na kdyby se nehraje…

Lvi mají šanci získat titul na domácí palubovce před vyprodanou UNYP arénou a to je lákadlo, které by si neradi nechali ujít. Naopak Karlovarsko již nemůže zaváhat a bude muset hrát na hraně rizika, aby finálovou sérii ještě zvrátilo. „Upřímně mě ty průběhy posledních dvou zápasů překvapily. Myslel jsem, že každý chvilku bude tahat pilku, ale ukázalo se, že oba týmy umí využít zaváhání soupeře a pak udržet otěže zápasu až do konce. Jestli se to může opakovat? No, může…, ale myslím, že si to oba týmy rozebraly a budou zase rozhodovat činnosti, které jsou v moderním volejbale stěžejní – servis, příjem. Vím, že bude v Praze vyprodáno, ale z Varů se chystá taky pěkný počet fanoušků a zónu určenou pro fanoušky hostujícího týmu určitě obsadíme,“ konstatuje zamyšleně lodivod Karlovarska Jirka Novák.

Jestli budeme v pátek znát mistra, si nedovolujeme vůbec tipovat. Oba týmy jsou vyrovnané a bude rozhodovat momentální forma, možná i trochu štěstí a psychické pohody. Přeci jenom asi větší tlak bude na hostech, kteří by v případě prohry již opravu neměli. Naopak všichni víme, že poslední krok je nejtěžší a to může naopak zatížit hlavy domácím Lvům.

pátek 6. května

  • 19:10 VK Lvi Praha – VK ČEZ Karlovarsko (přímý přenos ČT sport)

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018