4.8.2020

Druhá sezóna Matúše Kalného v týmu Králova Pole odstartovala

Minulý týden zahájil královopolský A-tým sezónu 2020/21. Hlavním trenérem žen KP Brna zůstává Matúš Kalný, který se loni připojil k týmu s vizí koncepčního a dlouhodobého rozvoje mladých hráček. Po roce svého působení v Králově Poli může být se svou činností spokojený a rozhodně má na co navazovat, hned pětice jeho hráček totiž dostala pozvánku do seniorské reprezentace. „Během loňské sezóny jsme se určitě posunuli o notný kus dál a máme na čem stavět. Teď je ale potřeba začít tvrdě pracovat, aby naše výkonnost měla stoupající tendenci,“ zdůrazňuje Matúš na začátku sezóny.

Sezóna 2020/21 bude Tvou druhou v Králově Poli. Jak se na ni těšíš? 

Těším se moc, protože pauza způsobená covidem byla dlouhá a už mi to celé chybělo. Samozřejmě doufám, že budeme pokračovat dále ve výchově našich mladých hráček pro jednotlivé reprezentace. Věřím, že z pětice holek pozvaných do národního týmu v tomto létě, se alespoň tři z nich v ženské reprezentaci usadí nastálo.

Co se týká extraligy a tabulky, chceme se určitě posunout dopředu, respektive skončit lépe než v minulé sezóně. Jsem hodně zvědavý, jak se s tím popasujeme, protože náš tým bude ještě mladší než loni. Znamená to samozřejmě příležitost a více herního prostoru pro naše mladé hráčky.

Tým zatím v kompletní sestavě není, jak jsi zmínil, pětice hráček KP Brna byla ještě minulý týden s reprezentací žen, jak to vypadá se zbytkem družstva?

Na začátku přípravy jsme trénovali pouze s šesti hráčkami – s Kunou, Radkou, Hankou, Luckou, Jankou a Karin (Kuníková, Mokrá, Judlová, Šmardová, Weissová, Šunderlíková). Koncem týdne se přidala Sísa (Stráská), která dorazila později kvůli soustředění s reprezentací U23. Pětice holek z nároďáku žen - Buky, Květa, Ela, Dáda a Denisa (Bukovská, Grabovská, Koulisiani, Digrinová, Pavlíková) se k nám připojí tuto středu. 10. srpna by měla z Lotyšska dorazit Elvita (Dolotova) a doufám, že nejpozději koncem srpna dorazí i Cassie (Baird) – momentálně se její příjezd kvůli Covidu bohužel komplikuje.

Co vás čeká během srpna a září?

V průběhu celého srpna budeme trénovat 6x týdně, v některé dny dvoufázově, ve středy a soboty jednofázově. 22. srpna jedeme na týdenní soustředění do Bystřice nad Pernštejnem, kde odehrajeme první dvě přípravná utkání proti Slavii. První měsíc naší přípravy bude zaměřený hlavně na kondici a v hale na herní činnosti jednotlivce. Koncem srpna už se budeme věnovat i práci v šestkách a komplexnějšímu tréninku.

Na první zářijový víkend jsme pozvaní na kvalitně obsazený turnaj do Wiesbadenu a o týden později budeme organizovat Grand Prix v Brně.

Před svým působením v Brně jsi v Německu pracoval s juniorskou reprezentací chlapců, v Králově Poli na tuto činnost navazuješ také, protože koučuješ hodně mladý tým. Je to určitě běh na delší trať – kam ses po roce v Brně s týmem posunul?

Ano, práce s mládeží je vždycky běh na dlouhou trať, ale protože já jsem koncepční trenér, tak mě právě tenhle koncept oslovil a naplňuje. Během loňské sezóny jsme se dopředu posunuli hodně, což potvrzuje pozvánka směřovaná k našim pěti hráčkám do seniorské reprezentace. Pro tyhle holky to byla teď výborná zkušenost – byly každý den konfrontovány s nejlepšími hráčkami ČR, kde většina z nich už má zkušenosti i ze zahraničí.  

Na druhé straně, co se týká našeho týmu, ještě zdaleka nejsme tam, kam bychom se chtěli a potřebovali dostat. A v této souvislosti nás nesmí zmíněná pozvánka k národnímu týmu uspokojit. Jednoznačným cílem musí být jednak to, aby se holky v reprezentaci zabydlely na dlouhou dobu. Současně by právě tyto hráčky měly už v tomto věku na sebe převzít větší zodpovědnost. Nároďák jim přináší zkušenosti s řešením složitých herních situací a ty by měly holky zúročit v našem týmu během extraligy. V těžkých chvílích by nás měly podržet a táhnout, mít větší sebevědomí ve vystupování a nespoléhat se pouze na cizinky.

Jak obecně vnímáš královopolskou mládež, teď v době koronoviru se jednoznačně potvrdilo, že kvalitní mládežnická základna může být pro kluby hodně klíčová.

Já vnímám mládežnickou základnu už jen z principu pozitivně, každý den se setkávám s mladými hráčkami, které na sobě chtějí pracovat a volejbal je baví. A o tom to je, to je základ pro jejich další rozvoj a posun. Doufám, že všechny hráčky napříč naším klubem budou mít stejnou chuť i dál a budou se chtít stále více zlepšovat.

Jaký je Tvůj osobní cíl pro sezónu 2020/21? S čím bys byl spokojený?

Spokojený budu, když bude mít naše výkonnost stoupající tendenci, a když skončíme do šestého místa. Čeká nás hodně práce a rozhodně nic nebude zadarmo, budeme na tom muset velmi tvrdě zapracovat. Taky bych byl rád, kdyby se do ženské reprezentace dostala ještě nějaká další naše hráčka.

 

Autor: Barbora Mertová

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018