23.8.2020

Bylo to na „palici“, říká k situaci před ME U18 trenér Jan Svoboda

Minulý týden se rozlosovalo ME U18 2020 chlapců, které hostí Itálie. Vzhledem ke covidové situaci nebylo dlouho jasné, zda se tento šampionát vůbec uskuteční. Naše reprezentační družstvo se již připravuje od května a hlavním úkolem trenérů bylo v nejasné situaci udržet motivaci hráčů. Více jsme se zeptali hlavního kouče Honzy Svobody.

Honzo, než se dostaneme k samotné přípravě a ME, musím se zeptat, v jakém stavu se ti sešel tým skoro po čtyřměsíční pauze?

Tak jako po dlouhé pauze…… (nucený úsměv). Během pauzy sice kluci měli individuální plány, ale na míč si sáhli maximálně na písku. Nám se podařilo začít hned jak to bylo možné, přestože se vůbec nevědělo, zda do Itálie odjedeme. Odtrénovali jsme plánovanou kvótu, kterou jsme měli naplánovanou a teď se nám to strašně hodí. Jsem rád, že se to povedlo a odvedenou práci na ME zúročíme.

Nicméně na začátku se nedalo cestovat, žádné přípravné utkání, jenom stále dokola mezi sebou, asi nic moc…

My jsme ten první šestitýdenní blok věnovali hlavně fyzičce, technice a drilu. Trénovali jsme modelové situace a byl jsem i sám překvapen, jak se družstvo dostalo do pohody, protože, znáš to sám, moc záživné to není.

Jak bylo těžký pro vás trenéry udržet motivaci takto mladých hráčů? Dlouho jste připravovali na něco, co nemuselo být…

No, tak letos to bylo na „palici“. Neměli jsme žádné zprávy z CEV, a když, tak neurčité informace. V posledních týdnech už bylo na klucích trochu vidět, že se s ME pomalu loučí. Poslední týden je nakopl a věřím, že se to ukáže i na hřišti.

Pozdním losem se ti zkomplikoval i výběr soupeřů na přípravná utkání. Plánoval jsi Francii a Polsko, ale ty máte ve skupině. Co s tím?

Zkoušeli jsme, kde to šlo, ale v Holandsku a Belgii je stále problém s vycestováním, totéž vzniklo opět ve Francii, takže nám zbyli jenom Poláci, přestože je máme ve skupině. Budu se snažit domluvit s juniory (připravují se na domácí ME) a některými extraligovými družstvy.

Není úplně obvyklé hrát přípravu s prvním soupeřem na šampionátu. Budeš nějak taktizovat, abys vše neodhalil?

Určitě ne, těch zápasu je moc málo na to, abych mohl nějak taktizovat. To spíš cítím od Poláků. Máme nějaké zprávy, že nebudou v plné sestavě a místo tří zápasů, sehrajeme pouze dva.

K vašemu losu ME. Určitě hodně těžká skupina. Přes koho bude cesta k postupu?

Ten los se mi moc hodnotit nechce, je to los a s tím nic neudělám. První tři utkání, Polsko, Rusko, Francie ……, asi k tomu není co říci. Já to vidím jako výzvu, z loňského ME je to první, třetí, čtvrtý, pátý v jedné skupině, takže jak říkám, výzva hned na začátku.

Nebereš si ty losy už trochu osobně? Loni na MS v Bahrajnu s U21 vám taky los úplně nepřál….

(smích) No vidíš, něco na tom asi je, ale snad to není mnou. Jak říkám, nic s tím nenaděláme a musíme se s tím poprat. Kdo ví, jakou přípravu měli ostatní v této zdravotně nepříznivé době.

Do minulého týdne se vám vyhýbala zranění, bohužel teď jsi přišel o druhého nahrávače Trumg Hieu Hoanga. Jak to budeš řešit?

To máš pravdu, ale to je sport. Okamžitě jsme povolali další dva nahrávače - Romana Ondřeje z Beskyd a Tomáše Tesaře z Brna. Jeden z nich odehraje Polsko, druhý zápas v Ostravě a pak se rozhodnu, který s námi pojede.

Víte, co vás v Itálii čeká? Teď nemyslím ze sportovního hlediska, ale ze zdravotního. Jak budete testováni, co musíte mít sebou za potvrzení?

Tak to zatím nevím. Něco se říká, že musíme dorazit s negativním testem na covid 19, ale jak starý musí být nebo jestli a jak často nás budou testovat na místě, to nevím…

ME U18 2020 začíná již 5. září 2020 v Itálii a nehraje se pouze o evropské medaile, ale také o účast na MS U19 2021. Na toto MS se kvalifikuje šest nejlepších týmů z letošního ME U18 na Apeninském poloostrově.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018