10.10.2020

Bývalý kouč české reprezentace Julio Velasco nyní dohlíží na italskou mládež

Není tomu ani měsíc, kdy naši kadeti přivezli z ME v Itálii stříbrné medaile. Mezi pozorovateli nemohl chybět šéf italské chlapecké mládeže Julio Velasco. Ano ten Velasco, který vedl náš reprezentační výběr mužů na MS 2002 v Argentině. Tento uznávaný trenér působil i u reprezentací Argentiny, Španělska, Íránu a Itálie a výraznou trenérskou stopu zanechal i v italské nejvyšší soutěži. Na jeho odborný názor na mládežnický volejbal, a přímo i na náš výběr, se ho zeptal u dobré italské kávy manažer české reprezentace Miloslav Javůrek.

Nyní se věnujete italské mládeži, jak jste viděl letošní ME U18 a cestu českého výběru šampionátem?

Myslím, že obecně ve volejbale a ještě víc v mládežnických kategoriích je psychologická stránka velmi důležitá. Na příkladu semifinálového utkání vašeho týmu proti Bulharsku. Bulhaři začali výborně, ale pak to mentálně nezvládli. I díky vašemu výbornému kolektivnímu výkonu. A když jsem to viděl, tak jsem oceňoval velmi malé množství chyb ve hře, především na servisu. A ve finále tomu tak nebylo. To se stává, obzvlášť u mládežnických týmů. Všichni prochází divným obdobím, kdy všem chybí mezinárodní konfrontace. Vyhráli jste lehce semifinále a někdy to bývá spíš nevýhoda. Psychologicky je lepší projít do finále, když „trpíš“ v semifinále. Bohužel jste ve finále nezopakovali vaše skvělé výkony z předešlých zápasů na turnaji.

 Vyzvedl byste nějaké jednotlivce českého týmu?

Váš tým nemá vyloženě jednoho výjimečného hráče, jako je třeba u Bulharů Nikolov (toho naše reprezentace v semifinále dokázala ubránit/eliminovat), ale vyrovnanou základní šestku. Univerzál Kollátor je zajímavý hráč. Zdál se mi zde efektivnější na protiútoku než při hře na ztrátu. Má velmi silný diagonální úder. Líbili se mi i Jirásek a Fabikovič, oba blokaři  jsou taky velmi silní, jedni z nejlepších, co jsem zde na turnaji viděl. Máte tým, který má určitě velký potenciál, líbil se mi systém, jakým se zde prezentoval. 

Jak vzpomínáte na doby, kdy jste vedl českou reprezentaci?

Byla to zajímavá zkušenost. Česko, dříve Československo patřilo k uznávané volejbalové škole. Hráči tím pádem měli zvládnutou techniku. Potřebovali více mezinárodních zápasů, to je podle mne důležitý prvek a do toho je potřeba neustále investovat. Je to nezbytné ke zlepšení hry, vše vás obohatí. Máte možnost sledovat, jak kdo hraje a následně si vybrat určité prvky i do vaší hry. A i když je Česko malá země v počtu obyvatel v porovnání s Ruskem, USA, vždy jste měli a máte výborné volejbalisty. Volejbal je teď hodně vyrovnaný, myslím, že odehráním hodně mezinárodních zápasů se každý tým posouvá na vyšší úroveň.

 

Autor: Miloslav Javůrek, Jiří Carba, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018