4.10.2020

Stříbrná parta z ME U18 očima trenéra Jana Svobody

Je tomu přesně jednadvacet dní, kdy skončilo ME U18 2020 v Itálii a naše reprezentace se radovala ze zisku stříbrných medailí. Za úspěšným šampionátem se ohlédl hlavní trenér U18 Jan Svoboda a nastínil, na čem je ještě potřeba zapracovat směrem k MS U19 2021.

A kdo se tedy na „stříbru“ podílel a jak to jednotliví hráči individuálně zvládli?

Nahrávači      

Šimon Bryknar – vyhlášen nejlepším nahrávačem turnaje. Vedl své družstvo stejně dobře jako v kvalifikaci. Hrál rychle a hlavně si „dal říct“ a zapojil do hry výrazně více středové hráče. Výkon s Bulharskem byl z jeho strany opravdu skvělý a podle našich představ. Turnaj odehrál velmi dobře.

Ondra Roman – splnil roli „dvojky“ velmi dobře. Zapojil se víc do týmu a turnaj prožíval. Když střídal, vždy pomohl.

Smečaři

Daniel Fabikovič – odehrál skvělý turnaj. Byl nejstabilnějším hráčem na příjmu a především výborně volil a řešil situace při útoku. Je to hráč se stabilním servisem, a protože má i „mezihru“, patřil k nejlepším smečařům.

Jan Jirásek – smečař, který dokáže „tvrdit muziku“, získat body a taky „nasypat“. Tlačil soupeře svým servisem a také na něm často bodoval. Není to klasický „dělník“ a když zlepší mezihru, bude ještě lepší.

Jakub Ureš – potřeboval ještě měsíc, aby se po dlouhé pauze (těžký úraz na ME U17) dostal do top formy. Jeho přehled na hřišti, černá práce vzadu v obraně a především klid a jistota na příjmu z něho dělá výborného hráče. Kdykoliv přišel na hřiště, výrazně pomohl.

Rudolf Stieber – dostal na turnaji málo příležitostí, svoji práci odvedl především v přípravě a v kabině. Jeho zásluhou jsme také při zranění dvou smečařů na ME z kvalifikace postoupili.

Blokaři

Jakub Klajmon – vyhlášen nejlepším blokařem turnaje. Udělal za rok největší posun ze všech hráčů a především změnil svůj přístup v tréninku. Projevilo se to na hře, byl na útoku ze středových hráčů nejrychleji, byl dobrý v obraně na síti a výrazně se zlepšil na servisu.

Tomáš Bukáček – když se začne hrát, zařazuje třetí rychlostní stupeň. Na útoku má ještě rezervy, ale blokařsky opět řádil. Vyšel nejlépe ze všech blokařů turnaje s průměrem 1 blok na set.

Lukas Tóth – protože hráli oba blokaři na turnaji výborně, dostal minimum příležitostí. Je výrazně mladší než ostatní hráči (patří do RD 2005), ale pracoval celou přípravu v tréninku velmi dobře.

Univerzálové

David Kollátor – jako „účko“ pochopitelně přidělil družstvu nejvíce bodů. Ukázal, že umí pracovat pro tým a umí rozhodnout sety, nebo zápasy. Musí ale zapracovat na stabilitě výkonu. Pokud se mu to podaří, bude patřit k TOP hráčům. Velmi dobře na turnaji podával.

Jakub Pelikán – lepšil se během přípravy a udělal veliký skok oproti kvalifikaci. Plnil velmi dobře roli střídajícího hráče. Je druhý nejmladší v týmu a jeho výkonnost určitě ještě poroste.

Libero

Richard Struška – pracant, který zvedá každý trénink svým velkým nasazením. Vynikající polař, turnaj ustál velmi dobře, přestože to byla jeho první reprezentační akce. Když začne obranu více organizovat, bude ještě lepší.

Velmi nerad bych zapomněl na hráče, kteří s námi celou přípravu odmakali a nakonec se do dvanáctky nevešli. Velký dík tedy patří také pro Jirku Bendu, Kubu Hoanga, Matěje Šálka, Ondru Zelenku, Pepu Leštinu, Aleše Závodského.

Realizační tým

Celou přípravu absolvovali asistenti Ivan Pelikán, Miroslav Šotola a Tomáš Malčík s velkým nasazením. Dopolední tříhodinové tréninky byly dlouhé, ale všichni to na svých hřištích odpracovali. Musím říct, že je radost s nimi spolupracovat. O svaly hráčů se starali během léta Martin Sedlák a David Kubát. Fyzioterapeutů se vystřídalo během přípravy více a poděkování patří Báře Bendové, Tereze Revajové a Míše Pachmanové, která s námi byla na ME. Statistik Ondra Smolka odvedl na šampionátu jako vždy skvělou práci. Láďu Bednáře, který nám pomáhal během roku, zastoupil na ME ve funkci vedoucího družstva Miloslav Javůrek a velmi nám pomohl s nekonečnými potvrzeními, testy na covid a se vším, co Italové na mistrovství vyžadovali. Nechtěl bych zapomenout ani na podmínky, které nám vytvořili v domácí prostředí v Mikulově a přes léto nejvíce v Kolíně.

Co nám ME ukázalo a co je potřeba zlepšit:

  • zapojit „pipe“ jako stálou hrozbu čtvrtého útočníka
  • variovat na servisu
  • řešit situace při útoku z vysokých nahrávek (úder o ruce, nahozením, zalívka…)
  • s tím souvisí ochota „pracovat dole“ při vykrývání 
  • zapojit ještě víc středové hráče a úder tzv. „čtyřku“
  • zlepšit blokování krajních hráčů především na vysoké nahrávky
  • stále pracovat na obraně v poli, především v zónách 1 a 5

Na závěr bych použil větu J. Velasca …. „je potřeba v této kategorii hodně hrát a neustále se konfrontovat se zahraničím“. Věřím, že k tomu bude mít naše družstvo v roce 2021 v letní přípravě na MS U19 hodně příležitostí.

Autor: Jan Svoboda – hlavní trenér U18 (RD 2003/04)

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018