3.9.2021

Na Italy mám speciální motivaci, říká univerzál českého týmu Jan Hadrava

Evropský šampionát rozehrají naši volejbalisté v domácím prostředí Ostravar Arény v pátek. Základní skupina B v Ostravě pro ně začne pěkně zostra, zápasem se Slovinci. Následovat budou souboje s Běloruskem, Bulharskem, Černou Horou a Itálií. „Nemám konkrétní cíl ohledně umístění. Začal bych od postupu ze skupiny, pak se uvidí,“ prohlásil Jan Hadrava, zkušený reprezentant a jeden z ambasadorů mistrovství Evropy, který v letošním roce přestoupil z Itálie do polského klubu Jastrzębski Węgie. Proto bude pro něj utkání proti Itálii velmi prestižní. „Budu se chtít proti nim ukázat a dokázat, že mě podcenili, když mi nedali tolik prostoru v Civitanově.“

Jak probíhala poslední fáze přípravy?

Minulý týden jsme byli v Turecku, pak jsme měli dva dny volné. Rotovaly jsme různé sestavy a varianty. Nejvíce nás prověřil zápas s Tureckem. To je tým, který je schopný válčit o špičku na Evropě. Už se to blíží, vyhlížíme turnaj a těšíme se.

V čem je podle vás největší síla českého týmu?
Máme dobrý kolektiv, věřím, že předvedeme to, že se chceme prát o každý balon. Chci, aby nás zdobil bojovný výkon. Aby se náš projev a hra líbila.

Povedlo se do týmu stmelit také nováčky?
Máme vyrovnanou čtrnáctku, nejsou velké rozdíly mezi hráči na postech. Každý chtěl bojovat o své místo. I když jsme si během přípravy něco občas vyjasnili, myslím, že máme velmi dobrou partu a všichni zapadli.

Není bublina pro vás už moc dlouhá?
Rozhodně ano. Řadu hráčů nemohla být pořádně s rodinou, v době odpočinku jsme nebyli na dovolené. Začínali jsme s přípravou kolem poloviny července, je to už dlouhé. Vyhlížíme šampionát. Už chceme ukázat, že jsme makali.

Pojďme si probrat vaše soupeře…
Slovinci, to je tým, který má postavený výkon na dvou výborných smečařích – jeden je razantní, druhý komplexní. Je to tým, který dlouhodobě ukazuje, že je v top v Evropě. Na posledních dvou šampionátech dokázali, že chtějí bojovat o medaile. Půjdeme do zápasu, že chceme vyhrát.

A co Bělorusko?
S tou máme neutrální bilanci. Chceme využít domácího zázemí a urvat určitě výhru. Je to fyzický tým, bude důležité je ubránit u sítě. Do evropské špičky patří také Bulharsko, má kvalitní hráče. Účko Sokolov je jejich největší persona. Tam bude důležité, jak se nám podaří jeho ubránit.

Co si myslíte o Černé hoře?
Je to tým na naší úrovni, doufám, že rozhodne domácí prostředí, které nám pomůže.

Poslední ve skupině jsou Italové…
Přijedou v jiném složení než byli na olympiádě. Bude to částečně omlazený kádr. Věří si, budou chtít minimálně do osmičky. Já se budu chtít hlavně předvést.

Ano, trenér Ferdinando De Giorgi vás vedl v Civitanově…
Bohužel jsem pod ním nedostal tolik šanci. Mám tam svůj dluh. Budu chtít ukázat, že mi mohl dát více prostoru. I když třeba zápas s Italy nemusí už nic řešit ve skupině, já budu mít velkou motivaci. Navíc asistent mu bude dělat člověk z Jastrzębski.

Jste v kontaktu s vaším novým klubem?
Ano, už komunikace probíhají. Měl jsem možnost se tam stavit, ladím s trenérem eventuální varianty, kolik času mi dá v zápase po šampionátu do mého nájezdu v Polsku. Trenér se přijede podívat, minimálně na Italy. Je to kousek, půl hodiny z Ostravy. Ladí se v Polsku detaily, už mám klíče od bytu. Také auto jsem si byl přebrat, co mám ve smlouvě. Všechno v tomto ohledu funguje.

Co budete považovat za úspěch na evropském šampionátu?
Když budeme hrát dobře a odvádět maximální výkony. Nechci říkat konkrétní umístění, ale první cíl je postup ze skupiny. Pak se uvidí.

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto Benjamin Jícha

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018