17.6.2022

V Chorvatsku půjde nejen o medaile v GEL, ale i o postup do Challenger Cupu

Do chorvatského Varaždínu, dějiště Final Four GEL 2022, odjíždějí naši muži s neporazitelností v základní skupině a cílem porvat se o medaile v letošním ročníku Golden European League. V semifinále narazí na silnou Ukrajinu, která stejně jako naši muži ještě nepoznala letos porážku, nicméně dvakrát musela do tiebreaku. V druhém semifinále se utká Turecko, obhájce loňského prvenství a jednoznačný favorit letošního Final Four, a domácí Chorvatsko, které může s podporou diváků pouze překvapit.

V Chorvatsku nepůjde pouze o vítězství v GEL 2022, ale také o to, vybojovat si právo startu v letošním Challenger Cupu, který hostí Korea. Turecko má účast v Challenger Cupu zajištěnou již z loňského roku jako vítěz GEL 2021, kdy se z důvodu nákazy covid 19 Challenger Cup nekonal. Dále v letošním Challenger Cupu má právo startovat i vítěz GEL 2022, tzn. že pokud vyhraje GEL 2022 kdokoli jiný než Turecko, postoupí do letošního Challenger Cupu. Pokud GEL 2022 vyhraje Turecko, měl by právo startu na Challenger Cupu 2022 nejlepší tým podle CEV rankingu k 20. 6. 2022, kdy se do rankingu nebudou započítávat týmy, které jsou účastníci VNL (Volleybal Nations League – dříve Světová liga). Trochu zamotané, že? Nicméně prvním krokem pro naši reprezentaci je porazit v semifinále Ukrajinu a pak následně pomýšlet na případný postup do Challenger Cupu.

Ukrajina je naším tradičním soupeřem a zápasy s týmem, který praktikuje „ruský“ silový styl, jsou vždy vyrovnané. „Ukrajina má poslední roky velmi kvalitní mužstvo, které se opírá hlavně o hvězdného Oleha Plotnytskyiho,“ doplňuje Daniel Pfeffer, jedno z liber české reprezentace. Přestože v základní skupině letošní GEL Ukrajina stejně jako náš tým ještě neprohrála, musela „jít“ do dvou pětisetových zápasů a to překvapivě vždy s outsiderem skupiny, Dánskem. „Ukrajina hrála systémem bez klasického univerzála, hrála na tři smečaře, s tím že Plotnytskyi minimálně v jednom postavení ze zadní zóny zaskakoval na této pozici, takže hráli takový hybridní systém,“ upřesňuje trenér Jiří Novák a dodává.  „Největší síla Ukrajiny je ve výškové převaze, mají dva velice vysoké středové hráče, mají krajní hráče, kteří jsou fyzicky vyspělí, mlátí do toho, používají údery kousíček za třímetrovou čáru po diagonálách, takže rozhodně klíčem k úspěchu bude dobrá obrana v zónách čtyři pět a v zónách jedna dva.“

Ukrajinci jsou známí také svým tvrdým podáním a to eliminovat bude práce našich přijímačů a hlavně liber. Je naprostá pravda, že Ukrajina sází na razantní skákaný servis. Vizitkou toho je, že mají snad jen jediného hráče, který občas střídá i plachtěný servis, jinak všichni hráči používají skákaný servis. Přípravu jsme na to měli, používali jsme tzv. děla, která dokáží vyprodukovat servis o rychlosti až 130km/h,“ odkrývá Daniel Pfeffer.

Vidina možnosti zabojovat o účast v Nations League žene náš tým dopředu a do semifinále půjde s velkým odhodláním, jak potvrzuje trenér Jiří Novák. „Naše mise ještě nekončí… Samozřejmě že víme, že proti nám stojí silný soupeř, ale půjdeme do toho zase naplno a uvidíme, co dokážeme jako tým. Nějaké možnosti tam určitě jsou, hlavně z taktického hlediska a uvidíme, jestli se nám je v zápase podaří realizovat nebo ne.“ Tak držíme palce, ať to „klapne“.

Program Final Four Golden European League 2022 ve Varaždínu:

sobota 18. června - semifinále

  • 17:00 Česká republika – Ukrajina
  • 20:00 Turecko – Chorvatsko

neděle 19. června

  • o 3. místo
  • finále

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018