11.9.2021

Účast na MS by byla motivační i pro další generace, říká řecký trenér volejbalistek

Bojovnou hrou a kvalitními výsledky se prezentovaly české volejbalistky na evropském šampionátu v Bulharsku. Češky skončily sice v osmifinále, ve skupině však porazily Španělsko a Řecko, set vzaly silným týmům jako Polsko, Německo a Turecko. A co víc – mají šanci postoupit na mistrovství světa! „Mám pocit, že jsme dosáhli svého potenciálu. A rádi bychom se představili také na světovém šampionátu. Momentálně čekáme na výsledky dalších kontinentálních mistrovství,“ prohlásil řecký trenér Giannis Athanasopoulos, který už třetím rokem funguje v české reprezentaci.

České hráčky na evropském šampionátu hrály v osmifinále stejně jako v roce 2017, předloni se na ME nekvalifikovaly. Aktuální reprezentační cyklus volejbalistek se tak vyhodnotil jako úspěšný. „Projekt jsme zahájili před třemi lety a naším hlavním cílem bylo se kvalifikovat na evropský šampionát. Na něm jsme měli nejtěžší program, pět zápasů za šest dní. Ale podařilo se nám úspěšně bojovat s většími soupeři,“ tvrdil trenér Athanasopulos, podle kterého Češky uspěly v těžkých chvílích.

Mnohokrát jsme prohrávali o pět nebo šest bodů a dokázali jsme se vrátit. Například ve druhém setu proti Řecku jsme ztráceli 17:23. Všechny hráčky, které jsme použili z lavičky, nám pomohly v důležitých okamžicích. Naše taktické podání bylo na velmi dobré úrovni a naše bloková obrana rozhodně nezklamala,“ popisoval pozitivní body Athanasopoulos, který si český tým pochvaloval. „Podařilo se nám prosadit přes velké týmy, a to i když nám chyběla výška a zkušenosti.

Momentálně je český tým v očekávání. Je totiž celkem pravděpodobné, že by se mohl podívat na mistrovství světa. Získal patřičný počet bodů a výher, ale zároveň musí čekat, jak dopadnou další kontinentální šampionáty. „Stále jsme ve výpočtech, ale myslím, že jsme blízko. Minimálně kvalifikaci. Věděli jsme, že každý bod a sada se počítá pro tento cíl. Bylo by skvělé soutěžit proti nejlepším týmům světa. Mohlo by to inspirovat další nadějné hráčky,“ přál si Athanasopoulos, který v době lockdownu neodcestoval do rodného Řecka, ale zůstal v České republice.

Svoji misi splnil a myslím, že nám má Giannis stále co dát. Je žhavým zbožím na evropském trhu, odborníkem na ženský volejbal. Jsme moc rádi, že si našel čas na naše juniorské kategorie a má tak větší přehled o naší budoucnosti, “ prohlásil Miloslav Javůrek, manažer reprezentace. Sám Athanasopoulos platí za experta na sportovkyně. „Rád pracuji se ženami. Věřím, že když jsou jednotné, tak jsou jako tým mnohem silnější než tým mužů. Podle mých zkušeností za všechny roky – když vidím problém, musím ho v tu chvíli vyřešit a nenechat ho ležet několik dní. Samozřejmě musím s nimi neustále mluvit, dávat jim spoustu zpětné vazby a poslouchat jejich názory,“ dodal Athanasopoulos.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018