13.2.2022

K zisku premiérového setu v Champions League nebyla Dukla daleko

Patálie s vízy v ruského týmu nejprve znamenaly, že liberecká Dukla kontumačně zvítězila 3:0. Po nepříjemných výměnách názorů na sociálních sítích udělala Dukla vstřícný krok a nabídla Dinamu Moskva odehrát kontumované utkání v náhradním termínu v Liberci. A tak se i v neděli stalo. Kompletní tým z Ruska dorazil pod Ještěd získat již ztracené utkání a poprat se o postup v Champions League. Síla ruského týmu se ukázala ve všech setech a ten si připsal plný počet bodů za vítězství 3:0. Dukla je stále bez zisku jediného bodu v nejsilnější skupině Champions League, ale dnes byla velmi vyrovnaným soupeřem Dinamu. V úterý ji čeká na domácí palubovce poslední utkání v této soutěži s celkem z Turecka – THY Istanbul od 20:00 hodin.

VK Dukla Liberec – Dinamo Moskva 0:3 (13:25, 22:25, 23:25)

Rozhodčí: Tibor Halász (ROU), Aleksandar Vinaliev (BUL)

Počet diváků: 465

Sestavy (od zóny I):

Liberec: Michaela Nečasová (3 body), Angelina Dubianska (3), Lucie Nová (9), Kateřina Kohoutová (2), Nikola Kvapilová (23), Lucie Šulcová (6), libero Veronika Dostálová. Střídaly: Petra Kojdová, Lucie Kolářová

Moskva: Edina Begić (14 bodů), Irina Fetisova (14), Nataliya Goncharova (16), Elitsa Vasileva (9), Ekaterina Enina (4), Tatiana Romanova (3), libera Mariia Bibina, Iaroslava Simonenko. Střídaly: Anastasia Anufrienko , Mariia Khaletskaia (1), Ekaterina Polyakova (4), Natalia Krotkova (3)

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Veronika Dostálová (kapitánka VK Dukla Liberec): „Myslím si, že po prvním setu, který byl jednoznačný pro soupeře, jsme se vrátily do zápasu. Bojovaly jsme o každý míč, což bylo ostatně vidět na vyrovnaných koncovkách druhého a třetího setu. Je hezké hrát s tak dobrým soupeřem a v úterý budeme v Champions League bojovat zase.“

Libor Gálík (trenér VK Dukla Liberec): „Myslím si, že dva sety jsme byli kvalitním soupeřem pro Dinamo. Jenom škoda prvního setu. Zde jsme byli opět zakřiknutí a myslím si, že v prvním setu to nebylo v útoku takříkajíc odbržděno. To je velká škoda, protože ty další dva sety se ukázalo, že jsme schopni si zahrát dobrý volejbal i s takovým špičkovým týmem jako je Dinamo Moskva. Myslím si, že dnešní utkání se muselo divákům líbit a zároveň bych jim chtěl i poděkovat za jejich návštěvu.“

První bod v dnešním utkání si připisuje Ruska Ekaterina Enina (192 cm), která smečovala vysoko nad blokem Dukly. Po zkaženém podání je vyrovnáno, ale další útok stejné hráčky a hlavně nepříjemné podání Nataliya Goncharova (196 cm) posílá do vedení Dinamo (1:4). Po třech chybách Dinama (nečisté hraní, blok v síti a smeč do autu) a chytré smeči a vzápětí bloku Lucie Šulcové se dostává domácí Dukla do dvoubodového vedení (6:4 – time Dinamo). Bohužel si Dukla nedokázala udržet své vedení delší dobu. Po time hosté zpřesňují hru a hlavně přesně zakončují a vrací vedení na svoji stranu (6:8). Trenér domácích se snaží zpomalit rozjíždějící se Dinamo oddechovým časem (8:13), ale síla Rusek je neuvěřitelná. Další lavina tvrdých smečí ze zadní zóny a vysoký blok přidává další body a druhý oddechový čas Libora Gálika na sebe nenechává dlouho čekat (8:16). Ani druhý time nedostává z podání Tatianu Dmitrievu (8:18). Až příchodem Lucie Kolářové se zlepšil příjem podání a Dukla konečně snižuje (10:19). Koncovka setu se přesto velmi rychle blíží a po útoku signálem středem tu máme první setbol (13:24). Hned první setbol Dinamo proměňuje a ujímá se vedení 0:1 na sety.

Do druhého setu vstupují domácí hráčky jako vyměněné. Při podání Lucie Nové se na síti prosazuje Nikola Kvapilová a Lucie Šulcová a výsledkem je tříbodové vedení (5:2). V další rotaci přidává Dukla další dva body a to už si hosté rychle vybírají oddechový čas (7:3 – chytře obouruč vrchem Kateřina Kohoutová). Tak jako v prvním setu, tak i tentokrát po odpočinku se Dinamo rychle Dukle bodově přibližuje (8:7) a za stavu 12:12 je vyrovnáno. Obě družstva v těchto fázích utkání hrají naprosto bez chyb a k vidění je krásný ženský volejbal. Dukla si udržuje jednobodový náskok až do stavu 20:19. Nepříjemné plachtivé podání Tatiany Romanovové padá na lajnu a hosté jsou po dlouhé době ve vedení (20:21). Dinamo přidává další plusový bod z pipe a máme tu oddechový čas Dukly (21:23 – pipe Edina Begić). Po signálu středem získává Dinamo setbol a trenér domácích Libor Gálik ještě jednou zastavuje hru oddechovým časem (22:24). Elitsa Vasileva hned první setbol druhé sady proměňuje z hlavního kůlu.

První dva body třetí sady patří Angelině Dubianské, která blokem zastavila útok Rusek (2:0). Dvoubodové vedení si domácí volejbalistky drží odvážnou hrou na útoku až do stavu 10:8. Blokem Dinamo srovnává na 10:10 a drama pokračuje. Bohužel nedorozumění při signálu středem zadarmo posílá do nepatrného vedení Dinamo (11:12) a po dalším bloku Tatiany Romanovové již hosté vedou o dva body (12:14 – time Dukla). I po time jsou bloky Dinama pro Duklu nepřekonatelné a hosté bodově opět odskakují (12:15). Po esu Natali Krotkovové již hosté vedou o šest bodů a vítězství v tomto utkání mají na dosah (14:20 – time Dukla). V koncovce se domácí přibližují na rozdíl pouhých dvou bodů a Dinamo rychle žádá oddechový čas (20:22 – útok Nikola Kvapilová). Další parádní podání Lucie Nové, blok a útok Nikol Kvapilové rychle srovnává stav třetí sady (22:22). Přesto z prvního mečbolu se raduje soupeř (22:24). První mečbol si Rusky kazí zkaženým podáním samy, ale i Dukla kazí podání a je konec utkání. Dinamo Moskva vítězí bez ztráty jediného setu.

 

Autor: Zdeněk ŠOLC, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018