11.1.2023

Karlovarsko blízko senzace, další naše týmy v evropských pohárech vyšly naprázdno

Srdnatý boj Karlovarska v Champions League 2022/23 sice skalp favorita z Kedzierzyn-Koźle nepřinesl, avšak získaný bod za prohru v tie-breaku zajistil Západočechům pokračování v pohárové Evropě ve čtvrtfinále CEV Cupu. Zbylým našim zástupcům v evropských pohárech se na palubovkách soupeřů příliš nedařilo. Volejbalisté Českých Budějovic uhráli v úvodním utkání play-off CEV Cupu pouze set, vstup do osmifinále CEV Cupu nevyšel ani hráčkám Králova Pole a Prostějovu v rámci Challenge Cupu.

V posledním domácím utkání základní skupiny Champions League hostilo Karlovarsko vítěze posledních dvou ročníků, Kedzierzyn-Koźle. Západočeši vstoupili do utkání bez respektu a odměnou jim byl zisk prvního setu. Z toho se ale zkušený soupeř oklepal a získal další dvě sady. Domácí volejbalisté se však nevzdali a utkání dovedli až do zkrácené hry. V tie-breaku Karlovarsko bojovalo ze všech sil, leč na favorita utkání těsně nestačilo.

VK ČEZ Karlovarsko – Grupa Azoty Kedzierzyn-Koźle 2:3 (25:23, 21:25, 18:25, 25:23, 13:15)

Rozhodčí: Ozbar (TUR), Ivanov (BUL)

Počet diváků: 1350

Sestavy:

Karlovarsko: Juhkami, Patočka, Sasak, Wiese, Weir, Keemink, libera Pfeffer, Kočka. Střídali: Kasan, Lamanec, Zajíček, Pastrňák

Kedzierzyn-Koźle: Sliwka, Smith, Kaczmarek, Staszewski, Huber, Janusz, libero Shoji. Střídali: Zaliňski, Kluth

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer(kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Řekl bych, že sympatický výkon, na kterém se podílel celý tým. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, když už ten tiebreak byl. Já jsem s výkonem za celý tým spokojený. Jsem rád, že hráli všichni a hráli dobře.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Je to škoda. Odehráli jsme parádní zápas trochu ve vlnách, kdy jsme výborně začali. Pak jsme to neustáli na příjmu, ale mladí kluci tomu pomohli. Myslím si, že se trochu okradli o výhru počtem chyb v tiebreaku, protože tam jsme jich, abychom mohli pomýšlet na vítězství, udělali moc. Ale bývaly roky, kdy jsme dostávali 3:0. Začínáme hrát, získávat sety, dva proti těm vrcholovým týmům, což je určitě pozitivní, ale ještě se musíme naučit to vyhrávat. Ale byl to těžký soupeř proti nám a my jsme podali v domácím prostředí bojovný výkon. Něco nám fungovalo líp, něco hůř, ale dohromady nemusíme být vůbec naštvaní.

První set začal podáním domácích. Hned od prvního míče, bylo zřejmé, že půjde o napínavý souboj, kde budou chtít uspět obě družstva. Karlovarsko si vedlo perfektně v obraně a vytvořilo si tak čtyřbodový náskok. Za stavu 8:4 došlo na video challenge, kdy se trenér hostů ohradil proti míči do autu. Bod byl přiznán ale domácím. Atmosféra v hale byla ohromující. Po 15 hracích minutách si za stavu 15:10 pro Karlovarsko vyžádal trenér hostů svůj první time-out. Následovalo první eso hráčů Koźle a ti se začali na Karlovarsko dotahovat. Už jen za dvoubodového vedení 17:15 si trenér Novák vyžádal první time–out. Za stavu 21:18 si druhý time-out vzal i trenér Sammelvuo. Na straně Karlovarska došlo ke střídání, kdy na hřiště přišel Ihnát za Patočku a po ztrátě domácích došlo i k druhému time-outu trenéra Nováka. Za stavu 22:22 hosté chybovali na podání a následovala napínavá koncovka. Polský tým se nevyvaroval chyb a závěrečný 25. bod si připsal domácí VK ČEZ Karlovarsko a vyhrál první set 25:23.

Vstup do druhého setu byl pro tým domácích tvrdý. Už po pár minutách prohrával 1:5 a vzal si tak první time-out. Za stavu 3:9 došlo ke střídání na straně domácích, za Sasaka přišel Lamanec a místo Keeminka Kasan. Patrik Lamanec hned na podání uhrál dva důležité body, což přimělo hosty za stavu 8:11 k prvnímu time-outu. Na podání se dařilo i Jakubu Ihnátovi, po jehož esu Karlovarsko snížilo na rozdíl pouhého bodu. Druhý time-out si vzal trenér Novák za stavu 14:17. Když na ukazateli skóre svítil stav 17:19, došlo na straně domácích ke zpětnému střídání, kdy byla na hřišti až na Vojtu Patočku, kterého vystřídal Zajíček, opět základní šestka. Koncovku si už tým Kedzierzyn-Koźle pohlídal (21:25) a srovnal na 1:1.

Na začátku třetího setu se dostal polský tým do pětibodového vedení, ale domácí sestavě se podařilo dohnat ztrátu na pouhý jeden bod. Bohužel obhájce trofeje ve třetím setu ukázal svou převahu. Za stavu 12:8 pro hosty si vzal domácí trenér time-out, po něm ale celek Kedzierzyn-Koźle odskočil už na šestibodový rozdíl. A tak na straně Karlovarska došlo ke střídání, Lamanec s Kasanem vyměnili Keeminka a Patočku, do hry se na liberu zapojil Martin Kočka, v koncovce dostal svou příležitost i Matěj Pastrňák, který si vzápětí připsal první body na útoku. Bohužel to nestačilo a třetí set prohrálo Karlovarsko 18:25.

Od začátku čtvrtého setu zůstal v základní sestavě Kasan, Lamanec a Kočka. Vstup nebyl pro domácí ale úspěšný, pětibodový náskok hostů však dotáhli a srovnali. Ukázali, že umí hrát s chladnou hlavou. Rozložená nahrávka na smečaře a úspěšný útok dostal domácí tým do vedení 11:10. Za stavu 13:11 si svůj první time-out vyžádal trenér Sammelvuo. Za tříbodového vedení Karlovarska 17:14 došlo na video challenge polského trenéra, kdy byl při rozehře odraz míče o zem a bod byl nakonec připsán hostujícímu týmu. Po esu Jakuba Ihnáta za stavu 20:17 zažádala o druhý time lavička Kedzierzyn-Koźle. Za vedení Karlovarska 22:18 musel kvůli zranění opustit hřiště polský smečař Sliwka, kterého nahradil Zaliňski. Trenér Novák zasáhl do koncovky čtvrtého setu za stavu 23:20 time-outem. Po sporném míči si video challenge vyžádal polský trenér a byl úspěšný (23:21), následoval druhý time-out trenéra Nováka. Hala bouřila, všichni byli na nohách a fandili. Polský soupeř se přiblížil na rozdíl pouhého bodu, ale chyba na podání na straně hostů dala šanci Karlovarsku na vítězství ve čtvrtém setu. I v závěru čtvrté sady přišla na řadu video challenge hostujícího trenéra, avšak závěrečný bod byl nakonec připsán domácímu týmu, který tak vyhrál 25:23 a dostal zápas do rozhodujícího pátého setu.

Karlovarsko vstoupilo do zkrácené hry dravě a vytvořilo si dvoubodový náskok. Už po prvním připsání bodů na straně Karlovarska došlo opět z polské strany na žádost o video challenge, která znamenala bod pro domácí. Za stavu 4:6 pro Kedzierzyn-Koźle o time-out požádal trenér Novák a došlo také ke střídání, za Kasana s Lamancem nastoupil Keemink a Sasak. Strany se měnily za vedení hostujícího týmu, poté si druhý time-out vybral karlovarský trenér. Náskok polského soupeře se stále zvyšoval, 8:12. Do hry se opět dostala video challenge hostujícího trenéra, která však připsala bod Karlovarsku, 9:12. Koncovka byla dramatická. Domácí snížili náskok na 11:13 a trenér hostů si vyžádal time-out, a za stavu 13:14 o něj požádal naposled. Z vítězství v těsné koncovce se nakonec radoval favorit utkání (13:15). Karlovarsko si tak připsalo zasloužený bod do tabulky základní skupiny D Champions League, předvedlo úžasný volejbal, plný zvratů, emocí. Karlovarští hráči ukázali, že se vyrovnají i takovým týmům jako je Grupa Azoty Kedzierzyn-Koźle a že se nemají za co stydět.

Autor: Lenka Horáková, foto CEV

K prvnímu zápasu play-off CEV Cupu nastoupily České Budějovice na palubovce belgického Maaseiku. Ve vyrovnaném utkání však nakonec podlehly 1:3.

Greenyard Maaseik – VK Jihostroj České Budějovice 3:1 (25:22, 20:25, 25:17, 25:22)

Rozhodčí: Juráček (SVK), van Zanten (NED)

Počet diváků: 850

Sestavy:

Maaseik: Protopsaltis, Treial, Cox, Bartoš, Fornes, Vanker, libero Perin. Střídal: Reggers

Jihostroj: Giraudo, Licek, Ondrovič, van Schie, Stoilovič, Polák, libero Kryštof. Střídali: Kriško, Piskáček

Statistika ZDE

Českobudějovický trenér Vojtěch Zach po utkání: „Pěkný zápas, v každém setu se uhrálo hodně bodů. Škoda čtvrtého setu, který jsme měli dobře rozehraný. Bohužel jsme se nevypořádali dobře s plachtou soupeře a ztratili jsme slibný náskok. Soupeř byl oživený zvratem a my už jsme pak tahali za kratší konec. Myslím si ale, že nic není ztraceno. Pokud doma vyhrajeme, tak budeme hrát zlatý set o postup do čtvrtfinále. Budeme se maximálně koncentrovat na to, aby se to povedlo.“

Na hřišti belgického Maaseiku nebyl Jihostroj v roli favorita a právě domácí odstartovali lépe v prvním setu. Ve druhém ale Jihočeši srovnali skóre a i zbývající průběh utkání se nesl ve vyrovnaném duchu. Ve čtvrté sadě Jihostroj směřoval do tie-breaku, slibně rozehraný set ale ztratil a s ním i šanci na úspěch v zápase. V domácí odvetě tak Jihostroj musí zvítězit a poprat se o zlatý set.

Autor: Matěj Mayer, foto CEV

KP Brno má za sebou první osmifinálový duel CEV Cupu, v němž se v řeckých Aténách střetlo s týmem Olympiacos Piraeus. Favorizované domácí družstvo se Královu Poli bohužel ani v jednom momentu zápasu nepodařilo dostat pod tlak, z čehož Olympiacos vytěžil konečné vítězství 3:0 na sety a na svoje konto si připsal tři body. Pro Královo Pole ale vidina postupu do dalšího kola ztracená není, příští týden totiž bude mít v odvetě výhodu domácího prostředí. 

Olympiacos Piraeus – VK Královo Pole 3:0 (25:15, 25:18, 25:19)

Rozhodčí: Sokol (POL), Sirakov (BUL)

Počet diváků: 200

Sestavy:

Olympiacos: Winters, Lamprousi, Kubura, Salas Rosell, Emmanoulidou, Carraro, libero Kosma. Střídaly: Tsitsigianni, Christodoulou 

Královo Pole: Hrušecká, Moreno Borrero, Bukovská, Koulisiani, Nikolova, Kuníková, libera Digrinová, Šmardová. Střídaly: Vítková, Kamasová, Rožnovjáková

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Daniela Digrinová (kapitánka VK Královo Pole): „Dnešní výsledek nás mrzí, protože jsme si myslely, že můžeme předvést víc. Do Brna sice jedeme s prohrou 0:3, ale v domácím prostředí a naší hale rozhodně můžeme zatlačit. Z tohoto zápasu si odvážíme jednak cenné zkušenosti a také ponaučení, co máme zlepšit do příštího utkání, abychom se posunuly tam, kam potřebujeme."

Erik Nezhoda (trenér VK Královo Pole):Hodnocení dnešního utkání není jednoduché. Setkali jsme se s úplně jinou úrovní volejbalu, než jsme zvyklí z extraligy, a nedokázali jsme na ni zareagovat. Na druhou stranu, pokud jsme si přihráli nebo dostali obranu k nahrávačce, útočili jsme velice dobře a konkurenceschopně, byť tomu výsledek neodpovídá.”

Domácí volejbalistky vstoupily do zápasu lépe (6:3) a náskok postupně navýšily na 12:7. Erik Nezhoda zastavil hru oddechovým čase, i po něm byl ale Olympiacos na koni (17:9). Královo Pole nedokázalo odrážet útoky domácích a nedařilo se mu ani na servisu, 19:11. Řecko pak už v koncovce o vítězi sady nenechalo nikoho na pochybách, 25:15.

I úvod druhého dějství patřil domácímu týmu (7:4), který po esu Elaine Winters vedl 10:6. Královo Pole se na soupeřky snažilo dotáhnout (12:10), ty ale bohužel znovu odskočily (15:10) a KP Brno si vzalo time out. Po něm si  Olympiacos  vedení pojistil přímým bodem z podání (17:12) a do koncovky vstupoval za stavu 20:15. V ní na servisu Královo Pole opět zatlačila Elaine Winters (22:15), což znamenalo další oddechový čas hostujících. Olympiacos však už poté nezaváhal a sadu vyhrál 25:18.

Začátek sady s pořadovým číslem tři vyšel znovu lépe domácímu týmu (7:1), Královo Pole však nehodlalo složit zbraně a rozdíl stáhlo na dva body (8:6). Poté však začaly úřadovat domácí hráčky a brněnskému týmu se vzdálily až na 16:9. Time out KP Brna tlak Olympiacosu zbrzdil, přímým bodem z podání skóre zkorigovala Magdalena Bukovská (18:14) a donutila domácího trenéra k prvnímu oddechovému času v zápase. Ze strany Králova Pole to ale bohužel byla konečná, a tak si Olympiacos dokráčel až k osmi mečbolům (24:16). Tři z nich ještě KP Brno odvrátilo, pak už se ale z výhry 25:19 a ze zisku tří pohárových bodů radoval domácí tým.

Autor: Barbora Mertová, foto CEV

Konečný výsledek sice vypadá jasně, ale úvodní zápas osmifinále evropského CEV Challenge Cupu žen 2022/23 byl hodně vyrovnaný. Menorca jej na vlastní palubovce ovládla tři nula na sady, neboť mnohem účinněji vytěžila svůj herní potenciál v porovnání s prostějovskými volejbalistkami. Těm se střetnutí nevydařilo a v odvetě za týden tak budou dohánět citelné manko.

Avarca de Menorca  – VK Prostějov 3:0 (25:23, 25:23, 25:21)

Rozhodčí: Vanaveski (EST), Thomsen (DEN)

Počet diváků: 700

Sestavy:

Menorca: Banguero, Westergaard, De Blas, Martinez, Portero, Jimenez Ruiz, libero Rodriguez Iglesias. Střídaly: Orozco, Jofre

Prostějov: Bajusz, Faltínová, Kvapilová, Silva, Meidlová, Löff, libero Stavinohová. Střídala: Nováková

Statistika ZDE

Ve středečním večeru nastoupily Hanačky i se zdravotně uschopněnou Klárou Faltínovou a zpočátku těsně vedly, než za stavu 4:5 vyrobily dvě útočné chyby a domácí družstvo otočilo na 7:5. Vékáčko mělo problémy s jeho velice rychlou ofenzivou, proti níž nestíhalo stavět bloky, jeho ztráta rychle narostla (10:6). Pak se prostějovské plejerky zvedly a hned vyrovnaly (11:11), aby vzápětí dalšími hrubkami spadly do ještě většího výpadku (15:11). Právě na zbytečná vlastní zaváhání doplatily v součtu zahajovací části, když její zbytek už byl rovnocenný (19:18, 21:21). Leč v koncovce to těsně nestačilo - 25:23.

Úvod druhého dějství vypadal podobně s výjimkou povedeného úseku ze 4:2 na 5:7, během nějž prostějovský tým zkvalitnil svůj výkon na potřebný level. Jinak se mu však vůbec nedařilo, navrch mělo španělské nadšení snoubené s větší herní jistotou. A jakmile se vyslankyně VK konečně chytily (15:11 - 16:16, 20:17 - 20:20), vždy znovu následovaly nové nevynucené minely, čehož soupeřky i prostřednictvím opětovně lépe zvládnutého závěru využily - 25:23.

Moravský kolektiv tak byl mínus dva sety, ačkoliv se zdálo, že po volejbalové stránce rozhodně není horší. Doplácel ale na zmíněnou vysokou chybovost, kromě toho potřeboval spoustu pokusů na překonávání v poli skvěle čapající defenzivy Avarcy. Její hráčky působily mnohem uvolněnějším dojmem a zejména libero Patricia Rodriguez Iglesias vybírala obětavými obrannými zákroky i extrémně těžké balóny. Čímž opakovaně dávala energii parťačkám, aby z protiútoků bodovaly hlavně bleskovými kombinacemi. Menorca tak celou třetí periodu udržovala mírné vedení a dospěla k zaslouženému triumfu - 25:21 a 3:0.

Autor: VK Prostějov, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018