9.11.2022

Karlovarsko zahajuje Champions League na palubovce obhájce trofeje

Volejbalisté Karlovarska se vracejí do hlavní soutěže Champions League. Na úvod nemohli potkat silnějšího protivníka, skupinu rozehrají na hřišti vítěze dvou posledních ročníků Ligy mistrů, polského šampiona Kedzierzyn-Kožle. Středeční zápas Champions League vysílá od 20.20 hodin živě program ČT sport.

Karlovarsku se v nové sezoně daří, na triumf v domácím Superpoháru navazuje v UNIQA extralize, které vládne bez porážky. To Kedzierzyn-Kožle se v polské lize zatím hledá, z osmi zápasů prohrál už třikrát. „Je to nejlepší tým dvou posledních ročníků Ligy mistrů, tak má slabin asi málo, uvidíme při video rozboru, kudy povede cesta k možnému úspěchu,“ pokračoval Zajíček.

Není bez zajímavosti, že se stejným soupeřem odehrál tým Karlovarska svou historickou premiéru v champions League. Zápas, který před čtyřmi lety prohrál v Polsku 0:3, pamatují ze současného kádru kapitán Daniel Pfeffer a blokař Vojtěch Patočka. Od té doby úroveň celku Kedzierzyn-Kožle ještě vzrostla, kromě dvou triumfů v Champions League ovládl třikrát polskou ligu a získal tři tituly v národním poháru.

I tak nehodlají volejbalisté Karlovarska nastoupit k utkání v poraženecké náladě. „Chceme se herně vyrovnat jejich úrovni, bojovat o každý bod a v nejlepším možném scénáři zvítězit,“ prohlásil reprezentační kapitán Zajíček. „Také jsme si přijeli užít zápas a atmosféru, protože ne každý rok si tuhle soutěž můžeme zahrát.“

Zápas bude pikantní zejména pro smečaře Lukasze Wieseho, který podstatnou část kariéry strávil v polské PlusLize, ve které působil ve třech klubech a mimo jiné si v soutěži mistrů světa zahrál i finále play. Teď se představí v rodné zemi v dresu Karlovarska.

Jak se cítíte zase doma v Polsku, navíc na zápase Ligy mistrů?

Je to moc fajn, jen mi chybějí polské sladkosti… Ale Liga mistrů, to už je výzva, tady bojujeme v soutěži s těmi nejlepšími.

Znamená pro vás zápas proti polskému týmu i zvláštní motivaci?

Spíš ne. S Karlovarskem v lize jdeme do každého zápasu s cílem vyhrát. Teď je to vlastně stejné, jenom soupeř je z těch nejvyšších pater.

Byl jste s někým z hráčů soupeře v kontaktu?

Ano, se smečařem Wojtkem Žaliňskim. Hráli jsme spolu v Radomi a pamatuji si ho velmi dobře. Při odvetě v Karlových Varech budeme mít více času prohlédnout si spolu město.

Za Radom jste před šesti lety hrál i s americkým blokařem Davidem Smithem, který je teď oporou týmu Kedzierzyn-Kožle. Jak na něho vzpomínáte?

Je to skvělý člověk a mega profesionál. Každému mladému volejbalistovi bych přál, aby byl v týmu s takovým hráčem.

V čem je největší síla obhájců titulu?

ZAKSA je klubovým mistrem Evropy, tým je obrovsky silný jako celek, všichni se skvěle doplňují jako puzzle. I když se třeba jednomu nedaří, zastoupí ho někdo jiný.

Může Karlovarsko favorita něčím překvapit a na hřišti soupeře uspět?

Známe své silné stránky, a tak chceme hrát to, co umíme nejlépe. A když se nám podaří držet vyrovnané skóre, v koncovce setů se může stát cokoliv.

Po příjezdu do Polska jste ještě v úterý večer absolvovali trénink. Jak na vás působí místní aréna?

Hala je velmi příjemná. Hlavně je důležité, že máme ještě jeden krátký trénink ráno v den zápasu, a tak je dost času si na prostředí zvyknout.

Vizitka soupeře:

Grupa Azoty Kedzierzyn-Kožle, klub založen v roce 1994

úspěchy: 2x vítěz Ligy mistrů (2020/21 a 2021/22), 9x mistr Polska (naposledy 2021/22), 9x vítěz polského poháru (naposledy 2022)

trenér: Tuomas Sammelvuo (vedl národní týmy Finska, Ruska a Kanady), 46 let, s reprezentací Ruska získal zlato v Lize národů 2019 a stříbro na OH v Tokiu

současné hvězdy:

  • smečař Aleksander Šliwka (mistr světa 2018, vicemistr světa 2022, MVP Ligy mistrů 2020/21)
  • univerzál Lukasz Kaczmarek (vicemistr světa 2022)
  • blokař David Smith (bronz z OH 2016, bronz z MS 2018)
  • libero Erik Shoji (bronz z OH 2016, bronz z MS 2018)

 

Autor: Kateřina Kochánková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018