10.11.2022

Naši zástupci v pohárové Evropě bojovali, výhry se však dočkal pouze Jihostroj

Ve středu se v evropských pohárech představily hned čtyři české týmy. Karlovarsko zahájilo Champions League zápasem na palubovce Kedzierzyn-Koźle, kde nakonec vítězi posledních dvou ročníků po velkém boji podlehlo 1:3. Celky Českých Budějovic a pražských Lvů rozehrály šestnáctifinále CEV Cupu. Úvodní duel zvládl Jihostroj excelentně, na půdě chorvatského Osijeku zvítězil jednoznačně 3:0 a vytvořil si výhodnou pozici do odvety. Pražané statečně vzdorovali hvězdné Piacenze, k zisku alespoň setu to však nestačilo. Návrat do pohárové Evropy se nevydařil celku Odoleny Vody, který v rámci šestnáctifinále Challenge Cupu prohrál v Athénách s místním Panathinaikosem 0:3.

Volejbalisté Karlovarska vstoupili do Champions League vyrovnaným zápasem s obhájcem trofeje Kedzierzynem-Koźle. Ve dvouhodinové bitvě mu v Polsku podlehli 1:3 na sety. Ve čtvrté sadě nebyli daleko od tie-breaku, který by jim přinesl minimálně bod do tabulky skupiny D, ale tříbodový náskok v koncovce neudrželi.

Grupa Azoty ZAKSA Kedzierzyn-Koźle - VK ČEZ Karlovarsko 3:1 (25:22, 25:21, 24:26, 26:24)

Rozhodčí: Medvid (UKR), Halász (HUN)

Počet diváků: 750

Sestavy:

Kedzierzyn-Koźle: Śliwka, Wiltenburg, Kaczmarek, Zalinski, Pashitskii, Janusz, libero Shoji. Střídali: Staszewski, Kluth, Stepień, Kalembka

Karlovarsko: Juhkami, Zajíček, Sasak, Wiese, Weir, Keemink, libero Pfeffer. Střídali: Ihnát, Lamanec, Kasan, Patočka

Statistika ZDE

Karlovarsko vstoupilo do utkání rozpačitě a než se rozkoukalo, soupeř odskočil do velkého vedení (18:8). Poté se výkon svěřenců Jiřího Nováka rapidně zlepšil a zahájili stíhací jízdu. Smazat manko však Západočeši už nestačili a první set skončil vítězstvím domácího týmu 25:22.

Český mistr se dostal do tempa a od začátku druhého setu se na palubovce odehrála velká bitva o každý bod. V polovině setu získalo Karlovarsko mírný náskok, který bohužel těsně před koncovkou ztratilo. Závěr setu si už domácí celek pohlídal a ujal se vedení 2:0 na sety.

Karlovarsko se ale nevzdávalo a s vítězem posledních dvou ročníků Champions League drželo krok i ve třetím setu, který byl jak přes kopírák setu druhého, s jedním rozdílem však. Karlovarští koncovku zvládli lépe a snížili na 2:1.

Přetahovaná o každý bod pokračovala i ve čtvrtém setu, ve kterém mělo přeci jen více ze hry Karlovarsko (16:19). Už už to vypadlo, že se schyluje k tiebreaku, ale domácí favorit zabral, bodové manko smazal a těsně před koncovkou se ujal vedení 23:22. I když Karlovarsku se ještě podařilo srovnat na 24:24, samotný konec setu už patřil domácímu celku Kedzierzyn-Koźle.

I bez nemocného univerzála van Schieho zvládl Jihostroj první duel Poháru CEV. Na hřišti chorvatského Osijeku hráči Českých Budějovic od začátku diktovali tempo hry především díky vynikajícímu servisu. Vítězství 3:0 znamená nejlepší možnou výchozí pozici do úterní odvety ve Sportovní hale (17:00), která rozhodne o postupujícím do osmifinále evropského poháru.

MOK Mursa Osijek VK Jihostroj České Budějovice 0:3(17:25, 15:25, 23:25)

Rozhodčí: Feshti (ALB), Sirakov (BUL)

Diváci: 570

Sestavy:

Osijek: Lyzanets, Viloria Marquez, Vukovič, Bogdanovič, da Silva Santos, Antunes Garchet, libera Busak Vidakovič, Kraljevič. Střídali: Dirlič, Škugor

České Budějovice: Giraudo, Licek, Ondrovič, Kriško, Stoilovič, Polák, libero Kryštof.

Statistika ZDE

Přední chorvatský klub je postrachem tamní nejvyšší soutěže. V Superlize odehrál šest zápasů s poměrem setů 18:0. Jihostroj se však soupeře ani na jeho hřišti nezalekl. Po desetihodinové cestě autobusem se českobudějovičtí bojovníci dali dohromady a od prvního míče tlačili na domácí Osijek. „Soupeř hrál pomalu, což nám vyhovuje, protože jsme díky tomu lépe blokovali,“ všimá si hlavní trenér Vojtěch Zach.

České Budějovice na bloky vyhrály 12:8. Hvězdami utkání byli oba dva zástupci Jihočechů hrající na tomto postu – Josef Polák (5 bloků, 13 bodů) a Peter Ondrovič (3 bloky, 8 bodů). „Blokaři hrají standardně dobře, hodně nám pomáhají dělat body. Znovu se ukázalo, že naši blokaři jsou síla na prostředku sítě,“ chválí jejich výkon Zach.

Ještě větší dominanci než na bloku však Jihostroj předvedl na podání, které ovládl drtivě 10:0. „Zápas rozhodl servis, což je prostě činnost, která v dnešním volejbale hraje důležitou roli,“ potvrzuje statistiku zkušené libero Martin Kryštof. Zářil zejména nahrávač Matias Giraudo, který v zápase zaznamenal šest bodů z podání.

Jihočeši byli v chorvatském Osijeku úspěšné také na přihrávce. „Celkově jsme měli solidní úspěšnost na bránění soupeřových vysokých míčů, které jsme buď ubránili v poli, nebo jsme je zablokovali. To byly hlavní rozdíly. Jen na útoku jsme měli rezervy. Možná to bylo ovlivněné dlouhým cestováním, protože to nebylo úplně ono,“ shrnul své poznatky z prvního utkání šestnáctifinále trenér Zach.

Výsledek 3:0 zatím nic neřeší, ale pro Jihostroj znamená skvělou výchozí pozici do odvety. Bitva o osmifinále prestižního Poháru CEV se chystá na úterní podvečer ve Sportovní hale. „Nic není hotové. Série se bude rozhodovat v Českých Budějovicích. Musíme zůstat nadále plně koncentrovaní a jít do boje,“ nabádá Martin Kryštof, kapitán a asistent trenéra v jedné osobě.

Autor: Matěj Mayer

V CEV Cupu nastoupili Lvi Praha na palubovce italské Piacenzy a proti velkému favoritovi nepředvedli vůbec špatný výkon. Se soupeřem po většinu zápasu drželi krok, mnoho nezaostávali. V důležitých momentech se však ukázala síla soupeře. Hru výborně dirigoval francouzský olympijský vítěz Brizard, činil se také hvězdný kubánský smečař Yoandy Leal, a když se k tomu přidal dělový servis italského týmu, o vítězi utkání bylo jasno.

Bluenergy Volley Piacenza - VK Lvi Praha 3:0 (25:21, 25:19, 25:20)

Rozhodčí: Fuentes Barrasa (ESP), Královič (SVK)

Počet diváků: 832

Sestavy:

Piacenza: Santos de Souza, Simon Aties, Romano, Leal Hidalgo, Alonso Arce, Brizard, libero Scanferla. Střídali: Gironi, de Veijer, Basic, Recine, Cester

Lvi: Janouch, Smith, Todua, Schouten, Kriško, McCarthy, libero Moník. Střídali: Pliasetskyi, Kollátor, Tibitanzl, Vodička, Šálek

Statistika ZDE

Ohlas kapitána Lvů Jakuba Janoucha po utkání: „Makali jsme velkým stylem, ať už na síti, nebo v poli. Dařilo se nám ve velké míře proměňovat bodové situace. V rozhodujících chvílích rozhodl jejich servis.“

Po dlouhých osmnácti letech se Aero vrátilo do evropských poháru a nebyl to návrat radostný, s řeckým mistrem v rámci Challenge Cupu prohrál 0:3. Odolena Voda sice v prvním setu držela s Panathinaikosem dlouho krok, ale „zasekla se“ na stavu 18:19. Od té doby převzal řecký tým otěže utkání pevně do svých rukou a dovedl utkání vcelku v poklidu do vítězného konce.

Panathinaikos Athens - Aero Odolena Voda 3:0 (25:19, 25:14, 25:19)

Rozhodčí: Thomsen (DEN), Janik (POL)

Počet diváků: 650

Sestavy:

Panathinaikos: Ferreira Rangel, Jacobsen, Kovář, Petreas, Hernandez Ramos, Fragkos, libera Gkroumousas, Kostopoulos. Střídal: Basi

Aero: Chancy, Svoboda, Carmody, Hladík, Šulc, Horák, libera Ježek, Hadrava. Střídali: Chevalier, Toman, Ferraro, Cukur, Jachnicki

Statistika ZDE

 

Autor: Jiří Carba, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018