23.2.2021

Nelehká situace Lvů před úvodním duelem semifinále Challenge Cupu

V letošním ročníku Challenge Cupu zažívají Lvi Praha svůj debut v pohárové Evropě. A nevedou si vůbec špatně, probojovali se mezi nejlepší čtyřku. Ve středu na domácí palubovce rozehrají semifinálovou sérii proti týmu Ziraat Bankasi SK Ankara. Tento turecký velkoklub však nebude jedinou překážkou Pražanů v boji o finále. Více o soupeři, ale i trablech Lvů, nám prozradil trenér Tomáš Pomr.

Letos vás trápí zranění, nemoci… Jak se vám podařilo po zdravotní stránce dát tým dohromady?

Bohužel je toho opravdu víc než dost a je to pro nás komplikované. Rád bych odpověděl, že se nám to daří dát dohromady, ale nemohu. Některá zranění potřebují ještě čas, jiná se vrací nebo přetrvávají.  Je „blbý“, když se musíme zabývat tímto více než čím jiným. Moc si přeji, abychom byli na play-off extraligy kompletně připraveni podat 100% výkon. Současná realita je však taková, že je dva dny před pohárovým utkáním a nevíme, s kým budeme a nebudeme moci počítat.

Turecký tým je určitě minimálně finančně někde jinde než vy, ale rozhoduje se na hřišti. Jaké šance si dáváte?

Šance je pokaždé, přesně jak říkáš, rozhoduje se na hřišti. Favorit semifinále je jasný, tím je Ziraat. Chceme to využít jako naši výhodu. Tenhle dvojzápas je pro nás odměnou za povedené osmifinále a čtvrtfinále na turnaji na Ukrajině a možnost mezinárodní konfrontace. Můžeme jenom získat, s tím chceme jít do zápasu, podat dobrý výkon a uvidíme, na co to bude stačit.

Kde je největší síla soupeře, který je v současné době druhý v turecké lize?

To je jednoznačné a odpovídá to i stylu jejich hry. Největší síla soupeře je na ose nahrávač - univerzál. Dvojice Eksi a Ter Maat tvoří základ jejich útočné hry. Podporuje je dvojice smečařů Atanasov a Van Garderen, která příliš nazaostává. Na bloku velezkušený turecký reprezentant Gök s talentovaným Bulbulem. Největší sílu mají ale jednoznačně v krajních hráčích.

V minulé sezóně se s tureckým volejbalem srovnával Jihostroj v Champions League a dopadlo to dobře, letos vy. Cítíš, že by to mohlo vyjít stejně?

Každá sezóna je jiná, speciálně v ligách jaká je v Turecku a týmech tam. Nedá se to moc porovnávat. Není důležité, co cítím, mojí povinností je věřit vždy našemu týmu a úkolem nás všech udělat maximum pro úspěch. O to víc mě štvou naše absence, ale musíme se s tím vyrovnat a bojovat o každý míč.

Ať je sezóna jakákoli, historie se neptá a semifinále evropského poháru český tým dlouho nehrál. Nepadá na vás nervozita?

Nervozitu necítím z týmu vůbec a není pro ni ani žádný důvod. Spíš očekávání. Jak jsem odpovídal dříve, takový zápas je pro nás odměnou. Budu hráčům naopak zdůrazňovat, že jediný tlak na nás vyvine soupeř, žádný jiný tu není. My musíme dát do hry maximum nasazení, zdravého rizika a také takové spíš sportovní „lehkosti“ a radosti. Vyvinout tlak na Ziraat! Tak se můžeme soupeři vyrovnat a uspět.

Jaká byla cesta středečních soupeřů do semifinále? Lvi nejprve odletěli do lotyšské Jurmaly, kde nakonec neodehráli ani jeden zápas. O jejich postupu do osmifinále se rozhodlo později „u zeleného stolu“. Zirrat postoupil po výhrách 3:1 a 3:2 nad portugalským celkem Fonte Bastardo Azores. To však bylo jeho jediné vystoupení v letošním Challenge Cupu. Zatímco Lvi museli v turnajové bublině ukrajinského Horodoku zdolat v osmifinále Sporting CP Lisboa (3:1) a následně ve čtvrtfinále i domácí celek Epicentr-Podolyany Horodok (3:0), turecký tým postoupil do semifinále bez boje (jeho osmifinálový i čtvrtfinálový soupeř ze soutěže odstoupil kvůli omezení covid-19).

Jak se Lvům proti tureckému favoritovi povede, můžete sledovat ve středu od 17:10 v přímém přenosu na ČTsport. Odvetné utkání v Ankaře je na programu 3. března. Druhou semifinálovou dvojici tvoří týmy Halkbank Ankara a Allianz Powervolley Milano.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018