2.3.2021

Pražští Lvi se budou rvát o historický postup do finále Challenge Cupu

V pondělí odletěli Lvi Praha do turecké Ankary, kde je ve středu čeká odvetné utkání semifinále Challenge Cupu. V kapse si vezou senzační výhru 3:0 z domácího zápasu, kdy vyloženě „šokovali“ favorizovaný Ziraat Bankasi, a tak jim podle pohárové matematiky k postupu do finále stačí uhrát v Turecku dva sety. V případě výhry tureckého velkoklubu 3:0 nebo 3:1 by o finalistovi rozhodl až zlatý set.

S vědomím, že nemají co ztratit, se minulou středu Lvi na domácí palubovce „zakousli“ do favorizovaného Ziraatu a byla z toho překvapivá, ale zasloužená výhra. „Prvním poločas“ semifinále Challenge Cupu tak zvládli na jedničku. Podle ohlasů z tureckého týmu, bylo jedním z důvodů prohry favorita komorní prostředí. „Já si spíš myslím, že ta atmosféra byla nepříjemná v tom, že prohrávali, nejsou zvyklí prohrávat. Teď to prostředí je všude stejné, fanoušci nejsou,“ poznamenal trenér Lvů Tomáš Pomr, jehož tým se prezentoval téměř bezchybným výkonem, působil více týmově, byl silný mentálně.

Už druhý den však začala příprava na odvetné utkání. „Ve čtvrtek po zápase jsme měli celý den s hráči individuální pohovory, rozebírali jsme nějaký čísla, jak individuální tak týmový, tak abychom to nějak sladili dohromady a abychom využívali našich silných stránek, a snažili se nějakým způsobem vykrýt ty slabší. Zároveň se hráči celý den věnovali rehabilitaci, prostě takový regenerační den…,“ prozradil trenér Pražanů. Následující dny už přišly na řadu klasické tréninky, žádné zápasy domácí soutěže do přípravy před odletem do Ankary nezasáhly. Naopak Ziraat o víkendu odehrál utkání turecké nejvyšší soutěže a po snadné výhře si upevnil první příčku v průběžné tabulce.

A tak nemůžeme předpokládat, že by ve středu Ankara zopakovala nepovedený výkon z prvního semifinálového utkání a Lvy podcenila tak, jak se zdálo v prvním vzájemném duelu. „Očekávám, že asi v domácím prostředí podají lepší výkon, ale hlavně si myslím, že budou už víc připravení, budou vědět, že od nás to nebezpečí hrozí,“ potvrzuje Tomáš Pomr. „Hlavně bude klíčové, abychom zopakovali náš výkon a případně ho ještě zlepšili, v tom máme šanci. To bude rozhodující,“ dodal k blížící se postupové bitvě do finále Challenge Cupu. Už samotné semifinále je pro Lvy velkým úspěchem při jejich premiéře v pohárové Evropě, tak držme palce, ať je po středečním utkání úspěch ještě větší.

Soupeřem Lvů jsou v poslední době bohužel i zdravotní neduhy. Po zranění se sice zdravotní stav Smitha a Špuláka lepší každým dnem, ale absence blokaře Jiří Krále a smečaře Stefana Skakiće je trvalejšího rázu a do Turecka ani neodcestovali. U srbského reprezentanta to dokonce chvíli vypadalo na konec sezóny, ale po magnetické rezonanci jsou už prognózy optimističtější. „Připravuje se na to, aby nám pomohl v play-off extraligy, takže doufejme, že ten týden využije. Má individuální režim, celodenní intenzivní terapie, snad to zabere,“ věří trenér Pomr.

Protože se lví smečka vrací z Turecka až v pátek, musí svůj program přizpůsobit směrem k sobotnímu zahájení čtvrtfinálové série play-off domácí UNIQA extraligy. Po zpáteční cestě s přestupem a několikahodinovým čekáním se nedá počítat s pátečním tréninkem, hráči budou unavení z cesty. V Ankaře se proto trenér Lvů snaží dojednat trénink na čtvrtek. „Vezeme si balony Gala, protože si zase budeme zvykat zpátky, takže si je vyfoukneme, nacpeme do tašek a doufám, že je v Ankaře budeme moci použít,“ říká na závěr.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018