17.11.2022

Středeční zápasy evropských pohárů radost českým týmům nepřinesly

Černá středa, tak by se dalo nazvat středeční učinkování našich zástupců v pohárové Evropě 2022/23. Karlovarsko ve svém druhém vystoupení základní skupiny Champions League nestačilo na favorizované Trentino a prohrálo 1:3. Stejným výsledkem skončily i odvetná utkání Liberce v šestnáctifinále CEV Cupu a Odoleny Vody v rámci Challenge Cupu. Pro Duklu a Aero tak letošní cesta pohárovou Evropou skončila.

Karlovarsko v druhém utkání skupiny D Champions League přivítalo na své palubovce italské Trentino, s nejedním mistrem světa v sestavě. Zvučný soupeř přilákal do Haly míčových sportů plno diváků, kteří vytvářeli domácí týmu skvělou atmosféru. Trentino ale roli favorita potvrdilo a zvítězilo 3:1.

VK ČEZ Karlovarsko – Trentino Itas 1:3 (19:25, 20:25, 25:21, 13:25)

Rozhodčí: Szabo (HUN), Akinci (TUR)

Počet diváků: 1450

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Juhkami, Zajíček, Sasak, Ihnát, Weir, Keemink, libera Pfeffer, Kočka. Střídali: Wiese, Lamanec, Kasan, Pastrňák

Hosté: Lavia, Podrascanin, Sbertoli, Michieletto, Lisinac, Kaziyski, libero Laurennzano. Střídali: Džavoronok, Nelli

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer(kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Samozřejmě alespoň urvaný set. Bohužel mi tento level nepřišel podobný jako v Polsku. Udělali jsme tam spoustu chyb, nebylo to takové odpružení jako bychom si představovali. Moc jsme od toho očekávali. Nakonec jsem rád, že jsme to natáhli alespoň na tři jedna, protože lidí tady byla spousta, tak nějaký dílčí úspěch jsme si splnili, ale myslím si, že tam bude trošičku zklamání.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Bohužel zase další porážka. Ten největší rozdíl byl v servisu a přihrávce, kde jsme v těchto dvou sektorech absolutně nemohli konkurovat. Jinak si samozřejmě myslím, že když jsme si přihráli a roztrhali jsme si to, tak jsme hráli vyrovnaný volejbal. Na servisu to taky nebylo špatné. Možná že se z toho dalo vytěžit víc, ale zase si nemyslím, že o dost víc, protože ta kvalita byla větší než Polsku.“

Popis utkání:

První set začal podáním domácích, hned padlo eso a Karlovarsko se ujalo vedení. Karlovarští vedli i nadále a za stavu 6:2 si vybral svůj první oddechový čas trenér Trentina. Ani ten však nepomohl, aby zbrzdil vedení domácích. Po dvou neúspěšných blocích dotahují hosté Karlovarsko na rozdíl pouhých tří bodů a pokračují. Za stavu 9:8 pro domácí si bere svůj oddechový čas trenér Novák. Ten se mu vyplatil, když své podání do sítě poslal kapitán Trentina. Po několika neúspěšných blocích se ujímá vedení tým Trentino a za stavu 12:15 si bere svůj druhý oddechový čas trenér Západočechů. Dochází ke střídání, kdy jde do hřiště mladá krev (Kasan a Lamanec) za Sasaka a Keeminka. Ti se za stavu 17:20 pro hosty vrací zpět do hry. Před koncovkou prvního setu střídá ještě Pastrňák Weira, ale Karlovarsko prohrává 19:25.

Vstup do druhého setu byl úspěšný pro Trentino, Jakub Ihnát umístil míč do sítě. Chybují však i hosté a body jsou srovnané. Ale pak jde italský tým do trháku, Karlovarsko prohrává 4:12 a dochází k prvnímu oddechovému času domácího trenéra. Karlovarsko se nevzdává a bojuje. Po několika úspěšných útocích a chybách soupeře stahují náskok Trentina na 10:16. Dochází ke střídání, kdy jde ze hřiště Juhkami a do hry vstupuje Wiesse. Karlovarští bojují o každý bod a sahají po druhém střídání Sasaka za Kasana. Bohužel ani druhý set není pro domácí vítězným a podléhají tak Trentinu 20:25.

Začátek třetího setu Karlovarsku vychází. Úspěšné bloky a bezchybný útok z pipu dostává domácí do vedení 5:2 a svůj první oddechový čas si vybírá trenér Lorenzetti. Karlovarští se nenechali rozhodit, využívají oddechový čas ve svůj prospěch a pokračují ve své spanilé jízdě. Osmý bod pro domácí přichází po vytlučených blocích Jakuba Ihnáta, 8:4. Na straně hostů dochází ke střídání, kdy jde do pole karlovarský odchovanec Donovan Džavoronok. Trentino za stavu 15:10 pro Karlovarsko přerušuje hru svým druhým oddechovým časem. Následuje eso Jakuba Ihnáta, poté druhé, u toho však dochází na video challenge ze strany Trentina. Bohužel míč byl vyhodnocen jako míč v zámezí a hosté si připisují svůj 14. bod. Po svém prvním oddechovém čase sahá trenér Novák, aby využil momentu a zklidnil družstvo. Do hry vstupuje po dlouhé odmlce i druhé libero Karlovarska, Martin Kočka. To se vyplácí a Západočeši si připisují svůj 20. bod. Dochází ke střídání na straně Trentina. Ven jde kapitán Kaziyski a dovnitř jde univerzál Nelli. Martin Kočka vybírá útok a posouvá svůj tým blíže k výhře ve třetím setu. Po vynucených chybách v koncovce bere svůj druhý oddechový čas trenér Novák. Jediný bod chybí Karlovarsku, aby vyhrál třetí set. Trentino se nevzdává a uhrává další dva body. Set končí za stavu 25:21 a Karlovarsko snižuje na 1:2.

Do čtvrtého setu nastupuje základní sestava spolu s Lukasem Wiessem. Kuba Ihnát jde na podání a Karlovarští se ujímají vedení. Trentino tlačí na útoku a perfektní bloky ho posouvají do vedení 6:4. Za tohoto stavu dochází k oddechovému času, který si vybírá trenér domácích. Dochází i ke střídání v karlovarském týmu, kdy místo Sasaka a Keeminka přichází Kasan s Lamancem. Střídání přineslo oživení, následuje eso Lukase Wiesseho. Trentino si však vybudovaný náskok stále udržuje a za stavu 9:13 dochází ke zpětnému střídání. Po druhém oddechovém čase trenéra Nováka za stavu 9:14 se Karlovarsko pouští znovu do dalšího boje o body. Bodovou lavinu Trentina přerušuje míč do zámezí italského kapitána, aby se po rozehře hra vrátila zpět pod plnou kontrolu Italů. Bodový náskok jedenácti bodů domácí hráče neodrazuje, bojují do úplného konce. Utkání končí esem Trentina, které tak vítězí 25:13 a poráží českého mistra 3:1.

Autor: Lenka Horáková

V druhém utkání CEV Challenge Cupu 2023 přivítalo domácí AERO řeckého mistra – Panathinaikos Athény. První duel dopadl jednoznačně 3:0 pro Řeky, ve druhém utkání však chtělo AERO navázat na výkony z domácí extraligy a favorita potrápit. To se podařilo, ale do osmifinále přeci jen slaví postup po výhře 3:1 hosté z Řecka.

AERO Odolena Voda - Panathinaikos Athens 1:3 (25:15, 21:25, 21:25, 19:25)

první utkání 0:3

Rozhodčí: Erce Alvarez (ESP), Parvanova (BUL), lajnoví Jusič, Činátl J.

Počet diváků: 713

Sestavy (od zóny I):

Aero: Svoboda, Carmody, Hladík, Šulc, Feraro, Chancy, libera Ježek, Hadrava. Střídali: Chevalier,Toman, Horák, Cukur, Jachnicki

Panathinaikos: Ferreira Rangel, Jacobsen, Kovář, Petreas, Hernandez Ramos, Fragkos, libero Kostopoulos. Střídali: Basi, Markou, Seremetis, Georgiou

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Marek Šulc (kapitán AERO Odolena Voda): „Řekl bych, že jsme si v tomto utkání trochu spravili chuť, protože v Athénách jsme nepředvedli vůbec dobrý výkon. Dneska to mělo všechno a myslím, že se to divákům muselo líbit. Mrzí mě třetí set, kdy jsme vedli 18:16 a propadli jsme na pět výměn v řadě při jednom postavení, což by se nám stávat nemělo, a to nás stálo souboj o zlatý set. Děkuji divákům, kteří byli dneska úžasní, protože jich přišlo strašně moc a atmosféra byla ohromující a doufám, že budou pokračovat v návštěvách jako doposud.“

Marcin Kryś (trenér AERO Odolena Voda): „Myslím si, že se zápas musel líbit. Měli jsme svou šanci získat ze zápasu více. Myslím si, že jsme bojovali až do samotného konce a každý z hráčů si zaslouží být na hřišti. Je to pro nás těžký týden a musíme rozložit síly na tři zápasy, protože v sobotu už nás čeká dobrý a kvalitní soupeř z Budějovic. Moc děkujeme všem fanouškům za skvělou atmosféru, kterou vytvořili, byl to sedmý hráč na hřišti.“

Popis utkání:

AERO vletělo na svého soupeře servisem a ten si nevěděl rady a příprava útoku bylo hodně odtažena od sítě. Rozdíl ve skóre stále narůstal a hráči Panathinaikosu si jistě měli co říct, což bylo vidět z jejich gest. AERO vyhrálo rozdílem deseti bodů první set.

I v druhém setu hrálo AERO tvrdě, ale rozdíl byl jen mírný a často se přelévalo skóre a vedení na obě strany. V polovině setu se hosté dostali do tříbodového vedení, domácí si museli vzít oddechový čas. Po něm bylo velmi rychle srovnáno, ale hosté se znovu dostali do mírného vedené. Zlom přišel s podáním univerzála Hernandeze, který zaznamenal dva přímé body, a o vítězi setu bylo rozhodnuto.

Do třetího setu mělo AERO skvělý nástup a znovu tlačilo servisem hostující přípravu útoku od sítě. Domácí si vybojovali až pětibodové vedení. V polovině setu vedlo AERO ještě o tři body, ale Panathinaikos skvěle bránil. AERO se zaseklo v jednom postavení a bohužel to byl rozhodující okamžik celé postupové matematiky. Hosté získali druhý set a tím i postup do dalšího kola.

Do čtvrtého setu zamíchali oba trenéři malinko se sestavou, ale kvalita hry byla stále vysoká. Ani jeden tým nepolevil a chtěl vyhrát. V polovině setu byl stav vyrovnaný, v konci znovu odskočili Athéňané a dotáhli zápas do vítězného konce 3:1.

Gratulujeme soupeři k postupu do dalšího kola, pro hráče AERA končí jedna velké evropská zkušenost. Děkujeme všem fanouškům za ohromující atmosféru, když jich do haly dorazilo celkem 713! Klobouk dolů před VÁMI. Je nám ctí pro vás hrát! Dnešní zápas jsme také odehráli pro Matyáše Démara, který je po první operaci zraněného kolena!

Autor: Tomáš Havlát

Po domácí prohře 1:3 nastoupila Dukla Liberec k odvetě šestnáctifinále CEV Cupu v Ženevě. Bohužel od začátku utkání za svým soupeřem zaostávala a vykřesat naději postupu se jí nepodařilo. Za stavu 2:0 na sety pro Chênois už bylo o postupujícím do osmifinále jasno a tak oba trenéři dali příležitost i ostatním hráčům z lavičky.

Chênois Geneva – VK Dukla Liberec 3:1 (25:18, 25:18, 13:25, 25:18)

první utkání 3:1

Rozhodčí: Mateizer (ROU), Santi (ITA)

Počet diváků: 800

Sestavy:

Chênois: Johann Rammé, Urueńa, Brzakovic, Simonin, Radic, Rey, libera Fischer, Aye. Střídali: Jucker, Abramov, Djokic

Dukla: Veselý, Ticháček, Lux, Nikačevič, Gavenda, Nivaldo, libera Maar, Pavlíček. Střídali: Demar, Bryknar, Staněk

Statistika ZDE

 

Foto: CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018