6.12.2021

Tento týden přinese hned šest zápasů českých zástupců v pohárové Evropě

K druhému utkání Champions League nastoupí hráčky liberecké Dukly, olomoucké vysokoškolačky rozehrají osmifinále Poháru CEV, úvodní duel v Challenge Cupu čeká brněnské Šelmy. Volejbalisté Karlovarska, Českých Budějovic a Liberce budou v odvetách Poháru CEV bojovat o postup do osmifinále.

Volejbalistky Dukly Liberec si odbyly premiéru v Champions League na palubovce moskevského Dinama, kde prohrály 0:3. V úterý se poprvé v rámci nejprestižnější evropské klubové soutěže představí na domácí palubovce, kde je čeká další těžký soupeř – semifinalista loňské Champions League, italská Novara. Ta ve svém prvním duelu základní skupiny C přehrála Thy Istanbul 3:0. Svěřenkyním Libora Gálíka tak nezbývá nic jiného než zapomenout na extraligový nezdar v Olomouci, favorita se nezaleknout a pokusit se o překvapení.

V Poháru CEV si Olomouc vybojovala postup do osmifinále dvěma výhrami nad bosenským Brčkem. V cestě do čtvrtfinále jim stojí aktuálně druhý tým francouzské nejvyšší soutěže Le Cannet, s českou reprezentační smečařkou Michaelou Mlejnkovou v sestavě. Její tým v předchozím kole vyzrál nad bělouruským celkem Minchanka Minsk 3:2 a 3:1. Úvodní duel odehrají olomoucké vysokoškolačky ve Francii.

Brněnské Šelmy zahájí osmifinále Challenge Cupu na palubovce srbského celku Tent Obrenovac. Postup si Brňanky zajistily dvěma výhrami nad švýcarským Cheseauxem, Obrenovac zdolal v předchozím kole dvakrát chorvatskou Kaštelu.

O postup do osmifinále Poháru CEV mužů budou v odvetných zápasech bojovat hned tři naše týmy – Karlovarsko, České Budějovice a Liberec.

Nejlepší výchozí pozici po úvodním utkání mají hráči Karlovarska, kteří si minulý týden přivezli ze srbského Kraljeva výhru 3:1. „Věřím, že do pohárové odvety jsme si vytvořili krásný výsledek, který bychom měli minimálně stejnou mincí zopakovat pro postup do dalšího kola," řekl odhodlaně Martin Kočka, který v týmu Západočechů úspěšně nahradil nemocnou nahrávačskou jedničku Wessela Keeminka. K postupu do osmifinále Karlovarsku stačí jakákoliv výhra, ale i prohra v tie-breaku. „Do odvety bychom mohli vstoupit s lepší obranou, bude důležité, abychom udrželi naši dobrou hru po celou dobu utkání," shrnul univerzál Daniel Římal.

Jihostroj České Budějovice v úvodním utkání s ruským velkoklubem Kemerovo Kuzbass srdnatě bojoval a už už se schylovalo k velkému překvapení. Nakonec však favoritovi podlehl v těsné koncovce tie-breaku. „V pátém setu jsme vedli 11:6, to už by se prohrávat nemělo, ale dokud nespadne poslední balon, tak to není hotové. Zápas vypadal nadějně. Možná jsme podali náš vůbec nejlepší výkon v sezoně, ale bohužel to nestačilo. Jsme trochu zklamaní, mohlo to dopadnout lépe,“ říká René Dvořák. Pro postup do další fáze tak musí Jihostroj v odvetě na palubovce Kemerova zvítězit 3:0 nebo 3:1. V případě vítězství 3:2 by o postupujícím rozhodoval zlatý set. „Postupové šance se nám trochu ztenčily. Bude to nesmírně obtížné v cizím prostředí, ale musíme opět podat náš maximální výkon a uvidíme, jestli to bude stačit,“dodal kouč Jihostroje.

V nelehké situaci se nachází volejbalisté Dukly Liberec. V UNIQA extralize se jim nedaří, tým provází řada zranění, vedení klubu odvolalo dlouholetého hlavního trenéra Michala Nekolu. Úvodní duel s polským Belchatowem, ve kterém Dukla podlehla 0:3, měl na svých bedrech dosavadní asistent Vladan Merta. Bylo by velkým překvapením, kdyby se Liberec ve čtvrteční v odvetě, už pod vedením nového trenéra Petra Broma, „probral z letošní šedivky“ a zvítězil za tři body a o postupujícím do osmifinále by musel rozhodnout až zlatý set.

Nadcházející zápasy našich týmů v evropských pohárech:

úterý 7. prosince

  • 19:00 Tent Obrenovac (SRB) – VK Šelmy Brno
  • 20:00 VK Dukla Liberec – Igor Gorgonzola Novara (ITA)
  • 20:00 Volero Le Cannet (FRA) – VK UP Olomouc

středa 8. prosince

  • 18:00 VK ČEZ Karlovarsko – Ribnica Kraljevo (SRB)

čtvrtek 9. prosince

  • 13:00 Kuzbass Kemerovo (RUS) – VK Jihostroj České Budějovice (našeho času) 
  • 18:00 VK Dukla Liberec – PGE Skra Belchatow (POL)

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018