8.2.2023

V loňské sezóně se společně radovali z úspěchů Karlovarska, teď jsou z nich soupeři

Ještě před necelým rokem spolu váleli v dresu Karlovarska, vyhráli UNIQA volejbalovou extraligu i český Superpohár a na výjezdech týmu sdíleli hotelový pokoj. Před touto sezonou se volejbalové cesty Lukáše Vašiny a Martina Kočky rozešly. Lukáš se vydal na své první zahraniční angažmá do polského Bełchatówa a dnes je čeká v rámci čtvrtfinále CEV Cupu první setkání v pozici soupeřů. Více volejbaloví kamarádi prozradili v unikátním dvojrozhovoru.

Martine, co tě jako první napadlo, když ses dověděl, že v CEV Cupu nastoupí Karlovarsko proti Bełchatówu s Lukášem Vašinou?

Martin: Že je to další výzva, která před námi stojí. Těžký soupeř s hvězdnými hráči a obrovskou historií.

A rovnou se chci zeptat Lukáše: Jak se v Polsku cítíš a v čem je to tam pro tebe jiné než v Česku?

Lukáš: V Polsku se cítím dobře, samozřejmě že je to trošku jiné než v Česku. Česky se v Polsku moc nedomluvíš, i když ty jazyky jsou si opravdu podobné. Jsem rád, že si zdokonaluji svou angličtinu, a navíc se učím i polsky. Když se člověk něco naučí polsky, tak se pak více dorozumí se spoluhráči a také v obchodech, když si chce objednat gothaj nebo jiné salámy, anebo ve zvláštních případech zajde do pizzerie. Ale taky je důležité, že slyší, jestli ho někdo ze spoluhráčů nepomlouvá (smích).

Martin: A limitují tě ještě nějaká zranění?

Lukáš: Musím si zaklepat na zuby, protože v tuhle chvíli vedle sebe nemám žádné dřevo, ale naštěstí mě teď žádná zranění nelimitují. Vážné zranění ruky se vyléčilo a kolena přestala bolet. Ale slyšel jsem, že tebe v této sezoně limitují zranění, a tak ti chci popřát, ať se brzy vrátíš na volejbalové parkety a rozdáváš svou kočičí radost a dravost! A ať tě už více žádná zranění netrápí!

Martin: Díky. Já teď mám bohužel vyhřezlé ploténky, a to poměrně dost, takže po měsíci a půl trénování se mi zranění vrátilo a stále to není v pohodě.

Pánové, opět stejná otázka pro oba: Co bude ve středu na vašeho soupeře platit?

Martin: Můžeme těžit z předešlých pohárových utkání, kde jsme hráli opravdu kvalitní volejbal. Myslím, že když minimálně zopakujeme výkon, jako byl domácí zápas s Kedzierzynem, tak můžeme Bełchatów potrápit.

Lukáš: Osobně si myslím, že Karlovarsko nás může pozlobit všemi zbraněmi. Ale hlavně tím, že budou hrát v domácím prostředí, kde za sebou hráči mají pro mě známé skvělé publikum, nejlepší v Čechách. Viděl jsem zápasy Karlovarska v Lize mistrů i v domácí lize a už tam jsem si všiml, že se Karlovarsko opravdu může spolehnout na svůj razantní servis a skvělou obrannou hru.

V domácí, polské lize je Bełchatów nečekaně až jedenáctý. Může se to projevit i na psychice mužstva v pohárovém dvojutkání?

Martin: Já si myslím, že možná lehce na psychice může, ale i tak je to neskutečně kvalitní tým s velkými jmény. Navíc v CEVu předvádějí dobré výkony, takže to pro nás nic jednoduchého nebude!

Lukáš: Naše postavení v tabulce není takové, jaké jsme si na začátku sezony představovali. Stanovili jsme si nějaké cíle, ale bohužel se nám ty cíle nedaří plnit, tedy kromě CEV Cupu, kde jsme se probojovali do čtvrtfinále. Samozřejmě, že v tuto chvíli je pro nás CEV Cup velice vážná soutěž a chtěli bychom tam dokázat nějaký velký výsledek, abychom alespoň trochu odčinili naše prohrané zápasy v lize a odměnili se našim fanouškům doma i po celém Polsku. Moc dobře ale víme, že v CEV Cupu je spousta špičkových týmů, a navíc tam teď spadly z Ligy mistrů opravdu skvělé týmy, takže se tenhle pohár stal mnohem těžší soutěží. Jedním z těch špičkových mužstev, která tam spadla, je právě můj bývalý tým, na který mám úžasné vzpomínky.

Martin: Takže ti chybíme?

Lukáš: Samozřejmě, že mi chybíte, kluci, ani nevíte jak moc. Doufám, že po zápase si na mě uděláte čas a zajdeme společně na jednu kofolu do naší milované restaurace. A chybím já vám v Karlovarsku?

Martin: Ano, byla to jízda! Ve středu zavzpomínáme. Není to náhoda, že hned první rok se vracíš do Varů!

 

Autor: VK ČEZ Karlovarsko

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018