30.11.2022

Vítězná středa Karlovarska a Českých Budějovic v evropských pohárech

Pohárová Evropa měla ve středečním programu i dva zápasy českých celků. Volejbalisté Karlovarska porazili bez ztráty setu belgický Menen a slaví vůbec první vítězství na palubovce nejen v letošním ročníku Champions League 2022/23, ale i v rámci jejich dosavadního působení v této nejprestižnější klubové evropské soutěži. Tři body za vítězství si sice jednou připsali, ale to bylo po kontumaci, protože jejich soupeř nemohl k utkání kvůli covidovému onemocnění nastoupit. V CEV Cupu se dařilo českobudějovickému Jihostroji, který si v úvodním osmifinálovém duelu ve Švýcarsku vybojoval nadějnou pozici do domácí odvety.

V Karlových Varech došlo k souboji dvou dosud nezvítězivších týmů v základní skupině D Champions League, domácí volejbalisté hostili loňského vicemistra Belgie, celek Decospan VT Menen. Vítězství ve třech setech si nakonec vybojovali hráči Karlovarska. První dva sety se rozhodovaly až v samotných koncovkách, zato třetí set byl už plně v režii domácího týmu.

VK ČEZ Karlovarsko – Decospan VT Menen 3:0 (28:26, 26:24, 25:17)

Rozhodčí: Blaz Markelj (SLO), Christophe Lecourt (FRA)

Počet diváků: 1137

Sestavy:

Karlovarsko: Ihnát, Zajíček, Sasak Juhkami, Weir, Keemink, libero Pfeffer. Střídali: Lamanec, Kasan, Pastrňák, Wiese

Menen: van Hoyweghen, Hänninen, Sinnesael, Dermaux, Vanneste, van de Velde, libera Stuer, Bille. Střídali: Capet,Kindt, Ocket, Dedeyne

Statistika ZDE

Karlovarské ohlasy po utkání:

kapitán Daniel Pfeffer: „3:0 skvělý výsledek. Historický výsledek v lize mistrů, ale ustrašené. Kdykoliv jsme měli nějaké vedení, tak jsme ho ztratili. Nebyla to ta naše hra. Až ve třetím setu se mi zdálo, že jsme je asi zlomili a bylo to v naší režii. Takže opravdu spokojenost.

trenér Jiří Novák: „Samozřejmě radost. Na můj vkus to bylo trochu zatažené – zřejmě důležitost zápasu, i když jsme si jí nepřipouštěli, tak hrála svou roli. První dva sety se nám nepodařilo odtrhnout Belgičany ve skóre, abychom je donutili dělat chyby. Ve třetím setu nám už trochu pomohli, ale bylo to i tím, že jsme byli disciplinovanější. Nebudeme se rouhat, 3:0 bereme.

Popis utkání:

Vstup se domácím vydařil, ujali se vedení. Jejich hra byla jistá a v klidu, bez známky nervozity. První time-out si vybral trenér Depestele za stavu 12:8 pro domácí. Za stavu 15:14 si bere video challenge trenér Novák, aby video rozhodčí posoudil míč v zámezí. Ten se potvrdil a hosté tak dotáhli Karlovarsko na rozdíl pouhého bodu. Druhý time-out si za stavu 18:15 vybral trenér hostů a za stavu 18:17 si vybírá svůj první time-out trenér Novák. O druhou video challenge žádá za stavu 19:19 trenér Karlovarska. Tento tah se mu vyplatil – míč byl posouzený jako míč ve hřišti. Po esu a srovnání stavu na 20:20 si bere svůj druhý time-out trenér Novák. Ze hry odchází Sasak s Keeminkem a na palubovku vstupuje Kasan s Lamancem. Koncovka prvního setu je napínavá. Týmy bojují o každý bod. Dochází ke střídání hráčů v obou týmech. Koncovka patří Karlovarsku, které vyhrává první set 28:26.

Vstup do druhého setu vyšel lépe hostům, kteří se ujali vedení. Domácí tým se však nenechal znervóznit. Dotáhl bodový náskok hostů a ujal se vedení 12:10, kdy padla první video challenge hostů, která byla neoprávněná. Hned poté následuje první time-out Menenu a střídání, kdy odešel ze hry Dermaux a přišel Kindt. Sporný míč si vyžádal video challenge na straně domácích, která se vyplatila a přináší tak Karlovarsku 16. bod. Po dvou úspěšných blocích belgický tým srovnává na 17:17, což přimělo trenéra Nováka zažádat o první time-out. Tento se vyplácí a Karlovarsko odskakuje soupeři o dva body. Koncovka druhého setu je opět vyrovnaná. Rozhoduje nejen herní dovednost obou týmů, ale také pevné nervy a chladná hlava. Do hry přichází Kasan s Lamancem. Za stavu 24:24 si vybírá svůj druhý time-out trenér domácího týmu. Druhý set vyhrává Karlovarsko 26:24 a vede tak 2:0 na sety.

Do třetího setu nastupuje základní sestava, která má skvělý bodový začátek 3:0. Za stavu 8:5 pro domácí dochází na video challenge tečí od trenéra Belgie, která byla úspěšná. Teče na straně Karlovarska připisuje bod hostům. Po esu Juhkamiho si bere za stavu 9:6 time-out trenér Depestele. Juhkami pokračuje ve svém úspěšném podání a tým Karlovarska odskočil soupeři už o pět bodů. Druhý time-out hostujícího trenéra přichází za stavu 15:9 pro Karlovarsko. Po několika chybách na straně domácích belgický tým snižuje na 19:15. K video challengi sahá trenér Novák, aby nechal posoudit podání Juhkamiho. Challenge byla úspěšná a následuje další eso. Stav 23:15 pro domácí nenechává chladné ani diváky, kteří vytváří volejbalovou atmosféru, která doprovází domácí hráče až k závěrečnému bodu (25:17) a výhře třetího setu.

Autor: VK ČEZ Karlovarsko

České Budějovice vstoupily do osmifinále CEV Cupu na palubovce švýcarského Schönenwerdu. Úvodní set byl sice v režii domácího týmu, ale po zbytek utkání už byl Jihostroj lepším týmem.

Volley SchönenwerdVK Jihostroj České Budějovice 1:3 (25:15, 22:25, 18:25, 22:25)

Rozhodčí: Fortu, Ioannidis

Počet diváků: 300

Sestavy:

Schönenwerd: Gerson, Rodríguez López, Giger, Ulrich, Taylor-Parks, Leitis, libero Hasler. Střídali: Kolb, Schmid, Acklin

České Budějovice: Giraudo, Licek, Ondrovič, van Schie, Stoilovič, Polák, libero Kryštof. Střídal: Kriško

Statistika ZDE

V prvním setu úvodního osmifinálového duelu Jihostroj zaspal a domácí Schönenwerd si připsal rychlé vítězství. Sázkové kanceláře už začaly přepisovat kurzy, jenže Jihostroj začal zápas otáčet a vyhrál tři sety v řadě. České Budějovice si tak vybojovaly nadějnou pozici do odvety, která se koná 13. prosince na jihu Čech. Vítěz série postoupí do play-off CEV Cupu.

Autor: Matěj Mayer

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018