12.2.2020

Trenérský notes 46. díl: Analýza odrazu tří typů skoků u mladých volejbalistů II

Ve čtyřicátém šestém díle Trenérského notesu dokončíme minulý článek zabývající se analýzou odrazu tří typů skoků u mladých volejbalistů.

Pokud srovnáme rozdíly u obou kategorií u skoku z místa a skoků z rozběhem, můžeme hodnotit kvalitu pohybové dovednosti umožňující transfer energie z horizontálního směru do vertikálního a také srovnat rozdíly u podobných motorických testů.

Rozdíl u juniorů činil pro absolutní hodnotu maximálního impulzu síly u odrazu na smeč 10,4 %, pro odraz na blok z posunu 11,9 %. Pro relativní hodnoty to znamenalo 10,4 % a 12,1 %. Takové zlepšení je očekávané a žádané.  U juniorů je zřejmé, že je jedno, zda se jedná o posun vpřed nebo do strany, vždy dosáhli podobného zlepšení u obou sledovaných ukazatelů.

Rozdíl u kadetů činil pro absolutní hodnotu maximálního impulzu síly pro odraz na smeč 6,5 %, pro odraz na blok z posunu 1,5 %. Pro relativní hodnoty 6,5 % a 1,5 %. To naznačuje spíše nízkou schopnost transferu energie, především při odrazu na blok z posunu, tedy nižší techniku této pohybové dovednosti. 

To dokumentuje, že junioři dokáží lépe utilizovat horizontální energii z rozběhu nebo posunu do vertikálního odrazu a tím vytvořit předpoklad pro dosažení vyšší výšky skoku.

Junioři prokázali kratší čas dosažení maximálního impulzu síly jen u odrazu z místa. To dokazuje větší dynamickou sílu při odrazu bez předchozího náběhu nebo posunu. Ve zbývajících odrazech s pohybu jsou již tyto časy podobné bez významného rozdílu, což znamená, že při odrazu z pohybu již dokáží i mladší hráči dosáhnout podobné dynamiky jako starší hráči. To je dobře, protože většina herních činností a tedy i odrazy by měly být realizovány v pohybu.

Tab. 5 Výsledky motorických testů

Kategorie

 

Výskok z rozběhu (cm)

Výskok z místa (cm)

Junioři

X

331,1

312,4

 

SD

3,6

4,6

Kadeti

X

316,6

308,2  

 

SD

4,8

4,6

Kvalitu transferu energie do vertikálního směru je možné dále posoudit z výsledků motorických testů. Rozdíl u juniorů je větší než u kadetů. Rozdíl ve výskoku z rozběhu a z místa byl u kadetů jen 2,7% a u  juniorů 6,0 %. To opět svědčí o lepší technice skoku u juniorů při větší rychlosti pohybu, větší efektivitě přenosu energie do odrazu z rozběhu, posunu a i o větší dynamické síle dolních končetin. U kadetů tyto rozdíly potvrzují výsledky ze silové desky, kde byly také zjištěny malé rozdíly nebo byly výsledky téměř podobné. 

 

ZÁVĚRY

Pomocí uvedeného výzkumu jsme kvantifikovali rozdíly u vybraných silových a časových ukazatelích tří druhů odrazů odrazu u dvou věkových kategorií hráčů volejbalu.

V oblasti silových schopností potřebných pro tvorbu odrazu jsou logicky významně lepší junioři než kadeti. 

U silových ukazatelů je zřejmá lepší schopnost účinně přenášet energii z předchozího pohybu do odrazu u juniorů, což dokumentuje lepší techniku pohybu i dynamickou sílu dolních končetin.  

Vybrané časové ukazatele naznačují podobné rychlostně silové dovednosti při realizaci úvodní fáze odrazu pro skoky z pohybu u obou kategorií. Při skoku z místa, u kterého je potřeba větší dynamické síly, je významně kratší čas u juniorů.

U kadetů byly zjištěny jen malé rozdíly mezi skokem z místa a skoky z pohybu, což naznačuje potřebu zlepšit kvalitu pohybových struktur ve fázi přechodu z horizontálního do vertikálního směru pohybu.

 

Autor: PaedDr. Jaroslav Šamšula

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018