19.1.2017

Chceme nabídnout alternativu k šestkám, říká Lébl, vize máme jasné, doplňuje Krč

Po oficiálním zahájení nové beachvolejbalové sezóny Vám přinášíme také obsáhlý dvojrozhovor s dvěmi novými tvářemi v českém plážovém volejbale - vedoucím úseku Martinem Léblem i novým reprezentačním trenérem dívčí mládežnické složky Pavlem Krčem. Zajímali jsme se mimo jiné i o tzv. centralizaci v této části volejbalu, o alternativě, kterou chce úsek nabídnout mladým talentům šestkového volejbalu či o vrcholových akcích nadcházející sezóny.

Začneme trošku obecněji, jak se vůbec zrodil nápad centralizace českého beachvolejbalu?

Martin Lébl: "Po mém nástupu na UBV jsem se podílel na dopracování koncepce rozvoje beachvolejbalu, kterou následně schválila SR ČVS a jeden z jejích bodů je právě centralizace beachvolejbalu, respektive centralizace národních mužstev v beachvolejbalu."

Co může nyní nabídnout beachvolejbal mladým hráčům?

Martin Lébl: "Právě z tohoto důvodu byl celý proces nastartován. Pro mladé beachvolejbalisty jsme neměli moc co nabídnout, především co se týče struktury mládežnických výběrů. Hráč, který hrál jak šestky, tak beach, byl poté víc nakloněn věnovat se šestkám. To chceme změnit a nabídnout alternativu. Je mi samozřejmě jasné, že beachvolejbal nikdy neosloví největší talenty šestkového volejbalu díky své ekonomické pozici na mezinárodní scéně, ale to není naším cílem."

Jaké cíle má český beachvolejbal do budoucna? 

Martin Lébl: "Strukturální cíle jsou právě vytvoření systému výchovy a mládežnických družstev. Díky profesionalizaci mužského reprezentačního družstva věřím v úspěch i v mužské kategorii, i když jsem si vědom, že to nebude hned. V ženách doufám, že se dále bude dařit páru Sluková/Hermannová a opět se podaří dalšímu páru se vyprofilovat a uspět na mezinárodní scéně. V neposlední řadě pracujeme usilovně s předsedou ABV na vytvoření kvalitní série turnajů Super Cup."

Co pro Vás znamená být trenérem reprezentační skupiny juniorek?

Pavel Krč: "Už čtyři roky se pohybuji v juniorských kategoriích - díky Finkám a Máři s Martinou (Marie Sára Štochlová - Martina Maxnerová - pozn. red.), které jsem začal trénovat minulý rok, a tak jsem byl moc rád za tuto nabídku. Vidím obrovský přínos v tom, co se snažíme vytvořit a co právě vzniká. V minulosti spolu juniorky netrénovaly, spíš byly zvyklé jen bojovat mezi sebou a koncepčně tady s nimi pracováno nebylo. Rádi bychom vytvořili tým hráček, které se společně potáhnou výkonnostně nahoru a budeme schopni bojovat o medailové výsledky."

Jaké máte vize, co byste chtěl hráčkám nabídnout?

Pavel Krč: "Vize máme jasné, chceme centralizovat reprezentaci, chceme, aby ty nejlepší týmy trénovaly spolu, aby bojovaly o co nejlepší výsledky na juniorských šampionátech a seniorských turnajích. Ve výsledku pak budeme mít šanci každoročně bojovat o co nejlepší umístění, protože si myslím, že Česká republika na to má, jen doposud nebyl žádný systém a místo podpory vznikaly mezi týmy, hráčkami, rodiči jen negativní boje. Doposud každý hrál jen sám na sebe a šel svou cestou. To je to, co se tu v minulosti nastavilo a já budu jenom rád, jestli se nám to povede pozitivně změnit, zastřešit, že vznikne tým, ve kterém se na sebe holky budou moci spolehnout, fandit si, a pokud to jedněm zrovna půjde hůř, tak nebudou přát ostatním neúspěch, ale naopak budou příště více makat."

Jakou věkovou kategorii máte na starost a jakých hráček se to týká?

Pavel Krč: "Dostal jsem věkovou kategorii U18, U20 a U22 a rád bych pracoval i s ročníky mladšími, abych si je mohl připravovat do těchto kategorií. Jedná se o reprezentaci juniorek. Do centralizace by momentálně měly patřit Honzovičová, Pluhařová, Kotlasová, Resová, Maixnerová a Štochlová. Se všemi jsme se sešli a nabídli jim spolupráci, uvidíme, jaký bude od holek zájem. Velmi nás, s mým asistentem Vláďou Ederem, překvapilo, že přestože jim nabízíme fulltime servis a trénování s TOP týmy, tak jako by to pro některé hráčky nebylo dost, nebo jim to snad přišlo špatně. Když to vezmu u sebe, kdybych byl mladý, tak jakoukoliv reprezentační nabídku bych přijal všemi deseti a byl na to patřičně hrdý a o víc se nestaral."

Jaký máš tedy pocit ze schůzek s hráčkami?

Pavel Krč: "Pocit ze schůzek máme s Vláďou dobrý. Zprvu byly hráčky zakřiknuté, ale po seznámení se s naší vizí nám přišlo, že se jim to líbí, byť se snažily si prosadit své zažité stereotypy. Paradoxní nám přijde, že některé holky si neumí zhodnotit, popřípadě rodiče, či jejich bývalí trenéři, že společné tréninky, kde se neustále navzájem konfrontují, budou přinášet maximální nasazení a zlepšení, a to nejen fyzické, ale i psychické.  Doufám, že to změníme, čeká nás společně těžký rok a hodně práce, ale věřím, že když to zvládneme rozjet, tak pro všechny týmy bude čest patřit k reprezentační skupině."

Loni jste trénoval dvojici Maixnerová/Štochlová a získal zlato na ME U18, máte k nim blíže než k ostatním?

Pavel Krč: "Prožil jsem s nimi krásný rok, kdy se povedlo udělat velký úspěch pro Českou republiku, zlato na ME a páté místo na MS ve starší kategorii. Zážitky samozřejmě zůstanou a tyto úspěchy vám už nikdo nevezme, ale jasně jsem holkám řekl, když jsem bral trénování reprezentace, že pro mě jsou jen jedním z týmů, který do této koncepce zapadá. Musí dále makat a musí se poprat o šanci reprezentovat na šampionátech podle stejných podmínek jako kdokoliv jiný. Rozhodně nehodlám nikomu nadržovat a naopak se těším, že můžeme vytvořit silný tým hráček a zkoušet třeba i různé složení dvojic. To by doposud možné nebylo. Chtěl bych, aby na šampionáty jezdily vždy ty nejlepší a nejpřipravenější hráčky."

Co je pro nadcházející sezónu vrcholem, čeho byste chtěl s holkami dosáhnout? 

Pavel Krč: "Čekají nás všechny šampionáty U18, U20 a U22 a uvidíme jestli se dostaneme na MS U21, kde momentálně nemáme místo ani v kvalifikaci, ale vypracovali jsme žádost o divokou kartu a uvidíme jak to dopadne. Samozřejmě bych nejradši potvrdil nějaký úspěch z minulého roku, ale myslím, že jakékoliv umístění v nejlepší čtyřce na těchto šampionátech bude úspěch a potvrzení toho, že snaha o centralizaci a společné trénování byla přínosná. Opakovat výsledky je samozřejmě těžká pozice, ale já bych se toho nebál a uděláme vše pro to, aby se to povedlo."

Několik let jezdíte na evropské a světové šampionáty. Jak si podle Váš stojí český beachvolejbal v mezinárodní konkurenci? 

Pavel Krč: "Těžká otázka, když jsem na tyto šampionáty jezdil s Finkami a dělali jsme dobré výsledky. Samozřejmě jsem české týmy sledoval a myslím, že nejlépe to vystihl jeden zahraniční trenér, který nazval Českou republiku jako časovanou bombu. Máme dobré hráčky, věřím, že když jim dáme zázemí, aby mohly dobře trénovat a aby pro ně bylo to, že hrají pod českou vlajkou, motivací a pocit toho, že mají držet při sobě, tak věřím, že se nám povede vychovávat špičkové hráčky."

 

Autor: Za ČVS Mgr. Michal Mezera, foto: Beachklub Pankrác

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018