Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
29.8.2023

Turnaj Brno Beach Pro očima Marka Pakosty a Víta Maříka

Turnaj Brno Beach Pro 2023 si nenechali ujít ani předseda svazu Marek Pakosta s gestorem beachvolejbalu Vítem Maříkem. V rozhovoru pro ČTK mluvili nejen o vydařené akci na Sokolském koupališti.

Co řekli o

- turnaji v Brně:

MP: Je tady hezký areál, který je zasazený do přirozeného prostředí. Nám se podařilo zajistit dostatek financí na to, abychom ten turnaj uspořádali, což je vždycky nesmírně důležité. Tady musím poděkovat jak Národní sportovní agentuře, která turnaj podporuje, a potom samozřejmě místním municipalitám Brnu a Jihomoravskému kraji.

VM: Naše strategie byla jasná - podpořit mladé týmy. To jsou vlastně hodnotící kritéria, se kterými jdeme na Národní sportovní agenturu. Cílem tohoto turnaje je uvádět nové týmy do World Tour. Určitě to pro nás je cenný turnaj, a proto bychom byli rádi, aby tady byl i v budoucnosti.

MP: Vít nastínil půlku strategie. Za mě je to o tom udržet Ostrava Beach Elite, což je ta nejvyšší úroveň. To by mělo umožnit týmům, které reálně hrají o účast na olympiádě, aby posbíraly důležité body v domácím prostředí. Je to taková vlajková loď a největší mediální vizitka beachvolejbalu v celé sezoně. Tenhle turnaj má primárně za úkol umožnit mladším hráčům, kteří nemají dostatek bodů, nasbírat zkušenosti a posunout se na žebříčku, což se nám perfektně splnilo.

- českých výsledcích na „Sokoláku“:

MP: Já jsem nebyl přehnaný optimista v tom, že bychom ve finálové čtyřce neměli jiné týmy než české, takže za mě spokojenost. Jsou tam hrozně malé rozdíly. Na téhle úrovni je na tom většina párů hodně podobně a jedna nepovedená koncovka může rozhodnout o tom, kdo postoupí dál a kdo naopak v turnaji skončí.

VM: Ta vyrovnanost je tady na té úrovni opravdu pravdivým výrokem. Celý den se včera (pozn. v sobotu) na centrkurtu hrály jenom tříseťáky a měli jsme zpoždění 1,5 hodiny. Museli jsme otevřít třetí kurt a dohrávat program tam, abychom vůbec začali včas. To znamená, že všechny ty zápasy byly delší. My jsme měli na slotu 50 minut, ale prostě to na jeden zápas nestačilo.

- konání turnaje v Ostravě příští rok:

MP: Z naší strany je připravenost turnaj udělat. Máme zarezervované termíny, ve kterých jsme schopni ho uspořádat. Teď nás bude čekat fáze, kdy si budeme s letošními partnery potvrzovat výhled na příští rok. A akce tohoto rozsahu a velikosti se bez v zásadě garantované finanční pomoci nedá uskutečnit, respektive nedá se udělat rozhodnutí o tom, že ji budeme pořádat. Předpokládáme, že nám zase důležité instituce jako Národní sportovní agentura, město Ostrava, Moravskoslezský kraj a komerční partneři, které jsme měli v letošním roce, vyjdou vstříc tak, abychom turnaj mohli uspořádat i v roce 2024.

- olympijské kvalifikaci:

VM: Na olympiádě chceme mít jeden mužský a jeden ženský tým. Kluci jsou na tom v tuhle chvíli vlastně líp. Byť se pohybují na žebříčku okolo 20. místa, průměrně získávají na akcích tolik bodů, že se dostávají mezi pátou až devátou dvojici. Oni mají nahráno pouze čtyři pět turnajů. Proto musejí dojet v plném nasazení až do prosince. To je něco, co oni neradi. Vždycky rádi končili v září, v říjnu, měli měsíc volno a pak startovali od prosince. Já jsem seděl s Perunem a letos určitě budou muset dohrávat do posledního turnaje. Teď je pro ně stěžejní mistrovství světa, kde je k dispozici nejvíc bodů. Pak musejí sbírat body tak, aby byli nejhůře devátí. A nasbírat jich tolik, aby prošli. Holky zase mají hodně turnajů, ale mají větší výsledkový rozptyl, takže budou vybírat z většího počtu turnajů. Chtějí nahrát nějakých 17, 18 akcí, aby těch 12 se jim nabodovalo, a těch šest, aby odškrtly.

MP: U kluků vidíme riziko, aby byli zdraví a odehráli v klidu dostatečný počet turnajů. A u holek zase víme, že musejí hrát co nejvíc turnajů, protože jejich výkonnost má větší rozptyl a nějaké špatné výsledky budou škrtat.

VM: Může se ukázat, že tenhle turnaj (pozn. Pro Tour Futures v Brně) bude nějakým desátým, jedenáctým, dvanáctým výsledkem do olympijské kvalifikace. A je klidně možné, že třeba 20 bodů bude rozhodovat o tom, kdo bude tím sedmnáctým nebo osmnáctým týmem, který ze žebříčku postoupí na olympiádu. Kdyby se tohle ukázalo jako souhra věcí, tak to bude ještě silnější tečka.

- úspěších na mládežnických mistrovstvích Evropy:

(pozn. na ME do 22 let letos získaly Kylie Neuschaeferová s Markétou Svozilovou stříbro, v U20 vybojovaly sestry Anna a Kateřina Pavelkovy bronz)

VM: Trošku se obávám, že teď jsou ty juniorské medailové žně pomalu vyčerpané. Teda u holek ne, ale u kluků ano. Ono to opravdu nejde každý rok za sebou. Viděl jsem pár zápasů z Rigy (pozn. ME do 18 let) a myslím, že kdybychom tam měli tři dívčí týmy, tak by všechny uspěly. Kdežto u kluků tam byly čtyři týmy, které v 19 nebo 20 letech hrají světovky, což je unikum. Uvidíme, co bude dál. U kluků to bude horší, holky šanci mají.

 

Autor: Michal Svoboda

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Trenérské žezlo od odcházejícího Arnauda Josseranda přebírá dosavadní asistent kladenského týmu, Slovák Tomáš Samsely.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Příbramská mise blokaře Martina Šábrta končí, po třech letech v dresu Kocourů bude opět hájit barvy Dukly Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018