16.7.2023

Turnaj Challenge v Portugalsku českým dvojicím příliš radosti nepřinesl

Turnaj FIVB Beach Pro Tour kategorie Challenge v portugalském Espinhu letos přivítal hned pět českých párů. Dunárová s Resovou, Oliva s Trousilem, Šépka se Semerádem a Dumek se Sedlákem bohužel neprošli nabitou kvalifikací. Hermannová se Štochlovou, i přes mečboly v každém jejich utkání základní skupiny, své působení v turnaji ukončily před branami play off.

Do malebného městečka Espinho, kterému místní neřeknou jinak než „Špíňo“ jsem přicestoval těsně před turnajem. Jako první jsem obhlédl relativně velký stadion, který organizátoři za pomoci unimo buněk a lešenářských trubek vystavěli uprostřed pláže a přilehlé kurty. „Tady to bude těžký,“ řekl jsem si. Hrubý písek plný všemožných ulit a skořápek a relativně silný vítr, který co chvíli mění směr. Když jsem pak ještě zkontroloval nasazení do turnaje a budoucí soupeře našich týmů bylo jasné, že to nebude žádný med.

Startovní listina kvalifikace se honosila hned několika slavnými jmény, které turnaji kategorie Challenge dávaly místy punc turnaje Elite. Posuďte sami. Lotyšský lev Samoilovs se Smedinsem, mistryně světa Pavan, stříbrný z olympiády v Riu Daniele Lupo nebo čtvrtá z olympiády v Riu Brazilka Talita.

Jako první naskočily do hry Miroslava Dunárová s Danielou Resovou, které v prvním kole kvalifikace vyzvaly silné Finky Ahtiainen / Lahti. Pro holky to byla letos první světovka a nervozita byla na jejich hře poměrně patrná. Toho nakonec Finky využily a Danču s Mirkou přehrály 2:0 (21:16, 21:11). Nutno ale říci, že holky místy předváděly skvělé výměny a s přibývajícími zápasy a tréninky s kvalitními hráčkami jejich výkony jistě porostou.

Dalším českým týmem v kvalifikaci byli mladíci Kryštof Oliva s Tadeášem Trousilem, kteří nastoupili proti skvělým Polákům Kantor / Zdybek. Kdyby tento pár nebyl nově složený, do kvalifikace by asi nepatřil, vždyť Kantor má bronz z předloňského mistrovství Evropy, účast na olympiádě nebo páté místo z mistrovství světa. Možná i díky tomu naši borci hráli místy až bázlivě a né a né získat rytmus a sebevědomí. Velké množství nevynucených chyb na naší straně a perfektní obrana nakonec Polákům přinesla vítězství 2:0 (21:16, 21:15), které ukončilo působení Kryštofa s Tadeášem v turnaji. Cesta našich reprezentantů v této sezoně nekončí.

V následujících týdnech se Kryštof Oliva s Davidem Westphalem budou připravovat na ME U20 a my věříme, že nasbírané zkušenosti i tady z Espinha Kryštof společně s Davidem přetaví v nějaký senzační výsledek. Tadeáš plánuje studijní volno, po kterém ho čeká až MČR dospělých na pražském Ládví.

Jakuba Šépku s Tomášem Semerádem čekali v prvním kole kvalifikace Švýcaři Métral / Haussener. Hráči ze země helvétského kříže měli na naše borce určitě pifku, jelikož je Kuba s Tomem minulý týden na turnaji v Gstaadu doslova sestřelili z centrkurtu a na jejich úkor postoupili do hlavní soutěže. Tady v Espinhu to byl ale úplně jiný zápas. Kluci měli trochu problém se ztrátou a Tom nepřipsal na síti tolik bloků, kolik bývá v poslední době zvykem. Zkrátka a dobře, namotivovaní Švýcaři do toho šli po hlavě a takřka vše jim vycházelo. Proti tomu kluci nenašli recept a po prohře 0:2 (17:21, 18:21) se s Espinhem loučí.

I pro ně ale sezóna pokračuje dál a po společném ME U22 v Rumunsku kluky čeká jeden z vrcholů sezóny, ME dospělých ve Vídni.

V prvním kole kvalifikace na Jana Dumka a Jiřího Sedláka nastoupili houževnatí Izraelci Elazar / Ohana. Toto utkání kluci doslova vydřeli a i díky deseti blokům Jirky dotáhli zápas do vítězného konce 2:1 (23:21, 15:21, 15:13) a zaslouženě tak postoupili do druhého kola.

Tam na Dumka se Sedlákem čekaly jedničky kvalifikace. Utkání s momentálně jedním z nejúspěšnějších párů posledních týdnů, Australany Hodges / Schubert, bylo velice vyrovnané utkání. I když měli čeští hráči dost často navrch, nakonec rozhodl skvělý servis Australanů, kterým vždy překlopili koncovku setu ve svůj prospěch a po výhře 2:0 (21:19, 21:17) slavili postup do hlavní soutěže.

Jediným párem v hlavní soutěži tak byly Marie Sára Štochlová s Barborou Hermannovou. Nasazení do turnaje našim reprezentantkám přihrálo do prvního utkání základní skupiny světové čtrnáctky, Andressa / Vitoria z Brazílii. První set se našim holkám moc nedařilo, ale v tom druhém Bára s Máří prokázaly obrovskou vůli po vítězství a v nervy drásající koncovce si trpělivou hrou a precizní ztrátou dokráčely pro tiebreak. V tom jako by se Brazilky psychicky složily. Přeci jen v druhé sadě neproměnily pár mečbolů a rázem to bylo 6:1 pro naši dvojici. Vše vypadalo velice nadějně, ale i díky pár chybám na české straně se soupeřky zvedly a začaly mohutně dotahovat. Za stavu 13:12 pak chyběly doslova milimetry, aby Barča kobrou přehrála pásku a vybojovala dva mečboly. Nakonec z toho byl jen jeden, který se bohužel nepodařilo proměnit. Brazilky ucítily šanci a díky esu a skvělé obraně vybojovaly veledůležité vítězství 2:1 (21:16, 23:25, 17:15)

Prohra v prvním utkání základní skupiny poslala Báru s Máří do boje o udržení, ve kterém narazily na další Brazilky, tentokrát na pár Taiana Lima / Hegeile. Do první sady holky vlétly jak tank a od začátku až do konce si udržely mírné vedení. Už to vypadalo, že Brazilky pozvolna rezignují, protože i v druhém setu Češky diktovaly tempo a do koncovky si vytvořily slibný náskok. Když si za stavu 20:19 braly naše holky time, byl jsem osobně přesvědčen o tom, že utkání vyhrají. Celý set byly na koni, a i když v koncovce Brazilky dvěma bloky skóre stáhly, nevěřil jsem v obrat. Ten ale bohužel přišel. Brazilky dohrály čapnutý míč v poli a skóre srovnaly. Bára s Máří ještě párkrát odztrátovaly a podávaly na vítězství, ale nakonec přišly další dvě chybičky. V tiebreaku byly lepším týmem Brazilky, které se tak po výhře 2:1 (18:21, 25:23, 15:7) mohly radovat z postupu do play off.

V obou utkáních byly české jedničky k vítězství opravdu blízko, ale jak se ve sportu říká, poslední krok bývá ten nejtěžší a ten se tentokrát nepodařilo udělat. Holky ale nevěší hlavu a v následujících dnech se přesouvají do Edmontonu, kde příští týden nastoupí do dalšího turnaje kategorie Challenge, tak jim a všem českým párům držte palce do dalších bojů.

Kompletní výsledky FIVB Beach Pro Tour Challenge/Espinho ZDFE

 

Autor: Martin, Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018