8.7.2023

Turnaj Elite 16 v Gstaadu dopadl pro Šépku se Semerádem nad očekávání

Dva české páry vyrazily na turnaj Beach Pro Tour kategorie Elite 16 do švýcarského Gstaadu bojovat o cenné body do žebříčku, jak směrem k olympijským hrám, tak ke světovému šampionátu. Jakub Šépka s Tomášem Semerádem se z reserve listu probojovali až do hlavní soutěže a v konečném účtování jim patří 13. příčka. Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou obsadily 17. místo.

Když Semerád se Šépkou v pondělí sedali do letadla, byli ještě první na reserve listu. Když v Ženevě dosedli, mohli se radovat z postupu do kvalifikace. Možná to vyzní špatně, ale Kubovi s Tomem v postupu do kvalifikace trochu pomohli i Perun s Davem (Perušič / chweiner), kteří se museli z turnaje odhlásit kvůli zranění. Zkrátka a dobře, štěstí přeje připraveným a to naši mladí reprezentanti byli.

První utkání kvalifikace sehrály naše mladé pušky proti ukrajinskému páru Reznik / Popov. První sada se nesla v duchu lehké nervozity a nějakých těch nevynucených chyb, které ale u mladých párů na takových turnajích lze očekávat. Kuba s Tomem nakonec přišli na to, jak efektivně bránit své soupeře a díky pár dohraným bodovkám a bodovým blokům dotáhli první set do vítězného konce. V druhé sadě se naši borci servisem soustředili na zjevně vyčerpaného Reznika, který, jak se hezky česky říká, sotva pletl nohama. Tato taktika se nakonec vyplatila a Tom s Kubou mohli po vítězství 2:0 (21:19, 21:13) slavit postup do druhého kola kvalifikace.

Utkání o postup do hlavní soutěže zaválo naše borce na centrkurt. Čekal je totiž domácí pár Métral / Haussener, které Kuba s Tomem dva roky zpět porazili v brazilské Itapemě, a tak byli všichni čeští fanoušci naplněni optimismem. Ten kluci podpořili hned z kraje utkání, když naplno rozjeli svůj stroj na body a domácím borců nedali ani malou šanci uspět – 2:0 (21:15, 21:10). Početná česká skvadra v ochozech hlavního kurtu, která byla nejen vidět (nebylo zrovna plno), ale i slyšet, tak mohla společně zaskandovat „kluci děkujem“ a symbolicky tak vyprovodit naše vycházející hvězdy směr hlavní soutěž.

Jak byl los kvalifikace pro Šépku se Semerádem velice vlídný, tak pro hlavní soutěž snad nemohl být těžší - olympijští vítězové Mol / Sørum, mistři světa Brouwer / Meeuwsen a vycházející hvězdy světového beachvolejbalu Partain / Benesh. To byla doslova skupina smrti, která měla jen jednu výhodu. Kluci nemohli nic ztratit.

První utkání základní skupiny proti holandské dvojici Brouwer / Meeuwsen zavánělo obrovskou senzací. Kluci měli už od začátku stabilní ztrátu a sem tam něco ubránili. To Nizozemce trochu znervóznělo a ti rozhodně nepůsobili tak sebevědomým dojmem jako na začátku. Když pak Kuba s Tomem perfektní, takřka strojovou hrou poslali utkání do tie breaku, atmosféra se dala krájet. Naši borci hnaní početnou skupinkou českých fanoušků už už sahali po senzaci, ale zkušenost mistrů světa z roku 2013 přeci jen slavila úspěch – 1:2 (19:21, 21:18, 13:15). I když to klukům v ten moment asi nedocházelo, tak ve světle dalších výsledků byli jen malý krůček od postupu ze skupiny. Škoda....

V druhém utkání základní skupiny narazili naši reprezentanti na momentálně jeden z nejlepších párů na okruhu, což ostatně okusili i Perun s Davem v boji o ostravský bronz. Mladí rozjetí Američané Partain / Benesh dali našim borcům velkou beachvolejbalovou lekci a utkání rozhodli ve svůj prospěch velice jasně – 0:2 (11:21, 10:21).

Jak se říká, nejlepší nakonec. A kdo je v tomto vesmíru lepší než Norové Mol / Sørum. Hvězdný soupeř a centkurt - to byla kombinace, která nejprve české mladíky možná trochu vystrašila, ale když v druhém setu s Vikingy drželi krok, rozhodně jim pomohla. Jako by z nich všechno spadlo a začali si utkání užívat. Tak ostatně vypadal i jejich projev a Norové se začali bát o výsledek. Když pak Tom s Kubou podávali na setbol, bylo ve vzduchu cítit drama. To nakonec Mol se Sørumem zažehnali a utkání bohužel otočili – 0:2 (12:21, 20:22). Čeští mladíci se tak po třech prohrách v základní skupině s turnajem rozloučili 13. místem.

Šépka se Semerádem ve Švýcarsku předvedli něco, co je pro takhle mladé hráče neuvěřitelné. Z reserve listu až ke dvěma vyrovnaným utkáním proti dost možná nejlepším týmům planety. Za tohle si kluci zaslouží velký respekt a my věříme, že nabité zkušenosti a sebevědomí prodají hned příští týden na turnaji Challenge v portugalském Espinhu.

Hermannová se Štochlovou do prvního kvalifikačního utkání nastoupily na kurtu číslo dva proti Slovinkám Kotnik / Lovsin. I přes dosti nešťastný čas startu utkání (8:00) Češky začaly velice dobře a první set hravě ovládly. Druhá sada se našim děvčatům sice moc nevyvedla, ale v koncovce se dokázaly opět vyšvihnout zpět do sedla. „V první polovině druhého setu jsme měly takovou černou chvilku, totální error, ale ke konci už jsme se zase dostaly do hry,” hodnotila Štochlová průběh druhého setu, který naše hráčky nakonec prohrály. Tie break holky sice také nezačaly úplně slavně a hned z kraje prohrávaly 0:3, ale herní rytmus, který znovu získaly na konci předchozí sady, jim postupně pomohl sadu srovnat a vytvořit si pohodlné vedení, které udržely až do konce. Vítězství 2:1 (21:18, 16:21, 15:10) nad Slovinkami znamenal pro Báru s Máří postup do druhého kola kvalifikace, kde je čekaly loňské šampionky z Ostravy Tillmann / Müller.

Německý pár hrát kvalifikace rozhodně umí a to se potvrdilo i v utkání o postup do hlavní soutěže. Bára s Máří jen těžko hledaly recept jak německý pár potrápit a nakonec vcelku jasně prohrály 0:2 (12:21, 14:21). Hermannová se Štochlovou se tak s Gstaadem rozloučily před branami hlavní soutěže 17. místem. Nutno dodat, že Němky na tomto turnaji podobně vyprovodily kde koho a v době psaní tohoto článku se připravovaly na své semifinálové utkání.

Kompletní výsledky FIVB Beach Pro Tour Elite 16/Gstaad ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018