Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
12.2.2008

90 let a 9 trenérských štací významného volejbalového trenéra mládeže Josefa Mejsnara, 2008

Úctyhodné „devadesátky“ se 9. února dožil jeden z významných volejbalových trenérů mládeže.

 „Tátu“ Mejsnara (jak mu říkaly desítky jeho svěřenců z řad žáků a dorostenců) jsem poznal v roce 1965 na pražské Štvanici, když do volejbalového areálu TJ Slavoj Praha přivedl ze strašnického Hagiboru svou chlapeckou základnu. Nejlepší z jeho nejstarších dorostenců (roč. 1947) okamžitě využili možnosti střídavého startu a začali sbírat první zkušenosti mezi dospěláky v týmu mužů, jehož jsem byl členem. Někteří z nich odešli „za lepším“ (např. Mirek Nekola, dnes osobnost Síně slávy ČV); řada ale zůstala, aby již v roce 1967 vytlačila většinu „starších pánů“ Slavoje do B-týmu a převzala jejich druholigové posty (Doležal Petr, Jaroš, Kačírek, Mazura, Pechar, Veselský, Vodrážka, Zoula aj.).

V témže roce již další Mejsnarova parta dorostenců získala pro Slavoj Praha 2.místo a stříbrné medaile na Přeboru ČSSR v Partizánském. Když v roce 1968 došlo k odchodu prvoligového družstva žen Slavoje Praha (s řadou reprezentantek a státním trenérem Máchou) do RH Praha (liga se začala hrát v halách, kterou Slavoj neměl), odešel s týmem žen do Vršovic i trenér Mejsnar se svými staršími dorostenci. Pak jsem jej na nějakou dobu ztratil z očí, ale díky médiím registroval jeho další mládežnické úspěchy (titul Přeborníka ČSSR v roce 1969, působení u mládežnických reprezentací).

Z volejbalového života mně zmizel nadlouho v roce 1971 díky svým mimopražským angažmá (Rakovník, Ústí n. Labem, České Budějovice). S oslavencem jsem se sešel až v roce 2004 v Praze, když vyslyšel mou prosbu o setkání a přivezl mně pečlivým písmem technika sepsané „curriculum vitae“ a na ukázku volejbalové fotoalbum. Na 86 let vypadal neuvěřitelně mladě a jsem přesvědčen, že ani další 4 roky mu na jeho tělesné i duševní svěžesti příliš neubraly. A jak jsem se v těchto dnech dozvěděl, je stále aktivní a aspiruje na zápis do Guinessovy knihy rekordů coby nejstarší aktivní volejbalový trenér této planety.

Jménem svým a jistě i jménem všech jeho volejbalových dětí (kterým dokázal a stále ještě dokáže vdechnout trvalý zájem o sport a pomáhá vybudovat slušné volejbalové základy) přeji oslavenci do dalších let všechno nejlepší - především pak pevné zdraví a ještě dlouhá léta mezi námi a s volejbalem.

Z jeho životopisu jsem si dovolil vypsat stručný výčet - přehled všech jeho trenérských „štací“, aktivit a úspěchů. Mimořádně záslužné práci s mládeží věnoval 45 let svého života!

 

Zdeněk Vrbenský,
člen Rady Síně slávy ČV

 

alternativni text
Osobní reálie 
Jméno: Josef
Příjmení: MEJSNAR
Přezdívka: Táta
Narozen: 9. února 1918 v Praze
Rodinný stav: ženatý, rozvedený, 2 dcery
Povolání: elektrotechnik
Bydliště: České Budějovice
Charakteristika: úspěšný trenér mládežnických družstev a reprezentačních výběrů starších dorostenců a juniorů ČSSR, v roce 1969 oceněný titulem Vzorný trenér
   
Trenér klubový:  
1957-1961:            základna chlapců Slavoje Vinohrady
1962-1965: základna chlapců Dynama Strašnice
1966-1967: základna chlapců Slavoje Praha
1968-1971: základna chlapců RH Praha
1972-1973: družstvo mužů Dukly Rakovník
1974-1979: základna chlapců Chemičky Ústí n.Lab.
1980-1991: družstvo žáků Škody České Budějovice
1999-2002: družstvo žáků EGE České Budějovice
2003 dosud družstva žákyň a kadetek Slavie PF ČB
   
Trenér reprezentační:
 
1965-1971:                     trenér výběru starších dorostenců ČSSR (jeho asistentem Oldřich Zděnovec)
1969-1971: asistent trenéra výběru juniorů ČSSR (odp. trenérem dr. Rostislav Vorálek st.)
   
Funkcionář:                
 
od r. 1962 člen Komise mládeže a Trenérsko-metodické komise sekce odbíjené MV ČSTV Praha
od r. 1968 člen ústřední Trenérské rady ČVS

Josef Mejsnar se narodil v Praze 9. února 1918 a již od útlého věku (jak tenkrát bývalo dobrým zvykem) sportoval v místě bydliště - Sokole Vinohrady. Kromě tradiční sokolské gymnastiky začal později hrát i volejbal. Mezi jeho spolužáky v měšťance a první volejbalové spoluhráče patřil mj. slavný Josef „Čára“ Reicho (Mistr Evropy 1948 z Říma a stříbrný z MS 1949 v Praze). Po základní a měšťanské škole se J. M. vyučil elektrikářem, vystudoval silnoproudou průmyslovku na Smíchově a až do důchodu pracoval v různých technických funkcích oboru silnoproudé elektrotechniky (zásobovač, projektant, energetik).

Volejbal se stal jeho největším koníčkem a když v roce 1956 ukončil aktivní sportovní činnost, vydal se na dráhu volejbalového trenéra mládeže.

První trenérská štace – Slavoj Vinohrady.

V jednom z měsíčníků „Košíková-Odbíjená“ z roku 1959 jsem nalezl článek tohoto znění: „TJ Slavoj Vinohrady nemá v městských soutěžích odbíjené zařazeno žádné družstvo dospělých. Přesto však má oddíl odbíjené, v němž se stará o 140 odbíjenkářů z řad mládeže. Pro vedoucího oddílu s. Josefa Mejsnara je to nemalá práce, ve které mu pomáhá dalších šest cvičitelů. Činnost oddílu odbíjené Slavoje Vinohrady napovídá, že oddíl má pro příští roky dostatečný výběr odbíjenkářů pro svá závodní družstva“.

J. M. vzpomíná, jak v letech 1960-61 se svými svěřenci vybudoval svépomocí v areálu fotbalového hřiště Rapidu Praha nové dva antukové kurty pro letní tréninky a zápasy pražského přeboru, když jejich původní sportoviště zabrala stavba nové komunikace. Současně si stěžuje, že zimní příprava byla z nedostatku hodin v tělocvičně značně omezená. V červnu 1958 absolvoval v Klánovicích trenérský kurs, získal kvalifikaci trenéra III. třídy a od roku 1961 začal se svými svěřenci sbírat první turnajové úspěchy.

alternativni text
 
Dorostenci Dynama Strašnice
 držitelé bronzových medailí z Přeboru ČSSR pro rok 1965
(Rožnov p. Radh.)
Nahoře zleva: Veselský Josef, Sommer Zdeněk, Vančura Jan, Hranáč Václav,
trenér Mejsnar, Lamař Jaroslav, Langer Jaroslav, Jareš Pavel.
Dole zleva: Kačírek Karel, Chrpa František, Duchek Petr, Doležal Petr.

Nahrávač Franta Chrpa, zvaný „Zelenina“, hrál později nejvyšší soutěž za družstva mužů VŠ Praha a RH Praha a stal se i členem mužské reprezentace (start na MS 1974 v Mexiku a ME 1975 v Jugoslávii, 5. a 6. místo).

Druhá trenérská štace – Dynamo Strašnice

Nedostatečné podmínky pro zimní přípravu a absence mužské složky (a tím i návaznosti na jeho práci) vyprovokovaly J. M. k převedení svých družstev chlapců do nedalekého Dynama Strašnice s areálem na Hagiboru, kde působil v letech 1962-65. V roce 1963 získal v Nymburce kvalifikaci trenéra II. třídy a současně začal pracovat v pražské volejbalové sekci v Komisi mládeže a Komisi trenérsko-metodické. Se staršími dorostenci Dynama se v roce 1965 probojoval do české dorostenecké ligy a na Přeboru ČSSR v Rožnově p. Radhoštěm jeho svěřenci (Doležal Petr, Chrpa, Jaroš, Kačírek, Sommer, Vančura, Veselský aj.) vybojovali bronzové medaile.

alternativnitext
 
Dorostenci Slavoje Praha
držitelé stříbrných medailí z Přeboru ČSSR pro rok 1967
(Partizánské)
Nahoře zleva: Švarc Josef, Houska Antonín, trenér Mejsnar,
Skokan Jiří, Čihák Karel, Eger Václav.
Dole zleva: Tůma Miloslav, Němec Jiří, Mazura Jaroslav, Smíšek Jaroslav.

Fotka byla pořízena na kurtech Prašného Mostu po vítězství na Velké ceně Prahy. Talentovaný nahrávač Jarda Mazura v rámci zájezdu výběru dorostenců ČSSR do SRN emigroval, což jeho klubovému a současně i reprezentačnímu trenérovi Mejsnarovi způsobilo nemalé potíže a nevyhnul se ani obávanému výslechu STB v Bartolomějské.

Na Hagiboru se J. M. takřka denně potkával s další trenérskou legendou - Zdeňkem Effenbergerem (a jeho slavnými dorostenkami, čtyřnásobnými přebornicemi republiky) a zvláště v oblasti tělesné přípravy a herních cvičení se snažil od „profesionála Effy“ co nejvíce odkoukat.

Třetí trenérská štace – Slavoj Praha

V roce 1965 došlo k dalšímu stěhování základny J. M., a to z Hagiboru na Štvanici do Slavoje Praha. Mejsnarův nejstarší tým stále hrál dorosteneckou ligu a patřil k nejlepším v republice, o čemž svědčí již zmíněné 2. místo na Přeboru ČSSR 1967 v Partizánském (Böhm, Čihák, Eger, Houska, Mazura, Skokan, Smíšek, Švarc, Tůma aj.). V bojích o titul podlehli pouze Dukle Praha trenéra Oldy Zděnovce (mj. Brůha, Buman, Hanzálek, Kopřiva, Petřina, Plavec).

Čtvrtá trenérská štace – Rudá Hvězda Praha

alternativni text
 
Dorostenci RH Praha
držitelé zlatých medailí a titulu Přeborníka ČSSR pro rok 1969
(Krnov)
Nahoře zleva: Kovář František, Bečvář Pavel, Němec Jiří,
trenér Mejsnar, Brož Karel ml., Poduška Jan - „Šlahoun“.
Dole zleva: Čech Svatopluk, Eger Václav, Lorenc Rudolf,
Skokan Jiří, Doležal Antonín, Pokorný Jiří.

Na snímku chybí Zdeněk Majer (později ligový hráč RH Praha a VŠ Praha), který opustil finálový turnaj o den dříve z důvodu nástupu na jazykový kurs v Anglii. Tehdy mu kluci nadávali, dnes závidí jeho jazykové schopnosti.

Vytouženého přebornického titulu se J. M. dočkal až v RH Praha. Tam přešel s družstvem st. dorostenců v roce 1968. Svědkem jejich vítězného tažení za titulem (bez ztráty jediného setu) se v roce 1969 stal Krnov. Přeborníci hráli v sestavě: Bečvář, Karel Brož ml., Čech, Antonín Doležal, Eger, Kovář, Rudolf Lorenc, Zdeněk Majer, Jiří Němec, Poduška, Pokorný, Skokan.

Mezi následníky této party patřili např. „Saly“ Čížek, Antonín Hoffmann či Paldus ml., kteří se později uplatnili i v nejvyšší soutěži. V té době byl oporou mužů RH Praha, a později i reprezentace ČSSR, nahrávač František Chrpa - Mejsnarův dorostenec ze Strašnic.

V roce 1969 byl J. M. vyznamenán titulem Vzorný trenér a jeho klubové úspěchy byly již dříve oceněny trenérskými funkcemi u mládežnických reprezentací. V roce 1968 se stal členem ústřední Trenérské rady ČVS (Míla Ejem, ing. Míla Humhal, Mácha, Raban, ing.Tobolka a další).

Pátá trenérská štace – Dukla Rakovník

Dalším působištěm J. M. (a jediným vybočením z jeho práce s mládeží) se stal Rakovník. Oslavenec uvádí, že ho k tomuto „dobrodružství“ přemluvil Evžen Krob - slavný internacionál a trenér (v té době Aera Odolena Voda), který právě v Rakovníku zahájil svou slavnou volejbalovou kariéru. Místní druholigový armádní celek byl pokračovatelem Dukly Mladá, která v roce 1968 přišla o své sportoviště v Milovicích, ze kterých se stal hlavní stan sovětských okupačních vojsk.

Družstvo se po krátkém působení v Příbrami usídlilo natrvalo v Rakovníku, včetně svého trenéra Mirka Paříka. Populární trenér „Feola“ své družstvo neopustil a za rodinou do Staré Boleslavi dojížděl pouze na víkendy, což vydržel (on i rodina) až do konce roku 1971. Pod vedením J. M. družstvo vojáků již v následujícím roce vybojovalo postup do I. národní ligy. Mezi hráči Hlavatý, Horký, Chobot, „Samson“ Jaroš, Kropík, Maděra, Mrklas, Říha, Řehák, Vaňátko a po nich např. Brožík, Humplík, Kosatík, Látal, Jindřich Tomáš (ml. bratr slavného Jaroslava), Vobořil a další.

Nutno dodat, že v této době se J. M. „živil“ pouze volejbalem (s měsíční gáží okolo 3 tis. Kč) a bydlel na ubytovně Rakony! V této době se mu rozpadlo první manželství a jeho rozvod lze kvalifikovat jako nemoc z povolání.

alternativni text
 
Dorostenci Chemičky Ústí n. Labem v roce 1975
(snímek ze soustředění v Harachově)
Nahoře zleva: Denk, Hulena, Tvrdík, Svoboda, Filip, Jonák,
Starosta, Stibor, uprostřed trenér Mejsnar.
Dole zleva: Motl, Tupý, Rýpar, Švec, Babij, Šmíd Jiří a hráč s přezdívkou „Žako“.

Šestá trenérská štace – Chemička Ústí n.Labem

V roce 1973 předal rakovnickou Duklu s národní ligou svému dlouholetému příteli a spolupracovníkovi ze Strašnic a Štvanice „Pepíčkovi“ Dvořákovi a přestěhoval se do Ústí n. Labem, kde našel lepší pracovní podmínky (místo energetika) a ve volném čase vykonával „za úplatu“ funkci metodika a šéftrenéra chlapecké volejbalové základny s kompletní strukturou a návazností (přípravka + mladší a starší žáci + mladší a starší dorostenci).

V Chemičce působil do roku 1979 a z jeho odchovanců jmenujme alespoň Babije, Hudečka, Picka, Šmída či Tvrdíka, kteří se uplatnili v extraligovém družstvu Chemičky (a Pick i v reprezentaci).

alternativni text
 
Dorostenecký výběr ČSSR v roce 1968 na turnaji o Pohár SNP ve Vyšných Hágách
Nahoře zleva: Kubala, Linha Jiří, ??? Tibor (UK Bratislava),
Vondruška Jaroslav, Svoboda Václav, Pipa Štefan, Němec Jiří,
Avenarius Zdeněk. Pod nimi trenéři Mejsnar a Zděnovec,
Dole zleva: Kučera Rudolf, Majer Zdeněk, Lorenc Rudolf a Čech Svatopluk.

Sedmá trenérská štace – Škoda České Budějovice

V roce 1980 se J. M. z rodinných důvodů (jak uvádí) přestěhoval ze severu na jih Čech do „Budějic“ (důvěrní přátelé věděli, že se za těmito důvody skrývala jeho nová životní partnerka) a okamžitě se zapojil do další práce s mládeží pro extraligovou Škodovku. V září 1980 provedl nábor 40 nových žáků a nejlepší z nich v soutěžním ročníku 1984-85 dovedl až k titulům žákovských Přeborníků ČSR (Kopřivnice, skóre 21:1) a ČSSR (Nové Město n. V., skóre 15:0). U družstva žáků Škodovky působil 12 let a abdikoval v roce 1991 pro pokročilý věk (73 let).

Osmá trenérská štace – EGE České Budějovice

„Doma v bačkorách" vydržel jen do roku 1999, k trénování se vrátil („aby nezarost‘ mechem“, jak napsal) a svou přízeň a zkušenosti věnoval žákům EGE ČB s účastí v krajském přeboru a Českém poháru. Jeho nejlepší hráče do družstva ml. dorostenců (kadetů) přebírala Škoda ČB.

Devátá trenérská štace – Slavie Pedagogická fakulta České Budějovice

Zatím poslední (?) trenérské angažmá J. M. patří k naprostým kuriozitám! Na stará kolena (ve věku 85 let) se ještě dokázal přeorientovat na „něžné pohlaví“ (se kterým dosud neměl žádné zkušenosti) a od roku 2003 se věnuje výchově žákyň a ml. dorostenek (kadetek) Slavie PF ČB. Za vše hovoří jeden článek, otištěný v místním Deníku: „Z kvalifikace Českého poháru, která se konala minulý víkend v Ústí n. Labem, se do hlavní soutěže probojovaly starší žákyně Slavie PF České Budějovice jako jediný jihočeský zástupce. V Plzni tým dosáhl skvělého výsledku, když ze 7 zápasů dokázal šestkrát vyhrát, což mu zajistilo 2. místo a tedy postup mezi nejlepších osm družstev republiky pro závěrečný turnaj. Hráčky (…..jména) a trenéři: Mejsnar, Nejedlo, Stašek." Jubilant skromně podotýká, že se své mladší kolegy snaží „metodicky řídit“ a předat jim co nejvíce zkušeností.

 

Zdeněk Vrbenský

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018