Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
31.12.2023

Bilancování roku 2023 očima předsedy ČVS Marka Pakosty

Vážená volejbalová rodino, sešel se rok s rokem a to vždy vybízí k jeho rekapitulaci. Pojďme se tedy podívat na ten právě končící rok 2023. Než se pustíme do sportovního hodnocení, rád bych se zastavil u našich partnerů. Rokem 2023 končí naše dlouhodobé partnerství s UNIQA pojišťovnou.  UNIQA pojišťovna nám v dobrém smyslu „kryla záda“ více než 10 let a za to jí a především lidem, kteří se o to přičinili, sluší vyjádřit velký dík.

V roce 2023 jsme se jako na jednu z priorit soustředili na mediální pokrytí našich aktivit a produktů, především na sociálních sítích. Narůstající počty sledovatelů a hlavně dosahu našich příspěvků nám pomáhají zvyšovat hodnotu pro naše partnery. Skvělou zprávou pro rok 2024 a dál je výrazné rozšíření partnerství se skupinou ČEZ. Po úspěšné spolupráci v oblasti beachvolejbalu se nám podařilo výrazně rozšířit záběr a pokrýt i oblast reprezentace mužů a žen v šestkovém volejbale a současně extraligy mužů. Ta nově ponese jméno ČEZ extraliga mužů. Díky za důvěru, se kterou jste se spojili s naším sportem, vážíme si toho!

Do portfolia našich dalších partnerů patří Tipsport, který svojí značku CHANCE spojil s extraligami, tradičně výrobce míčů GALA, výrobce sportovního vybavené MIZUNO. Dále pak společnosti GERFLOR, Sokolovská uhelná a Suas Group. V oblasti „automotive“ začínáme nově spolupracovat s AUTO EDER a připravujeme rozšíření o dalšího partnera. Těší nás podpora stávajících partnerů a jsme za ni vděčni!

A teď už ke sportu.  V extralize mužů jsme premiérově korunovali VK Lvi Praha, který ve finálové sérii zdolal VK Jihostroj České Budějovice. Pro Pražany se tak výsledkově završilo období, ve kterém patřili mezi top 4 kluby v Čechách, a navíc to pro ně bylo o to sladší, že vytoužený titul získali před úžasnou diváckou kulisou v domácí UNYP aréně. V ženské části extraligy nebyla nouze o zajímavý průběh play off. Hlavním městem volejbalu žen se na pár týdnů stalo Brno, kde ve finále došlo na generační souboj zkušených hráček hrajících za VK Šelmy Brno a mladých nadějí, hrajících za VK KP Brno.  Skvělou finálovou sérii rozhodoval až sedmý finálový zápas a šťastnější nakonec bylo Královo Pole.

Co vnímám jako důležitý koncepční projekt pro Český volejbal, je vytvoření Národního volejbalového centra v Kladně. Tuto z pohledu budoucnosti zásadní aktivitu se podařilo nastartovat díky obrovskému úsilí a energii lidí, kteří jsou součástí projektu! Pro mladé volejbalistky, reprezentantky, jsou na Kladně vytvořeny ideální podmínky, kde se mohou děvčata od ročníku 2006 a mladší společně připravovat. Akademická část je zajištěna na sportovním gymnáziu Kladno, děvčata mají společné bydlení s potřebným zázemím, a premiérově se ročníky 2007/2008 účastní pod hlavičkou Národního volejbalového centra 1. ligy žen.

Reprezentační družstvo žen mělo vrchol sezony na ME. Zápasy naší skupiny se odehrály v Düsseldorfu, následné osmifinále a čtvrtfinále pak v Bruselu. Po „ospalejším“ začátku zakončily děvčata skupinu na 2. místě a následně v osmifinále porazily silné Ukrajinky. To znamenalo konečné umístění v top 8! Bojovný a týmový výkon našich žen pomohl ve velmi pozitivním vnímání celého turnaje i ze strany médií. Aktivní a úspěšní jsme byli i na poli mezinárodní diplomacie, kde se nám podařilo uspět s naší kandidaturou na pořádání ME žen 2026. Zde tak budeme v pozici pořadatele, který uspořádá vedle skupinové fáze i zápasy osmifinále a čtvrtfinále, a to vše v Brně, kde by měla vyrůst nová multifunkční Aréna Brno. Český reprezentační tým žen, v čele s Giannisem Athanosopoulosem, tak budeme mít možnost podpořit v domácím prostředí.

Muži odehráli svoji skupinu ME ve Skopje. Trochu jsme doufali, že naše šance na druhé místo ve skupině jsou reálné, ale Nizozemci nám ve vzájemném zápase nedali šanci. V týmu jsme měli mladé a talentované hráče dle mnohých s šancí hrát čtvrtfinále, ale našemu výkonu chyběla tentokrát ta správná týmová soudržnost, souhra a sebevědomí.

Skvělé bylo, že se oba týmy probojovali díky postavení ve světovém rankingu do nesmírně těžké olympijské kvalifikace. Zde jsme odehráli některé vydařené zápasy, např. ženy proti Dominikánské republice (budoucí vítěz skupiny), muži proti Brazílii, kdy jim k vítězství v tiebreaku chybělo pár míčů.  Každopádně se jednalo o dobrou příležitost se poměřit s nejlepšími týmy na světě a získat cenné zkušenosti! Díky naší spolupráci s ČT se podařilo odvysílat zápasy ME, zápasy OH kvalifikace jste pak mohli sledovat na naší streamové platformě VOLEJ.TV (https://volej.tv/) díky přímé domluvě s FIVB. Volejbalovým fanouškům jsme tak dokázali zajistit přístup ke všem důležitým volejbalovým akcím.  

Nadační fond Srdce nad sítí postupně rozšiřuje svůj záběr a tentokrát ve spolupráci s reprezentačním týmem paravolejbalistů uspořádal benefiční zápas. V tom se utkali volejbalové osobnosti let minulých s reprezentačním týmem paravolejbalistů. Ti se připravovali na účast v Lize národů a zápas tak posloužil současně i jako sportovní příprava.

Již tradičně jsme pořádali turnaj J&T Banka Ostrava Beach Pro Elite, což je v současné době turnaj nejvyšší kategorie a turnaj byl opět hodnocen jako jeden z nejlepších v celém ročníku Volleyball World Pro Tour. Na závěr jsem nechal to výsledkově nejlepší. Naši reprezentanti Perušič se Schweinerem se během sezóny museli vyrovnávat se zraněními, ale nakonec dokázali načasovat formu v pravý čas. Koncem léta vyhráli turnaj kategorie Elite v Paříži a následně se přesunuli do mexické Tlaxcaly, kde se konalo MS. Po nevýrazném začátku se dostali do vyřazovací fáze, kde postupně porazili olympijské vítěze Mola se Sørumem z Norska a ve finále pak dvojnásobné mistry Evropy Åhmana a Hellviga ze Švédska. Tato zlatá tečka za MS v beachvolejbalem je zároveň nejvýraznějším výsledkem této formy volejbalu v jeho historii a současně znamená jistotu olympijské účasti 2024 v Paříži!

A na co se můžeme těšit v roce 2024? Nenechte si ujít jako vždy dramatické play off ČEZ extraligy mužů a extraligy žen. Reprezentační týmy šestek hrají v květnu a červnu tradiční Zlatou evropskou ligu v Karlových Varech (muži) a Teplicích (ženy), následně pak pořádáme finálový turnaj Zlaté evropské ligy žen v Ostravě. Začátkem června budeme tradičně pořádat turnaj J&T Banka Ostrava Beach Elite v termínu 5. - 9. 6. 2024. Ten je navíc posledním turnajem započítávající se do olympijské kvalifikace. 

Díky všem, kteří hrají a podporují náš nádherný sport, hráčům, trenérům a realizačním týmům, rozhodčím, funkcionářům, rodičům, partnerům, dobrovolníkům a nadšencům na všech úrovních. Jste důležitou součástí našeho sportu.

V roce 2024 přeji nám všem pevné zdraví a hodně energie!

Váš

Marek Pakosta - předseda ČVS

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018