14.11.2018

České volejbalové klany - část 7b - POMROVI. Tři generace ligových hráčů, dvě generace reprezentantů

Druhá část rodinného medailonku patří potomkům nejmladšího ze čtveřice volejbalových bratrů Pommerových - Tomáše či „Tomeše“ - jak byl volejbalisty nazýván. Před svatbou v roce 1947 si nechal počeštit německé příjmení a v roce 1951 začali manželé Pomrovi jezdit o víkendech a dovolených na Zálepy (součást obce Dolní Břežany) a na osadě Gigant postavili rekreační chatu. Tomáš se stal vůdčí osobností osadního týmu a dlouholetým pořadatelem oblíbených turnajů pro družstva okolních osad. Chata na Gigantu slouží rodině dodnes a spolu s ní podědili Tomášovi potomci i prapotomci jeho celoživotní lásku k volejbalu. Přestože se všichni (stejně jako on) uplatnili jako hráči či trenéři ve vrcholovém a výkonnostním volejbalu, osadní volejbal vždy byl a zůstává nadále součástí jejich života, navíc s možností postavit kompletní rodinný tým. K raritám klanu patří, že všichni členové 2. a 3. generace si za životního partnera vybrali zase volejbalistu či volejbalistku.

logo

 

Zakladatel - 1. generace

 

Tomáš Pommer-PomrTomáš Pomr a vnuciTomáš Pommer,
od roku 1947 Pomr

(*1924 v Rapšachu, †1992 v Praze)

s výškou 170 cm smečař SSK Život, Sokola Michle, Spartaku Potrubí, Spartaku Vršovice a Montáží Praha.

Po předválečných a válečných volejbalových začátcích na trampských turnajích s rodinným týmem Třináct stanů nalézáme v letech 1946-47 jeho jméno mezi hráči SO Měsíční Řeka, osady u Káraného poblíž soutoku Labe s Jizerou. Z volejbalových Pommerů už byl aktivní pouze on a tak posílil tým, startující ve Středočeské divizi s 3. místem v roce 1946. Spolu s ním v družstvu hráli např. pozdější reprezentanti Jiří Jonáš a Sláva Květ. Další roky jeho hráčských angažmá lze určit díky zachovaným fotografiím. V letech 1948-52 byl hráčem SSK Život resp. Sokola Michle po reorganizaci tělovýchovy v roce 1948. Zahrál si tam s legendami českého volejbalu, jakými byli bratři Josef a Karel Brožovi, Jiří Kučera, Jaromír Paldus či Jaroslav Jílek. Družstvo startovalo v zemské lize Čech a v roce 1951 se probojovalo do závěrečného finále M-ČSR a odsadilo 2. místo za armádním výběrem ATK Praha. V letech 1953-55 patřil mezi hráče vinohradského Spartaku Potrubí, usilující o postup do nejvyšší soutěže, Pod vedením internacionála a hrajícího trenéra Josef Reicha se jim to podařilo v roce 1955. V rámci 1. československé spartakiády se v tomto roce konaly přebory resortních Dobrovolných sportovních organizací (DSO) a Tomáš byl zařazen do výběru volejbalistů DSO Spartak, tvořeného nejlepšími hráči ligových celků Spartak Brno ZJŠ, Spartak ČKD Stalingrad a Spartak Potrubí. Spartakovci skončili na turnaji druzí za ATK Praha. Při své prvoligové premiéře v roce 1956 skončilo Potrubí na 8. místě, ale to již byl Tomáš hráčem Spartaku Kooh-i-noor Vršovice, jak dokládá diplom z roku 1956 za 1. místo v Přeboru Prahy. Hráčskou kariéru ukončil ve druholigových Montážích Praha a hraní zanechal nikoliv pro pokročilý věk (46 let), ale po úrazu ramena, který další hraní již nedovolil.
Je třeba uvést, že se svou (v dnešní době pro vrcholový volejbal nepřijatelnou) výškou hrál vždy na postu smečaře (nahrávat jej nebavilo) a současně byl vynikajícím hráčem v poli. Smečovat dokázal díky mimořádným skokanským schopnostem, navíc disponoval velkou silou (byl vyučen řezníkem) a rasancí úderů. A stal se diváckou atrakcí díky akrobatickým saltům, kterými při rozcvičování či mezi sety bavil diváky. Jeho dlouholeté pořadatelství turnajů na Gigantu bylo zmíněno v úvodu článku a dodejme, že po skončení hráčských aktivit s nadšením a pýchou sledoval, jak se dcera Milada a po ní syn Vladimír stávají úspěšnými pokračovateli jeho hráčské kariéry. Tomášovu vizitku doplňujeme několika fotografiemi. První portrét v záhlaví je z konce 50. let a na snímku druhém z roku 1989 je ve společnosti vnuků (zleva) Jaroslava, Oldřicha, Tomáše a Vladimíra.

První vložený snímek je z roku 1951 a na ni volejbalisté Sokola Stavotechny Michle, kteří na MR v Žilině skončili na 2. místě. V zadní řadě zleva stojí Neugebauer Karel, Jirásek a Jílek, uprostřed zleva Pomr, Paldus, Kučera a Brož Karel, sedící zleva Vůjtěch, Kok, Faltus a trenér Antonín Procházka.

Na dalším snímku přebírá z rukou ministra kultury, tělovýchovy a sportu Václava Kopeckého diplom za 2. místo na spartakiádním turnaji, na kterém v roce 1955 reprezentoval výběr DSO Spartak.

Skokanské schopnosti Tomáše Pomra dokumentuje snímek ze závěru hráčské kariéry koncem 60. let. Do úderů vkládal vždy všechnu svou sílu a občas to odnesla síť.


Následovníci - 2. generace

 

Milada Lukešová roz. PomrováMilada LukešováMilada Lukešová, rozená Pomrová
a v prvním manželství Vlasáková

(*1950 v Praze)

s výškou 174 cm smečující nahrávačka (tzv. dvojka) družstev Rudá hvězda Praha, Tatran Střešovice, Start Praha a Admira Kobylisy, dvojnásobná mistryně republiky (1968 s dorostenkami a 1974 se ženami RH), juniorská reprezentantka ČSSR.

S volejbalem začínala ve 13 letech na osadě Gigant. Nejprve si pinkala s maminkou, teprve později směla na hřiště v roli nahrávačky otce Tomáše. Závodní dráhu zahájila v roce v roce 1964 ve Slavoji Praha se startem v dorostenecké lize (trenér Karel Šafář). V srpnu 1966 přestoupila do týmu starších dorostenek RH Praha k trenéru Jiřímu Novotnému, pod jehož vedením získala v roce 1968 titul Přeborníka ČSSR. V červnu 1969 získala angažmá v týmu žen KTV Südstern Bonn (NSR, 2. liga), ale již v listopadu 1969 byla donucena k návratu do Prahy. Následující hráčské působení v družstvech vrcholového a výkonnostního sportu:

1969-74 RH Praha, první 2 soutěžní sezóny pod trenérem Metodějem Máchou se 3. a 5. místem v EXL, další 3 sezóny pod vedením Jiřího „Strejce“ Novotného s 3. místem 1972, 2. místem 1973 a titulem mistra ČSSR v roce 1974
1974/75 Tatran Střešovice, 2. místo v EXL, trenéři Antonín Kyndr (podzim 1974) a hrající Anna Mifková (jaro 1975)
1975-76 první mateřská přestávka (narození syna Oldřicha)
1976-78 Tatran Střešovice, 4. místo v EXL 1977, trenér Václav Raban a 8. místo se sestupem do 1. NL v roce 1978, trenér Miroslav Šnajd
1978-80 Start Praha, 2 sezóny v 1. NL, trenér Miroslav Špelina
1980-81 druhá mateřská přestávka (narození syna Jaroslava)
1981-82 Start Praha B v 1. třídě přeboru Prahy
1982-86 Admira Kobylisy, první 2 sezóny ve 2. NL a další dvě v 1. třídě pražského přeboru, trenér Kamil Borovička


V letech 2000-08 hrála ještě pro radost za Duklu Praha ve 3. pražské třídě a do jejího volejbalového života se nesmazatelně zapsaly osadní turnaje, na kterých hrála v týmech mužů. Nejprve za domovskou „otcovu“ osadu Gigant, později s druhým manželem Jaroslavem Lukešem a oběma syny za osadu Proudy v rekreační oblasti Třebsín.

Volejbalovou vizitku Milady doplňujeme (kromě dvojice fotek v záhlaví z mládí a ze současnosti) několika dalšími snímky z hráčských aktivit. První vznikla v lednu 1969 v holandském Assenu při novoročním mezinárodním turnaji s 1. místem dorostenek RH Praha. Účast byla odměnou za mistrovský titul v roce 1968, pro Miladu a další hráčky rozlučkou s mládežnickým volejbalem. Zleva stojí Blechová, trenér Jiří Novotný, Pomrová, Procházková, vedoucí výpravy Ing. Vladimír Spirit, Greplová a Hádková, dole zleva Hřebíková, Krsková, Pavlíková a Súkupová.

Druhý snímek připomíná její působení v extraligové Rudé hvězdě a je ze sezony 1971/72. Zleva stojí Pařízková, Dittrichová, Široká a Šimsová, dole zleva Klímová, Hádková, Štruncová, Pletichová a Pomrová.

Dalším působištěm Milady v nejvyšší soutěži se stal Tatran Střešovice s největším úspěchem v první sezoně 1974/75 (2. místo za bratislavskou Slávií UK). Vložený snímek je z účasti Tatranu na mezinárodním turnaji v italské Anconě v roce 1974, kde byla Milada vyhlášena nejlepší hráčkou turnaje.

Za Střešovice hrála do roku 1978 a patřila k oporám družstva. Její obětavou hru v poli dokumentuje poslední vložený snímek z roku 1975, který vznikl při utkání Tatranu s Olomoucí. Zákrok sledují zleva Šašková, Vlasáková a Mifková.

V roce 1975 se Milada provdala za Oldřicha Vlasáka (*1949), bratra volejbalistky Hany Vlasákové - Marcolini, zápasníka – volnostylaře, v letech 1972-80 reprezentanta a olympionika ČSSR se startem na OH 1972 v Mnichově. V roce 1976 se jim narodil syn Oldřich Vlasák junior, v roce 1980 bylo manželství rozvedeno.

Druhým manželem Milady se stal Ing. Jaroslav Lukeš (*1940), s výškou 185 cm volejbalista a smečař Sparty Praha resp. Sparty ČKD Sokolovo (v roce 1964 s účastí v nejvyšší soutěži - 1. celostátní lize), na vojně v Dukle Kolín, po vojně hráč druholigové Tatry Smíchov. V závěru závodní kariéry oblékal dres Banky Praha ve 2. pražské třídě a k jeho spoluhráčům patřil mj. budoucí premiér a prezident Václav Klaus. Svatba Lukešových se konala v roce 1980 a v roce 1981 se jim narodil syn Jaroslav Lukeš junior. Oba synové Milady se vydali ve šlépějích své matky (v případě Jaroslava také otce) a patří k 3. generaci volejbalových Pomrů. Na posledním snímku manželé Lukešovi v roce 1987 při Vltavsko-Kocábské trampské lize, kterou Milada hrála za osadu Proudy v roli nahrávačky do roku 2007 po boku manžela a obou synů. V roce 1998 se společenství osad Slavie/Proudy podařilo v trampské lize zvítězit. A ještě dodejme, že manželé Lukešovi se již více jak 20 let věnují rekreačnímu tenisu.


Vladimír PomrVladimír PomrIng. Vladimír Pomr

(*1957 v Praze)

s výškou 189 cm smečař a později i blokař družstev mužů Pragy, Sigmy (Potrubí), Podolí (Dobešky) a Čelákovic, hrající trenér Pragy, Čelákovic a Proseku ve druhé a třetí celostátní soutěži (1. a 2. lize), trenér dorostu USK a Olympu, asistent trenéra Vavexu Příbram v EXL, asistent trenérů RD kadetů a juniorů ČR se startem na ME a MS. V letech 2010-15 šestinásobný Mistr ČR kategorie superveteránů (nad 50 let) s družstvem Slávie Hradec Králové.

Se sportem začínal na osadě Gigant, zpočátku jej nejvíce bavil fotbal, ale pod vlivem aktivit a věhlasu otce Tomáše (který jej v Praze brával na „mistráky“ a na osadě byl organizátorem veškerého volejbalového dění) se začal ve 13 letech věnovat naplno volejbalu. To již starší sestra Milada hrála za RH Praha extraligu a stala se po otci jeho dalším vzorem a prvním z učitelů volejbalových základů. V roce 1970 se stal členem žákovského družstva Potrubí Praha, které v roce 1972 přešlo i s trenérem Jiřím Medřickým do volejbalové základny MV ČSTV při Slavoji Praha a v roce 1973 zvítězilo v Přeboru Prahy. V dorosteneckých kategoriích (kadeti, junioři) oblékal dres Slavie VŠ Praha, kde pod vedením Josefa Stolaříka získal v roce 1976 tituly Přeborníka ČSR a ČSSR.

Stručný přehled dalších aktivit Vladimíra v rolích hráče, hrajícího trenéra a trenéra:

1977-78 hráč TJ Praga Praha, 2. NL, trenér Milan Kabíček
1979-80 hráč TJ Sigma Praha (Potrubí), 1. NL, trenér Miroslav Železný
1980-81 hráč TJ Podolí Praha (Dobeška), 2. NL, trenér Vratislav Řezníček
1982-91 hráč TJ Praga Praha, KP 1. třídy, trenéři Zdeněk Ondříček, Vladimír Šach a Dušan Melíšek, od roku 1986 hrajícím trenérem s postupem do 2. NL v roce 1987 a do 1. NL v roce 1989
1992-94 trenér st. dorostenců USK Praha se 2 mistrovskými tituly
1994/95 trenér st. dorostenců Olympu Praha s mistrovským titulem
96-2001 hráč VSC Čelákovice, trenéři Bohumil Hrnčíř a Michal Hořejší, od roku 1998 hrajícím trenérem s trojicí 1. míst ve 2. lize a účastí v kvalifikaci o 1. ligu
2001-04 asistent trenéra Jiřího Zacha u mužů Vavexu Příbram, extraliga, 3. místo v roce 2002, 4. místo v roce 2004
2005-06 hrající trenér VSC Čelákovice ve 2. lize, 2. místo
2006-10 hrající trenér SK Prosek ve 2. lize s postupem a 11. místem v 1. lize 2009/10


Po skončení aktivit ve vrcholovém a výkonnostním volejbalu pokračoval v hraní již jenom „pro radost“ na Dobešce (v současnosti Pražský přebor 2. třídy) a k tomu s partou vysloužilců hradecké Slávie se ziskem 6 mistrovských titulů na MR hráčů nad 50 let v letech 2010-2015, dvojicí 2. míst s celkem Pivovaru Primátor v letech 2016-17 a 4. místem v letošním roce s celkem Sokol Vyschlost, tvořeném převážně jeho bývalými spoluhráči v Pragovce. Mezi nejhezčí zážitky považuje účast na trampských turnajích, pořádaných osadami na Vltavě, Sázavě a Berounce, kde právě se spoluhráči z Pragovky a později z Čelákovic sváděli líté boje i s extraligovými soupeři, kteří se tenkrát těchto turnajů pravidelně zúčastňovali. Tradici účasti na osadních turnajích drží i v současnosti, kdy bojuje za domovskou sázavskou Osadu Starých kamarádů spolu se svými syny.

Kromě uvedených klubových angažmá byl v letech 1998-2002 asistentem trenéra Jan Maliny u reprezentačního družstva kadetů ČR s 6. místem na ME 2001 v Liberci a s děleným 9. - 12. místem na MS 2001 v egyptské Káhiře. V roce 2002 družstvo startovalo bez úspěchu na kvalifikaci pro ME juniorů v Polsku. K Vladimírovým trenérským aktivitám je třeba doplnit, že je držitelem kvalifikace trenéra I. třídy, získané v roce 2005 po dálkovém studiu FTVS UK.

Na prvním vloženém snímku starší dorostenci (junioři) Slavie VŠ Praha – přeborníci ČSR a ČSSR v roce 1976. Zleva stojí Vl. Pomr, Reveesz, Skalička, člen výpravy Vladimír Nižaradze, Matoušek, as. trenéra Vladimír Štěpán, první trenér Josef Stolařík a vedoucí družstva Václav Svoboda, v podřepu zleva Hajda, Musil, Sklenář, Černoušek, Lorenc a Honzík.

Na druhém volejbalisté pražské Pragovky v roce 1988, se kterými prožil na kurtech u Rokytky 10 let své hráčské kariéry. Zleva stojí Vl. Pomr, Kodídek, Elišák, Brátka, Hec a Jireš, v dřepu zleva Haustein, Cihlář, Novák, Vozňák, Maixner, Voltr a ležící Trnka.

Na dalším snímku superveteráni Slavie Hradec Králové v roce 2014, ve kterém vybojovali tituly Mistra ČR a Mezinárodního mistra Slovenska hráčů nad 50 let v Kežmaroku. Zleva stojí Vl. Pomr, Vyhlídko, Matoušek a Srna, v podřepu zleva Novotný, Hejzlar, Hanč a Tichý.

V roce 1978 se Vladimír oženil s Milenou Řepovou (*1958), volejbalistkou TJ Praga Praha (1. NL), později Slovanu Orbis a ABC Braník (2. NL). V roce 1979 se jim narodil syn Tomáš (po dědovi) a v roce 1983 syn Vladimír (po otci). Stejně jako v případě synů tety Milady se i oni stali pokračovateli rodinné tradice a členy již 3. generace volejbalových Pomrů. Na snímku kompletní Vladimírova rodina na sázavské osadě Píska, zleva syn Tomáš s dcerami Marií a Františkou, maminka a babička Milena, otec a děda Vladimír a s dcerou Laurou v náručí Vladimír junior.


Následovníci - 3. generace

 

Oldřich VlasákVnuk Tomáše Pomra a syn Milady roz. Pomrové
Ing. Oldřich Vlasák, Ph.D.

(*1976 v Praze)

s výškou 193 cm hrající převážně na postu univerzála, žákovský, kadetský a juniorský mistr republiky s celky Slavoj Vyšehrad, USK Praha a Olymp Praha, hráč družstev mužů VSC Čelákovice ve 2. lize a MFF UK Praha v 1. lize a extralize. V sezoně 2003/04 asistent trenéra volejbalistek University of Montevallo v Alabamě (USA), v letech 2006-2009 vedoucí reprezentačního družstva žen ČR.

Začínal s tenisem v žácích Admiry Kobylisy, s volejbalem se seznámil na osadě Gigant a byl jediným z vnuků, jehož začínající volejbalové dráhy se ještě dožil děda Tomáš (†1992). V roce 1988 vyměnil tenis za volejbal a začal hrát za žáky Slavoje Vyšehrad, trenérem Milan Bělík (titul přeborníka ČR 1991). V roce 1992 přestoupil do USK Praha, kde prošel družstvy kadetů (trenérem strýc Vladimír Pomr) a juniorů (trenérem Jan Malina) se ziskem titulu juniorského přeborníka ČR v roce 1994. Poslední mládežnickou sezonu 1994/95 oblékal dres Olympu Praha se ziskem dalšího mistrovského titulu, trenér Václav Šmídl. Hráčskou kariéru v mužích odstartoval v roce 1995 v družstvu VSC Čelákovice se 2 sezónami ve 2. lize (4. a 1. místo, trenér Bohumil Hrnčíř). Následujících 6 sezón (1997-2003) byl hráčem MFF UK se startem v 1. lize a se dvěma sezónami v extralize (2001-03) pod vedením Ladislava Bičíka a Stanislava Stehna. Příležitostně si zahrál také beachvolejbal s největším úspěchem v roce 1995 v podobě titulu juniorského mistra ČR ve dvojici s Jiřím Honzíkem, když v semifinále porazili pár Rubáček / Pomr Tomáš (bratranec) a ve finále pár Lébl / Krpálek.

V roce 2003 získal trenérskou kvalifikaci 3. třídy a uplatnil ji v sezóně 2003/04 u univerzitního celku žen Montevalla (Alabama, USA) jako asistent trenéra a Oldův portrét v záhlaví je z této doby. V letech 2006-2009 byl technickým vedoucím RD družstva žen ČR s účastí na ME 2007 a 2009 (9. a 10. místo, trenérka Táňa Krempaská).

Oldovu volejbalovou dráhu připomínají další vložené fotky. Na snímku z roku 1990 žáci Sokola Vyšehrad na turnaji Sedmičky pionýrů. Nahoře zleva Honzík, Bělík, Sláma, Vodička a Vlasák, dole zleva Jiří Hloušek, Jan Hloušek a Svoboda.

Na dalším snímku mistrovský celek juniorů Olympu Praha v roce 1995. Zleva stojí trenér Václav Šmídl, lékař MUDr. J. Kubíček, vedoucí družstva Jiří Ebert a hráči Kadavý, Golštajn, Řežábek, Bělík a Vlasák, dole zleva as. trenéra Milan Bělík, Zadražil, Kulhánek, Sýkora, Nývlt a ležící Krpálek.

Na fotce z roku 2001 extraligový celek MFF UK Praha, v horní řadě zleva manažér Petr Boschek, Šiller, Wencl, Honzík, Zadražil, Kadavý, Horký, Hromíř a Kouba, dole zleva trenér Ladislav Bičík, Vlasák, M. Stehno, Pekárek, J. Zbirovský, Bělík, Petříček, Skýba a as. trenéra Stanislav Stehno.

Poslední volejbalový snímek je z roku 2006 a na něm širší výběr volejbalistek ČR v přípravě na úspěšnou kvalifikaci pro ME 2007 v Belgii. V horní řadě zleva as. trenéra Tomáš Kulhánek, Jamborová, Spalová, Havlíčková, Božková, Havelková a vedoucí družstva O. Vlasák, uprostřed zleva masér Jiří Nežádal, Kučerová, Horká, Kalistová, Jelínková a trenérka Táňa Krempaská, dole zleva Michnová, Matuszková, Tomanová, Šenková, Šimánková a Plchotová.

V roce 2007 se poprvé oženil s Mgr. Lucií Kavkovou (*1978), rovněž volejbalistkou (mládež TJ Dopravní podnik Praha, ženy ABC Braník, 2. liga), a v roce 2009 se jim narodila dcera Tereza. V roce 2010 bylo manželství rozvedeno.

V roce 2015 se oženil podruhé s Mgr. Anetou Mádlovou (*1983), opět volejbalistkou (mládež Slavia Hradec Králové, ženy VSK Přírodní vědy UK Praha, 1. pražská třída). Prahu vyměnil za Chudenice u Klatov, volejbal za národní házenou a se stávající ženou má syny Ondřeje (*2010), Jakuba (*2012) a dceru Zuzanu (*2016). Dcera Terezka z prvního manželství dochází do volejbalové přípravky Komety Praha (trenérka Kristýna Kůtová) a je potenciální pokračovatelkou rodinné volejbalové tradice. Synové hrají fotbal za SK Křenice a chodí se „prát“ do klubu Judo Klatovy, dcera Zuzanka se nad svou sportovní kariérou teprve zamýšlí. Na snímku pyšný otec, ověšený všemi svými ratolestmi.


Jaroslav LukešVnuk Tomáše Pomra a syn Milady roz. Pomrové
Ing. Jaroslav Lukeš, Ph.D.

(*1981 v Praze)

s výškou 191 cm smečař a libero MFF Praha v 1. lize s volejbalovými začátky v Sokole Vyšehrad, v letech 1997-98 člen výběru Prahy a širšího výběru kadetů ČR.

Stejně jako starší bratr Olda začínal s tenisem v Admiře Kobylisy, ale volejbal znal odmala díky doprovázení obou rodičů na jejich mistrovská utkání a z domovské osady Proudy na Třebsíně. V tenisu prokázal mimořádný talent a díky rychlých pokrokům se v krátké době dostal do tenisové líhně Sparty Praha ve Stromovce. Za Spartu hrál závodně do 18 let a v mládežnických kategoriích se umisťoval do 8. místa republikového žebříčku. Při přechodu do mužů stál před rozhodnutím, zda se tenisu věnovat i nadále a jak ve svém CV uvedl: „ … k absolutní tenisové profesionalizaci chyběla odhodlanost více trénovat, podstoupit rodinné riziko vysokých investic a rezignovat na vzdělání“. Již během jeho tenisové kariéry rodiče rozhodli, že by se měl či mohl částečně věnovat i volejbalu a matka jej ve 13 letech přivedla do žáků Sokola Vyšehrad, kde s volejbalem začínal i bratr Olda. Za žáky a ml. dorostence Vyšehradu hrál pod vedením Václava Věrteláře 3 roky a také ve volejbalu se v krátké době dostal do výběrů kadetů Prahy (trenér Jiří Hornek) a reprezentačního výběru kadetů ČR (trenér Jiří Zach). A současně reprezentoval školy při sportovních hrách. Nejprve to byla ZŠ Na Šutce, později SPŠS Betlémská a v obou případech s vícenásobnou účastí na celorepublikovém finále. Po třech sezonách závodního volejbalu zanechal a hrál pouze pro zábavu na osadních turnajích a na školních akcích.

Po ukončení tenisové kariéry v roce 1999 a zahájení VŠ studia na Fakultě strojní ČVUT Praha se k volejbalu vrátil a stal se (stejně jako bratr Olda) členem A týmu MFF UK Praha se startem v 1. lize s postupem do extraligy pod vedením Ladislava Bičíka. Hrál na postu smečaře a v té době získal svou volejbalovou přezdívku „Lůďa“. Po úspěšných 3 letech studia na ČVUT se rozhodl zužitkovat své tenisové schopnosti a využil nabídku ročního tenisového stipendia na Alcorn State University (Mississippi, USA). Ve školním roce 2002/03 vyhrál s univerzitním tenisovým týmem jihovýchodní konferenci a o postup do celostátního finále připravila jeho tým prohra o jediný bod s nejlepším družstvem jihozápadu. Během pobytu na univerzitě sestoupili volejbalisté MFF z extraligy a prvním trenérem se stal Stanislav Stehno, který o Jaroslava po návratu z Ameriky neměl zájem. Dvě sezony hrál za tým MFF „C“ 1. třídu pražského přeboru spolu s bratrem Oldou, který ze zdravotních důvodů A-tým opustil. Po dvou letech se do A-týmu MFF vrátil a v 1. lize za něj pravidelně nastupoval na postu smečaře nebo libera do roku 2012. V roce 2010 získal na FS ČVUT doktorský titul, začal pracovat pro zahraniční firmu a skloubit pracovní povinnosti a ligový volejbal bylo stále složitější. Proto se v roce 2012 vrátil do pražského přeboru, který hraje pro radost za B-tým MFF dodnes.

Také Járovo sportovní CV doplňujeme několika vloženými fotografiemi, které nám poskytl. První vložený snímek je z roku 1998, ve kterém za domovskou osadu Proudy spolu poprvé nastoupili bratři Olda Vlasák a Jára Lukeš. Na snímku blokují útok Martina Slavíka z osady Louisiana. Oba se v tomto roce zasloužili o historické vítězství osadního společenství Slavie/Proudy v 15. ročníku této oblíbené osadní soutěže ve „dvojboji“ nohejbal + volejbal.

Hrát za MFF Praha se 7 družstvy mužů a 4 družstvy žen ve volejbalových soutěžích je spojeno s tradičním soustředěním družstev v letním výcvikovém středisku na Albeři, zakončeném prestižním turnajem smíšených družstev. Účastníci jsou podle výkonnosti, věku a pohlaví rozděleni do pokud možno herně vyrovnaných týmů a bojují o vítězství. Na snímku z roku 2004 se Jára pokouší překonat blok Zdeňka Hodana.

Na posledním snímku volejbalisté MFF v sezoně 2010/11 se 4. místem v 1. lize. Zleva stojí Kadavý, Vodička, Petr Zbirovský, Bílý, Kalina, Hodan, Jan Zbirovský, Vozábal a trenér Stanislav Stehno, v podřepu zleva Röhrl, libero Jára Lukeš, Honzík, Michal a Lukáš Koubovi.

V roce 2012 se oženil s Valentinou Kuthanovou (*1988), která také pochází z volejbalové rodiny. Její otec Karel Kuthan a strýc Tomáš Kuthan hráli 1. ligu za Techniku Praha, Tomáš později ještě za Tatru Smíchov. Valentina hrála 2. ligu za VSK ČVUT Praha (kde hrála i její matka Renata roz. Nádvorníková) a v současné době hraje 2. pražskou třídu za TJ Podolí. V roce 2014 se jim narodila dcera Leontina, v roce 2017 dcera Jasmína (obě na snímku s rodiči) a zatím není jasné, jakému sportu se budou věnovat. Ale již nyní je jejich zájem o volejbal zřejmý, neboť historie se opakuje - také ony doprovází své rodiče na jejich mistráky a volejbal se jim zapisuje do povědomí.


Tomáš PomrVnuk Tomáše Pomra a syn Vladimíra Pomra
Tomáš Pomr ml.

(*1979 v Praze)

s výškou 190 cm nahrávač družstev mužů Aero Odolena Voda, Setuza Ústí, Karbo Benátky, VSC Čelákovice, SK Prosek, Spartak Vrchlabí a zahraničních celků Sursee (SUI) a Frejus (FRA). Kadetský a juniorský reprezentant ČR se startem na dvou ME a MS se ziskem bronzové medaile na MSJ 1998. Trenér mládeže SC Lužiny, asistent trenérů žen Biel Bienne (SIU) a Saint Raphael (FRA), manažer RD kadetů ČR, od roku 2018 sportovní ředitel a trenér mužů VK Lvi Praha.

S volejbalem začínal na osadě pod dohledem otce Vladimíra, v roce 1991 byl zaregistrován ve VŠ Praha resp. od roku 1992 USK Praha, kde získal 2 tituly přeborníka ČR - v roce 1993 s týmem žáků (trenér Jiří Hornek), v roce 1995 s družstvem kadetů (trenérem otec Vladimír). Následoval přestup do Olympu Praha s mistrovskými tituly v kategorii juniorů v letech 1996 a 1997 (trenér Václav Šmídl). Následné aktivity v družstvech mužů:

1997/98 Aero Odolena Voda, 4. místo v extralize, trenér Jindřich Licek
1998/99 Setuza Ústí n. Labem, 3. místo v extralize, trenérem strýc Zdeněk Pommer
99-2001 Karbo Benátky n. Jizerou, 1. liga, trenér Z. Pommer
2001-03 VSC Čelákovice, 2. liga, trenér Tomáš John
2003-05 VBS Sursee v nejvyšší švýcarské soutěži, trenér Dušan Jarotta
2005-07 AMSFL Frejus ve francouzské N1, trenéři T. Glowacz a J. M. Fabiany
2007-10 SK Prosek ve 2. a 1. lize, trenérem otec Vladimír
2010/11 Spartak Vrchlabí, 1. liga, trenér Tomáš Kulhánek
2011-15 Spartak Modřany, 1. třída přeboru Prahy


Od roku 2015, pokud mu to čas dovolí, hraje pro radost 2. pražskou třídu za Sokol Žižkov I.

V letech 1996-98 byl členem reprezentačního družstva kadetů ČR, vedeného trenérskou dvojicí Petr Brom - Jan Malina. Na ME 1996 ve slovenském Púchově skončili naši kadeti pod jejich vedením na 4. místě a na MS 1997 v Teheránu na 6. místě. S juniorskou reprezentací se rozloučil v roce 1998 bronzovou medailí na „domácím“ šampionátu v Brně (trenéři Petr Brom a Miroslav Malán).

V roce 2001 zahájil také trenérskou dráhu. V letech 2001-03 vedl družstvo žáků SC Lužiny při FZŠ Brdičkova a pokračoval u družstev žen ve Švýcarsku a Francii, kde hrála jeho manželka. V sezoně 2003/04 byl asistentem trenéra žen VBC Biel Bienne ve švýcarské Superlize, v sezoně 2005/06 u žen AS Saint Raphael ve francouzské PRO-A. V sezoně 2012/13 vykonával funkci manažera RD kadetů ČR (trenér Tomáš John), od roku 2018 je sportovním ředitelem VK Lvi Praha a spolu s Miroslavem Malánem trenérem extraligového družstva mužů (do loňské sezony Volley Team ČZU Praha).

V záhlaví portrét z letošního roku, který doplňuje několik snímků z jeho hráčské kariéry. Na prvním spolu s otcem a mladším bratrem v týmu OSK - Osady Starých kamarádů na turnaji osady Úsvit v roce 2006. Zleva stojí otec Vladimír Pomr, Tomáš Drahokoupil, Vláďa a Tomáš Pomrovi, dole zleva Dáša Hartmannová a Míša Doležalová.

Na druhém snímku s týmem Frejusu, za který si zahrál ve Francii v letech 2005-07. Tomáš v horní řadě s č. 14.

Na poslední fotce z letošního roku v roli kouče při time-outu pražských Lvů spolu s hráči Démarem (č. 11) a Šulcem (č. 7). S notebookem na klíně zamyšlený druhý trenér Miroslav Malán.

Renata PaříkováV roce 2004 se oženil s Renatou Paříkovou (*1978), extraligovou hráčkou a reprezentantkou ČR. V letech 1996-2003 hrála pod vedením Stanislava Mitáče za Olymp Praha se ziskem mistrovských titulů v letech 1997 a 1999, trojicí druhých a dvojicí třetích míst v extralize. V sezoně 2003/04 byla oporou družstva VBC Biel Bienne, v sezoně 2004/05 VBC Luzern – v obou případech ve švýcarské Superlize. V letech 2005-07 oblékala dres AS Saint Raphael v nejvyšší francouzské PRO-A. Juniorská a seniorská reprezentantka ČR se startem na ME juniorek 1996 v Turecku (10. místo, trenér Vladimír Pech) a ME žen 2003 rovněž v Turecku (dělené 11. - 12. místo, trenér S. Mitáč).

V roce 2008 se manželům Pomrovým narodila dcera Marie a v roce 2010 další dcera Františka. Obě již zahájily v SK Kometa Praha volejbalovou kariéru (starší je členkou týmu ml. žákyň, mladší v přípravce) a obě představují 4. generaci volejbalových Pomrů. Obě jsou v tátově náručí na snímku, vloženém ve vizitce „dědy“ Vladimíra.


Vladimír Pomr ml.Vnuk Tomáše Pomra a syn Vladimíra Pomra st.
Vladimír Pomr ml.

(*1983 v Praze)

s výškou 197 cm univerzál popř. smečař s volejbalovými začátky v USK Praha a VSC Čelákovice, člen RD kadetů a juniorů ČR se startem na ME a MS, hráč Vavexu Příbram v extralize a družstev Karbo Benátky, SK Prosek, Spartak Vrchlabí a Spartak Modřany v 1. a 2. lize, beachvolejbalový trenér klubu Beach Braník.

S volejbalem byl v kontaktu odmala a pinkat začínal na Osadě Starých Kamarádů (OSK) pod dohledem otce Vladimíra. Do organizovaného volejbalu se zapojil v roce 1994 na Lužinách v žákovských týmech USK Praha pod dohledem trenérů Jana Přiba (ml. žáci) a Petra Vybírala (st. žáci). Následoval start za mladší a starší dorostence VSC Čelákovice a v závěru mládežnických let si vyzkoušel 2. ligu v celku mužů Čelákovic - to vše pod vedením otce. Současně vypomáhal kadetům a juniorům USK Praha (trenéři Jan Malina a Michal Hořejší) při utkáních play-off se ziskem 3 mistrovských titulů v letech 1998 – 2001. Na jeho výkonnostním růstu se v té době výrazně podílel Jan Malina, který jej vedl po dobu studia na sportovním Gymnáziu Přípotoční a zařadil do výběrů kadetů a juniorů ČR. S kadety si zahrál na ME 2001 v Liberci se 6. místem a 9. místem na následném MS kadetů 2001 v egyptské Káhiře. Asistentem trenéra Maliny byl jeho otec Vladimír.

Hráčskou kariéru mezi dospělými zahájil ve Vavexu Příbram v roce 2002 se 3 sezónami v extralize s nejlepším umístěním v roce 2003 (4. místo) a s účastí v Poháru CEV 2004. Během této doby hrál současně za B-tým Vavexu 2. ligu a hostoval za Karbo Benátky (1. liga, trenér Vladimír Němeček). Celkový přehled hráčských aktivit:

2002-05 Vavex Příbram, extraliga, trenéři Jiří Zach a Jiří Vojík
2005/06 VSC Čelákovice, 2. liga, trenérem otec Vladimír
2006-10 SK Prosek, 1. a 2. 2. liga, trenérem otec Vladimír
2010/11 Spartak Vrchlabí, 1. liga, trenér Tomáš Kulhánek
2011-14 Spartak Modřany, 2. liga, tým bez trenéra


Od roku 2014 dosud hraje již pouze pro radost přes léto za ABC Braník 1. pražskou třídu na antuce a přes zimu za Volejbal Modřany Přebor Prahy v tělocvičně. A samozřejmě reprezentuje spolu s bratrem Tomášem a otcem Vladimírem domovskou Osadu Starých Kamarádů na osadních turnajích se snahou zachovat tradici trampského volejbalu. Od roku 2016 se ve volných chvílích věnuje trénování beachvolejbalové mládeže v klubu Beach Braník.

K snímku v záhlaví přidáváme další fotografie, které Vláďa do své vizitky poskytl. První je z utkání kadetů ČR s celkem Polska na MS 2001 v Egyptě. Smeč Jakuba Rybníčka sledují zleva: č. 7 Vláďa Pomr, č. 2 Tomáš Matuška a č. 3 Radek Mach, smečaře vykrývají nahrávač Jan Ulč a libero Petr Kovář.

Z roku 2003 je také snímek extraligového kádru Vavexu Příbram. Zadní řada na lavičce: as. trenéra Vladimír Pomr st., Kryštof, Boula, s č. 15 Vláďa Pomr ml., Landa, Kozák a bratři Vít a Dan Rosenbaumovi, přední řada zleva: předseda oddílu Václav Velát, Havrlík, Škodný, Sychra, Hýský, Matoška, Vojtěch Zach, Anděl, manažér družstva Miroslav Peterka a za ním trenér Jiří Zach.

V rámci účasti Vavexu v Poháru CEV v roce 2004 se nechal Vláďa zvěčnit s jednou z hvězd italského volejbalu - Andreou Sartorettim z Trentina.

Vláďovy trenérské beachvolejbalové aktivity u mládeže v klubu Beach Braník dokládá snímek z letošního roku.

Od roku 2016 je Vláďa svobodným otcem dcery Laury, která díky otcovým aktivitám již ví, co je to volejbal a je další potenciální členkou 4. generace Pomrů. S dcerou v náručí je na rodinné fotce ve vizitce otce Vladimíra.

 

Autor: Zdeněk Vrbenský

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018