9.2.2016

Polský Enea Cup ovládl Belchatów, hráči ukázali velké srdce, říká trenér PGE Falasca

V jedné ze světově největších volejbalových bašt - Polsku vygradoval o víkendu boj o tuzemský ligový pohár Enea Cup. Ve hře bylo celkem osm týmů, mezi nimi i dlouhodobě mezinárodně úspěšné celky Belchatówa, Kedzierzyn-Kozle či Rzeszowa. Do semifinálové čtyřky se probojovala právě tato trojice, kterou doplnil hráčsky posílený Trefl Gdaňsk. Ten se v letošní sezóně prezentuje ve velmi dobrém světle i v nejprestižnější klubové soutěži Starého kontinentu – Champions League.

Z celkového triumfu se po velkém boji nakonec radoval celek PGE Skra Balchatów, který ve finále udolal nejtěsnějším možným rozdílem 19:17 v rozhodujícím pátém setu mužstvo ZAKSA Kedzierzyn-Kozle. „Je to vítězství, které má speciální příchuť, zvláště to finálové se nerodilo úplně jednoduše. Ukázali jsme, že máme charakter, zvládli jsme několik obtížných situací a dotáhli zápas k vítězství. Jsem přesvědčen, že nám tento úspěch pomůže a dodá sebevědomí do dalších zápasů. A doufám rovněž, že to úspěch v letošní sezóně nebude zdaleka poslední,“ zhodnotil utkání blokař PGE Mariusz Marcyniak s odhodláním přivést do Belchatówa zpět po dvou letech ligový titul.

Vítězný tým Belchatówa, vedený koučem Miguelem Falascou, nejprve ve čtvrtfinále vyřadil ve třech setech celek Spaly, v semifinálovém zápase Enea Cupu si pak poradil s mužstvem Rzeszówa, v jehož kádru působí již několik sezón i český nahrávač Lukáš Ticháček.

Slova chvály na svůj tým i připravenou taktiku pěl i polský reprezentační blokař Karol Klos: „Myslím, že nám jen velmi málo diváků po prohraném třetím setu věřilo. Tým ZAKSU byl od začátku favoritem tohoto střetnutí, favoritem byl i v očích mnoha volejbalových odborníků. My však ukázali obrovskou bojovnost a zvládli jsme to. Trenér Falasca nám připravil výbornou taktiku, která se později ukázala jako ta správná. Jsem rád, že jsme vyhráli.“

Velké uznání se hráči Belchatówa dočkali i z úst trenéra Miguela Ángela Falasci: „Především chci poblahopřát svým svěřencům, protože od začátku až do konce hráli jako jeden tým! Ukázali, že nejsou jen výborní hráči, ale zároveň mají také velké srdce. To byl klíč k tomuto pohárovému vítězství. Zároveň chci vyzdvihnout práci organizátorů, protože uspořádali naprosto skvělý turnaj.“

Nyní se vítěz poháru chce již koncentrovat na polskou nejvyšší soutěž – Plus ligu. V ní je celek z Belchatówa zatím na druhém místě se šestibodovou ztrátou právě na finálového soupeře Kedzierzyn-Kozle. Již ve středu čeká SKRU náročný ligový zápas na palubovce třetího Rzeszowa.

Finále polského poháru:

PGE SKRA Belchatów – ZAKSA Kedzierzyn-Kozle 3:2 (12:25, 25:23, 22:25, 28:26, 19:17)

Sestavy:

PGE Skra Belchatów: Lisinac, Wlazły, Kłos, Conte, Uriarte, Marechal, Piechocki, Rodriguez, Gromadowski, Janusz, Wrona, Milczarek, Marcyniak, Stanković.

ZAKSA Kedzierzyn-Kozle: Tillie, Konarski, Gladyr, Deroo, Wiśniewski, Toniutti, Zatorski.

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018