5.2.2016

Prostějov udolal Olomouc v poháru i podruhé a postoupil do finále

Zvládnout semifinálovou odvetu Českého poháru žen 2015/16 nebylo pro volejbalistky Prostějova vůbec lehké, kvalitně makající družstvo Olomouce jim cestu za očekávaným vítězstvím i postupem notně ztížilo. Přesto Agelky nakonec uspěly poměrem 3:0, byť musely ve druhém dějství odvrátit setbol a teprve v závěru bitvy se propracovaly k dominanci podobné předchozím vzájemným duelům. Ve finále soutěže se její úřadující šampiónky utkají 24. února od 17.00 hodin právě v Olomouci s Ostravou, která vyřadila KP Brno.

Domácí: VK AGEL Prostějov - Hosté: VK UP Olomouc

Výsledek: 3:0 (25:23, 26:24, 25:14)

Rozhodčí: Dziacký, Zimmermann

Počet diváků: 400

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Markevich, Herelová, Vargas, Matienzo, Steenbergen, Weiss, libero Kovářová. Střídaly: Soares, Gambová

Hosté: Závodná, Dudová, Michalíková, Dumančič, Kubová, Dedíková, libero Hronová. Střídaly: Nováková, Košická, Orvošová, Sochorcová, Čudová

Vyjádření:

Domácí:

Kapitánka Solange Soares: "První dva sety byly vyrovnané, protože jsme se trápily na servisu, který jsme často kazily. Hlavně v tom spočíval důvod, že se utkání dlouho tahalo. Až ve třetí sadě od stavu 5:8 se nám povedlo Olomouc dostat pod tlak zlepšeným podáním a závěr pak proběhl v pohodě. Důležitá jsou vítězství 3:0 v obou semifinálových zápasech a to, abychom se co nejlépe připravily na finále."

Trenér Miroslav Čada: "Dlouho nás trápilo podání, strašně moc jsme jich zkazili. Proto byl zápas dva sety tak vyrovnaný. Přitom dokážeme ubránit i z průměrného servisu, tudíž tolik chyb v této činnosti znamenalo zbytečné komplikace. Naopak hosté hráli velice dobře i po vystřídání a v koncovkách úvodních dvou sad nás zachránila jen výborná Melissa Vargas. Hrála s obrovskou chutí a znovu potvrdila svou top třídu. Naopak Sulian Matienzo má bohužel potíže s kolenem, teprve lékařské vyšetření odhalí konkrétní důvod."

Hosté:

Kapitánka Katarína Dudová: "V prvních dvou setech jsme tlačily servisem a dobře bránily, díky čemuž se nám dařilo s Prostějovem hrát vyrovnaně. Třetí sada už byla jednoznačná, protože jsme odešly na příjmu i na podání. Určitě mrzí, že jsme nezískaly aspoň jeden set, ale soupeř je natolik silný a zkušený, že si koncovky pohlídal. Přesto je pro nás dnešní výkon rozhodně povzbuzením."

Trenér Jiří Teplý: "Věděli jsme, že jakmile prohrajeme jeden set, je ohledně postupu konec. Proto jsme dali od druhé sady prostor mladým holkám, co jindy tolik nenastupují, a přesto se nám dva sety povedlo s favoritem vést naprosto vyrovnanou partii. Koncovky patřily zkušenějšímu soupeři, načež ve třetí sadě rozhodla desetibodová šňůra domácích v jednom postavení. I přes porážku 0:3 jsme však v Prostějově většinu střetnutí zanechali solidní dojem a dokázali si, že se proti mistrovi dá hrát. Odjíždíme vcelku spokojeni."

Popis utkání:

Vyrovnaný úvod záhy zrušila dvěma drtivými esy Vargas, čímž favoritky získaly vstupní výhodu (3:3 – 6:3). O tu však postupně přišly, když soupeřky dokázaly využít jejich nevynucených chyb zejména na podání a uprostřed zahajovací sady vyrovnaly na 13:13. Domácí hned vzápětí znova utekli (16:13), leč úpéčko dobře útočilo i celkově hrálo kvalitní volejbal, tím se dlouho drželo v těsném závěsu. Rozhodla až dramatická koncovka, ve které i hostující tým zachyboval a umožnil nejistým Agelkám získat s odřenýma ušima postupový set – 25:23.

Za vyřešené situace ohledně účasti ve finále prostřídal olomoucký kouč výrazně sestavu, přičemž ta nová se okamžitě chytila (0:3). Obhájkyním pohárové trofeje pomohla z útlumu opět nejlepší plejerka na hřišti Vargas, jejíž dominantní smeče i bomby ze servisu brzy otočily skóre na 8:5. Nicméně protivník stále bojoval a jakmile rozhodil přihrávku Čadova souboru, dokázal zlobit (9:6 – 9:10). Také druhé dějství tedy probíhalo naprosto rovnocenně, jeho osud zase určil teprve vypjatý závěr. Vysokoškolačky v něm měly dokonce setbol (23:24), jenže zaúřadovala vynikající univerzálka z Kuby a Prostějov tím uchránila od nepříjemné ztráty – 26:24.

Ani poté ale ženy VK nevyvinuly žádnou pronikavou převahu, naopak samy musely ve třetí části likvidovat rostoucí manko (2:3, 3:5, 5:8). Proti sympaticky působícímu rivalovi jim to netrvalo dlouho, neboť herně rozpačitější pasáž následovala hodně vydařená a klubová jednička ČR něžného pohlaví rázem otočila deseti body za sebou při účinném podání Markevich na 18:9! Ze zbytku střetnutí se tak stala pouhá formalita, původně problematický mač dovedl favorizovaný kolektiv k triumfu bez setového klopýtnutí – 25:14 a 3:0.

 

Autor: Marek Sonnevend

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018