6.2.2016

Brno po těžké bitvě zvítězilo v Příbram, ze tří bodů se raduje Liberec i Ostrava

V sobotu bylo na programu 17.kolo nejvyšší české soutěže. Šlágrem byl jednoznačně souboj druhého Liberce se třetím Karlovarskem, zajímavý duel se odehrál i v Příbrami, kam zavítalo posílené Brno. Ostravu čekal souboj o zvýšení klesajících šancí na postup do play off a Odolena Voda chtěla napravit v domácím utkání proti Kladnu zhoršené výsledky z posledních zápasů.

VK OSTRAVA S.R.O. – VK BENÁTKY NAD JIZEROU

V jubilejním 100. utkání letošního ročníku UNIQA extraligy mužů se střetnuly týmy Ostravy a Benátek nad Jizerou. Ostrava ještě nevzdala boj o play off a první dva sety předvedla skvělý bojovný výkon, podpořený úspěšnou obranou v poli, ve třetím setu, zhruba od stavu 10:10, začala mírně ztrácet především zásluhou zhoršené přihrávky a i přes snahu v závěru tento set ukořistili hosté. Čtvrtý set byl po celou dobu vyrovnaný, nakonec zvítězili domácí, možná i zásluhou větší touhy po vítězství.

VK Ostrava s.r.o. – VK Benátky nad Jizerou 3:1 (25:15, 25:20, 25:27,25:21)

Rozhodčí: Krtička, Renčín

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Čechmánek, Zapletal, Fořt, Kotas, Šmídl, Berzins, libero Dohnal. Střídali: David, Mikula, Karol, Záhorský.

Hosté:  Škach, Nesvačil, Koláček, Grus, Moník, Ditrich, libero Ticháček. Střídali: Motys, Celerýn, Němeček, Starý.

Vyjádření:

Domácí:

Petr Zapletal (kapitán VK Ostrava): Pokud chceme postoupit do play off, tak potřebujeme další zápasy uhrát. Čekají nás další 4 těžká utkání a do této série jsme vstoupili úspěšně. Dnes si myslím, že byl zápas pěkný i pro diváky.

Marek Tomáš (trenér VK Ostrava): „S týmy z první čtyřky jsme prohráli všechny zápasy, sice mezitím bylo vítězství v Ústí, ale dlouho jsme neokusili pocit z výhry a dnes doufám, že nás to nakopne, protože nás čekají další těžká utkání. Do utkání jsme vstoupili dobře, první dva sety jsme byli lepší, ve třetím setu jsme mírně polevili a soupeř nás potrestal, naopak ve čtvrtém setu jsme v koncovce zabojovali a dotáhli utkání do vítězného konce.“

Hosté:

Jaroslav Škach (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „První dva sety jsme seděli ještě v autobuse, až ve třetím set jsme začli hrát normálně. Myslím si, že si vítězství domácí zasloužili více.“

Miroslav Malán (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Blahopřeji Ostravě, vyhráli za tři body a ty se počítají. První dva sety nás přehráli na podání a na příjmu, Zapi měl více možností, lépe se mu hrálo než Jardovi a my nemáme takové útočníky z kůlu, abychom přehráli trojblok a od toho se to odvíjelo. Ve třetím setu se domácí malinko zalekli vítězství a hra se srovnala, ve čtvrtém setu byla hra vyrovnaná do koncovky, pak jsme se nesešli na pipu, pak hned out a pak už si to domácí pohlídali.“

Popis utkání:

Domácí po zkaženém podání, obdrženém esu a nedůrazu na síti prohrávají rychle 0:3. Ostrava pak dvěma body v řadě sice snížila, ale Moník se prosadil útokem proti trojbloku a Benátky vedou 2:4. Grus útočí z doskoku do zámezí a stav je 5:5. Nesvačil při útoku proti jednobloku v síti a do prvního technického time-outu jde ve vedení 8:7 Ostrava. Berzins přidává přímý bod z podání a Ostrava poprvé vede výraznějším rozdílem 11:8. Berzins si teď poradil ve velice těžké situaci a zvyšuje na 14:10. Zapletal po sérii skvělých podání nádherně uvolnil na síti Fořta, který posílá první set do druhého technického time-outu za stavu 16:10. Motys se uvedl prvním úspěšným útokem 16:11. S podáním Fořta mají hosté problém, následně Motys útočí do pásky 20:11. První set zakončuje Němeček útokem z pipu do zámezí, domácí vítězí 25:15.

Ve druhém setu domácí navazují na dobrý výkon ze setu předchozího, dobrou obranou v poli odolávají útokům Benátek, které i zbytečně chybují 5:2. Zapletal vyzval k útoku středem Čechmánka a ten byl neomylný 7:3.  Berzins z obrovské výšky boduje útokem 8:4. Milan Moník bodem z podání snižuje 11:6. Následně útočný minisouboj univerzálů vyhrává Šmídl 12:6. Motys zablokován z doskoku a trenér Malán si bere oddechový čas 13:6. Kotasův útok teď se štěstím přeletěl k soupeři a byl z toho bod 15:9. Druhý technický time-out po chybě Benátek na příjmu za stavu 16:9. Dominik Fořt plachtícím podáním přidává další bod 18:9. Starý také umí dobru plachtu a po jeho druhém podání si bere trenér domácích oddechový čas 19:13. Matěj Šmídl dnes hraje skvělý zápas, z těžké pozice dokázal najít volný prostor v rohu hřiště a posílá míč tvrdě na zem 22:16. Moník a Celerýn teď předvedli skvělou souhru při útoku z pipu 22:17. Němeček z těžkých nahrávek chybuje dvakrát po sobě 24:17. Celerýn ještě upravuje stav druhého setu na 24:18 bodem z podání, druhým pokusem již tento set uzavírá 25:18.

Třetí set zahajuje lépe Ostrava, Fořt boduje z podání, Starý pak útočí do zámezí a stav je 3:1. Kotas útočí středem 5:2. První technický time out a stav 8:6 pro domácí. Berzinsův útok se odrazil od pásky do zámezí a stav je srovnaný 10:10. Moník teď našel místo mezi anténou a blokem Šmídla 11:12. Po jeho dalším bodovém útoku si bere domácí lavička oddechový čas 11:13. Šmídl teď vypustil z podání neskutečnou dělovku, hosté se jen bezmocně ohlédli 13:13. A opět Matěj Šmídl, z doskoku vytlouká trojblok 15:14. Petr Zapletal si teď pohrál s obranou hostů, ne příliš povedený příjem letící na druhou stranu ještě prodloužil, ten pak zapadl i za jinak skvěle v poli hrajícího Milana Moníka 16:15. Němeček dvakrát zaškodil podáním, po ubráněném útoku se pak dostal k útoku z pipu a našel díru mezi blokem 18:19. Šmídl teď chybuje v nepravou chvíli, hosté již vedou tříbodovým rozdílem 18:21. Bod z podání domácích, jeho autorem je již poněkolikáté Dominik Fořt 20:21. Starý kazí podání 21:22. Vyrovnanou koncovku nakonec rozhodl špatný příjem Ostravy, Grus sice až na druhý pokus, ale přesto ukončil tento set 25:27. Stav utkání 2:1.

Celerýn si oblíbil souhru s blokaři, Ditrich po jeho nahrávce boduje 3:4. Němeček vytlouká blok Zapletala 4:6. Záhorský se po příchodu na hřiště zapsal mezi bodující hráče, blokem zastavil útok Gruse 5:7. Němeček neměl problém s jednoblokem Ostravy 5:8. Kotas zablokoval Němečka a stav je 9:9. Celerýn vyzval k útoku středem Starého a ten se nemýlil  10:11. Chybu na příjmu Ostravy teď trestá Ditrich 11:13. A Šmídl teď nad blokem Moníka snižuje 12:13. Snad první chyba na nahrávce Celerýna, těžký balón nedokázal zkrotit a nahrál jej rovnou na druhou stranu 14:14. A Ostrava poprvé vede, Šmíd vytlouká blok Benátek 17:16. Moník se teď natahoval po míči při útoku z pipu, zasáhnout přesně jej však již nedokázal a posílá jej daleko do zámezí 18:16. Neuvěřitelné výměny teď předvádějí oba týmy v poli , Matěj Šmídl teď ukončil asi nejkrásnější z celého utkání útokem nad blokem do hřiště 20:18. Milan Moník prokázal svou šikovnost a myšlení při útoku 21:20. Záhorský v koncovce ukázal, že se nebojí opřít do podání 23:20. Domácí mají již slibný náskok, který proměňuje blokem Václav Kotas v tříbodové vítězství. 25:21.

Autor: Roman Kozák

FATRA ZLÍN - VOLLEY TEAM ČZU PRAHA 

V utkání 17.kola nejyyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy hostila domácí Fatra aktuálně poslední tým tabulky - ČZU Praha.

VSC Fatra Zlín – Volley team ČZU Praha  3:1 (25:14, 20:25 ,25:22, 25:13)

Počet diváků: 320

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Navláčil, Truong, Uchytil, Mlčúch,Kolář, Hupka, libero Obdržálek. Střídali: Přikryl, Vašíček.

Hosté: Sobek, Záveský, Patočka, Lohr, Kuboš, Hudák, libero: Pondělíček. Střídali: Hrdý, Hora, Ribeiro.

Vyjádření:

Domácí

Barák Jan (kapitán Fatra Zlín): "Až na výpadek ve druhém setu, jsme utkání zvládli. Dodržovali jsme  to, co jsme si řekli."

Macek Roman (trenér Fatra Zlín): "Začali jsme velmi dobře, ve druhém setu se soupeř zlepšil na servisu i přihrávce a utkání se vyrovnalo. Nakonec asi rozhodl vyrovnaný 3.set, po němž jsme se uklidnili a vyhráli za tři body."

Hosté

Záveský Michal (kapitán  ČZU Praha): "Tajně jsme doufali v zisk alespoň jednoho setu. Dva sety jsme také hráli s domácími vyrovnaně, ale limitovali nás zbytečné nevynucené chyby."

Petry Rafael (trenér ČZU Praha): "V utkání měla naše přihrávka sestupnou tendenci a díky tomu jsme proti týmu Zlína nemohli dnes uspět."

Popis utkání:  

V prvním setu bylo utkání vyrovnané do stavu 4:4, pak přišel na podání Hupka a domácí oskočili na 8:4. Hostům se ještě podařilo snížit na 10:8,  ale to bylo v tomto setu ze strany hostů všechno.

Druhý set začali domácí lépe a vedli 4:2. Při podání Kuboše se hosté dostali do vedení 5:7 a drobný náskok udrželi až do koncovky 19:21, kterou zvládli a vyrovnali stav na 1:1.

Ve třetím setu se domácí ujali vedení 8:5 a 14:10. Hosté se však nevzdali a do koncovky šli s drobným náskokem 20:21. Koncovku však nezvládli a po dvou útocích mimo kurt dovolili domácím set vyhrát, což bylo pro další průběh zápasu rozhodující.

Čtvrtý set domácí zatlačili od začátku a v prvním technickém tajmu vedli 8:2. Pak při kvalitním podání Hudáka snížili na 8:5 a donutili domácího kouče vzít oddechový čas, aby hned poté Hudák urazil volejbalového boha tím, že podával do sítě. Od této chvíle byli domácí na koni a do koncovky šli s luxusním náskokem 21:12, aby následně v poklidu dokráčeli k vítězství 3:1.

Autor: Ivan Dostál

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM  -  VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hosté potvrdili roli favorita utkání. Kromě prvního setu, kdy domácí vzdorovali až do koncovky a Jihostroj  musel přepnou na nejvyšší obrátky. Zbytku utkání jednoznačně vládl Jihostroj a zvítězil v Ústí 3:0

Domácí: SK Volejbal Ústí nad Labem Hosté: VK Jihostroj Č. Budějovice

Výsledek: 0:3 (23:25,17:25,18:25)

Rozhodčí: Velimov E. Činátl R.  Kindermanová L.  Kinderman M.

Počet diváků: 531

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Podstupka S., R. Kraus J., Mach M., Vodvárka J., Halanda T., Hykš D., libero: Kořínek J. Střídali: Pihera M.Vodvárka M..

Hosté: Sobotka V., Habr F., Michálek P., Mach R., Fila T., Kuliha J., libero: Kryštof M. Střídali: -

Vyjádření:

Domácí

Kapitán: Vodvárka M. "První set byl vyrovnaný a měli jsme šanci v něm uspět. Jihostroj zlepšil od druhého setu servis, což jim přineslo rozhodující výhodu."

Trenér: Malina J.: "Nepodali jsme špatný výkon. Bojovali jsme a mělo to i kvalitu. Škoda prvního setu. Jde o to, abychom takový výkon zopakovali i proti dalším soupeřů, kteří nás čekají."

Hosté

Kapitán: Habr F. "První set jsme zdramatizovali vlastní nekoncentrovaností, zbytek utkání spokojenost."

Trenér: Svoboda J. "Domácí bojovali a hráli na hranici rizika  Zlepšeným servisem a obranou jsme jejich snahu otupili a došli si pro vítězství."

Popis utkání:

První set začali domácí podle již známého scénáře - množstvím nevynucených chyb na servisu a v útoku. Jihostroj naopak koncentrovaným a odpovědným výkonem získával snadné body. Rychle šel do snadného vedení 12:5 a zdálo se, že bude mít utkání plně pod kontrolou. Poté, ale hosté zachybovali v útoku, domácím se povedli zákroky v obraně a vyšel jim i riskantní servis a skóre se vyrovnalo na 18:18. Přetahovaná o body pokračovala až do situace, kdy byl sporný míč přiznán hostům a ti už závěr setu s rutinou v útoku dohráli. 

Druhý a třetí set  se odehrávaly v režii hostů. Domácí  bojovali, měli snahu, riskovali ale vyválčit změnu vývoje utkání nedokázali. Kvalita  ve všech herních činnostech,  jak individuálních tak kolektivních, byla jednoznečně na straně Jihostroje. Hlavně hosté dominovali na servisu. Snaha a bojovnost tentokrát nestačíla, ale fanoušky byla oceněna.

Autor: Miroslav Přikryl

VK DUKLA LIBEREC - VK ČEZ KARLOVARSKO

Utkáním TOP 17. kola by se dalo nazvat střetnutí Dukly Liberec, která je na druhém místě, s Karlovarskem, které je těsně za Duklou třetí v průběžné tabulce po šestnácti kolech. To odpovídalo i velmi kvalitní návštěvě v hledišti, kde hostům fandilo i „B“ družstvo Karlovarska, které hrálo v II. lize v nedaleké Mladé Boleslavi (MB : Karlovarsko „B“ 3:0; /25:15, 25:16, 25:18/ a 3:0 /26:14, 25:17, 25:21/). A jak to dopadlo v Liberci? Po velkém boji dokázala Dukla Liberec ovládnout koncovku prvního a třetího setu a zaslouženě zvítězit také bez ztráty setu. Hosté za celý zápas nedokázali ani jedenkrát nad Duklou vézt ani o bod. Vítězstvím se Dukla přiblížila zpět na jediný bod za vedoucí Jihostroj ČB.

VK Dukla Liberec – VK ČEZ Karlovarsko 3:0 (25:23, 25:15, 26:24)

Rozhodčí: Grabovský Zd., Buchar T.

Počet diváků: 1 050

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Lubomír Staněk, Jakub Janouch, Aleš Správka, Lubor Leikep, Adrian Patucha, Tomáš Kriško, libero Václav Kopáček. Střídal: Jan Galabov, Adam Zajíček.

Hosté: Pavel Bartoš, Zdeněk Málek, Michal Sukuba, Donovan Džavonorok, Robert Szczerbaniuk, Tomáš Široký, libero Daniel Pfeffer. Střídali: Andreas Eriksson, Michal Kriško, David Janků.

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): Utkání se odehrálo v podstatě na servis a na příjmu. Nám se podařilo ubránit jejich kvalitní útočníky a potom jsme dohráli důležité míče a v tom byl klíč k dnešnímu vítězství.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Myslím si, že dnes jsme spolehlivě ztrátovali, což byl klíč k úspěchu. Byli jsme lepší ve všech činnostech, tři body zůstaly doma, takže jsme spokojení.“

Hosté:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Domácí nás tlačili celý zápas podáním, s čím jsme se dokázali kromě druhého setu jakž takž vyrovnat. První set jsme prohráli, protože jsme udělali v koncovce jednu, dvě chyby a tím jsme to prohráli. Myslím si, že v tom třetím setu jsme byli nejblíž k tomu, abychom ho vyhráli, ale nedotáhli jsme ho do konce. Domácí prostě celý zápas líp podávali.“

Petr Brom (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Připravovali jsme se na těžký zápas, ale dá se říct, že Dukla měla v každém setu navrch. My jsme se snažili odpřihrávat jejich servisy, chvílemi se nám to i dařilo, chvílemi bohužel ne. Souviselo to samozřejmě s obranou, protože Dukla nás líp odhřihrávala a potom to měla jednodušší v útoku.“

Popis utkání:

Po velmi vyrovnaném začátku se domácí poprvé do dvoubodového vedení dostávají po přešlapu univerzála hostí (7:5 – Robert Szcerbaniuk). Až za stavu 10:10 se Karlovarsku dobře sehraným signálem středem daří vyrovnat (Tomáš Široky). Lubomír Staněk se prosazuje dvakrát za sebou středem a dvoubodový náskok je velmi rychle zpět (12:10). Přetahovaná o jedno až dvoubodové vedení pokračuje při velmi pěkných výměnách až do podání Libora Leikepa. Při jeho plachtě se domácím podařilo odskočit hostům na 20:16 (eso). První planý setbol tu máme za stavu 24:19, ale po konzultaci obou rozhodčích přichází nový míč. Na skutečný setbol musela Dukla čekat až do stavu 24:22. Na podání se dařilo kapitánovi Karlovarska a to se esem dokázalo přiblížit na přijatelných 23:21. Potom ale kazí podání a velice slušně zaplněná hala se opět raduje ze setbolu. První setbol odvrací univerzál Karlovarska ze zadní zóny (Donovan Džavoronok), ale druhý již domácí proměňují (Adrian Patucha tvrdě ze zadní zóny o blok hostí) a je tu první střídání stran.

Druhý set byl v režii domácích. Bodový příděl nastartovalo nečisté hraní nahrávače hostí (3:1 - Andreas Eriksson) a při podání domácího blokaře (Libor Leikep) se domácím podařilo odskočit o čtyři body (12:8 – eso, které se otřelo o nohu Michala Sukuby). Při podání Adriana Patuchy se hra hostí úplně vytrácí. Kvalitní blok (14:9 a 18:9 - Jakub Janouch) a hlavně Adrianovo podání (19:9 – čisté eso) posouvá druhou sadu do úplné koncovky. Za stavu 24:15 smečuje Tomáš Kriško úplně bez bloku. To se vyznamenal domácí nahrávač Jakub Janouch, který svého smečaře krásně uvolnil na bezblok. To Dukla hostům útok nedovolila a krásně sestavený trojblok ukončuje druhou sadu a domácí jsou jediný set od zisku utkání.

I třetí set měla více ze hry Dukla, která až do koncovky si udržovala dvou ž čtyřbodové vedení. Zásluhu na tom mělo vynikající pole domácího libera (Václav Kopáček), který dokázal zkrotit i velmi tvrdé útoky hostů a klíčem k úspěchu bylo jejich proměnění v důležité body. Ještě za stavu 22:19 vedli domácí o tři body, ale v koncovce opět přichází nejisté rozhodnutí rozhodčího. Karlovarský univerzál (Michal Kriško) byl předním hráčem a hlavní rozhodčí mu chybně odpískal přešlap útočné lajny. A máme tu druhý nový míč utkání. To více nahrálo hostům, respektive univerzálu Karlovarska, kterému se daří na útoku a následně i na podání (23:23). Výsledkem je vyrovnaný stav a velmi pěkná koncovka se šťastným koncem pro domácí. Po oddechovém čase, který si vyžádal domácí trenér Michal Nekola, Michal Kriško kazí své podání a daruje Dukle první mečbol utkání. Ale i Dukla kazí své podání a je opět vyrovnáno. Druhý mečbol získává domácí univerzál (Adrian Patucha) vydařenou smečí o blok ze zadní zóny. Druhý mečbol již Dukla proměňuje. Domácí nahrávač Jakub Janouch signálem středem oslovil Libora Leikepa, kterému se podařilo vytlouci blok Karlovaraska a další vítězství Dukly nad Karlovarskem je na světě. Z pěti vzájemných zápasů vždy Dukla zvítězila 4x v extralize a 1x v semifinále ČP.  

Autor: Zdeněk Šolc

VK EURO SITEX PŘÍBRAM – VOLEJBAL BRNO

Ve šlágru 17. kola nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy přivítala domácí Příbram silné Brno, které nedávno navíc angažovalo novou ruskou posilu Sergeie Andrianova. Domácí dnes první dva sety zaostávali na servisu i na příjmu, stav byl velmi rychle 2:0 pro Brno. Domácí Kocouři se ale nevzdali a zdálo se, že by se po dvou vyhraných setech v jejich prospěch ještě mohli nadechnout k závěrečnému obratu. V rozhodujícím pátém setu však Brno nedalo Příbrami šanci a odváží si domů důležité 2 body, kterými pojišťuje průběžné čtvrté místo v tabulce. Příbram díky jednomu bodu udrží průběžné páté místo, byť však už s propastným odstupem devíti bodů.

VK Euro Sitex Příbram – Volejbal Brno. 2:3 (21:25, 13:25, 31:29, 25:20, 9:15)

Rozhodčí: Gall J., Němeček P.

Počet diváků: 826

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Van Berkel, Vuorinen, Böhm, Kohlmann, Renovica, Šulista, libero Juračka. Střídali: Kupilík, Anděl, Lopata, Kuchař, Rychecký.

Hosté: Klapal, Haník, Hrazdira, Pražák, Goodell, Sukharev, Libero Castello. Střídali: Zmrhal, Andrianov, Smrčina.

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Brno bylo dnes lepším týmem, hosté výborně servírovali a bránili. My jsme ve dvou setech zabojovali a urvali jsme bod, nicméně Brno bylo dnes skoro celý zápas lepší, a proto nakonec vyhrálo.“

René Dvořák (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Brno nás v prvních dvou setech rozstřílelo servisem a  následnou obranou. Ve třetím setu jsme zabojovali, Brnu zároveň přestal vycházet jejich riskantní servis, který jim dva sety vycházel bezchybně. Toho jsme využili a velkou bojovností se nám podařilo srovnat na 2:2. V pátém setu jsme hned na začátku vytvořili tři individuální chyby, což hostům dodalo klid, odvahu a set i zápas už pak bez problémů dovedli do vítězného konce.“

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Z naší strany to byl dnes velmi povedený vstup do utkání, první dva sety jsme Příbram téměř k ničemu nepustili. Ve třetím setu jsme se dlouho tahali, byla tam rovněž zrádná koncovka, kde jsme mohli celý zápas ukončit, ale těžko posoudit. Myslím si, že jsme dnes předvedli dobrý volejbal, který měl už náboj zápasů play off, což je pro nás jen dobře, neboť si to potřebujeme pořádně vyzkoušet. Zároveň jsem rád, že jsme dokázali vyhrát několikátý tiebreak, což se cení.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Před zápasem jsme věděli, že to v Příbrami budeme mít hodně těžké. Do zápasu jsme vstoupili skvěle, myslím, že první dva sety jsme byli jednoznačně lepší, především jsme tlačili domácí výborným servisem. Bohužel ačkoli jsme si řekli, že chceme vstoupit stejně do setu třetího jako do dvou setů předchozích, tak se nám to nepovedlo. Nechali jsme domácí nadechnout, v koncovce to bylo několikrát pouhý bod od vítězství, byly tam také některé možná i sporné výroky rozhodčích, takže nakonec vyhráli třetí set domácí, což je nastartovalo a nám pak velmi dlouho trvalo, než jsme se z toho dokázali oklepat. Pak z toho bylo velmi vyrovnané utkání a jsme rádi, že jsme to v tiebreaku dokázali dotáhnout do vítězného konce, ale takovou nekoncentraci, jako jsme dnes předvedli ve třetím setu, už bychom neměli dopustit, aby nás to příště nestálo více bodů.“

Popis utkání:

V samém úvodu dnešního prvního setu byli na malý okamžik lepší domácí hráči, kteří chtěli vstoupit do zápasu bez zbytečných chyb, dlouho jim to však ale nevycházelo a hostům se rychle podařilo srovnat krok. Stav byl víceméně vyrovnaný pouze do prvního technického timu, pak předvedli hosté obrovské tažení na servisu, činil se především smečař Sukharev, a najednou měli hosté náskok 5 bodů, se kterým šli i do druhého technického timu. Po druhém technickém timu, vyrobili hosté několik zbytečných chyb – dotyk sítě, přešlap při útoku ze zóny 1, a stav se před koncovkou vyrovnal. Domácí Kocouři ale tento vývoj nedokázali zužitkovat, následně Brno zabralo na servisu i na útoku, a naděje domácích na výhru v prvním setu se během několika chvil rozplynula. Skvěle několik míčů složil kapitán hostů Michal Hrazdira a hosté šli do vedení 1:0 na sety.

Na začátku druhého setu už začali o něco lépe hosté, bylo vidět, že řvoucí hala plná fanoušků na ně nijak zvlášť nepůsobí, což může být v Příbrami klíčová výhoda. Domácí hráči byli zaskočení, nedařila se jim hrát jejich standardní hra, nevycházelo jim vůbec nic. Ještě v první části setu nebyl rozdíl až tak beznadějný, činil asi čtyři body. Pak ale domácí předvedli velmi špatnou hru, začínající od mizerného příjmu, ze kterého se prakticky nedalo útočit, a když už se jim podařilo nějakým způsobem dostat míč přes síť, Brno výměnu nekompromisně zakončilo. Druhý set tak skončil obrovským rozdílem 25:13 a Brnu scházel k třísetovému vítězství už jen poslední důležitý krok.

Do třetího setu se domácí hráči kousli, bylo jim jasné, že víc šancí na když ne otočení, tak alespoň zdramatizování utkání, mít nebudou. Jejich hra začala být z dosavadního utkání nejlepší, stačilo to ale pouze k vyrovnanému stavu a k držení kroku s Brnem. Vše vydrželo až do stavu 12:12, pak ale hostující Brno znovu zatlačilo na servisu a příjem domácích létal nad síť tak, že domácí nahrávač měl velmi těžkou pozici, a rozhodčí mu pískli hned dvě nahrávky už na polovině soupeře. Brno ovšem tohoto zaváhání využít nedokázalo a rovněž se dopustilo asi dvou chyb, kdy se stav opět vyrovnal, a za stavu 22:22 bylo jasné, že diváky čeká velmi napínavá koncovka. Brno se jako první dostalo k setballu, který byl zároveň matchballem, ale nevyužilo ho, neboť univerzál Goodell prakticky na bez blok poslal míč těsně do zámezí. Ve vyrovnané koncovce se chvílema dostávala Příbram k setballům, Brno k matchabllům, byla to opravdu velkolepá podívaná. Dlouho se oba týmy tahaly, zapisovateli na otáčedle již docházely čísla, až nakonec Příbram za obrovské podpory publika dokázala třetí set urvat a snížila tak na 1:2.

Čtvrtý set začal poměrně vyrovnaně, žádný z týmů nepředváděl zbytečné nevynucené chyby, ale pak stačila jedna chyba domácích, trocha štěstí na straně hostů a rozdíl byl hned tříbodový. Flintu do žita ale domácí nehodili, i oni dokázali, že dokáží kvalitně podávat, tento rozdíl se jim podařilo stáhnout a o výsledku zápasu nebylo ještě v žádném případě rozhodnuto. Bylo to několik míčů, kdy domácí Kocouři předvedli pár obdivuhodných zákroků v poli, také lehký výpadek hostů, což pomohlo domácím k náskoku, který už v koncovce udrželi a vynutili si tak před více než osmi sty fanoušky tiebreak.

V posledním zkráceném setu bylo rozhodnuto prakticky od začátky, neboť hostujícímu Brnu se povedlo tříbodovou šňůrou získat potřebnou jistotu a odhodlanost. Náskok tří bodů pak v důležitých chvílích udrželi, a přestože se ještě domácí hráči snažili zariskovat, už na toužené vítězství nedosáhli, Brno uzavřelo poslední set rozdílem šesti míčů a odváží si z Příbrami dva body.

Autor: Štěpán Chvosta

AERO ODOLENA VODA - KLADNO VOLEJBAL CZ

Ve středočeském derby předváděly oba týmy velmi kvalitní výkony a o vítězi utkání musel rozhodnout až pátý set. V něm byli hosté šťastnější a vyhráli ho 15:11. Dlouhý zápas sledovala zaplněná sportovní hala, oba tábory fandů doprovázely svými hlasivkami své týmy a dotvořili jednu z nejlepším atmosfér v této sezóně.

Domácí: AERO Odolena Voda - Hosté: Kladno volejbal cz

Výsledek: 2:3 (25:20,23:25,30:32,25:18,11:15)

Rozhodčí: Nedbálek, Marschner

Počet diváků: 621

Sestavy (od zóny I):

Domácí: L.Bartůněk, Vachoušek, Prešinský, Kramar, Hýský, Pajma, libero Kotek. Střídali: Kotrch, Hladík, V.Bartůněk.

Hosté: Fokt, Van Haarlem, Bouza, Trojan, Křesťan, Cull, libero Václavík. Střídali: Nevačil, Syrůček, Kozík, Lenc.

Vyjádření:

Domácí

Filip Kramar (kapitán AERO Odolena Voda): „Chtěli jsme dnes vyhrát. Po prvním vyhraném setu se Kladno dostalo do vedení a set vyhrálo i přes náš tlak. Škoda třetího setu, kdy jsme měli blíže k zisku setu a nakonec jsme ho prohráli. Dále jsme si šli pro vítězství, ale v tiebreaku jsme nedokázali náš výkon udržet a prohráli jsme 2:3.

Jiří Vojík (trenér AERO Odolena Voda): „V pátém setu jsme byli málo důrazní na útoku.“

Hosté

Borek Fokt (kapitán Kladno volejbal cz): „Dnes to bylo bojovné a těžké utkání, rozhodovali drobnosti. Máme to s Vodolkou fifty fifty, oni vyhráli u náýs, my dnes u nich.“

Milan Fortuník (trenér kladno volejbal cz): „Každé utkání, které jsme s Vodolkou hráli, ať už přátelské, nebo mistrovské, bylo dlouhé. Jinak tomu nebylo ani dnes. Domácí hráli ve čtvrtém setu lépe hlavně na servisu, který mají lepší než my. S trochou štěstí jsme vyhráli třetí set. Celý zápas jsme však vyhráli 3:2 a jsme šťastní.“

Popis utkání:

V prvním setu začalo lépe AERO, ale Kladno se drželo domácích a nedovolilo jim odskočit na vyšší rozdíl. Kladno se díky uhraným bodovým míčům dostalo v polovině setu samo do tříbodového vedení při druhém technickém oddechovém čase. Domácí se začali pomalu dotahovat a do koncovky už šli sami s tříbodovým vedením, které také udrželi a ujali se vedení 1:0.

Druhý set začal hostující nahrávač Van Haarlem dvěma esy a jako by to poznamenalo celý vývoj setu. Hosté právě o ty dva, tři body vedli po celý jeho průběh. Domácí byli ve vedení jen jednou o jeden bod. Hosté si vedení vzali zpět a v koncovce si vše pohlídali.

Do třetího setu vstoupilo lépe AERO a vybojovalo si díky obraně v poli a následnému kvalitnímu útoku až šestibodový rozdíl. Ten začali hosté rychle stahovat a v polovině setu už bylo znovu vyrovnáno. Vše směřovalo k dramatické koncovce a ta se také odehrála. V každé výměně se oba týmy přetahovaly a už už to vypadalo, že domácí set zvládnou. Kladno „honilo“ míč v pádech a ten poslední míč nasměrovalo nad pásku, kde se zastavil a přepadl na domácí stranu. Útok domácích byl zablokovaný. Kladno si vybojovalo setball a Křesťan přímým bodem z podání změnil na ukazateli skóre setů na 1:2.

Do čtvrtého setu znovu vstoupili lépe hosté, ale AERO rychle kontrovalo a dokázalo se včas nastartovat. Do poloviny setu bylo vše vyrovnané, ale po podání hráčů Prešinského a Bartůňka, dokázali domácí odskočit na rozdíl pěti bodů. V koncovce se již nic dramatického nestalo a o vítězi utkání musel rozhodnout až tiebreak.

I do něj vstoupili hosté lépe a vybojovali si hned tříbodové vedení. AERO se nevzdávalo a dokázalo stav ještě před změnou stran otočit. Při změně však vedli hosté o jeden bod a i nadále tlačili domácí. Kladno postupně navyšovalo svůj náskok díky dobré obraně v poli a vybojovalo si několik matchballů. Proměnilo druhý a slavilo se svými fanoušky výhru 3:2.

Autor: Tomáš Havlát

 

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018