12.1.2016

Druhý Liberec připravil vedoucímu Jihostroji první porážku v sezóně

Ve šlágru 13. kola nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy se střetli před TV kamerami dva nejlepší týmy. Úřadující mistr ČR VK Dukla Liberec a vicemistr ČR VK České Budějovice. Hosté z jižních Čech letos ještě ani jednou nepoznali hořkost porážky a domácí Dukla zaklopýtla dvakrát v tiebreaku v Ústí nad Labem a doma s Aerem Odolena Voda a jedenkrát nezískala ani set a to v ČB ve druhém letošním kole.  Jak dopadne první letošní mistrovské utkání dnešních soupeřů, se přišla do krásné liberecké haly podívat velmi slušná divácká návštěva (600 diváků), která dokázala domácím hráčům připravit příjemnou atmosféru, jako ve finále v loňském ročníku, kde Dukla jasně dominovala. 

Ani dnešní utkání v ničem nezaostalo za loňskou finálovou sérií. Velmi pěkné výměny z obou stran a drama až do samotné koncovky tiebreaku. První dva sety dominoval útok hostů a dlouho to vypadalo na hladkou záležitost Jihostroje, ale v koncovce druhé sady se domácí vrátili ke hře, která je loni zdobila po celou soutěž a pomalu začínali utkání obracet na svoji stranu. Ani dvě sporné situace na začátku čtvrté sady nezastavili tlak domácího týmu, který dokázal zvítězit 3:2 na sety a první porážka Jihostroje v letošní sezóně je na světě.

č.: 73 dne: 11.01.2016 v hod.:20:05

VK Dukla Liberec - VK České Budějovice 3:2 (-17,-21,18,22,8)

Rozhodčí: Pecháček L., Grabovský Zd.

Počet diváků: 600

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Jakub Janouch, Aleš Správka, Adam Zajíček, Adrian Patucha, Tomáš Kriško, Lubor Leikep, libero Václav Kopáček. Střídali: Jakub Vencovský, Jan Galabov, Lubomír Staněk.

Hosté: Vladimír Sobotka, Filip Habr, Tomáš Fila, Radek Mach, Daniel De Souza Maciel, Petr Michálek, libero Martin Kryštof. Střídali: Jiří Kraffer.

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): První dva sety jsme prohráli tak, jak jsme ty další vyhráli. V podstatě to bylo tak, že Budějovice nás odpřihrávali a uhrávali těžké balony. Od třetího setu se to otočilo a my jsme to tak drželi tři sety. Takže my jsme v těch důležitých momentech ty první dva sety balony neskládali, naopak oni ano, ale pak se to celé otočilo a tím jsme vyhráli.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Pro nás je tento zápas obrovskou morální vzpruhou. Musím klukům pogratulovat. Bojovali po celý zápas. A i když se jim v úvodu utkání nedařilo, nesklopili hlavu a odměnou jim je dnešní vítězství.“

Hosté:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): „První dva sety nám fungovalo úplně všechno, výborně jsme přihrávali a útočili do rozhozené obrany. Ve třetím setu se to úplně otočilo, Dukla hrála to, co my předtím. My jsme najednou byli dole a potom už jsme se z toho tlaku domácích nevyhrabali.“

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): „Z pohledu, že jsme vedli 2:0, to vypadá, že jsme ty body ztratili, ale já si myslím, že Liberec hrál velmi dobře. Navíc od třetího setu jsme těžko bránili Patuchu. Myslím si, že rozhodly ty vysoké míče po horším příjmu a bodové míče po čapnutí, kde byl Liberec výrazně úspěšnější a to rozhodlo.“

Popis utkání:

Domácí volejbalisté dokázali s Jihostrojem držet krok pouze do poloviny setu. Po druhém technickém odpočinku se na bloku daří nahrávači hostí (Filip Habr), který dvakrát za sebou jedno-blokem zastavuje útok Liberce (14:18). V koncovce se prosazuje univerzál hostí (Daniel De Souza Maciel), který je na útoku k nezastavení a během několika míčů tu máme první setbol zápasu (17:24). Hned první setbol hosté proměňují (blok RADEK Mach) a ujímají se vedení 0:1 na sety.

Druhý set začal na podání velice dobře kapitán Jihostroje (Filip Habr), který dvěma esy posílá svůj tým do vedení 0:2. Těsné vedení si hosté udržují až do prvního technického time, ale potom přichází ze strany Liberce několik zbytečných chyb, když jejich útok končí mimo hrací plochu nebo na dobře připravených blocích Jihostroje (7:11, 11:16, 12:20). V závěru setu se domácí začínají pomalu rozehrávat k lepšímu výkonu a začínají nepříznivý stav na ukazateli skóre snižovat, ale náskok Jihostroje je tak velký a hra hostů stále bezchybná, že za stavu 20:24 tu po signálu středem máme první setbol druhé sady (Vladimír Sobotka). Domácí stejným signálem první setbol odvracejí, ale druhý již Jihostroj proměňuje (Tomáš Fila z pipe) a ujímá se vedení 0:2 na sety.

Až ve třetím dějství se poprvé v utkání dostává Dukla do dvoubodového vedení za stavu 6:4 po velmi tvrdé smeči univerzála (Adrian Patucha) ze zadní zóny. Po bloku nahrávače Dukly (Jakub Janouch) odskakují domácí o další bodík (7:4), ale po smeči univerzála Jihostroje (Daniel De Souza Maciel) vede Dukla za stavu 7:6 pouze o jediný bod. Po technickém odpočinku přichází rozhodující úder Dukly. Nechytatelný Adrian Patucha, nepřekonatelný Libor Leikep na bloku a šikovně dirigovaná hra Jakubem Janouchem dovoluje domácím rychlý bodový újezd (11:6). Ani prostřídání nahrávačů na straně Jihostroje na Duklu nezabírá. Ta bezchybnou hrou rychle spěchá do koncovky třetí sady (19:11). Po velmi tvrdé smeči Adriana Patuchy do přední zóny, kde sestřelil nahrávače Jihostroje, tu máme setbol i na straně domácího celku (24:17). První hosté odvracejí (Radek Mach středem), ale druhý již ukořisťuje Dukla (Lubomír Staněk středem) a snižuje na 1:2 z pohledu domácích.

Čtvrtý set začal trochu nervózně. Vliv na tom mělo dvojí sporné rozhodnutí sudích. Nejprve neviděli teče bloku Jihostroje a v zápětí odpískali dotek míče domácího bloku. Zda rozhodnutí bylo správné, to by muselo posoudit jestřábí oko, které bohužel v naší lize nemáme. Výsledkem byla žlutá karta na straně domácího celku a snadné vedení hostů 2:4. Po přímém bodě z podání (Daniel De Souza Maciel) již Jihostroj vede o tři body (3:6). Ani takto sporný verdikt a vedení tak kvalitního družstva jaký bezesporu Jihostroj je, nepoložil domácí hráče. Ty se naopak ukázali v tom nejlepším světle a začali bojovat o každý míč. Hlavně Lubomír Staněk. Ten byl v těchto fázích zápasu na útoku nechytatelný a na bloku nepřekonatelný (5:6 Lubomír Staněk signálem středem, 9:8 hosté dvakrát do anténky – Tomáš Fila a Daniel De Souza Maciel, 12:10 Lubomír Staněk po špatném příjmu a 15:12 Lubomír Staněk blokem). Po druhém TT se daří hostům trojblokem snížit na jediný bod (16:15), ale to je z jejich strany vše. Tříbodové vedení si Dukla bere zpět po chytré smeči svého kapitána (Aleš Správka – 18:15). V závěru se opět několikrát na útoku vyznamenává domácí univerzál (Adrian Patucha) a po přesné zalívce domácího nahrávače (Jakub Janouch) tu máme první setbol domácích (24:20). Menší nedorozumění domácích při přehrávání míče přes, dovoluje hostům odvrátit první setbol čtvrté sady. Druhý setbol odvrací hosté blokem (Radek Mach) a máme tu oddechový čas, který si rychle žádá domácí trenér Michal Nekole. Po time kazí Jihostroj své podání (Vladimír Sobotka) a je vyrovnáno 2:2 na sety.

Tiebreak začala obě družstva velmi opatrně a až za stavu 4:2 se daří domácím malinko bodově odskočit (blok Tomáš Kriško). Za stavu 4:4 je opět vyrovnáno (Daniel De Souza Maciel hlavním kůlem tvrdě po lajně) a začínáme od nuly. Po dvou přesně sehraných signálech středem (Lubomír Staněk) se domácí vrací do dvoubodového vedení za stavu 6:4 a těsně před střídáním stran přichází velmi tvrdé a nechytatelné podání Dukly (Tomáš Kriško), které dovoluje Dukle odskočit o tři body (8:5). Po otočení stran se na útoku vyznamenává Aleš Správka a Libor Leikep a výsledkem je velmi solidní vedení 12:6. Získaný náskok si již mistr ČR bezchybnou hrou pohlídal a po útoku Jihostroje do velkého autu (Daniel De Souza Maciel) se z 50% zaplněná hala Dukly raduje z prvního mečbolu (14:8). Ten z pipe proměňuje Tomáš Kriško a neporazitelnost Jihostroje letos skončila.

Autor: Zdeněk Šolc

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018