4.5.2016

Dukla Liberec zvítězila před 5556 diváky v Brně 3:1 a obhájila ligový titul!

Finálová série volejbalové extraligy mužů mezi Brnem a Libercem ku lítosti všech dnes dospěla ke svému závěru. Rekordní návštěva téměř 5600 diváků byla svědkem dramatické volejbalové podívané, která přestože skončila pohárem v libereckých rukou a brněnským stříbrem, tak překročila veškerá očekávání, které si mohli příznivci volejbalu přát. 

Volejbal Brno – VK Dukla Liberec 1:3 (20:25,19:25,25:18,25:27) - Konečný stav série 2:4.

Rozhodčí: Krtička, Renčín

Počet diváků: 5.556 (rekord české extraligy)

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Andrianov, Hrazdira, Smrčina, Haník, Sukharev, Pražák, libero Castello. Střídali: Muroň, Goodell, Licek, Zmrhal, Plešingr.

Hosté: Vencovský, Kriško, Staněk, Janouch, Správka, Zajíček, libero Kopáček. Střídali: Patucha, Leikep, Galabov.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Rekordní divácká návštěva, to asi mluví za vše. Už už jsme vyhlíželi, že by to mohlo jít, ale Liberec ukázal zkušenosti z předchozích finále. Po zásluze vyhrál, gratuluju jim.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Dva sety jsme byli horší, hlavně jsme nedokázali přihrát. Pak se zadařilo zařadit Honzu Muroně, který zvedl přihrávku. Myslím, že jsme byli Liberci vyrovnanějším soupeřem. Škoda koncovky, kdy jsme to osmi servisy Goodella nedotáhli do vedení a do konce. Liberec byl lepší. Moc jim gratuluju.“

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Dnešní utkání jsme začali velmi agresivně, první dva sety jsme si udělali vždycky náskok. První dvě sady jsme hráli velice přesvědčivě. Od třetího setu domácí otočili postavení a začali nás pomalu přehrávat, my jsme trošku znejistěli. Máme štěstí, že čtvrtý set nedospěl do tiebreaku, protože kdovíjak by to dopadlo. Zaplať pán bůh, že se to zvládlo. Chci pogratulovat Brnu, že bylo velmi důstojným soupeřem. Za ten výprask, který dostali u nás, to pak tady výborně dotáhli. Byli psychicky hodně silní, odsud jsme si ho zase odvezli my. Brnu se to dost povedlo. Moc jim gratuluju.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Utkání se od začátku vyvíjelo dobře pro nás. Ty první dva sety jsme dominovali a hráli lépe na servisu a v obraně. Bohužel ve třetím setu jsme neuhráli pár bodových míčů na začátku a nakopli jsme trochu domácí. Publikum je podpořilo a my jsme pak špatně útočili. Velmi nízké procento úspěšnosti v útoku, ale vůle vyhrát tam byla obrovská. Ve čtvrtém setu jsme už vedli asi o pět bodů, už to vypadalo, že to dotáhneme do konce, ale Goodell výborně zaservíroval a udělal nám velké problémy. Ale kluci se nesložili, zabojovali o každý míč a dotáhli to.“

Popis utkání:

Ve finálové sérii mezi Brnem a Libercem v nedělním pátém utkání na severu Čech Brňané nešťastně po výrazném vedení v prvním setu prohráli, což zapříčinilo, že Dukla pozvedla hlavu a do Brna přijela velmi dobře připravena.

Atmosféra na dnešním utkání v Brně byla zcela mimořádná. Opět rekordní návštěva počtu 5556 diváků dokázala neočekávanou barvitost a údernost, která brněnským hráčům během zápasu herně velmi pomáhala. Veškeré dostupné tribuny byly jak na sezení, tak na stání přeplněné. DRFG Arena prokázala, že je brněnské publikum hladové po dobrém volejbale a uvítala by, kdyby se takováto úroveň utkání opakovala.

V prvním setu se liberečtí hráči nenechali zaskočit brněnskou halou, která intenzivně podporovala své hráče. Liberec hrál tak, jak ho známe s dobře připraveným servisem. Nahrávač Janouch velmi chytře distribuoval míče, čímž dosáhl úspěšnosti libereckého útoku. Brno statečně vzdorovalo, ale nevyrovnalo se Dukle ani v podání, ani v útoku. V konečném výsledku setu (20:25) převážila zkušenost liberecké Dukly.

Ve druhé sadě se trenér domácích Ondřej Marek snažil střídat hráče tak, aby našel optimální řešení na tlak libereckého družstva, který pokračoval obdobně, jako v setu prvním. Nedá se říci, že by se Brnu podařilo v tomto setu dostat Liberec pod tlak. A proto skončil tento set poměrem 19:25.

Třetí set probíhal oproti předešlým dvěma s lehkou převahou ve prospěch Brna. Domácí začali lépe podávat, zvýšila se koncentrace hráčů při příjmu a brněnský nahrávač Zdeněk Haník mohl lépe vytěžit útok Brna. Přesto Liberec držel stále krok v bodovém závěsu. V setu ale nakonec dokázali k velké radosti všech přítomných diváků zvítězit domácí hráči Volejbalu Brno.

Pro oba týmy byl čtvrtý set velmi náročný. Hrálo se s velkým herním úsilím a ohromnou bojovností. Obě družstva byla v průběhu hry značně vyrovnaná, což podporovalo celé publikum. Vyskytlo se několik sporných momentů, na které pětitisícové hlediště reagovalo ohlušujícím pískotem. Po příchodu amerického univerzála Goodella na podání se výrazně zvýšila Brnu naděje na výhru, což by mělo za následek prodloužení zápasu do tiebreaku. Nakonec zvrátil dramatický průběh koncovky čtvrtého setu Liberec ve svůj prospěch a set skončil těsně 25:27. Touto výhrou se stala Dukla Liberec nejen vítězem tohoto utkání, ale také podruhé v řadě mistrem ČR ve volejbalové extralize mužů.

Závěrečné finálové utkání mělo exkluzivní průběh za obrovského zájmu diváků nejen z Brna. Všichni přítomní tušili a očekávali vysokou úroveň a kvalitu volejbalu, což se jim splnilo. Podnětem k naplnění brněnské DRFG Areny byla chuť prožít a být svědky napínavé volejebalové bitvy. 

Brno zažilo něco, co mu bylo známo ze zápasů hokeje a fotbalu, ale dlouhodobě se nesetkalo s takovou atmosférou a průběhem zápasu ve volejbale. Doufáme, že se nám v příští sezoně podaří zopakovat přinejmenším letošní úspěch ve volejbale za obdobné přízně diváků.

 

Autor: Michaela Kedroňová, Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018