17.12.2016

EX-M: Benátky mají třetí vítězství, Příbram přejela Ostravu, výhru vydřel i Liberec

Pět duelů 12. kola české extraligy se odehrálo v sobotu v podvečerních hodinách. Vítězství nakonec získali volejbalisté Benátek, Příbrami, Kladna Českých Budějovic i mistrovského Liberce. Ti po velkém boji zvítězili na palubovce Volejbalu Brno ve zkrácené hře.

VK PŘÍBRAM – VK OSTRAVA, s.r.o.

Ve dvanáctém kole volejbalové UNIQA extraligy se utkaly týmy Příbrami a Ostravy. Příbram samozřejmě chtěla zakončit rok 2016 vítězstvím, Ostrava však nehodlala dát svoji kůži lacino, přestože se museli obejít bez zraněného tahouna, univerzála Matěje Šmídla, který zaujal pouze post asistenta na lavičce. Příbram si počínala v utkání velmi dobře, a přestože pustili ve druhém i ve třetím setu soupeře do vedení hned v úvodech obou setů, dokázala pak nakonec všechny sety urvat a zvítězit 3:0 před nabitou halou.

č.: 72, dne: 17. 12. 2016, v hod.: 17:00  

VK Příbram – VK Ostrava, s.r.o. 3:0 (25:18, 25:19, 25:20)

Rozhodčí: Činátl R., Dmejchal M.

Počet diváků: 652

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mach, Renovica, Poikela, Shestak, Palgut, Böhm, libero Juračka. Střídali: Kupilík, Rychecký, Mikulenka. 

Hosté: Janků, David, Balon, Šulista, Kotas, Biernat, libero Lex. Střídali: Šoltys, Lach, Vašina.

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán domácích): „Dnes bylo vidět, že Ostravě chyběl jeden z jejich nejvíc bodujících hráčů Šmídl, nicméně hosté podali bojovný výkon i přestože neměli tolik kvality na útoku, na druhou stranu my jsme nehráli úplně optimálně, ale vždy jsme dokázali zabrat v rozhodující chvíli a koncovky jsme si pohlídali.“

Martin Kop (trenér domácích): „První set byl z naší strany vydařený, hráli jsme excelentně na servisu, ve druhém setu hodně pomohl, dokonce možná rozhodl střídající Kupilík, který dal vynikajících šest servisů. Ve třetím setu to byl z naší strany trochu křečovitý výkon, snažili jsme se hrát trpělivě, přestože jsme museli dotahovat. Na konci třetího setu se nám podařilo i zablokovat a pomohli jsme si servisem, takže jsme to dotáhli do vítězného konce. Jsou to pro nás před Vánoci důležité 3 body, které nás drží na pozicích, znamenajících play-off.“

Hosté:

Pozn. kapitán Mateusz Biernat nemluvil ani anglicky ani česky.

Petr Šulista (nejvíce bodující hráč zápasu): „Dnes jsme nezahráli prakticky nic, hodně nám chyběl zraněný univerzál, za kterého nemáme optimální náhradu, takže i od toho se odvíjel celý zápas.“

Zdeněk Šmejkal (trenér hostů): „Dnešní zápas jsme vcelku jednoznačně prohráli první set, další dva sety jsme hledali sestavu a bohužel se nám poslední dobou nedaří nahradit Matěje Šmídla, takže hrajeme, tak jak hrajeme. Musíme se vzpamatovat přes prázdniny, ale bez tohoto hráče nám pak klesá kvalita útoku a v podstatě to pak má soupeř velmi usnadněné, protože hrozíme pouze z jednoho nebo ze dvou míst a to bohužel nestačí.“

Popis utkání:

Do prvního setu vstoupili výborně domácí hráči Příbrami, podávali skvělý výkon na servisu i při obraně v poli, a nedali soupeři šanci. Skvěle hrál na straně hostů akorát smečař Petr Šulista, který držel Ostravu alespoň trochu nad vodou. I přesto však skončil první set velkým rozdílem sedmi bodů.

Ve druhém setu si nechali domácí utéci začátek a museli dotahovat. Hosté z Ostravy se soustředili na každý míč a dlouho se jim dařilo držet náskok tří až čtyř bodů. Pak ale přišel na servis po taktickém střídání domácí druhý nahrávač Filip Kupilík, který parádní šňůrou kvalitních servisů vrátil vedení na domácí stranu. Poté už si domácí hráči pohlídali koncovku a šli do vedení 2:0 na sety.

Ve třetím setu se odehrávalo prakticky to samé jako v setu druhém, Ostrava si vytvořila solidní náskok, do prvního technického timu šli hosté s pětibodovým náskokem. Postupem času se však domácí oklepali a začali se pomalu dotahovat. Ostrava pak i několika chybami pomohla domácím dostat se zpět do vedení a domácí už pak tuto šanci nepustili, díky čemuž dokázali zvítězit za plný počet bodů.

Autor: Štěpán Chvosta

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – AERO ODOLENA VODA

Středočeským derby mezi Benátkami a Aerem nám začala druhá polovina základní části pro obě družstva. První polovina nepatřila pro Benátky ani pro Aero k nejlepším. Aero je bod od play off a Benátky dokonce o 9 bodů. Bude-li chtít družstvo z Pojizeří pomýšlet na lepší umístění, muselo dnes naplno bodovat. Navíc je dnes v Benátkách velký volejbalový svátek. Od rána v hale probíhají oslavy 85. výročí od založení hry pod vysokou sítí a večer oslavy vyvrcholí slavnostním večerem. Nakonec si Benátky k výročí zaslouženě nadělily alespoň dva body a mohou slavit dvojnásob. Jenom škoda, že hlavní rozhodčí byl na hosty v dramatické koncovce čtvrté sady moc hodný a čtyřikrát jim prominul nečisté hraní, nebo přehlédl útok do pásky.

č.: 70 dne: 17.12.2016 v hod.: 17:00

VK Benátky n. J. – AERO Odolena Voda 3:2 (23:25, 25:22, 25:22, 27:29, 15:9)

Rozhodčí: Petr Dušek a Tomáš Fink

Počet diváků: 483

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bartoš, Moník, Koláček, Sergeev, Němeček, Dittrich, libera: Sadílek a Ticháček. Střídali: Nesvačil, Malínek, Vachoušek.

Hosté: Morales, Bartůněk, De Souza, Prešinský, Hladík, Mauler, libero: Kotek. Střídali: Pajma, Václavík, Hadrava, Holčík.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Bartoš (kapitán VK Benátky nad Jizerou): "Dnes to bylo stejně jako ve čtvrtečním utkání o servisu a příjmu a samozřejmě ten čtvrtý a pátý set byly o tom, kdo má víc síly a psychicky to ustojí, a to jsme byli dnes my. Jenom škoda toho čtvrtého setu. Měli jsme to prostě vyhrát dnes za tři body. Podle mě zase tam byly chybičky ze strany rozhodčích, ale na to se nemůžeme vymlouvat."

Pavel Třešňák (trenér VK Benátky nad Jizerou): "Já osobně jsem rád za dnešní vítězství. Bylo to pro nás velice důležité. Nevěřím, že už to je náhoda, že ti rozhodčí jsou na nás domluvení. To není možné, aby v každém zápase se v rozhodujících momentech udělali čtyři vyložené chyby, a to je prostě moc. Takto bychom dnes vyhráli za tři body a bylo by to úplně o něčem jiném. Kluci potřebují povzbudit, protože i po takovéto koncovce ve čtvrtém setu se dokázali zkoncentrovat a ten pátý set zahráli neuvěřitelně dobře."

Hosté:

Richard Mauler (kapitán AERO Odolena Voda): "Celé dnešní utkání bylo o příjmu podání. My jsme tuto činnost vůbec nezvládli, když nás plachtou upodávali. S takovým výkonem nemůžeme Benátky porazit. Myslím si, že máme lepší tým, ale tak to dnes bylo. Nepřihráli jsme a od toho se celé utkání odvíjelo."

Jiří Vojík (trenér AERO Odolena Voda): "Myslím si, že jsme měli dnes zbytečně moc přímých bodů na přítahu podání. Měli jsme hodně bodových balónu, které jsme vyřešili špatně. Potom se těžko vyhrává, no."

Popis utkání:

Benátky i Aero hrají od začátku zodpovědně, bez chyb a stav je tak vyrovnaný až do prvního TT. Po odpočinku se hostům podařilo odskočit o tři body při podání De Souzy (8:11) a máme tu první oddechový čas domácího trenéra Pavla Třešňáka. Po time Benátky snižují na rozdíl jediného bodu v jedné z nejdelších meziher (Milan Moník - 10:11). Snížení ale netrvalo dlouho, po bloku Aera
(Steven Morales) hosté zvyšují na 11:14. Po druhém TT se Benátkám podařilo vyrovnat a dokonce se po bloku (Valerii Sergeev) dostávají do vedení 17:16. Bohužel pro domácí vedení nemělo dlouhé trvání, při podání Luboše Bartůňka se hosté dostávají do vedení 17:19 (eso). Dvoubodové vedení si hosté drží až do koncovky setu. První setbol získávají hosté dvojblokem (21:24), za Benátky ho odvrací Aleš Dirttrich středem a jde na podání. To mu vychází na jedničku, když čistým esem snižuje na rozdíl jediného bodu 23:24. Hosté rychle čerpají oddechový čas. Další setbol již AERO proměňuje, když jejich útok končí v kapse bloku Benátek.

Druhý set začaly Benátky velice dobře. Při podání Pavla Bartoše se dostávají rychle do vedení 3:0 (eso a blok – Michal Koláček). Hosté ale vzápětí vyrovnávají blokem (Radoslav Prešinský - 3:3). Vyrovnanou hru vidíme až do prvního TT. Při podání V. Sergeeva Benátky rychle odskakují o tři body (3x eso! – 10:7).  Tak jako první vedení, tak ani druhé Benátkám dlouho nevydrželo, protože již za stavu 10:11 jsou hosté ve vedení, může za to hlavně podání Martina Maulera. Nepatrné vedení pro Benátky získává eso Vladimíra Němečka (13:11). Na tříbodové vedení se Benátkám podařilo dostat kvalitním blokem Valerii Sergeev -  Michal Koláček (18:15). Tříbodové vedení si Benátky udržely až do koncovky setu a po útoku Aera do autu se Benátky radují z prvního setbolu (24:20). Hostům se dvakrát podařilo odvrátit hrozbu ztráty setu, ale na tvrdou smeč z hlavního kůlu Milana Moníka již obranu nenašli a je vyrovnáno 1:1 na sety.

V úvodu třetího setu se opět daří na podání ruské posile Benátek (Valerii Sergeev - eso), následně nepřesný příjem podání na straně Aera trestá Vladimír Němeček (7:3). Bohužel dvě chyby na útoku Benátek a je opět vyrovnáno (7:7). Až při podání kapitána domácího celku Pavla Bartoše se Benátky vracejí do velmi slibného dobového náskoku (14:11 – eso a Milan Moník na útoku). Po druhém TT blokem zvyšuje Aleš Dittrich (17:13). V těchto fázích utkání jsme byli svědky velmi kvalitní hry obou družstev. Až do stavu 23:19 Benátky udržovaly tříbodové utkání, hosté snižují na 23:21. Přesto po oddechovém čase Benátek se podařil domácím získat první setbol třetí sady (hosté zkazili podání). Setbol proměňují Benátky smečí (Vladimír Němeček z hlavního kůlu) a domácí jsou ve vedení 2:1.

Až za stavu 7:9 ve čtvrtém setu se podařilo hostům odskočit o dva body (Steven Morales), ale za stavu 10:10 stejný hráč útočí do autu a je vyrovnáno. Dvoubodový náskok získávají hosté dobře postaveným blokem (Tomáš Pajma) za stavu 12:14. Před odchodem k druhému TT zaznamenává Tomáš Pajma eso a hosté již vedou o tři body 13:16. Ani toto vedení hostům dlouho nevydrželo. Dobře postavené bloky (Michal Koláček) a nepříjemné podání (Pavel Bartoš) srovnávají na 18:18. A máme tu dramatickou koncovku, která nám končí až za stavu 27:29 pro hosty. Benátky měly několik setbolů na zisk tří bodů, ale rozhodčí měl na oba mančafty jiný metr a hostům se zázračně podařilo dostat utkání do tiebraku.

V tiebreaku lépe začaly Benátky a ujaly se vedení 3:0, k prvnímu TT odchází Benátky za příjemného stavu 8:4 po esu Valerie Segreeva. Bodový rozdíl se navyšuje na 5 bodů (10:5), když se prosadil smečí Milan Moník. Vytlučeným blokem stejný hráč získává vedení 13:7 a když chytře zalívá nahrávač Benátek na stranu AERA, máme tu další mečbol utkání a první mečbol páté sady (14:8). Hosté první mečbol tiebreaku odvrátili, ale potom kazí své podání a domácí se radují z vítězství za dva body, jako v prvním kole na Odolce.  

Autor: Zdeněk Šolc

VSC FATRA ZLÍN – KLADNO VOLEJBAL CZ

V dnešním zápase se domácí borci střetli s lídrem extraligové tabulky, shodou okolností s týmen, kterému zatím jako jediní dokázali vzít všechny tři body. Kvalitní a pohledné utkání lépe zvládl tým Kladno volejbal.cz.

č.: 68 dne: 17.12.2016 v hod.: 17:00

VSC Fatra Zlín – Kladno volejbal cz 1:3 (25:15, 19:25, 22:25, 22:25) 

Rozhodčí: Krtička Jan, Renčín Kamil

Počet diváků: 380

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Porubský, Kostoláni, Čechmánek, Kolář, Hupka, Navláčil, libero: Obdržálek. Střídali: Motyčka, Přikryl.

Hosté: van Haarlem, Hietanen, Trojan, Křesťan, Hýský, Zajíček, libero:Sparidans. Střídali: Dillien.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Kolář (kapitán Fatra Zlín): „Vyrovnané utkání ve kterém byli hosté přece jen o chloupek jistější.“

Roman Macek (trenér Fatra Zlín): „Jen první set, jsme to byli my, kdo byl krok vepředu. Od druhého setu soupeř zpřesnil servis a byl to on, kdo zvítězil.“

Hosté:

Adam Zajíček (kapitán Kladno): „Těžké utkání ve kterém jsme v prvním setu byli mírně nervózní a kupili jsme spoustu zbytečných chyb. Potom jsme se uklidnili a i když to nebylo jednoduché, přece jen jsme domácí přehráli.“

Milan Fortuník (Kladno): „Zlín hrál velmi dobré utkání a proto byl k vidění kvalitní volejbal. Nebojím se říct, že to byl nejtěžší soupeř proti kterému jsme venku hráli. Jsme velmi rádi za 3 body.“

První set začali domácí hráči sebevědomě a ujali se vedení 6:3 a prvním TT 8:5. Hosté se nevzdali a snížili postupně na 10:9. Při podání domácího Kostolániho domácí znovu odskočili až na 16:11. Za stavu 19:14 Porubský dal s podání dva přímé body 21:14.  Na 24:15 zablokoval Hýského Kolář a poslední bod v tomto seto zařídil Kolář esem z podání.

Ve druhé setu se hostům podařil začátek 1:4. Domácí však kontrovali na 8:7. Při podání Kostolániho šli do vedení 12:10, to však bylo z jejich strany vše. Za stavu 14:16 útočili do bloku Hupka a hned po něm Kolář 14:18 a do koncovky šli hosté s náskokem 16:21 a bez problému dotáhli set do vítězného konce 19:25.

Třetí set opět hosté utekli až na 3:8 a 8:14. Za stavu 11:16 domácí kontrovali blokem Koláře a dvěma body Kostolániho na 15:16. Potom hosté znovu utekli na 17:21. Hráči Fatry znovu dvěma úspěšnými bloky stáhli stav na 21:22, ale to již bylo z jejich strany všechno.

Čtvrtý se znovu patřil hostům. Ti se ujali vedení 1:3 a 6:8. Dvoubodový náskok udržovali až do stavu 14:16. Při podání Hýského zvýšili hosté náskok na 14:18 a do koncovky šli s náskokem 16:20. Domácí se ještě jednou pokusili o zvrat a snížili na 21:23, proti však byl hostující smečař Hýský, který nekompromisním útokem ukončil utkání.

Autor: Ivan Dostál

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – VOLLEY TEAM ČZU PRAHA

Skvělý výkon chilského univerzála Sebastiana Geverta byl dominantním rozdílem mezi volejbalisty Českých Budějovic a ČZU Praha. Jednadvaceti body velkou měrou přispěl k dalšímu jasnému třísetovému vítězství v české nejvyšší soutěži. Extraligová rozlučka s rokem 2016 tak skončila podle představ trenéra Jana Svobody.

č.: 67 dne: 17. 12. 2016 v hod.: 18:00

VK České Budějovice - Volley Team ČZU Praha 3:0 (25:17, 27:25, 25:15)

Rozhodčí: Nedbálek A. – Rychlík D.

Počet diváků: 548

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sobotka, Gevert, Michálek, Mach, Habr, Fila, libero: Kryštof. Střídali: Todua a Hackworth.

Hosté: Sobek, Šulc, Krajčovič, Kuboš, Kop, Hudák, libero: Pondělíček. Střídali: Lohr, Patočka, Welsh a Pavelka.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Povinné tři body doma s Prahou. Hosté zlobili pouze ve druhém setu, kdy se jim dařilo na servisu a my jsme možná trochu polevili. Ve třetím setu už jsme ale zase zabrali a bylo to jednoznačné."

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): "Zápas byl de facto byl v určitých fázích vyrovnaný, protože Praha hrála dobře na ztrátu. Přece jenom jsme lépe bránili a navíc jsme byli relativně úspěšní na dohrávání ubráněných míčů."

Hosté:

Michal Záveský (kapitán Volley Team ČZU Praha): "Věděli jsme, že to bude těžké na palubovce Českých Budějovic. Snažili jsme se vsadit na agresivitu a risk, což se ne vždycky povedlo. Celkem dobře jsme hráli ve druhém setu. Škoda té koncovky, některé balony jsme v ní mohli zahrát lépe. Snad se nám povede lépe v novém roce."

Miroslav Malán (trenér Volley Team ČZU Praha): "Myslím, že kvalita byla na straně domácích. Pokud jsme s nimi chtěli hrát, museli jsme si přihrát. Soupeř měl i nepříjemný servis. Šanci jsme měli trochu ve druhém setu, ale koncovku jsme si prohráli vlastními chybami. Utkání rozhodlo podání a podle čísel i útok."

Popis utkání:

Domácí volejbalisté si úvod utkání přivlastnili pro sebe a po rychlém útoku středem Macha, pipu Michálka a dalším rychlém zakončení Habra vedli 4:1. Náskok o chvíli později navýšil ze servisu Mach, který cílil těsně za síť a dvěma esy překvapil Pražany. Za technického time-outu byl stav 8:2. Jihostroj neměl problémy ani po návratu a hostující kouč Malán si za nepříznivého skóre 3:10 poprvé vyžádal oddech pro své hochy. Červenočerné zdobila skvělá obrana, a to jak na síti, tak především v poli. Sobotkův přesný útok středem znamenal vedení už 13:5. Špatná komunikace mezi Michálkem a Habrem však o chvíli později přinesla už osmý bod pro volejbalisty z hlavního města. Rozdíl byl najednou jen pětibodový. Navýšit se ho znovu povedlo před povinnou pauzou, do které se šlo za stavu 16:10. Snad to vypadalo jako cílený útok, ale další servis Kuboše mířil hodně do zámezí, kde se zrovna v ten okamžik nacházel Gevert. Stačil se mu ale vyhnout a skóre bylo 18:11. Jakmile se o chvíli později vytrčil vysoko nad síť Sobotka a zastavil útok soupeře, vedl Jihostroj už 20:12. ČZU sice ještě v závěru korigovalo výsledek první sady, to když například na síti uspěl Krajčovič, ale chyby hostů na podání rychle ukončily první sadu.

Start do druhého dějství zvládly oba celky velmi dobře, a tak se Jihočechům podařilo získat jen drobný náskok. Jenže přišla dlouhá výměna za stavu 7:6 pro domácí, Šulc vytloukl dvojblok Českých Budějovic a rázem bylo srovnáno. Přetahovaná o každou výměnu pokračovala a týmy nedávaly svou kůži zadarmo. Až technickým zakončením se Gevertovi povedlo postrčit Jihostroj znovu trochu dopředu, konkrétně na stav 12:10. Když se o chvíli později znovu osvědčila spolupráce Habra s Gevertem, bral při vedení domácích 14:11 kouč Malán první time-out ve druhé části. Tvrdý servis Habra po návratu na palubovku pomohl k dalšímu nárůstu rozdílu. Hostě s ním měli v poli problémy a prohrávali 11:16. Pražané se probudili, zpevnili obranu na síti a ihned získali tři body v řadě. Na to vůbec poprvé reagoval time-outem i Jan Svoboda. Nejprve se zdálo, že Jihočeši si nenechají náskok více uzmout, ale Kop před koncovkou snadno zakončil a snížil na 18:19. A právě Kop byl tím, kdo dokonce vyrovnal. Vytloukl blok Macha a stav byl 20:20. Dramatický závěr ovlivnily chyby při podání z obou stran. Nakonec ale dějství putovalo do vlastnictví Českých Budějovic. Nejprve přesně zaútočil Michálek a proměnit setbol se podařilo po dvojáku hostů.

Rozjezd třetí části se velmi podobal té první. Jihočeši si rychle vytvořili vedení 5:1 a donutili svého protivníka k poradě. Volejbalisty z hlavního města nepříznivý vývoj nezlomil a poctivou hrou se znovu dotáhli na Jihostroj. Bylo srovnáno 6:6. Do správných kolejí pomohl vrátit červenočerné hráče Todua, který byl v sestavě už od druhého setu, kdy střídal Sobotku. Útoky soupeře nacházely jeho blok. Značnou měrou přispěl k pětibodovému náskoku, který hned po technickém oddechovém čase navýšil Gevert. Od té doby byl na hřišti pouze jeden výběr. Proto si před koncovkou mohl jít odpočinout nejlepší hráč střetnutí Sebastian Gevert, jehož za stavu 20:12 nahradil Hackworth. Ten se také v závěru prosadil a vybojoval při skóre 24:14 první mečbol pro Jihostroj, který při druhém pokusu také využil.

Autor: Lukáš Dvořák

VOLEJBAL BRNO – VK DUKLA LIBEREC

Předvánoční sobota nabídla v hale brněnských volejbalistů šlágr kola a zároveň reprízu loňského finále. Na souboj Brna a liberecké Dukly se těšilo mnoho fanoušků, kteří dokázali vytvořit dobrou zápasovou atmosféru. Utkání dospělo až do pátého setu, což znamenalo pro Volejbal Brno již pátý z jedenácti zápasů v sezóně, ve kterém museli bojovat ve zkrácené sadě. Bohužel pro domácí ani toto nadějné utkání neskončilo vítězstvím.

č.: 69 dne: 17. 12. 2016 v hod.: 18:00              

Volejbal Brno – VK Dukla Liberec 2:3 (20:25, 25:17, 14:25, 26:24, 11:15)

Rozhodčí: Pecháček L., Kovář V.

Počet diváků: 530

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mendoza, Goodell, Handlíř, Klapal, Haník, Hrazdira, libero Muroň, Gerža. Střídali: Licek, Římal, Pražák, Neubauer.

Hosté: Patucha, Stolc, Staněk, Janouch, Správka, Leikep, libero Kopáček. Střídali: Galabov, Kriško.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbalu Brno): „Od nás bojovný výkon, mohli jsme i vyhrát, ale k tomu se musíme ještě zlepšit.“

Ondřej Marek (trenér Volejbalu Brno): „O výsledku utkání rozhodovalo podání. Kdo lépe podával, vyhrál set. Bohužel jsme si nedotáhli tie-break, kdy jsme při servisu Patuchy nedokázali ztrátovat.“

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Dnešní utkání bylo hlavně o servisu. Kdo dal lepší servis, následně ubránil. Nám se to takhle povedlo v tie-breaku, takže si vezeme dva body.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Dnes rozhodovalo podání. Komu chodil servis, ten vyhrával jednotlivé sety. V Brně se lehce nevyhrává, takže jsem rád, že jsme dneska získali vítězství.“

Popis utkání:

Úvod zápasu nenabízí pro diváky nijak dlouhé výměny. Oba týmy kazí podání, nehraje se mnoho zajímavých rozeher. Průběžný stav ze začátku je vyrovnaný 5:5. Po servisu Hrazdiry a dvou bodových útocích odchází ale domácí volejbalisté Brna do prvního technického time-outu s dvoubodovým náskokem. Dále se ale Brno na útoku neprosazuje a skóre je opět vyrovnané. Body se přelévají ze strany na stranu, žádný z týmů si nevytváří výrazný náskok. Druhý technický oddechový čas přichází za stavu 14:16. Hráči Dukly Liberec se ujímají vedení díky pevnému bloku. Naopak domácí Brňané mají s obranou potíže. Do toho přidávají dvě technické chyby a posílají soupeře k prvnímu setbolu za stavu 19:24. Dukla hned druhý setbol proměňuje a první set končí (20:25).

Druhé dějství zápasu zahajují lépe domácí volejbalisté. Po vydařeném bloku Klapala pak domácí blokař znesnadňuje soupeřům založení útoku skvělým servisem a stav je 5:3. Nepřesnostmi a nevynucenými chybami Liberce se Volejbal Brno dostává do čtyřbodového vedení, které nepříjemnou plachtou potvrzuje Haník. Eso přidává také Hrazdira a průběžné skóre je již 11:5. Dukle naopak servis nevychází, a tím ani srovnání stavu. Na podání se dále prosazuje Klapal, a přestože se hosté snaží trpělivou hrou nepříznivé skóre odvrátit, domácí jsou na vlně a nepřipouští přiblížení soupeře. V závěru setu přidává body z podání i Licek a set končí stavem 25:17.

Oproti druhému setu naskočili do toho třetího lépe hráči Dukly Liberec. Díky precizní obraně a tvrdšímu útoku jdou do prvního technického time-outu za stavu 8:4. V průběhu setu to vypadá, jako by si role z předchozí sady družstva vyměnila. Liberec nechává přesně mířenými útoky a kvalitním servisem domácí za sebou a průběžný stav je za velkého rozdílu 5:13. Po oddechovém čase a střídání nahrávačů začali domácí Duklu dotahovat. Hrazdira se prosazuje tvrdým servisem a snižuje manko o tři body. Další část setu se ale nesla v duchu ztrát (13:18). Hosté dále náskok výbornou obranou v poli i na síti zvyšují a velkým rozdílem získávají set (14:25).

Úvod čtvrtého setu znamená pro domácí Brno několikabodový odskok, který si díky dobré obraně drží. Nahrávač Haník dostává žlutou kartu, ale i přesto se domácím daří (10:6). Hosté se snaží dohnat ztrátu bodů pevným servisem, ovšem Brno si na přihrávce umí poradit a tvrdě útočí do severočeských soupeřů. Za druhého technického time-outu ukazuje tabule stav 16:11. Přichází koncovka setu a do ní vstupují lépe domácí (18:14). Dál si hru však znesnadňují vlastními chybami. Bodový náskok se jim ale stále daří držet. Dukla však v koncovce přitvrzuje na servisu a předvádí výbornou obranu v poli. Set přináší nečekaně napínavý závěr. Po sporném míči jdou hosté do prvního setbolu (23:24), který ale Brno odvrací. Na podání pak nastupuje Pražák a po dvou skvělých servisech vítězí v tomto setu Brno (26:24).

Tie-break začíná esem Volejbalu Brno. V následujících výměnách však diváci vidí vyrovnanou hru. Hrazdirovi se daří na útoku, na straně Dukly kralují blokaři. První více než bodový náskok získává Brno, když kvalitní servis podporují hráči u sítě. Strany se otáčí za stavu 8:5. Náskok hosté precizní hrou stahují a skóre je 10:10. V koncovce zkrácené sady dominuje Dukla a dostává se až na mečbol s pohodlným náskokem 10:14. Utkání končí zkaženým servisem domácích, kteří získávají z tohoto zápasu alespoň bod.

Autor: Za kolektiv Volejbalu Brno Klára Kuníková

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018