2.10.2017

Jak vidí letošní UNIQA Extraligu volejbaloví matadoři?

V sobotu 30. 9. 2017 odstartoval nový ročník UNIQA Extraligy mužů. Po úspěšném vystoupení mužské reprezentace na ME v Polsku se naplno rozjíždí i naše nejvyšší soutěž. Zeptali jsme se Romana Macka (Zlín), Mgr. Miroslava Přikryla (Ústí nad Labem) a Miroslava Malána (ČZU Praha) jako zkušených matadorů, kteří se ve vrcholovém volejbalu pohybují již desítky let, jak vidí letošní sezónu.

Letošní ročník UNIQA Extraligy je ve znamení návratů velkých volejbalových jmen - Holubec, Rejlek, Štokr. Nejvíce nakoupila Dukla Liberec. Nebude to soutěž o jednom týmu?

M. Malán: Kvalita ligy roste už pár let, ale zatím nákupem cizinců. Letos k tomu přibude i návrat zmiňovaných "krajánků". Určitě to bude atraktivní pro diváky, ale nemyslím si, že by to bylo jenom o Dukle. Tradičně České Budějovice, Karlovarsko a i Kladno budou mít silný kádr. Dukla sice nakoupila dobře, ale znáš to, "musí si to sednout" a to ukáží až samotné zápasy.

R. Macek: Jsme teprve na začátku soutěže, tak nechci tipovat. Dukla nakoupila kluky, co se vrací, ostatní zase cizince. Myslím, že soutěž letos bude vyrovnanější než loni.

M. Přikryl: Je jasné, že takovéto návraty budou pro diváky atraktivní. Ale uvidíme, léta běží a ostatní taky při nákupech nelenili, i když sahali spíš do zahraničí. Já Duklu Liberec nevidím jako jednoznačného favorita. Kladno, České Budějovice a Karlovarsko spolu s Duklou Liberec, to je asi čtyřka, která si to mezi sebou rozdá. Míč je kulatý a uvidíme, jak si týmy sednou, jak bude sloužit hráčům zdraví. Sezóna je dlouhá a je mnoho faktorů, které ji mohou ovlivnit.

 

Již jste zmínili cizince. Jaký je váš názor na tento trend poslední doby - nákupy cizinců?

M. Přikryl: Pro zkvalitňování ligy je to asi nezbytné, ten náš "rybník" není tak velký, abychom všichni uspokojili své potřeby. My jsme letos vzali 2 cizince, ale už z vyšší kategorie, tzn. z širších reprezentačních výběrů a slibuji si od toho minimálně play off. Pro diváka bezesporu přínos.

R. Macek: Ano je to trend posledních let a pro diváka určitě dobře. My jdeme trochu jinou cestou, snažíme se vychovat vlastní odchovance nebo se domluvit s kluky, co se vrací po zahraničním angažmá. Letos jsem angažovali jednoho cizince, a to Petera Bartáka.

M. Malán: Já na to koukám za dvou pohledů. Zaprvé pro zkvalitňování ligy určitě super. Druhý pohled je začleňování mládežníků do mužské kategorie. Naši kluci pak nemají tolik prostoru a přechod z juniorů do mužů je vždy rizikové období. Je ale pravda, že naši kluci se od nich mohou hodně naučit. Náš klub jde cestou zařazování svých odchovanců do A mužstva - to je naše dlouhodobá filozofie. Vždyť 1/3 letošního "nároďáku" prošla ČZU Praha. To, že kluci potom jdou za "lepším", to je asi normální. Třeba  až se budou vracet, tak nám to vrátí (úsměv).

Jaké jsou ambice vašich klubů pro nadcházející sezónu?

R. Macek: Po loňské nepovedené sezóně, kdy jsme snad poprvé nebo určitě po dlouhé době nepostoupili do play off, tak samozřejmě play off.

M. Přikryl: My jsme po 3 letech stabilizovali ekonomickou situaci klubu. Obměnili jsme kompletně českou hráčskou osou, doplnili kádr dvěma juniory a nakoupili dva kvalitní zahraniční hráče. Nepostup do play off by byl zklamáním.

M. Malán: Jak jsem říkal, hrajeme hlavně se svými odchovanci. Přišli již zkušení Kuliha s Démarem. Musíme být dravé, drzé mužstvo. Liga bude hodně vyrovnaná, bude rozhodovat pár bodů. Play off je cíl, pak se uvidí.

 

Co diváci? Chystáte pro ně nějaké novinky?

M. Malán: Tak naši diváci jsou vcelku stabilní. A novinky? Vlastně ano, zrekonstruovali jsme vchod do haly s novou restaurací a zázemím.

M. Přikryl: V Ústí to je léta jasné, dobrá hra, dobré výsledky a lidi přijdou. Takže nejdřív výsledky a pak programy pro diváky je už nástavba.

R. Macek: U nás podobně jako v Ústí. Pokud budou dobré výsledky, divák si cestu najde, tzn. nejdřív kvalitní volejbal.

 

Děkujeme volejbalovým matadorům za jejich názory a přejeme, aby se jim jejich plány v novém ročníku UNIQA Extraligy splnily.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018