12.4.2016

Liberec se stal prvním finalistou, Brno zase získalo důležité třetí vítězství!

Volejbalová extraliga mužů zná prvního letošního finalistu! Stali se jím volejbalisté VK Dukly Liberec, která potvrdila svou výbornou formu a podruhé zvítězila na půdě VK ČEZu Karlovarska, tentokrát s přehledem 3:0 na sety. Blízko vysněného finále má i Volejbal Brno, který ve třech sadách udolal českobudějovický Jihostroj a vede 3:1 na zápasy. Postoupit může již v pátek, kdy se hraje na palubovce Český Budějovic.

VOLEJBAL BRNO – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE - Stav série: 3:1.

Čtvrté utkání v semifinálové sérii Brna proti Českým Budějovicím proběhlo v bouřlivé atmosféře přeplněné brněnské haly, přítomen byl i předseda volejbalového svazu Zdeněk Haník. Brno se na toto utkání pečlivě připravilo, protože očekávalo po předešlém zápase silný odpor Jihostroje. Přesto se Brnu podařilo na domácí palubovce i podruhé zvítězit, a dostat se do vedení 3:1.  

Volejbal Brno – VK Jihostroj České Budějovice 3:0 (26:24, 25:20, 25:14)

Rozhodčí: Krtička, Rychlík

Počet diváků: 1.098

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Haník, Hrazdira, Pražák, Andrianov, Sukharev, Klapal, libero Castello. Střídali: Licek, Muroň, Goodell.

Hosté: Polák, Habr, Michálek, Mach, de Souza Maciel, Kuliha, libero Fila. Střídali: Tibitanzl, Kraffer, Červinka.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): „Dneska opět překonána rekordní návštěva, takhle si představuji halu k prasknutí. Budějovice hrály velmi dobře. Ale jsem moc rád, že jsme to zvládli, protože to s nimi není nikdy lehké, nedají nic zadarmo. Zkusíme ukončit sérii v Budějovicích.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „V prvním setu jsme byli o něco horší než Budějovice. Zachránil nás Martin Licek, který šňůrou servisů otočil koncovku. Myslím si, že to ovlivnilo průběh celého zápasu. Pak už jsme byli o poznání lepší, bohužel jsme si trochu zdramatizovali konec druhého setu, ale ve třetím jsme s přesilou na síti soupeře přehráli a zvítězili. Jsem za to moc rád.“

Hosté:

Filip Habr (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Štve mě to, jsem hrozně zklamaný. Zase jsme měli nádherně připravený první set, ale nedotáhli jsme ho do vítězného konce. To rozhodlo o osud utkání. Domácí nás tímhle setem úplně zlomili a naopak oni se dostali do pohody. Začali přihrávat všechno za jedna a ať jsou hrozně slavní, udělali si trhací kalendář ze sedmnáctiletého kluka. Hrozně mě to vytáčí, doma jim to vrátíme.

Jan Svoboda (trenér VK Jihostroj České Budějovice): „Vývoj toho utkání ovlivnila koncovka prvního setu. Tu jsme promarnili, stejně jako ve včerejším zápase. Myslím si, že nás to trošku ovlivnilo. Nic to ale nemění na faktu, že od koncovky druhého setu začalo být Brno výrazně lepší, my jsme tahali za kratší konec a domácí zaslouženě vyhráli.

Popis utkání:

Na úvod lze říci, že čtvrté utkání semifinálové série Brna proti Českým Budějovicím bylo kromě prvního setu pro domácí hráče snadnější než utkání předešlého dne. Brněnská hala byla opět plná, diváci utvořili hráčům bouřlivým povzbuzováním skvělou atmosféru.

První set byl ve svém průběhu velmi vyrovnaný. Obě strany se střídaly ve vedení, které bylo vyjádřeno vždy těsným rozdílem. Z celkového pohledu na tuto sadu lze konstatovat, že budějovičtí měli nad domácími lehkou převahu. V koncovce se však Brno vzchopilo a díky nekompromisnímu podání nahrávače Licka dopadl set ve prospěch Volejbalu Brno (26:24).

Ve druhém setu Brno stabilizovalo úspěšnost útoku a podání, což se projevilo na výraznějším rozdílu ve výsledku setu (25:20). Servis Jihostroje končil často v síti a útok neměl takový důraz. Zejména pak v koncovce, kdy už Budějovice nestačily dotáhnout pětibodový náskok.

Závěrečná fáze utkání byla výrazně úspěšná pro domácí Brno. Hráči vydrželi tlak a po psychické i herní stránce jasně dominovali nad budějovickým Jihostrojem, který podlehl. Brno zvítězilo v tomto setu jasným rozdílem, konečný stav byl 25:14 a Brno vede semifinálovou sérii 3:1.

Autor: Michaela Kedroňová

VK ČEZ KARLOVARSKO – VK DUKLA LIBEREC - Konečný stav série: 0:4.

Domácí Karlovarsko nastoupilo ke svému druhému zápasu na domácí půdě, tzn. 4. zápasu série s hostující Duklou Liberec. Zápas byl poznamenaný karetní hrou předchozího utkání. I tak se hrál poměrně vyrovnaný zápas. Statisticky méně chyb převedl domácí tým, i tak se nepodařilo vynutit si 5.zápas série.

VK ČEZ Karlovarsko - VK Dukla Liberec 0:3 (19:25, 23:25, 23:25)

Rozhodčí: Hudík, Činátl

Počet diváků: 600

Sestavy:

Domácí: Tomáš Široký, Michal Kriško, Zdeněk Málek, Pavel Bartoš, Michal Sukuba, Robert Szczerbaniuk, libero: Daniel Pfeffer. Střídali: David Janků, Andreas Eriksson

HostéJakub Janouch, Tomáš Kriško, Libor Leikep, Adrian Patucha, Aleš Správka, Adam Zajíček, libero: Václav Kopáček. Střídali: Jakub Vencovský, Lubomír Staněk

Vyjádření:

Domácí:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): "Dnes byly všechny sety po většinu času vyrovnané, ale pak nás Dukla přehrála lepším servisem. Gratuluji Dukle k postupu. Po celou sérii byla lepší."

Petr Brom (trenér VK ČEZ Karlovarsko): "Soupeř byl v rozhodujících momentech účinnější na servisu a zaslouženě postoupil. Gratulujeme."

Hosté:

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Ani dnes to nebylo jednoduché utkání. Bylo důležité, že jsme si v krizových momentech pomohli servisem."

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Celý zápas jsme hráli profesorským stylem. Udělali jsme zbytečné chyby jak na servisu, tak v útoku. První dva sety jsme vyhráli koncovky. Třetí set jsme prohrávali, ale vrátili jsme se dobrým, servisem. Pak jsme již zápas v klidu dohráli."

Popis utkání:

Čtvrtý zápas v pořadí začal bez diskvalifikovaného Džavoronoka. Stejně jako v předchozím zápase i v tomto bylo první podání na straně Dukly. Zápas začal vyrovnaně, hráči Varů až do stavu 6:6 každý bod dotahovali. První oddechový čas za stavu 6:8 nabídl morální výhodu libereckým a odstup obou týmů drželi na 2-3 bodovém rozdílu. Lehké podání Tomáše Širokého dostalo poprvé varské do bodové převahy. Na vedení domácích zareagoval trenér Nekola a vzal si svůj první oddechový čas za stavu 13:12. Blok Sukuba/Szczerbaniuk po úspěšném zásahu donutil hostující tým poprvé dotahovat dvoubodovou výhodu domácích a tuto převahu si drželi až do stavu 17:15. Šňůra 3 úspěšných bodů hostujících a hráči šli k dalšímu oddechovému času, tentokrát trenéra Broma. Ten svolal své hráče znovu za stavu 19:22. První setball utkání proměnil smečí Leikep a set skončil po 20 minutách 19:25.  

Ve druhém setu se Dukle nedařilo podání, až třetí výměnou dostal Tomáš Kriško míč úspěšně přes síť. Druhou šanci ovšem nedostal a varští vedli poprvé o 2 body, stav 5:3. Blok Zajíček/Janouch bodově vyrovnal oba týmy. I přes poměrně vyrovnaný zápas šlo cítit, že se dramatičností rozhodně nelze měřit s předchozím utkáním. Technický time druhého setu 8:6 mění i náladu fanoušků, hala se pomalu probudila. Trenér Nekola se rozhodl pro týmovou poradu na téma: Jak vyrovnat tříbodový náskok Karlovarska. A tato taktika se mu vyplatila. Hosté snížili na rozdíl jediného bodu.
Až do druhého TT (15:16) byla tahanice o každý míč. Úspěšná smeč střídala úspěšné bloky, podání tu mimo pole, tu přesně mířené. Nutno ovšem podotknout, že chybovost libereckých na podání dávala výhodu domácím. Po 1.setu a 34 podáních setu druhého byl poměr chybových podání 5:10. Stejně jako v prvním setu, jakmile se na světelné tabuli objevila druhá desítka, vedení se ujala Dukla. Za stavu 18:22 zažádalo Karlovarsko o oddechový čas. První i druhý setball Karlovarsko odvrátilo, připsalo si 20. a 21.bod a nutí trenéra Liberce k poradě. Ovšem Vary připsaly i 22. a 23.bod a diváci svůj tým mohutně podporovali k dalšímu bodu. Bohužel neúspěšně. Set ukončil Janouch zalejvkou a bodování bylo definitivně ukončeno stavem 23:25.

Ve třetím setu došlo ke změně hráčů v domácím poli. Na hřiště do přesně protilehlé pozice nastoupili švédský nahrávač Andy Eriksson a David Janků. První TT za stavu 8:7 a po dalších 2 bodech pro tým domácích další oddechový čas. Přihlásil se o něj liberecký trenér. Vary držely náskok o 3 až 4 body, několik úspěšných bloků Dukly ovšem vyrovnaly stav na 13:13. Pak se karta obrátila a Dukla začala hlídat stav na světelné tabuli a nechtěli nechat utéct Vary o více než 1 bod. Druhý technický time za stavu 16:15 a výborná práce Tomáše Širokého na síti po nepovedeném příjmu z podání Tomáše Málka zvýšila náskok Karlovarska. Nejdelší výměnu dosavadního zápasu úspěšně zakončili liberečtí a vyrovnali na 18:18. Dvacítka se opět překulila na počítadle a Liberec se rozhodl hru režírovat dle svého scénáře. Jak na ně se při svém druhém oddechovém čase snažil poradit svým hráčům Petr Brom. Zřejmě úspěšně, stav 21:21 dával tušit boji o každý míč. Vyrovnaný stav 23:23 a tečovaný blok domácích dává první matchball Dukle Liberec. Hosté střídají, Galabov dostal svou šanci místo Kriška. Bohužel technická chyba domácích na saku ukončila celou sérii stejným rozdílem, jako ve druhém setu 23:25.  

Nejlepší hráč: Tomáš Kriško (VK Dukla Liberec)

Autor: Filip Plášil

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018