3.4.2023

Mužské semifinále zahájila velká bitva se šťastným koncem pro pražské Lvy

Úvod semifinále play-off UNIQA volejbalové extraligy mužů 2022/23 mezi Karlovarskem a pražskými Lvy přinesl napínavou podívanou. Jak už bývá u těchto soupeřů zvykem, o vítězi musel rozhodnout až tie-break, po kterém se nakonec z vítězství radovali hosté z Prahy.   

VK ČEZ Karlovarsko – VK Lvi Praha 2:3 (25:22, 21:25, 25:21, 15:25, 15:17)

stav série 0:1

Rozhodčí: Jan Krtička, René Činátl

Počet diváků: 980

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Keemink, Juhkami, Zajíček, Sasak, Ihnát, Weir, libero Pfeffer. Střídali: Lamanec, Wiesse, Patočka, Kasan, Pastrňák

Hosté: Čech, Tibitanzl, Schouten, Pessoa, McCarthy, Janouch, libera Moník, Šálek. Střídali: Todua, Kriško, Vodička, Kollátor, Pliasetskyi

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Tak zápas jako na houpačce, to jsme čekali. Po prvním setu a půl jsem si myslel, že jsme na dobré cestě. Pak Praha udělala jedno dobré střídání, které jim hru oživilo. Pak to byl boj o každý balon a v koncovce tiebreaku byli šťastnější.

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Gratulujeme soupeři k prvnímu vítězství. Samozřejmě opět byl ten zápas vyrovnaný. Nám se počtvrté ze všech těch zápasů proti Praze stalo, že vedeme 2:0 nebo 2:1 a vždycky ten zápas, místo abychom ho zavřeli, tak ho necháme dojít do tiebreaku, kde rozhodla větší úspěšnost Prahy na servisu. A i když jsme bojovali do posledního balonu, tak jsme to prostě nedotáhli. V pátek je nový den a budeme se snažit se připravit, abychom byli tentokrát lepší my.

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha):Po výborném týmovém výkonu bereme první vítězství v sérii, ale které v podstatě nic neřeší. Mnohem důležitější bude druhý zápas u nás doma, na který se připravíme, a doufám, že budeme hrát podobně a zvítězíme i v druhém utkání.

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): „V zápasu hrálo vše proti domácím. My jsme od začátku věděli, že naše podání bude velmi důležité pro rozehrání hry a to se stalo v druhém a čtvrtém setu a poté v tiebreaku, když podával Gabi (Pessoa). Využili jsme příležitost a vyhráli jsme.“

Popis utkání:

První set začal podáním hostů. Už od první výměny bylo zřejmé, že půjde o další herně zajímavý zápas. Soustředěnost na obou stranách byla téměř hmatatelná. Opatrná a zároveň riskantní hra obou týmů zajišťovala přesouvání bodů ze strany na stranu. V druhé polovině setu dochází k výměně blokařů na straně Lvů, kdy jde ze hry Tibitanzl a do hry přichází Todua. O první time-out žádá trenér Novák za stavu 12:14 pro Lvy. Perfektní obrana na bloku a úspěšný útok umožnily Karlovarsku dohnat soupeře a dostat se do vedení 18:16. Za tohoto bodového rozložení si vybral svůj první time-out trenér Barrial. Karlovarsko tlačí, padají dvě esa a stav je 19:17, kdy po svém druhém time-outu sáhne trenér Pražanů. Tento tah se mu vyplatil a Lvi snižují na rozdíl jednoho bodu. Na straně Lvů dochází ke střídání, kdy posílit obranu u sítě přichází místo Janoucha mladý univerzál Kollátor. V koncovce prvního setu dochází i ke střídání v domácím týmu, Keeminka nahrazuje Lamanec a Sasaka Kasan. Domácí podávají do autu a na řadu přichází videochallenge, ze které si připisují bod hosté.  Karlovarsko nevyužívá svůj první setbal. ale poté zahraje Keemink na druhou přes a ukončuje tak první set ve prospěch Karlovarska 25:22.

Vstup do druhého setu byl po úspěšný pro Lvy, nicméně do hry přichází místo Čecha na smeč Kriško. O videochallenge za stavu 7:7 žádá trenér Novák. Míč byl uznán jako v hřišti a Lvi vedou 8:7. Karlvoarsko ale stahuje a jde do vedení 11:10. Za stavu 13:12 pro Karlovarsko přerušuje hru prvním oddechovým časem v druhém setu trenér Lvů. Po něm je hra opět vyrovnaná, obě družstva se perou o každý bod. Druhý time-out žádají Lvi, kterým se poslední míče nedaří a prohrávají o dva body (20:18). Zároveň dochází k dalšímu střídání na straně Lvů, kdy jde ze hřiště Vodička a přichází Pessoa. V koncovce druhého setu žádá o time-out take trenér Karlovarska. Lvi si připisují dva přímé body z podání, ujímají se vedení 23:21 a přichází poslední time-out trenéra domácích. Úspěch na síti na straně Lvů ukončuje druhý set jejich vítězstvím 25:21. Lvi vyrovnávají 1:1 na sety.

Třetí set zahajují Karlovarští úspěšným útokem. Set je zatím vyrovnaný, rychlý, podání se střídá na obou stranách. Zraněné rameno Adama Zajíčka si vyžádalo střídání, kdy se do hry zapojuje Vojta Patočka. K dalšímu střídání na straně Karlovarska dochází za stavu 11:11, kdy do hry přichází Wiese, výměnou za Juhkamiho. Chyby ve hře domácího týmu posílají Lvy do dvoubodového vedení, ale jejich chyby na podání skóre vyrovnávají, 13:13. Tvrdé podání Wieseho a útok středem dostává Karlovarsko do dvoubodového vedení 17:15. Po této akci si žádá time-out trenér Barrial. Sporný míč a videochallenge trenéra Lvů připisuje devatenáctý bod Karlovarsku. V koncovce setu nahrazuje opět Kollátor Janoucha. Ani tato výměna nezabránila posunout domácí na 21. bod a zvýšit náskok o tři body. Lvi ještě využívají střídání, ze hry jde Pessoa a přichází Vodička. Wiesse vytlouká pražské bloky a zvyšuje náskok. Následně Janouch posílá míč do zámezí a Karlovarsko vyhrává 25:21 a ujímá se vedení 2:1 na sety.

Do čtvrtého setu se vrací zraněný Adam Zajíček, který se hned zapojuje do hry. Vstup do hry je však úspěšnější pro Lvy, kteří se ujímají vedení. Jejich kvalitní hra si žádá time-out karlovarského trenéra. Důvod je zřejmý, náskok Lvů je čtyřbodový.  Za stavu 10:6 pro Lvy žádá trenér Novák o videochallenge, kdy rozporuje přešlap útočné čáry. Bod je připsán Lvům, kteří vedou 11:6. Karlovarsko střídá univerzály, Sasaka nahrazuje Lamanec. Domácím se ale nedaří hru zvrátit. O druhý time-out žádá trenér Novák za nepříznivého stavu 7:15. Po něm úspěšné karlovarské bloky snižují náskok hostů. Do hry vstupuje i nahrávač Kasan, který vystřídal Keeminka. Karlovarsko prohrává 11:20. Do hry ještě vstupuje mladičký smečař Pastrňák. Patrik Lamanec je zablokován a do hry se vrací nahrávač Keemink. Karlovarsko si připisuje v koncovce čtvrtého setu 15. bod a nehodlá se smířit s koncem, který přichází po Wieseho podání do sítě. Ukončený čtvrtý set, ve kterém vítězí Lvi 25:15, posílá oba týmy do rozhodujícího zkráceného setu, kde se ukáže, kdo si připíše první výhru v semifinálové sérii.

Po delší výměně si první a důležitý bod v tie-breaku připisuje Karlovarsko. Lvi ale na nic nečekají a vyrovnávají. Po úspěšném útoku ze středu dochází k připsání třetího bodu pro domácí. Jejich špatný příjem však skóre srovnává, 4:4. Lvi bojují a ujímají se vedení, ale po úspěšných blocích Karlovarska jej opět srovnáno. Lvi střídají, Toduu nahrazuje Pliasetskyi. Ke změně stran dochází za jednobodového vedení Lvů 8:7. Domácí žádají o time-out, aby zvrátili stav 8:10. Do hry se vrací Juhkami za Sasaka, kterého vystřídal na podání. Trenér hostů žádá time-out, aby hru pozdržel. Domácí Karlovarsko dotahuje a srovnává na 13:13, hostující trenér žádá o time-out. Zajíček přišel do hry za Lamance, aby posílil obranu na síti. Koncovka je dramatická a nervy hrají svou roli. Keemink kazí podání, Lvi vedou o bod a Karlovarsko si vybírá poslední time-out. Dochází na videochallenge hostů a bod je připsaný Lvům, kteří tak vyhrávají 17:15 a 3:2 na sety.

 

Autor: Lenka Horáková, foto Aleš Bedlík

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018