26.1.2024

Nová jména v české ČEZ volejbalové extralize mužů

Konec ledna se blíží a tak jako každý rok je na přestupovém poli ČEZ volejbalové extraligy mužů 2023/24 pěkně živo, ať už z důvodů posílení týmů do konce sezóny nebo kvůli zranění stávajících hráčů.

Po odchodu Jiřího Srba do Odoleny Vody už ve čtvrtečním utkání hru Benátek nad Jizerou režíroval Tomas Sörra, pocházející z kanadského Torronta, který je zároveň i napůl Estonec. Probíhající sezónu tento nahrávač rozehrál v řeckém týmu Athlos Orestiadas. Premiéru v české ČEZ extralize má za sebou už i blokař Liván Osoria, nová posila Odoleny Vody. Poslední sezóny strávil Kubánec ve Francii, konkrétně v Cannes a Cambrai.

Těsně před přestupovou uzávěrkou muselo vedení volejbalového Jihostroje České Budějovice reagovat na dlouhodobé zranění klíčového blokaře Taylora-Parkse. V závěrečné fázi sezony bude dres Jihostroje oblékat zvučná posila ze Srbska – Aleksandar Okolić.

20. ledna 2024 se v zápase s Karlovarskem ošklivě zranil Sam Taylor-Parks. Otevřená zlomenina hlezenní kosti v kotníku si vyžádá delší rekonvalescenci a do této sezony už nezasáhne. Vedení českobudějovického klubu mělo čas pouze do konce ledna sehnat náhradu na místo dosavadní blokařské opory. „Je nám všem moc líto, co se Samovi přihodilo. Pokud bude zdravotně v pořádku, počítáme s ním jako s pilířem naší sestavy i do příštího ročníku. Pro zbytek této sezony ho ale musíme nahradit,“ říká generální manažer Robert Mifka.

V boji o titul Jihostroji pomůže 205 centimetrů vysoký Aleksandar Okolić, který se může pochlubit řadou úspěchů na klubové i reprezentační úrovni. Tituly slavil v srbské, německé, bosenské a řecké nejvyšší soutěži. V Miláně si po boku dalších zvučných jmen zahrál italskou Sérii A1. Jeho největší úspěchy přišly s národním týmem Srbska, s nímž slavil zlato na mistrovství Evropy 2019 a triumf ve Světové lize 2016. Třicetiletý blokař hrál naposledy v Ázerbájdžánu.

„Měli jsme zájem pouze o hráče, o kterém budeme přesvědčeni, že nám pomůže. Byli jsme ve složité situaci, na trhu v lednu samozřejmě moc volných hráčů s potřebnou kvalitou není. Okolnosti nakonec napomohly tomu, že se naskytla možnost získat Aleksandara. Věříme, že dokáže Sama nahradit a jeho bohaté zkušenosti nám pomohou v play-off,“ sdělil k příchodu nové posily Robert Mifka.

Důsledkem zranění hráčů Marina Mareliće a Jakuba Ihnáta bylo donuceno rychle jednat i Karlovarsko. Přicházejí tak noví hráči - Redi Bakiri  a Angel Rodríguez Dosal.

Albánský smečař Redi Bakiri, který do lázeňského města zamířil z druhé nejvyšší italské ligy A2 klubu Pool Libertas Cantú, byl již na soupisce Západočechů ve středeční předehrávce 19. kola, do utkání ale nezasáhl.

Z důvodu nabitého programu druhé části sezony a očekávání potomka na přelomu ledna/února u Patrika Lamance se Karlovarsko rozhodlo zdvojit pozici univerzála. Soupisku tak doplní i Angel Rodríguez Dosal ze španělského týmu Fénie Energia Mallorca Volley Palma.

„Redi měl vynikající sezonu v Itálii. Je to velmi dobrý hráč. Porovnávali jsme statistiky s ostatními hráči a z tohoto důvodu jsme ho vybrali. A Angel je jeden z nejlepších univerzálů ve Španělsku. A když přišla příležitost, že by mohl hrát u nás klubu, tak jsme ji hned využili a vzali jsme ho," řekl na adresu nových posil trenér Liam Sketcher.

 

Autor: Jiří Carba, zdroj VK Jihostroj České Budějovice a VK ČEZ Karlovarsko

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018