13.2.2016

Ostrava, Benátky i Odolena Voda jsou blíže play off, šlágr kola vyhrál Jihostroj

V rámci 19.kola nejvyšší české soutěže UNIQA extraligy se dnes odehrála šestice utkání. Nejočekávanější duel se odehrál v Brně, kam zavítal vedoucí Jihostroj. Důležitá utkání se odehrála ve Zlíně i v Příbrami, která napověděla o možných účastnících blížícího se play off.  

VK OSTRAVA S.R.O. – VOLLEY TEAM ČZU PRAHA

V rámci 19. kola letošního ročníku UNIQA extraligy mužů se ve velmi slušně zaplněné hale střetly týmy Ostravy a ČZU Praha. Ostrava ještě nevzdala boj o play off, první dva sety byly vyrovnané, ale ve třetím setu domácí jasně dominovali ve všech herních činnostech a zejména na obraně na síti i v poli. Ostrava si tak připsala důležité a povinné 3 body do boje o play off.

VK Ostrava s.r.o. – Volley Team ČZU Praha (25:23, 25:23, 25:11)

Rozhodčí: Dmejchal, Renčín

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Zapletal, Mikula, Kotas, Šmídl, Berzins, Čechmánek, libero Dohnal. Střídali: Fořt, Karol

Hosté: Sobek, Záveský, Patočka, Kuboš, Pavelka, Lohr, libero Pondělíček. Střídali: Hudák, Hora, Ribeiro

Vyjádření:

Domácí:

Petr Zapletal (kapitán VK Ostrava): "Vydřené vítězství, první dva sety hrozná hra, hrozně moc nevynucených chyb. Soupeř si zasloužil získat nějaký set. Jak říkal trenér, většími zkušenostmi jsme vyhráli, podle mě jsme neodehráli dobrý zápas. Ve třetím už jsme to ubránili a nemuseli jsme ani moc hrát."

Marek Tomáš (trenér VK Ostrava):  "Trenér to dobře zhodnotil. Větší zkušeností jsme to dotáhli do vítězného konce, kdyby ta koncovka druhého setu dopadla jinak, mohli jsme tam ještě teď být. Ve třetím setu už to bylo dobré, všem se dařilo."

Hosté:

Michal Záveský (kapitán ČZU Praha): "Těžko hodnotit. První dva sety jsme hráli celkem dobře. Vše fungovalo, čapli jsme nějaké balony, uhráli těžké bodovky, ale uděláme nějaké chyby a prohrajeme koncovku. Ve třetím setu už to bylo hrozné..."

Rafael Petry (trenér ČZU Praha): "Myslím, že jsme měli dva dobré sety. Do stavu 18 to bylo vždy vyrovnané, ale v rozhodující chvíli jsme nedokázali přihrát a některé útoky nebyly ideální. Ve třetím setu se nám to úplně sesypalo."

Popis utkání:

Hostě z Prahy otevírají skóre po útoku středem sítě 0:1 a následným ubráněným a složeným míčem zvyšují na 0:2. Na domácí straně se o první bod postaral Marek Mikula 1:2. Po jeho kvalitním servisu a chybách hostů se domácí ujímají vedení 4:2. Obě strany nejdříve zkazily servis a následně poctivě ztrátují 7:5. Po sérii domácích chyb jdou do prvního technického time outu hosté za stavu 7:8. Po dobré obraně hosté odskakují o dva body, ale Vašek Kotas vzápětí snižuje středem sítě 9:10. Kuboš chybuje a stav se srovnává na 11:11. Kuboš svou chybu napravuje dvěma útoky zvyšuje náskok Pražanů na 12:15. Obě strany ztrátují a do druhého technického time outu se jde za stavu 13:16. Hned první útok domácích končí v autu a náskok ČZU je již čtyřbodový. Hosté sice kazí servis, ale domácí Berzins rovněž. Michal Čechmánek dělá hostům svým podáním problémy a ostravští snižují na 17:18 nejdříve Mikula z hlavního kůlu a poté Kotas středem sítě. Výborný servis Petra Zapletala, po kterém hosté utočí daleko do zámezí. Další 2 výborné servisy přidává Mikula, hosté pouze přehazují a domácí trestají 22:20. Hosté nejdříve úspěšně odztrátují a poté přidávají bod z podání 22:22. Mikula následně nekompromisně z pipu 23:22. Blok Šmídla znamenal první setbol, který domácí ještě nevyužili, ale hned v další výměně ukončil tvrdým útokem první set právě Šmídl 25:23.

Na začátku druhého setu se ujímají domácí vedení 3:1. Hosté několikrát ubránili a po nečisté nahrávce Berzinse je stav 4:5. Kuboš kazí servis a po něm i jeho týmový kolega Pavelka 6:6. První oddechový čas za stavu 7:8. Domácí útočí pouze do sítě 7:9. Další chyba domácích na útoku 8:10 a hosté přidávají i přímý bod z podání a zvyšují na 8:11. Další servis ale kazí a hned v další výměně přidává úspěšný blok Mik Berzins 10:11. ČZU nyní dvakrát za sebou chybuje na útoku a stav se vyrovnává na 12:12. Po hezké výměně se po útoku Berzinse ujímají domácí vedení 13:12. Šťastné eso pomáhá hostům do vedení 14:15. Bod na útoku si připsal také nahrávač hostů a po chybě Marka Mikuly je stav 16:18.  Dominik Fořt srovnává na 18:18 a po chybě hostů je vedení opět na domácí straně 19:18. Marek Mikula si nyní dal menší smečařské cvičení a na třetí pokus zvýšil vedení na 20:18. Mik Berzins technickým úderem zvýšil na 22:20. Kuboš kazí servis a po úspěšném domácím bloku je tady první setbol v druhém setu 24:21. Hosté první setbol ubránili, vzápětí nečistá nahrávka Petra Zapletala 24:23, ale nakonec set ukončuje Michal Čechmánek tvrdým útokem středem sítě 25:23.

První bod ve třetím setu připisují domácí po útoku Dominika Fořta, ale v další výměně po chybě posledně jmenovaného je srovnáno na 1:1. Vašek Kotas přidává dva body na konto domácích – nejdříve blokem a poté i úspěšným útokem. Následně Kuboš smečuje pouze do autu a stav je 5:2 pro Ostravu. Týmu ČZU se podaří odztrátovat a hned na to přidat i přímý bod z podání 4:5. Po několika úspěšných obranných zákrocích v poli Ostravy a zkaženého útoku hostů do sítě se jde do prvního oddechového času za stavu 8:4. Hosté i nadále nejsou schopni pokořit ostravskou obranu a stav je 9:4 – to vše při podání Vaška Kotase. Další úspěšný blok znamená vedení 10:4 a hosté si berou oddechový čas. Další nedorozumění na straně hostů a výborná obrana ostravských znamená již 13. bod. Další dva bloky v řadě a stav nevypadá pro hosty dobře 15:5. Zaútočit si chtěl i Petr Zapletal, ale bohužel pouze do sítě 15:7. Šestnáctý bod přidává z hlavního kůlu Mik Berzins. Marek Mikula přidává další blok a následně vystřihne přímý bod z podání i Petr Zapletal 21:9. Bezmoc hostů dokumentuje dalekonosný úder do autu 23:10. Při podání Marka Mikuly mají domácí luxusních 14 matchbolů, ten první ještě hosté odvrátili. Třetí set a tím i zápas ukončuje Mik Berzins 25:11.

Autor: Jan Rodek

AERO ODOLENA - FATRA ZLÍN 

V dnešním utkání, které bylo pro oba týmy velmi důležité, se odehrál velmi kvalitní volejbal před skvělou diváckou kulisou. V prvních dvou setech byli domácí hráči lepší a krom koncovky druhého setu měli zápas pod kontrolou. Zlín ve třetím setu měl dobrý začátek a AERO se nedokázalo vrátit zpět do setu. Ve čtvrtém setu domácí již dominovali a připsali si velmi důležité 3 body.

Domácí: AERO Odolena Voda  - Hosté: Fatra Zlín

Výsledek: 3:1 (25:17, 25:23, 18:25, 25:16)

Rozhodčí: Kmoníček, Buchar

Počet diváků: 504

Sestavy (od zóny I):

Domácí: L.Bartůněk, Vachoušek, Prešinský, Kramar, Hýský, Pajma, libero Kotek. Střídali: Kotrch, Hladík, Holčík, V.Bartůněk.

Hosté: Navláčil, Barák, Hupka, Mlčúch, Kolář, Vašíček, libero Obdržálek. Střídali: Uchytil, Přikryl, Truong.

Vyjádření:

Domácí

Filip Kramar (kapitán AERO Odolena Voda): „Bylo to strašně důležité utkání a hlavně boj o umístění v play-off. Jsme strašně šťastní, že jsme dokázali zvítězit za 3 body nad silným Zlínem. Musím poděkovat všem hráčům, realizačnímu týmu, vedení a divákům za skvělou podporu při dnešním zápase.“

Jiří Vojík (trenér AERO Odolena Voda): „Důležité utkání jsme zvládli lépe než Zlín. Hosty jsme v důležitých momentech přehrávali v útoku i na síti. Jsem rád, že důležité 3 body zůstali na Vodolce. Jedeme dál.“

Hosté

Jan Barák (kapitán Fatra Zlín): „Dnes byli domácí lepší na podání. Škoda druhého setu, kdy jsme se v koncovce dotáhli a nakonec prohráli o dva body. Bod by nám možná slušel, ale nemáme nic. Byla tu skvělá divácká kulisa.“

Roman Macek (trenér Fatra Zlín): „Začali jsme pod obrovským tlakem servisu domácích. Ve druhém setu také, ale v koncovce jsme se na domácí dotáhli a mohli set vyhrát. Do třetího setu jsme prostřídali sestavu a ta zvýšila naší hru. Ve čtvrtém jsme už neodolali tlaku domácích."

Popis utkání:

Od úvodu byl zápas vyrovnaný, ale AERO bylo v herních činnostech lepší. Nejvýraznější moment přišel v prostřední části setu, kdy domácí uhráli tři bodové míče za sebou a dokázali svému soupeři odskočit na výraznější náskok. V koncovce domácí hráli uvolněně a došli si pro vítězství.

Druhé set byl velmi vyrovnaný. Domácí od začátku byli ve vedení, ale Zlín se držel. Po druhém technickém oddechovém čase domácí odskočili díky bloku a bodovému míči na rozdíl tří bodů. Zlín se nevzdal a dokázal vyrovnat. Jako první se k setballu dostali domácí a hned první proměnilo bodovým blokem. AERO vedlo 2:0.

Do třetího setu vstoupili hosté lépe a hlavně s kvalitnějším servisem, než do té doby předváděli. Domácí měli problémy s příjmem a hosté se dostali do čtyřbodového vedení. Domácí se po celý set snažili svého soupeře dostat pod tlak, ale náskok byl vždy více jak tříbodový. V koncovce si hosté vše pohlídali a snížilo ze svého pohledu na 1:2.

Do čtvrtého setu vstoupili o něco lépe domácí a vybojovali si mírné vedení. Před polovinou setu dokázali domácí několika bloky zvýraznit své vedení a začalo hrát v euforii. Set dále plynul s vedením AERA a hosté v koncovce už nevzdorovali. AERO vyhrálo před skvělou kulisou 3:1.

Autor: Tomáš Havlát

VK EURO SITEX PŘÍBRAM – VK KARBO BENÁTKY NAD JIZEROU

V 19. kole nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy přivítala domácí Příbram tým Benátek nad Jizerou. Vzhledem k blížícímu se play off se očekával tuhý boj o každý bod. Ani jeden tým však nepředvedl bezchybný výkon, chyb bylo vidět na obou stranách spousty. Šťastnější byli nakonec hosté z Benátek, kteří si po těsné výhře v tie – breaku odvážejí 2 body.

VK Euro Sitex Příbram – VK Karbo Benátky nad Jizerou. 2:3 (25:19, 17:25, 25:20, 19:25, 12:15)

Rozhodčí: Němeček P., Záhorcová K.

Počet diváků: 712

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Van Berkel, Vuorinen, Böhm, Kohlmann, Renovica, Kuchař, libero Juračka. Střídali: Kupilík, Šulista, Rychecký.

Hosté: Nesvačil, Koláček, Grus, Moník, Starý, Škach, Libero Ticháček. Střídali: Motys, Veselý, Němeček, Celerýn.

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): Dnes jsme si zápas prohráli sami, byli jsme ve většině pasáží lepší, ale udělali jsme hloupé chyby asi ve všech herních činnostech, hlavně se nám nedařilo skládat balony na jednoblok, a to nás dnes stálo dva body.“

René Dvořák (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Dnes to byla rozháraná hra na obou stranách, zápas jsme prohráli především kvůli sériím, kdy se kupily chyby jedna za druhou, a kdy soupeř získával vždy rozhodující náskok v každém setu.“

Hosté:

Jaroslav Škach (kapitán VK Karbo Benátky nad Jizerou): „Dnes to bylo jako na houpačce, v podstatě lépe se dařilo tomu, komu šel v tu chvíli lépe servis. Dva sety jsme se trápili na útoku, což byl také důvod, proč jsme je prohráli. V tie –breaku jsme už myslím byli lepší než domácí a jsme rádi, že odsud vezeme 2 body."

Miroslav Malán (trenér VK Karbo Benátky nad Jizerou): „Jsem rád, že jsme v Příbrami dnes vyhráli, neboť Příbram hraje doma výborně. Jak oni, tak my potřebujeme každý bod, abychom se dostali do play-off, neboť letos je liga velmi vyrovnaná, takže to ještě nikdo z nás nemá jisté. Myslím si, že to dnes byl bojový sport, sice s nějakými chybami, ale dalo se na to koukat. V závěru jsme byli o něco šťastnější a udělali jsme méně chyb než domácí."

Popis utkání:

Do utkání vstoupili lépe hosté z Benátek nad Jizerou především díky chybám domácích hráčů a ujali se rychlého vedení čtyř bodů. Postupně se ale domácí Příbram dostávala do zápasového tempa a před druhým technickým timem měla již trochu navrch. Benátky vyrobily několik dalších chyb, naopak domácí Příbram působila organizovaným dojmem, skvěle bránila v poli a nedopustila v koncovce žádné drama. Celkem bez odporu se tedy domácí ujali vedení 1:0 na sety.

Druhý set začal znovu stejně jako ten první, navrch měli hosté, domácí jim povolili znovu odskočit a bylo jasné, že budou muset dotahovat. Začali ale dělat příliš mnoho chyb na útoku, což hostům stačilo k pohodlnému držení náskoku na jejich straně. Domácí proto nedokázali zopakovat to, co předvedli v prvním setu a Benátky postupně domácím utíkaly a bez zbytečných chyb tentokrát dovedly set až do vítězného konce – 1:1.

Třetí set začal lépe pro domácí, do základní šestky se dostal Petr Šulista, který hned začal v úvodu setu na servisu, a domácí dokázali o čtyři body odskočit. Chvíli se zdálo, že Benátky náskok rychle stáhnou, to jim ale znemožňovaly jejich vlastní nevynucené chyby, hlavně na útoku. Nedařilo se jim ale příliš ani ve skládání bodových míčů a nezářili ani moc při obraně v poli. I díky tomu domácí Kocouři drželi bezpečný náskok čtyř bodů. Sem tam se nějaký hráč ať už z jednoho či druhého týmu blýsknul přímým bodem na servisu, to ale nic nezměnilo a domácí si pohlídali náskok bez větších potíží až do konce, a šli tak do vedení 2:1 na sety.

Čtvrtý set začal jednoznačně ve prospěch domácích hráčů, kteří se okamžitě ujali rychlého vedení 8:3. Mnozí z řad fanoušků by si již v tu chvíli mysleli, že o konečném výsledku začíná být pomalu rozhodnuto. Vzápětí však vyšlo najevo, že je to obrovský omyl. Domácí hráči trestuhodně polevili, což nastartovalo hostující hráče, kteří dali dlouhou šňůrou najevo, že 3 body domácím v Příbrami zadarmo rozhodně nenechají, nadechli se k obratu a skóre srovnali. Nastala vyrovnaná pasáž, kde oba týmy ztrátovaly každý míč, nicméně pak přišel na servis samotný hrající předseda klubu Vladimír Němeček, který další dlouhou sérií kvalitních smečovaných podání zajistil dostatečný bodový příděl, což stačilo hostům k vyrovnání na 2:2 na sety. V tu chvíli již bylo jasné, že žádný z týmů si dnes neodnese celé 3 body.

V tie breaku začali lépe hosté, kteří byli povzbuzeni ziskem čtvrtého setu, avšak domácím hráčům se ještě podařilo náskok smazat a do stavu 9:9 držet za podpory domácího publika vyrovnaný stav. Pak ale přišly osudné chyby na útoku domácích a hosté již neměli problém zápas dohrát do vítězného konce.

Autor: Štěpán Chvosta

VK DUKLA LIBEREC - KLADNO VOLEJBAL CZ

V sobotním utkání v liberecké hale se střetla dvě družstva, která již dlouhou dobu nepoznala hořkost porážky. Kladno se po čtyřech vítězných zápasech velmi rychle přiblížilo na dohled - přesně na jediný bodík od play off a Dukla Liberec naposledy prohrála v loňském roce v 11. kole s Aerem 2:3. Již utkání na Kladně mezi Kladnem a Duklou bylo velmi vyrovnané a po 101 minutách nakonec tři body za vítězství 3:1 putovaly do Liberce. Ne jinak tomu bylo i dnes. Obě družstva předváděla velmi pěkný volejbal, který se divákům, kteří se opět sešli v hojném počtu, musel líbit. Větší vůli po vítězství prokázal úřadující mistr ČR Dukla Liberec a zaslouženě si připsal plný počet bodů. Jenom škoda, že hlavní rozhodčí často zasahoval do hry žlutými kartami a jednou dokonce i červenou. To malinko uškodilo čtvrtému setu, který byl potom jednoznačný.  

VK Dukla Liberec – Kladno volejbal cz 3:1 (25:16, 25:20, 19:25, 25:11)

Rozhodčí: Velinov E., Nedbálek A.

Počet diváků: 790

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Jakub Janouch, Aleš Správka, Lubor Leikep, Adrian Patucha, Tomáš Kriško, Lubomír Staněk, libero Václav Kopáček. Střídal: Jan Galabov, Adam Zajíček, Ondřej Fučík, Jakub Vencovský.

Hosté: Borek Fokt, Daan van Haarlem, Victor Bouza, Štěpán Trojan, Filip Křesťan, Ondřej Lenc, libero Jan Václavík a Vladimír Sadílek. Střídali: Jasmin Cull, Marek Nesvačil, Martin Syrůček.

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Tři sety jsme hráli koncentrovaně. Tyto jsme vyhráli s přehledem. Vytvořili jsme si velký tlak na servisu a přes naši obranu nebyl soupeř schopen přejít. Třetí set, který jsme prohráli, začal soupeř riskovat a hrát odvážně. My jsme tam udělali i nějaké chyby a díky tomu ten set Kladno vyhrálo.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Já si myslím, že kromě třetího setu, kdy Kladno přitlačilo na servisu a dostalo nás trošku do úzkých, tak ty tři vyhrané sety, si myslím, že byly jasné. Tam jsme výborně ztrátovali a tyto sety jsme vyhráli velkým bodovým rozdílem.“

Hosté:

Borek Fokt (kapitán Kladno volejbal.cz): „Dukla potvrdila svoji kvalitu na servisu a tím si vlastně vyhrála dnešní zápas. Čtvrtý set, ten je pro nás trošku hořký, protože jsme věřili, že kdybychom jsme je zatlačili, tak s nimi můžeme hrát vyrovnaněji. Ale bohužel to nedopadlo.“

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal.cz): „Dva sety jsme byli horší, hlavně na podání. Liberec hrál v pohodě a dobře. Cením si toho, že kluci ukázali, že dokáží bojovat a ve třetím setu jsme se zvedli. Čtvrtý set jde za mnou, prostě nebudu komentovat vůbec nic, co se dělo na hřišti. Prostě cítíme křivdu, ale teď je pro nás důležité připravit se na další zápasy.“

Popis utkání:

Po přesné ulívce (Tomáš Kriško) se Dukla za stavu 4:2 dostává do dvoubodového vedení, které prvním esem v utkání (Tomáš Kriško) zvyšuje za stavu 7:4 o další bod. V polovině setu často kazí kladenský univerzální hráč na útoku a domácím naděluje další plusové body (13:8). Po fantastické zalívce z pipe domácího kapitána Aleše Správky již domácí vedou 15:8 a do koncovky prvého dějství kráčejí s velkým bodovým náskokem. Po zkaženém podání (Filip Křesťan) hostů tu máme první setbol utkání (24:16), který hned Dukla proměňuje, protože hosté kazí na útoku.

Úvod druhé sady byl velice vyrovnaný. Hosté po změně stran hráli bez chyb a až za stavu 7:5 domácí začínají bodově ujíždět (eso Tomáš Kriško). Při podání domácího nahrávače (Jakub Janouch) přichází rozhodující úder Dukly ve druhém setu (eso, krásná roláda – 10:7, Libor Leikep po špatném příjmu hned z první boduje - 11:7). Čtyřbodový náskok si bezchybnou hrou Dukla udržuje až do samotného konce setu. Ale i hosté hrají v těchto fázích velmi bojovně a bezchybně, ale náskok se jim snížit nedaří a za stavu 24:19 po přímém bodu z podání (Adriana Patucha) se domácí radují z prvního setbolu druhé sady. První setbol odvrací tvrdou smečí o blok univerzál Kladna (Filip Křesťan), ale potom přichází na řadu domácí univerzál a tomu se v dnešním utkání velmi daří (21 bodů). Jeho přímo dělová smeč končí v poli Kladna a domácí již vedou 2:0 na sety.

Až ve třetím se hosté bodově osmělili a hned od úvodních míčů měli daleko více ze hry než domácí. Dokonce po těsném útoku Dukly středem do autu se ujímají vedení 1:4 z pohledu domácích. Potom si ale slabší chvilku vybírá kladenský smečař (Jasmin Cull), který se dvakrát netrefuje do hracího pole a jednou sestřeluje anténku, která vymezuje hrací pole na síti. Výsledkem je nepatrné vedení Dukly o jeden bod (5:4). Při podání kladenského blokaře (Štěpán Trojan) se ale hosté velmi rychle dostávají do vedení (5:6 - eso, 5:8 - asi byl domácí smečař při útoku nepatrně v sít) a k prvnímu TT třetí sady odcházejí s tříbodovým náskokem. Po odpočinku univerzál Kladna (Tomáš Křesťan) zvyšuje o další bod (5:9). Po dobře postaveném jednobloku (Štěpán Trojan) odchází hosté k druhému TT s náskokem pěti bodů. Po time přidává Kladno další přímý bod z podání (11:17 – Ferreiro Bouza) a o osudu třetí sady je zřejmě rozhodnuto. V závěru domácí trenér Michal Nekola prostřídává celou lavičku, ale bodový náskok hostů je tak velký a navíc jejich univerzálovi se neuvěřitelně začíná dařit na podání a hlavně na útoku, kde je k nezastavení. Za stavu 17:24 po dobře postaveném dvojbloku se Kladno raduje ze svého prvního setbolu. Dukla dvěma body oddaluje konec druhé sady (zkažené podání – Jasmin Cull, Jan Galabov z první potrestal špatný příjem hostů). Až třetí setbol hosté proměňují, zásluhu na tom má opět univerzál Filip Křesťan, jeho smeč tečuje blok domácích a hosté snižují na 2:1 na sety.

Do třetího setu vlétl úřadující mistr ČR jako blesk v letní bouřce. Domácí nahrávač (Jakub Janouch) se blýsknul snad třímetrovou rybou, kterou vrátil již ztracený míč a Tomáš Kriško zvýšil na 2:0. Po čistém esu Adriana Patuchy (vyškolil libero hostí  - Jan Václavík), již domácí vedou 5:2 a pomalu si navyšují svůj náskok. Při podání Tomáše Kriška (4x eso v utkání) to s hosty začíná být zlé. Výborný blok (Jakub Janouch a Lubomír Staněk) a hlavně dělové podání posouvá rychle stav na ukazateli na 11:3. K druhém technickému time dokonce odcházejí domácí hráči po trestném bodě (16:7) za nesportovní chování hostů, které již dříve bylo odměněno několikrát žlutou kartou. Při dalším svém účinkování domácího smečaře Tomáše Kriška na podání se rychle posouvá stav až na 23:9 (2x eso, blok Jakub Janouch). První mečbol utkání pro domácí získává univerzál Adrian Patucha. Hned první mečbol Dukla proměňuje. Nouzovou nahrávku Tomáš Kriško nahazuje na blok Kladna a od něj se míč odráží mimo hrací plochu Dukly a je konec utkání.

Autor: Zdeněk Šolc

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM - VK ČEZ KARLOVARSKO

Hosté sice potvrdili roli favorita, ale vlažným výkonem dali v utkání šanci domácím, kteří ji ale nedokázali využít. Za Karlovarsko vše vyřešil Džavoronok.

Domácí: SK Volejbal Ústí nad Labem - Hosté: ČEZ Karlovarsko

Výsledek: 0:3 (18:25,23:25,20:25)

Rozhodčí: Rychlík D. Činátl R.  Růmová M.  Denk M.

Počet diváků: 511

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Podstupka, Kraus, Mach, Vodvárka J., Halanda, Vodvárka M., libero: Pihera. Střídali: Šulava, Hykš, Průcha.

Hosté: Sukuba, Kriško M., Szczerbaniuk, Široký, Erikson, Džavoronok, libero: Pfeffer. Střídali: Málek.

Vyjádření:

Domácí

Kapitán Vodvárka M. "První dva sety jsme měli náskok, který jsme měli dotáhnout do vítězného konce. Hostům pomohl Džavoronok na podání."

Trenér Malina J.: "Myslím, že to byla ztracená šance. Minimálně 2. set jsme měli dotáhnou a utkání se mohlo vyvíjet jinak. Rozhodl Džavoronok na servisu."

Hosté

Kapitán Široký: "Dnes jsme udělali spostu chyb a tím jsme si to ve druhém setu hodně ztížili. Přijeli jsme ale pro tři body a ty máme."

Trenér Novák J: "Zápas z naší strany neměl potřebnou kvalitu, hráči k utkání přistoupili lehkovážně, ale na vítězství nám stačil volejbal bez chyb."

Popis utkání:

Hosté začali utkání velice vlažně a dovolili domácím jít do snadného vedení v 1. TT 8:5. Nadějný začátek pro domácí, ale překazil zaběhlý scénář, který byl opět dodržen -  pět nevynucených chyb v útoku spolu s chybami na nahrávce srovnaly postupně skóré a pustily Karlovarsko do vedení.  Hosté nadále působili vlažně až profesorsky, ale na chybující domácí to stačilo. Pokus domácího trenéra o zvrat ve vývoji skóré střídáním nahravače nevyšel. Hosté set v poklidu bezchybným útokem dotáhli k vítězství.

Druhý set pokračovalo Karlovarsko ve vlažném a profesorském volejbalu, jako by spoléhalo na to, že se domácí opět sami porazí vlastními chybami podobně jako v prvním setu. Nebylo ale tomu tak. Vedení domácích narůstalo až na 10:4 a zdálo se, že se hostům nevyplatí jejich bezstarostnost. Vedení domácích 16:10 bylo  nadějné a navíc kvalitní výkon universála Vodvárky M. v útoku  byl velkým příslibem pro Ústí do koncovky. To by ale nesměl v Karlovarsku být Džavoronok, který za ostatní spoluhráče nepříznivou situaci vyřešil. Nechytatelným servisem se postaral o bodovou sérii,  která nejen srovnala skóré, ale posunula Karlovarsko do vedení, které v koncovce opět Džavoronok, tentokrát útokem, přetavil v zisk setu.

Třetí set se proměnil v přetahovanou ve vedení až do stavu 18:19 pro Karlovarsko, kdy na servis opět doroloval Džavoronok a dvěma esy posunul hosty k výhře. Domácí si  neodpustili vyrobit nevynucenou chybu a tim pohřbít šanci na vyrovnanou koncovku. Získaný náskok stačil hostům k dohrání setu jistou hrou v útoku.

Autor: Miroslav Přikryl

VOLEJBAL BRNO – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Pravděpodobně nejočekávanější duel z 19. kola UNIQA extraligy mužů se odehrál v sobotu večer v Brně, kam dorazil lídr tabulky VK Jihostroj České Budějovice. Zpočátku poměrně jasně dominovala síla hostujícího celku, domácí však dotáhli díky výbornému servisu již koncovku první sady do napínavého dramatu. Pěkné a divácky atraktivní výměny dovedly přítomné fanoušky do varu, a když pak z postupného vedení Jihočechů 2:0 na sety dokázalo Brno srovnat k obratu na 2:2, hala byla na nohou. Tie-break dopadl sice šťastněji pro budějovický Jihostroj, ovšem Volejbal Brno dokázal soupeři vzdorovat a uhájit z utkání alespoň cenný bod. 

Volejbal Brno – VK Jihostroj České Budějovice 2:3 (24:26,19:25,25:21,25:21,11:15)

Rozhodčí: Marschner, Kvarda

Počet diváků: 786

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Hrazdira, Smrčina, Haník, Sukharev, Klapal, Goodell, libero Castello. Střídali: Muroň, Andrianov, Licek, Zmrhal.
 
Hosté: Mach, Michálek, Habr, Maciel, Sobotka, Kuliha, libero Kryštof. Střídali: Kraffer, Červinka.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbalu Brno): „Dneska byly Budějovice k poražení. My jsme střídali dobré momenty se špatnými. Nehráli jsme volejbal, na který jsme zvyklí, což nás stálo vítězství. Klasicky si v těžkých chvílích pomohli servisem a blokem, na což jsme my nebyli schopni zareagovat.

Ondřej Marek (trenér Volejbalu Brno): „Zpočátku jsme se nedokázali vypořádat s plachtícím podáním, to nám dělalo velké problémy. Budějovice byly první dva sety lepší, naštěstí jsme pak dokázali tu hru vyrovnat, ale v tie-breaku už jsme pak neměli co víc nabídnout. Takovýchto zápasů bychom potřebovali rozhodně mnohem víc, abychom se na takový volejbal dokázali aklimatizovat. Gratuluji Budějovicím.“

Hosté:

Filip Habr (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): „Těžké utkání plné chyb na obou stranách. Očekával bych trošku lepší volejbal, asi to bylo nervozitou. Na můj vkus moc chyb.

Jan Svoboda (trenér VK Jihostroj České Budějovice):Věděli jsme, že to nebude jednoduché utkání. Brno to letos potvrzuje. Je to letos úplně jiný mančaft, teď navíc ještě s posilou. Snadný zápas jsme nečekali, o to je vítězství cennější. Po dvou vyhraných setech jsme nepřestali chybovat, to bohužel pokračovalo, ale Brno začalo útočit – to byl ten zásadní rozdíl. Proto vyhrálo další dva sety.

Popis utkání:

Zápas Brna proti Českým Budějovicím měl zajímavý průběh už od prvního setu. Zpočátku se jasného vedení ujal Jihostroj, když v úvodu nasázel domácím pět bodů v řadě. Brňané se postupně snažili hru soupeřů dohnat. Hosté ovšem skvěle servírovali a předváděli především kvalitní obranu na síti, na kterou Brno nenacházelo dostatečně razantní odpověď. Hosté postupně odskakovali až na rozdíl pěti bodů (9:14). Při podání budějovického Macha dokonce dospěl stav první sady na 16:23. Vypadalo to, že set skončí poměrně jednoznačným rozdílem a Jihostroj pohodlně dovede první dějství do vítězného konce. U domácích se však na servis dostal blokař Smrčina a velmi úspěšnou šňůrou dokázal srovnat na 23:23. Divácky atraktivní volejbal dokázal nahecovat fanoušky už od první sady k pořádně hlasité podpoře, což hráčům velmi pomáhalo. Drama z konce prvního setu dodalo domácím oživení, bohužel však štěstí přálo Jihočechům, kteří dovedli set do stavu 24:26.

Druhou sadu domácí začali příznivěji než tu první. V zápase se začaly objevovat atraktivní a delší výměny, rovněž některé zásahy hráčů v poli tajily přítomným divákům dech. Budějovická obrana však stále nabírala na síle a místy se domácím zdálo, že se budějovický trojblok nedá překonat. Ve skóre se neobjevovaly rozdíly více než jednoho bodu, až za stavu 8:12 si hosté vytvořili čtyřbodové vedení. To se pak Brňanům už hůř ztrátovalo. Hosté probíjeli brněnské bloky razantním a silným útokem a zakončili druhou sadu jasnějším rozdílem 19:25.

Po vedení 2:0 na sety došlo ve třetí sadě k obratu. Brno se zvedlo a začalo silně útočit. Hosté udělali několik chyb na servisu a domácí vstupovali do prvního technického timu s tříbodovým náskokem (8:5). Ten si pak stihli udržet a zlepšenou hrou pokračovali dál. Na servisu zaznamenal přímý bod z podání Hrazdira se Smrčinou, který připojil ještě několik úspěšných bodů z bloku. Brňané tak konečně nabídli svým fanouškům vyhraný set, který skončil 25:21.

Průběh čtvrtého setu byl podobný jako průběh třetího. Vyrovnaný souboj pokračoval dál a skóre bylo opět těsné s ne víc než bodovým rozdílem. Až za stavu 18:15 domácí odskočili, ale Jihostroj dokázal dorovnat. V koncovce setu však Brno ukázalo sílu domácího prostředí a rozhodlo o tom, že utkání půjde do zkrácené hry. Set skončil 25:21 a České Budějovice tak ztratily vedení 0:2 na sety.

V tie-breaku už ale Brno nedokázalo na hru Jihostroje nějak úspěšně reagovat. Ačkoliv byl průběh setu opět pouze s těsným rozdílem ve skóre, hosté si za stavu 10:13 vytvořili náskok, a ten už udrželi. Domácí uhráli v pátém setu 11 bodů, což jim však z tohoto duelu zajistilo do tabulky alespoň bod. Budějovice si udržely v extralize první místo.       

Autor: Michaela Kedroňová

 

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018