28.12.2023

Ostrava se po dlouhé době odpoutala z posledního místa extraligové tabulky

První odvety letošního ročníku mužské extraligy se nesly v duchu vítězství týmů z horní části tabulky, až na ostravskou výjimku. Ostrava si za tři body poradila s Odolenou Vodou a odpoutala se ze dna tabulky, kam po prohře s loňským mistrem spadl Zlín. Důležité body získaly Benátky nad Jizerou, když podruhé v této sezóně porazily Ústí nad Labem. Celek Karlovarska druhé zaváhání s Příbramí nedopustil, když Kocourům před televizními kamerami nedaroval ani set. Liberecká Dukla veze tři body z Beskyd, i když podobný výpadek, který ji postihl v třetím setu, by se jí jindy mohl vymstít. Volejbalisté Jihostroje a Brna měli toto kolo již předehrané, České Budějovice zvítězily 3:0.

VK OSTRAVA – AERO ODOLENA VODA

Ostrava doma získala cenný skalp týmu první šestky tabulky. Hosté byli lepší jen v druhém setu, jinak Ostrava po celý zápas byla krůček vepředu. Domácí výborně servírovali, v útoku hráli odvážně a agresivně a šli bojovným kolektivním výkonem za ziskem zasloužených tří bodů.

VK Ostrava – Aero Odolena Voda 3:1 (25:19, 16:25, 25:21, 25:22)

Rozhodčí: Zdeněk Grabovský, Martin Možnár

Počet diváků: 150

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mazoch, Dvořák, Tsmokalo, Jarosinski, Srovnal, Pawlun, libero Motyčka. Střídali: Vancl, Resl, Pelikán, Olsen

Hosté: Svoboda, Blumbergs, Hladík, Chevalier, Kerkvliet, Démar, libero Hadrava. Střídali: Šulc, Kern

Ohlasy po utkání:

Jakub Dvořák (kapitán VK Ostrava): „Odehráli jsme velmi dobrý zápas. Byli jsme agresivní na podání, kromě druhého setu, kdy nás v této činnosti hosté přehráli. V dalším pokračování zápasu jsme si svými dovednostmi i s potřebnou dávkou štěstí došli pro zasloužené tři body.“

Dariusz Luks (trenér VK Ostrava): „Podali jsme doma zatím nejlepší výkon. Sice jsme nezvládli druhý set, ale musím v tom třetím pochválit za koncovku mladého Resla. Celým tým bojoval, Tsmokalo s Jarosinskim hráli odvážně v útoku, Dvořák sehrál velmi dobré utkání na bloku. Získali jsme velmi cenné tři body a děkuji také našim fanouškům za podporu.“

Matyáš Démar (kapitán Aero Odolena Voda): „Dělali jsme hodně zbytečných chyb a ty nás stály body. Ve třetím setu jsme nedohráli několik dobrých čapnutých balónů. Kdybychom si tímto pomohli, mohli jsme se zápasem ještě něco udělat a myslet na zisk bodů.“

Marcin Kryś (trenér Aero Odolena Voda): „Ostrava hrála lépe, bojovala a výborně podávala. Servisem si hodně po celé utkání pomáhali a my jim musíme pogratulovat k zisku třech bodů.“

Popis utkání:

V úvodu utkání se blýskne dvěma bodovými bloky ostravský nahrávač Pawlun (4:2). Po nevynucené chybě Hladíka vedou domácí 6:3. Mazoch navyšuje dohrávkou vedení Ostravy na čtyři body (8:4), hosté si pomohou výbornou obranou na síti a podáním Kerkvlieta (8:7). Po výborném podání Jarosinskeho upravuje Srovnal středem na 14:11, následují dvě esa polského smečaře (16:11). Po nevynucené chybě Jarosinskeho snižuje Odolena Voda na 17:15. Mazoch vrací bodovým blokem Ostravě před koncovkou prvního setu čtyřbodový náskok (19:15). Důrazný Jarosinski opře svůj útok o trojblok soupeře (22:17). Hosté pokazí v prvním setu devět podání a po esu Jarosinskeho prohrávají první set 25:19.

V úvodu druhého setu vystřihne krásné eso Tsmokalo a Jarosinski boduje z dohrávky důrazným zakončením (4:1), Hladík snižuje přímým bodem z podání na 4:3, i Jarosinski drží skvělou úroveň podání (6:3). Po nedůrazných a nepřesných útocích Tsmokala srovnává Odolena Voda na 7:7. Ostravě dělá velké problémy podání Kerkvlieta, Aero po jeho plachtícím podání osmi body v řadě odskakuje do vedení 7:12. Po bloku Srovnala snižuje Ostrava na 11:14, střídající Vancl chybuje z pozice pipe (12:17). Hosté si pojistí poklidný náskok před koncovkou druhého setu opět při podání Kerkvlieta (14:20). Po bloku Šulce směřuje druhá sada k jednoznačné výhře hostí (15:22). Odolena Voda srovnává stav zápasu po výhře v druhém setu 16:25.

Úvod třetího setu je vzácně vyrovnaný. Až po skvělém bodovém bloku kapitána Dvořáka odskakuje do prvního minináskoku Ostrava (8:6). Po technické chybě Šulce ztrácí Odolena Voda tři body (9:6), nicméně po nevynucené chybě Mazocha snižuje na 11:10. Domácí smečař svou chybu napravuje bodovým blokem (13:11). Šulc srovnává přímým bodem z podání na 14:14. Jarosinski vrací Ostravě z dohrávaného míče dvoubodový náskok (17:15). Domácí výborně brání v poli a Tsmokalo z další dohrávky zvyšuje na 19:16. K tomu přidává Jarosinski eso a Ostrava má k zisku třetího setu daleko blíže než její soupeř (20:16). Odolena Voda se nevzdává a po nevynucené chybě Tsmokala snižuje na 22:21, Srovnal ale přihraje Ostravě tři setboly úspěšným útokem středem (24:21). Třetí set ukončuje esem střídající Resl (25:21).

Také úvod čtvrtého setu je velmi vyrovnaný. Oba týmy střídají dobré a špatné momenty jak na podání, tak v útoku. Až nevynucená chyba Šulce posílá do prvního dvoubodového náskoku domácí Ostravu (12:10). Kern si na síti dvakrát počká na útok Jarosinskeho (12:13), z výborného podání Pawluna těží domácí bloky (16:14). Vzápětí chybuje Šulc, málem díru do podlahy udělá Jarosinski a domácí mají k dobru náskok čtyř bodů (18:14). Jarosinskeho skvělou práci na podání dokončí důraznými útoky Tsmokalo (21:15). Hosté při podání Kerkvlieta snižují na 21:18. Po technické chybě Odoleny Vody mají domácí blízko k zisku všech bodů (23:19). Střídající Olsen akrobaticky složí míč a Ostravě získá čtyři mečboly (24:20). Domácí se radují ze zisku třech bodů po zkaženém podání Blumbergse (25:22).

Autor: Martin Němec, foto Jaroslav Obsadný

VSC FATRA ZLÍN – VK LVI PRAHA

Ve čtvrtečním utkání 14. kola extraligy mužů přivítali domácí hráči Fatry Zlín jednoho z favoritů a současně aktuálního lídra tabulky, tým VK Lvi Praha. Domácím se v posledním utkání příliš nevedlo, když v Ostravě podlehli 1:3. Z tohoto pohledu byl hostující tým v dnešním utkání vysokým favoritem. Tuto roli Lvi nakonec potvrdili, i když první dva sety byly velmi vyrovnané.

VSC Fatra Zlín – VK Lvi Praha 0:3 (23:25, 24:26, 19:25)

Rozhodčí: Dušan Rychlík, Matěj Dmejchal

Počet diváků: 513

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Toman, Čechmánek, Římal, Kozak, Pražák, Truong, libero Viceník. Střídali: Šulc, Žák, Tříska, Gálík, M. Vodička

Hosté: Madsen, Tibitanzl, Kollátor, Estrada Mazorra, Crer, Thiel, libero Moník. Střídali: Janouch, Schouten, J. Vodička, Čech

Ohlasy po utkání:

Duc Luan Truong (kapitán VSC Fatra Zlín): „Praha si uhrála tři body i v náhradní sestavě. Bohužel na úspěch s takovými týmy zatím nestačíme."

Zdeněk Sklenář (trenér VSC Fatra Zlín): Z naší strany bojovný zápas. Jsem rád, že se zapojili do hry i hráči z lavičky. Škoda zranění Bojanova."

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): „Gratulace nám. V prvních dvou setech, přestože jsme vedli, domácí bojovali, ale my jsme to zvládli. Jsme rádi za tři body.“

Juan Manuel Barrial (trenér VK Lvi Praha): „Myslím si, že první sety byly velmi vyrovnané. Ve třetím setu jsme si vytvořili náskok a dohráli jsme to.“

Popis utkání:

První set byl od začátku velmi vyrovnaný. Hosté měli mírně navrch, ale do výraznějšího vedení se jim nepodařilo dostat. Slabinou u obou týmů bylo podání, takže nebyl problém na přihrávce, a tím pádem se v pohodě ztrátovalo. Zajímavé věci se udály až v samotném závěru setu. Oba trenéři za stavu 21:23 sáhli po klasickém dvojstřídání a Lvi si vypracovali dva setboly, druhý proměnili zkaženým podáním domácího Pražáka.

Druhý set se podobal prvnímu jako vejce vejci. Opět to byli hráči Prahy, kteří tahali za delší konec, ale výraznější náskok si vypracovali až v samotném závěru, 20:24. Hráči Fatry se s tím ale nechtěli smířit a v dramatické koncovce odvrátili čtyři setboly, až pátý proměnil Schouten esem z podání.

Do třetího setu nastoupily oba týmy v pozměněných sestavách. U Fatry to byl Šulc na nahrávce a Žák na postu univerzála, u hostů Janouch na nahrávce a na postu univerzála Schouten. Tentokrát však Lvi od začátku přehrávali domácí celek a postupně si vybudovali bezpečný náskok. Zlínský trenér Sklenář dal postupně šanci dalším hráčům z lavičky, na postu blokařů se místo Pražáka s Čechmánkem nahradil Tříska a Gálík. Pražané si vybojovali výhodu osmi mečbolů, tři domácí ještě odvrátili, ale čtvrtý již proměnil opět Schouten, tentokrát blokem.

Autor: Ivan Dostál

BLACK VOLLEY BESKYDY – VK DUKLA LIBEREC

Dnešním zápasem začala druhá polovina základní části letošního ročníku volejbalové extraligy mužů. Domácí Beskydy měly Liberci co vracet, když na úvod sezóny prohrály na Dukle 0:3. Mladý tým trenéra Provazníka se však velmi rychle zlepšuje, takže domácí rozhodně nebyli bez šance na body, po kterých ve čtvrtém setu sahali. Zkušenější Dukla nakonec uhájila vítězství 3:1 a všechny body si veze na sever Čech.

Black Volley Beskydy – VK Dukla Liberec 1:3 (20:25, 22:25, 25:16, 20:25)

Rozhodčí: Vlastimil Kovář, Lukáš Spáčil

Počet diváků: 175

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mišek, Koloušek, Guimaraes, Perry, Benda, Danylov, libero Krejčíček. Střídali: Mečiar, Přibyl

Hosté: Trojanowicz, Johansen, Suda, Urueña, Bryknar, Demar, libero Maar. Střídali: Jemeljanovs, Dias Goméz

Ohlasy po utkání:

Marek Perry (kapitán Black Volley Beskydy): „V prvním setu bylo oboustranně hodně chyb, ale nakonec si to Liberec uhrál. Druhý set jsme se dost tahali, myslím že to byl hodně kvalitní sport. Koncovka taky vyšla soupeři. Ve třetím setu nám vyšel servis, a proto takový rozdíl. Ve čtvrtém setu si to pohlídali, takže gratuluji soupeřům.“

Vojtěch Bauman (asistent trenéra Black Volley Beskydy): „Proti Liberci jsme první dva sety prohráli kvůli velkému množství nevynucených chyb na servisu a na útoku a ani naše mezihra nebyla kvalitní. Třetí set jsme se dostali do vedení, chytli jsme se na servisu, padlo nám mnoho es a zlepšila se i mezihra. Ve čtvrtém setu už rozhodovaly maličkosti a štěstí stálo na straně soupeře.“

Šimon Bryknar (zástupce kapitána VK Dukla Liberec): „Jsem rád, že jsme zápas dobře začali. První dva sety dopadly jednoznačně pro nás, zvládli jsme je dobře. Pak ve třetím setu nechápu, co se stalo, nevím, proč to nedokážeme dohrát 3:0. Ale jsem rád za tři body, nebylo to dneska vůbec jednoduché. Gratuluju celému našemu týmu.“

Martin Demar (trenér VK Dukla Liberec): „Jsem rád, že jsme ten zápas zvládli, protože v Beskydech se nehraje jednoduše. Mrzí mě, že neumíme dohrát tyto zápasy na 3:0. Přestali jsme útočit a dali jsme Beskydům šanci hrát čtvrtý set. V něm jsme zatáhli za ruční brzdu, zlepšili jsme podání i útok a tím pádem jsme zvládli celé utkání.“

Popis utkání:

Hostující Liberec vstoupil do zápasu sebevědoměji a již od prvních míčů se ujímá vedení. K prvnímu timeoutu je nucen sáhnout domácí trenér Provazník již za stavu 2:7. Po něm přichází úspěšný Bendův útok a Perryho eso a nově vykřesaná naděje pro domácí tým, který zpřesnil a zklidnil hru a postupně bod po bodu umazával bodový náskok Liberce ze začátku setu. Za stavu 13:15 si bere oddechový čas hostující trenér Demar, aby rozjetý domácí tým zastavil. To se mu částečně podařilo, přichází série zkažených domácích podání, a naopak kvalitní servis hostí. Po esu Sudy je stav 22:17 pro Liberec. V koncovce se již zázrak nekonal, a tak Liberec po Bendově podání do autu vítězí 25:20.

V úvodu druhého setu má opět o něco více ze hry Liberec. Domácí střídají, poprvé v zápase do hry zasahuje Mečiar, jehož příchod Beskydům pomohl. Hra se vyrovnává, Beskydy umazávají liberecký breakový náskok a po Guimaraesově přímém bodu z podání se poprvé v zápase ujímají vedení 12:11. Přichází boj o každý bod a hra s mnoha pohlednými výměnami okořeněnými jak zákroky v poli, tak úspěšnou obranou nad sítí. Oba trenéři v oddechových časech povzbuzují své týmy. O vítězi tohoto setu se rozhodovalo až v dramatickém koncovce, kterou o něco lépe zvládl zkušenější tým hostí. Liberec vítězí 25:22 a ujímá se vedení 2:0 na sety.

Ve třetím setu Beskydy začaly v sestavě s Přibylem na bloku, a právě při jeho podání vedou 9:5. Dukla si bere oddechový čas, po kterém je Demar nekompromisně zablokován – 10:5. Domácí se rozehráli ke skvělému výkonu. Zejména kapitán Perry držel svůj tým jak útočně, tak na podání. Liberecký Goméz střídá Sudu, vzápětí si bere hostující trenér Demar za velmi nepříznivého stavu 9:18 oddechový čas. Beskydský tlak však už nepolevil a domácí zaslouženě vítězí 25:16.

Čtvrtý set sice začali lépe domácí Beskydy, ale jejich vedení trvalo jen krátce. Vzápětí přichází několik nešťastných zákroků domácích hráčů, po kterých si bere pro zklidnění týmu oddechový čas trenér Provazník. Následuje zkažené podání Bryknara, Bendovo eso a je srovnáno. Poté však Liberec zlepšenou hrou opět odskakuje ve skóre, tentokrát na rozdíl čtyř bodů a přichází další domácí timeout. Beskydy se na rozdíl od předcházejícího setu nemohly opřít o skvělý servis a tím nabídly Dukle možnost odvézt si domů plný počet bodů, čehož zkušený tým trenéra Demara využil.

Autor: Alice Zemanová, foto Jan Smekal

VK ČEZ KARLOVARSKO – VK TROX PŘÍBRAM

Čtrnácté kolo extraligy mužů se odehrálo po vánočních svátcích a zastihlo oba týmy maximálně připravené a soustředěné. To se ukázalo pouze v prvním setu, kdy byli Příbramští Karlovarsku rovnocenným soupeřem. Další dva sety byly už v režii Karlovarska, které vyhrálo suverénně na sety 3:0.

VK ČEZ Karlovarsko – VK Trox Příbram 3:0 (25:23, 25:19, 25:16)

Rozhodčí: René Činátl, Petr Kvarda

Počet diváků: 860

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Marelić, Carmody, Lamanec,Ihnát, Kock, Keemink, libera Pfeffer, Kočka. Střídali: Baláž, Pastrňák, Olivier, Kasan, Houda

Hosté: D. Rosenbaum, F. Ureš, Šábrt, Tevkun, Gabriel, Benitez, libero Verasio. Střídali: Toman, Lyzanets, J. Ureš, A. Rosenbaum

Ohlasy po utkání:

Daniel Pfeffer (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „První set trochu nervozita, ale uhráli jsme ho a potom jsme to měli totálně pod kontrolou. Mohl si zahrát celý tým. Byl tam takový náskok, že jsme většinu druhého a třetího setu odehráli v sestavě s klukama, kteří se tolik nedostanou na hřiště. Za to jsem moc rád. A jsem rád za celý tým. Ještě jedeme do Brna pro další body.“

Liam Sketcher (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Jsem velmi rád za tři důležité body, které odčinily náš poslední zápas v Příbrami. Ale když se podíváme na tabulku, tak je jasné, že záleží na každém bodu a na každém dobře odehraném setu. Takže je skvělé, že jsme dnes byli a hráli psychicky dobře a že se do hry zapojili všichni hráči.“

Daniel Rosenbaum ml. (kapitán VK Trox Příbram): „Dnes jsme nepředvedli moc dobrý výkon. Byli jsme oproti domácím o hodně horší na podání. Tam jsme vůbec netlačili, nebo jen málo, a hodně jsme ho kazili. Škoda koncovky prvního setu, kde jsme zbytečně udělali dvě chyby a zápas se mohl vyvíjet malinko jinak. Zbylé dva sety jsme působili už hodně odevzdaně. Gratulace domácím.“

Daniel Rosenbaum st. (trenér VK Trox Příbram): „Zápas se hodnotí špatně, protože po solidním výkonu v prvním setu jsme úplně odešli a dá se říct, že jsme nebyli Varům soupeřem. Proto jsme po zásluze prohráli.“

Popis utkání:

První setzačal herně agresivně, bez zbytečných chyb a s perfektní obranou na straně domácích. Ti si vytvořili několikabodový náskok, kterého se drželi. První oddechový čas padl ze strany hostů za stavu 13:10 pro domácí Karlovarsko. První set byl v koncovce napjatý. Za stavu 21:19 zažádal trenér domácích o video challenge, která potvrdila rozhodnutí hlavního rozhodčího, a to míč v zámezí. Hosté dotahovali a před koncem prvního setu žádal o svůj oddechový čas i trenér Západočechů Sketcher. Příbram srovnala a domácí střídali, do hry přišel Radek Baláž, střídalo se i na straně hostů. První set ukončil esem Jakub Ihnát (25:23) a Karlovarsko se ujalo vedení na sety 1:0.  

Do druhého setu vstoupily oba týmy opět vyrovnaně. Dva úspěšné útoky ze středu, úspěšné bloky a Karlovarsko vedlo 8:4, což donutilo trenéra Rosenbauma zažádat o oddechový čas. Úspěšná video challenge posunula Karlovarsko do pětibodového vedení. Domácí trenér vystřídal, palubovku opustil Carmody s Ihnátem a do hry se zapojili Pastrňák, Olivier a Kočka. Keemink připsal přímý bod z podání a střídala i Příbram, odešel Gabriel výměnou za Tevkuna. Hosté stahovali osmibodový náskok a za stavu 22:18 pro Karlovarsko žádal o oddechový čas trenér domácích. Benitez dostal za nesportovní chování žlutou kartu a koncovka druhého setu byla opět napínavá. Na podání přišel Baláž, který svým esem ukončil druhý set, 25:19. 

Do třetího setu zůstal v základní sestavě Karlovarska Pastrňák a servisem začínala Příbram. Nepřesný útok a dvě přímé chyby hostujícího celku poslaly do vedení 7:3 Karlovarsko, které dál tlačilo a bylo úspěšné v obraně. Za šestibodového vedení domácícho týmu (13:7) si o oddechový čas zažádal příbramský trenér. Karlovarsko opět vystřídalo, za Carmodyho, Keeminka a Ihnáta nastoupili Baláž, Kasan a Olivier. Lamanec přidal přímý bod z podání a do konce třetího setu zbývaly čtyři body. Karlovarská video challenge na teče byla úspěšná a připsala domácímu týmu 22. bod. Do hry se ještě dostal i Filip Houda, který šel na servis. Úspěšný útok domácích zakončil třetí set za stavu 25:16 a Karlovarsko tak vyhrálo 3:0 na sety.

Autor: Amálie Bártová

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – SKV ÚSTÍ NAD LABEM

Vánoční pohodu a silvestrovské oslavy volejbalistům naruší dnešní a sobotní zápasy 14. a 15. kola naší nejvyšší soutěže. VK Benátky nad Jizerou ve čtvrtek přivítal SKV Ústí nad Labem. V dohrávce prvního kola se podařilo Benátkám v Ústí zvítězit za tři body, ale nyní je Ústí posíleno o Tomáše Hýského, který před svátky opustil Kladno a stal se hlavní údernou silou Severočechů. Obě družstva se krčí na dně extraligové tabulky a dělilo je pouhý bod, Benátky byly desáté a Ústí předposlední dvanácté. Záchranářský boj nakonec lépe zvládli hráči domácího celku, když zvítězili až po velkém boji 3:2 na sety.

VK Benátky nad Jizerou – SKV Ústí nad Labem 3:2 (19:25, 25:21, 25:21, 23:25, 15:9)

Rozhodčí: Petr Dušek, Emil Velinov, lajnoví rozhodčí Petr Farář, Alen Jusič, delegát Kamil Renčín

Počet diváků: 450

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Vojtěch Patočka, Jiří Srb, Patrik Pokopec, Filip Křesťan, Martin Hudák, Daniel Šulista, libero Michal Kotek. Střídali: Ondřej Matras, Matěj Koranda, Oleksandr Dergunov

Hosté: Ivan Pliasetskyi, Tomáš Hýský, Navreet Suhan, Ivo Hulpach, Matouš Lank, Ronald David Martinez Benitez, libera Jiří Kořínek, Radek Martinák. Střídali: Martin Fišer, Tomáš Hendrich

Ohlasy po utkání:

Filip Křesťan (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „V první řadě jsem pyšný na náš tým, protože jedna věc je, že ten program v prosinci je velmi náročný. Hrajeme šestý zápas za prosinec, do toho se vměstnaly Vánoce, které jsme měli jenom dva dny, 25.12. už jsme byli zpět v hale na tréninku. Dnešní utkání bylo po fyzické i psychické stránce velmi těžké. Ústí začalo velmi dobře a my jsme trošku zbytečně podlehli. Potom jsme si řekli, že nesmíme takto „jančit“. Škoda čtvrtého setu, který byl o dvou – třech chybách, které jsme v koncovce udělali. Tiebreak jsme již měli ve svých rukou. Zítra si pořádně odpočineme a v sobotu již jedeme do Liberce a potom se hlavně budeme soustředit na Příbram, kterou budeme hostit hned první sobotu v novém roce.“

Jakub Koloušek (asistent trenéra VK Benátky nad Jizerou): „První set byl z naší strany velmi nervózní, v dalších setech se s tím kluci srovnali. Dnes to byl boj o každý balon, protože proti sobě narazili sousedi v tabulce. Dnes každý věděl, o co se hraje, a kdo koho přeskočí nebo bodově uteče. Chvílemi to byl i pěkný volejbal a zdá se mě, že kluci konečně aplikují do hry tu práci z tréninku. Byli jsme trpělivější a dělali jsme míň chyb. K vítězství jim blahopřeji a jsem za to opravdu rád.“

Jiří Kořínek (kapitán SKV Ústí nad Labem): „Bylo to vyrovnané utkání z obou stran, dnes vyhrál ten šťastnější. Dnes musím teda extrémně pochválit rozhodčí za výkon, kterým vůbec nenadržoval celou dobu Benátkám.“

Ondřej Žaba (trenér SKV Ústí nad Labem): „Za mě to bylo dnes velmi vyrovnané utkání, kde rozhodl servis a příjem. Domácí ukázali ve vítězných setech svoji sílu. My jsme nevydrželi dobře útočit po dobrých situacích a soupeř ano. Přesto to byl konečně pro nás povzbuzující zápas, z hlediska našeho dobrého výkonu, a i z hlediska kulisy. Přijeli naši fanoušci a vytvořili nám zde skvělou atmosféru, chtěl bych jim za to moc poděkovat. Doufám, že se s nimi uvidíme i v sobotu ve velmi důležitém zápase se Zlínem.“

Popis utkání:

V úvodu utkání se Ústí při podání Tomáše Hýského dostává rychle do vedení 1:3 po bloku Matouše Lanka. Své vedení postupně hosté navyšují až na rozdíl pěti bodů (6:11 – blok Tomáš Hýský). Až při podání domácího nahrávače Jiřího Srba začíná domácí celek rychle náskok snižovat (10:12 – eso), ale další dělové podání Tomáš Hýského sestřeluje nabíhajícího domácího nahrávače a Ústí se vrací do čtyřbodového vedení (10:14). Dalším parádním podáním se prezentuje Martin Hudák. Jeho plachta nedovoluje hostům kvalitně zaútočit a když zaznamená přímý bod, Benátky jsou ve vedení (16:15). Bohužel pro svěřence Aleše Dittricha nepatrné vedení se rychle rozplynulo. V koncovce setu se podařilo trenéru Ústí Ondřeji Žábovi perfektní střídání. Na servis přichází Martin Fišer, Ústí získává pět bodů v řadě a ujímá se vedení 0:1 na sety.

Druhý set byl nesmírně vyrovnaný. Žádnému z družstev se nedaří bodově odskočit o víc jak tři body (12:9 – Ústí středem se nesešlo – offside) a až do stavu 19:19 je stav nerozhodný. V koncovce setu hosté kazí na podání a po delší mezihře se daří Vojtěchovi Patočkovi sehrát nádherný rychlý signál za hlavou nahrávače a domácí odskakují o dva body (21:19). Po esu Daniela Šulisty se i domácí volejbalisté dnes radují ze svého setbolu (24:21). Hned první setbol proměňuje stejný hráč, nyní tvrdým zakončením ze zadní zóny, a je vyrovnáno 1:1 na sety.

Třetí set dominovali domácí hráči na podání a v obraně na síti a začínají mít daleko více ze hry. Když se přičetlo několik chyb na útoku hráčů Ústí, výsledkem je značný bodový náskok v samotné koncovce setu (21:13). Hosté se ale nevzdávají a na dvou postech se dokázali přiblížit na tři body (22:19). Potom ale dvakrát kazí své podání a domácí mají první setbol v třetí sadě (24:20). První setbol Ústí odvrací, ale druhý si pohlídal domácí kapitán Filip Křesťan a Benátky se ujímají vedení 2:1 na sety.

Čtvrtý set byl naprosto vyrovnaný. V koncovce se po bloku Tomáše Hýského dostává Ústí do tříbodového vedení a zároveň si připisuje i první setbol čtvrtého setu (21:24). Vojtěch Patočka a Matěj Koranda odvrací dva setboly a trenér Ústí zastavuje hru oddechovým časem. Po time domácí kazí podání a je vyrovnáno 2:2 na sety.

Tiebreak vyšel na jedničku s hvězdičkou domácím volejbalistů. Při podání Daniela Šulisty získává domácí celek rozhodující náskok 7:2, může za to i červená karta za protesty. Získaný náskok si bezchybnou hrou domácí udrželi až do konce utkání a po vítězství 3:2 na sety se udrželi bodově nad Ústím. Na konci utkání došlo opět na vyhlášení nejlepších hráčů obou týmů - za hosty to byl Tomáš Hýský a v domácím dresu Daniel Šulista.

Autor: Zdeněk ŠOLC, foto Martina Suváková

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018