11.10.2006

Polák: Chybí mi teplo... 2006

Jako pravý profesionál se vrátil po šesti letech v zahraničí univerzál Dalibor Polák (32) do české KOOPERATIVA extraligy. Vzal funkci asistenta v Dukle Liberec a kromě trenérských povinností zvládá úspěšně válčit i na palubovce - po čtyřech zápasech nové sezony je nejlépe bodujícím hráčem.
 
Dalibore, sledujete statistiky?
"Občas se podívám, teď jsem se teda nekoukal. Zajímal jsem se o první kolo, kdy jsme hráli s Opavou. Musím přiznat, že Jakub Novotný měl teda víc bodů než já. Pokud jsou ty statistiky dělané dobře, tak mě první místo mezi bodujícími hráči samozřejmě těší."
 
Jak vám vyhovuje role hrajícího trenéra?
"Podílet se na tréninkovém procesu mě baví. V kariéře jsem prošel šest klubů a zažil šest trenérů, vždycky jsem se snažil od každého něco pochytit. To se snažím předat klukům, samozřejmě po dohodě s trenérem."
 
Dokázal byste si představit, že byste se trenéřině věnoval celý život?
"Nedokázal. Ale přišla nabídka z Dukly, tak jsem na ní kývl. A jak říkám, zatím mě to baví."
 
Co jste tedy hodlal dělat po skončení kariéry?
"Chtěl jsem zůstat u volejbalu, ale spíš jako manažer. Buď hráčů, nebo v klubu. Trenéřinu jsem nezvažoval."
 
Poté, co jste nabídku vzal, překvapilo vás něco?
"Měl jsem dost času, abych se na to připravil. S manželkou jsme zvážili všechna pro a proti. Snažím se jít příkladem ostatním. Každý hráč třeba jeden trénink v týdnu vypustí a to já si teď nemůžu dovolit."
 
Po čtyřech kolech je Liberec na druhé místě se třemi výhrami a jednou porážkou. Jak hodnotíte start do nové sezony?
"Ten nám vyšel perfektně, hned v prvním kole jsme porazili Opavu. Pak jsme prohráli s Kladnem, které jsme asi trochu podcenili. Je ale potřeba říct, že půlka našeho mančaftu je nová."
 
Co říkáte na úroveň KOOPERATIVA extraligy?
"Kvalita šla nahoru taky díky tomu, že u nás hraje řada cizinců. I když většina z nich jsou v uvozovkách jenom Slováci. Loni jsme viděl Ostravu ve finále, oba Američani v jejím dresu jsou profíci a mančaftu dávají hodně. Navíc se vrací naše generace ze zahraničí, takže extraliga kvalitní je."
 
Hrál jste dvakrát v Řecku, máte za sebou zkušenosti i ze Švýcarska a exotické Argentiny. Jak si zvykáte na poklidný život ve Stráži nad Nisou?
"Je to úplně jiný život. Měl jsem to štěstí, že jsem hrál v teplejších krajinách. Jestli tady bude zima trvat šest měsíců jako loni... A asi mi chybí i větší profesionalita od hráčů. Nemyslím jen v Liberci, ale v celé soutěži. Venku jsou v tomhle směru na vyšší úrovni."
 
Když vám vadí zima, proč jste se vracel zrovna do Liberce? Proč nejdete hrát do Českých Budějovic?
(směje se) "Mám smlouvu s Libercem, navíc jsem se tu narodil."
 
Hrajete ve výborné formě. Nepřemýšlíte o návratu do reprezentace?
"To už je zřejmě uzavřená kapitola. Je mi dvaatřicet a na mém postu jsou výborní Honza Štokr a Jakub Novotný. Poslední šanci jsem asi měl na mistrovství světa v Japonsku. Po něm tři roky nebude věrší akce a trenér asi bude stavět nový kádr. Je blbost, aby ho stavěl z tak starých hráčů."
 
 
logo
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018