19.11.2016

V Odolene Vodě viděli diváci tiebreak, tři body patří Příbrami i Brnu

Vítězstvím Příbrami, Brna a Českých Budějovic dnes skončily duely sedmého kola UNIQA extraligy. Nejvyrovnanější zápas se odehrál v Odolene Vodě, kde českobudějovičtí volejbalisté zvítězili až v pětisetové bitvě.

VK PŘÍBRAM – VOLLEYBALL.CZ ČZU PRAHA

V sedmém kole volejbalové UNIQA extraligy a zároveň ve třetím domácím zápase přivítali příbramští Kocouři soupeře z nedalekého hlavního města Prahy. Podle předzápasových srovnání a statistik měla být jasným favoritem domácí Příbram, jejímž cílem byl zisk tří bodů. Mladý tým ČZU Praha, kde působí i syn a zároveň jmenovec příbramského trenéra Martin Kop ml., však nepřijel odevzdat body zadarmo, čemuž odpovídal i průběh prvního setu. Hosté z Prahy hráli velmi dobře na útoku, jen zkazili příliš servisů – celkem osm, což bylo jednou z příčin příbramského obratu a vítězství 33:31 v prvním setu. Další set zvládla Příbram bez problémů, ve třetím setu měla zpočátku navrch Praha, ale vedení nedokázala udržet a Příbram nakonec zvítězila bez ztráty setu za tři body.

č.: 40, dne: 19. 11. 2016, v hod.: 17:00   

VK Příbram – Volleyball.cz ČZU Praha 3:0 (33:31, 25:16, 25:23)

Rozhodčí: Němeček P., Rychlík D.

Počet diváků: 762

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kuchař, Mikulenka, Palgut, Böhm, Shestak, Renovica, libero Juračka. Střídali: Kupilík, Poikela, Rychecký,

Hosté:  Lohr, Kuboš, Šulc, Patočka, Sobek, Kop, libero Pondělíček. Střídali: Záveský, Hykš, Hudák, Welsh.

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán domácích): „Nezačali jsme vůbec dobře, byl to možná letos náš nejhorší začátek, samozřejmě uvědomovali jsme si důležitost tohoto zápasu, z čehož pravděpodobně plynula i naše nervozita. Pak jsme se trochu srovnali, soupeř nám také pomohl hodně chybami na servisu i na útoku, ale od druhého setu už jsme předváděli lepší, koncentrovanější hru a jsme rádi za zisk tří bodů."

Martin Kop (trenér domácích): „Dnes to bylo dramatické utkání, vyhráli jsme dvě těžké koncovky, do kterých jsme vstupovali za nepříznivého stavu. Musím opět pochválit střídající hráče, v prvním setu nám velmi pomohl Adam Rychecký, který dvěma skvělými servisy a dvěma skvělými útoky pomohl srovnat stav, díky čemuž jsme nakonec první set otočili. Se začátkem zápasu samozřejmě spokojený nejsem, protože jsme udělali velké množství chyb, ale tím nechci říci, že ČZU hrálo špatně, naopak. Navíc nás překvapili rozestavěním, na které jsme nebyli připraveni. Pro nás jsou to důležité body, protože ČZU má kvalitní tým, porazili Odolenou Vodu i Karlovy Vary, čímž svoji kvalitu potvrdili.“

Hosté:

Michal Záveský (kapitán hostů): „Mrzí nás dvě prohrané koncovky, ve kterých jsme vedli, ale nedokázali jsme je dotáhnout. Kdyby se nám bývalo podařilo vyhrát první set, tak mohlo utkání určitě dopadnout jinak.“

Miroslav Malán (trenér hostů): „Myslím, že o výsledku utkání rozhodl první set, kdy jsme měli velké vedení, ale nedotáhli jsme to, Příbram se pak uklidnila a vyhrála zaslouženě.“

Popis utkání:

Začátek utkání patřil hostům z Prahy, hráli skvěle na útoku a nedělali příliš mnoho zbytečných chyb, vyjma servisu. Těch hosté zkazili celkem osm, čímž drželi Příbram stále mírně nad vodou, jinak by byl rozdíl ve skóre ještě mnohem větší. Takhle ČZU drželo náskok zhruba pěti bodů až do koncovky, Příbram nepředvedla do té doby prakticky nic. Za stavu 18:23 z pohledu domácích však přišel po vyhrané ztrátě na podání střídající hráč Adam Rychecký, který se několika perfektními servisy postaral o vyrovnání stavu na 23:23. Pak začala klasická tahanice s několika možnostmi setballů na obou stranách. Úspěšnější nakonec byli domácí, kteří dokázali dramatickou koncovku vyhrát v poměru 33:31.

Zisk prvního setu pomohl domácím hráčům k lepší herní pohodě a koncentraci. Ve druhém setu hráli uvolněněji a od začátku získali malý náskok, který postupně navyšovali. Hosté z Prahy nedokázali držet s domácí Příbramí krok, přestaly se také dařit útoky středových hráčů, kteří dostávali nahrávky často nízké. Druhý set tak bez větších potíží získala Příbram 25:16.

Třetí set začal velmi vyrovnaně a dlouhou dobu držely oba týmy mezi sebou pouze jednobodový rozdíl. Po několika chybách domácích se však hostům podařilo odskočit o 5 bodů, velmi dobře útočil střídající univerzál Daniel Hykš, mimo jiné i bývalý hráč Příbrami. Před koncovkou se však opakoval scénář prvního setu, domácí zabrali a otočili zápas ve svůj prospěch. Celkově tedy zvítězila domácí Příbram ve třech setech (33:31, 25:16 a 25:23).

Autor: Štěpán Chvosta

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VOLEJBAL BRNO

Po dvou mistrovských zápasech venku se konečně ukázali benátečtí volejbalisté na domácí palubovce. Mise nebyla vůbec úspěšná a pouhý jeden bod znamená, že se Benátky nacházejí na místě, kde jsme je v minulých ročnících nevídali. V sobotu je navíc čekal úřadující vicemistr ČR Brno, které nemělo nejlepší start do EX-M, ale v posledních kolech již začíná bodovat a stoupat tabulkou vzhůru. V loňské sezóně hrály Benátky pouze 1x před TV kamerami a právě s Brnem na domácí palubovce, kde dokázaly zvítězit 3:0 (20, 22, 22) za 85 minut (Brno loni bylo 11x v TV se zápornou bilancí 5:6 - včetně fantastického finále EX-M a letos již 2x před TV prohrálo). Zbylá utkání loňské sezóny Benátky s Brnem prohrály. 4x v play off a 1x v základní části v Brně. A jak dopadlo dnešní mistrovské utkání? Nakonec se ze třech bodů radoval favorit zápasu Volejbal Brno, ale neměl to vůbec jednoduché, Benátky byly blízko zisku alespoň jednoho bodu, ale neproměnily 8 setbolů ve čtvrtém setu a Brno hned první mečbol ano a odvezlo si plný počet bodů.

č.: 42 dne: 19.11.2016 v hod.: 18:00

VK Benátky nad Jizerou – Volejbal Brno 1:3 (16:25, 25:20, 21:25, 31:33)

Rozhodčí: Fink T., Pecháček L

Počet diváků: 410

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bartoš, Moník, Koláček, Sergeev, Němeček, Dittrich, libero: Sadílek. Střídali: Celerýn, Nesvačil, Ticháček M., Malínek.

Hosté: Pražák, Licek, Hrazdira, Mendoza, Goodell, Handlíř, libero: Shcherbatykh. Střídali: Dalton, Ammerman, Haník.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Bartoš (kapitán VK Benátky nad Jizerou): "Dnes to utkání bylo zase jako na houpačce. A opět se ukázalo, že neumíme dohrát koncovky do úspěšného konce. Protože dohrát jednu koncovku, mohli jsme možná vyhrát dnes my."

Pavel Třešňák (trenér VK Benátky nad Jizerou): "Když jsme v sérii, kdy se nám nedaří, tak se to štěstí k nám v žádném případě nepřiklání. To potom dá dvakrát tolik úsilí vyhrát. Dnes si myslím, že jsme k tomu měli blízko. Kluci o to opravdu bojovali, ale výsledek je takový, jaký je."

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): "Dnes je to vybojované utkání. Oba týmy si stěžovali na výroky rozhodčích, a to rozproudilo koncovku, kterou jsme vybojovali srdcem, i když jsme dnes nepodali úplně 100% výkon."

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): "Pro nás důležité tři body. Jsem rád, že jsme to zvládli, ale myslím si, že vlastní nedůsledností jsme si prohráli začátek druhého setu.  Tam jsme nechali Benátky nadechnout, protože v prvním setu jsme začali velice dobře. A to stejné se nám stalo ve čtvrtém setu, kde jsme vedli 16:11 a zbytečně jsme si to zkomplikovali. Takže se z tohoto musíme poučit."

Popis utkání:

Výborný vstup do utkání měli hráči Brna, když se hned na začátku ujímají vedení 3:7 po bloku Tadeáše Handlíře a útoku Nicholase Goodella. Po TT přispívá dalším bodíkem Jan Pražák (4:9). Další bod k dobru získává za stavu 7:13 Martin Licek tvrdým podáním. To nenechává v klidu domácího trenéra Pavla Třešňáka, který si rychle žádá oddechový čas. Po druhém TT se hostům daří získat další náskok dobře postaveným blokem (10:17, Jan Pražák). Za stavu 14:18 založil pěknou akci svým podáním Vladimír Němeček a bod po signálu středem putuje na stranu Benátek (Aleš Dittrich). Bohužel po špatném příjmu podání dostávají míč hosté a zvyšují vedení na 14:20. Z prvního setbolu se radují hosté po dobře postaveném bloku (Renzo Mendoza) za stavu 16:24, hned první setbol proměňuje Brno esem (Martin Licek).

Druhý set začal daleko lépe domácí celek. Signál středem (Michal Koláček) posílá Benátky do dvoubodového vedení (2:0).  Na 7:2 zvyšuje dvakrát tvrdým zakončením Vladimír Němeček z hlavního kůlu. Bohužel po prvním TT útočí Benátky 2x do autu a solidní náskok se ztenčuje na 9:6. Brno v těchto fázích utkání dost kazí podání, a když se Vladimír Němeček smečí trefuje do růžku hracího pole, je stav utkání 14:9. Ještě před odchodem k druhému TT Benátky zvýšují na rozdíl o 6 bodů (16:10 - Vladimír Němeček). Za stavu 18:11 míří hosté bagrem do autu a následuje střídání nahrávačů v celku hostí. Právě při podání střídajícího nahrávače Zdeňka Haníka se podařilo hostům snížit na rozdíl 4 bodů (20:16) a máme tu oddechový čas domácích. I po time mají hosté více ze hry, po smeči Michala Hrazdiry snižují již na 20:17. Naštěstí byl náskok Benátek dostatečně vysoký a domácí hráči tak dotáhli set do vítězného konce (24:19 zalívka Vladimír Němeček, 25:20 smeč středem Dittrich).

V úvodu třetího setu hosté začínají bodově ujíždět při podání Američana Nicholase Goodella (1:5 eso) a domácí trenér Pavel Třešňák si rychle žádá oddechový čas. Po prvním TT zaznamenává Aleš Dittrich čisté eso a snižuje na 7:10. Další nepřesný útok hostí (aut Nicholas Goodell) znamená snížení vedení na pouhé dva body (11:13). Následuje time i na straně hostí.  Poté se vyznamenává Milan Moník esem (12:13).  Za stavu 14:14 si bere (po bloku Sergeeva) trenér hostí Ondřej Marek oddechový čas. Ař po druhém TT se jednoblokem vyznamenává Michal Hrazdira a Brno vede o dva body (16:18). Špatný příjem podání na straně domácích hosté potrestali signálem středem (Martin Klapal) a odskakují o tři body (17:20). Tento stav vyvolal time domácích. Brno po time zvyšuje na 18:21 (blok Nicholas Goodel). A závěr třetího setu na sebe nenechal dlouho čekat. Po zkaženém podání Benátek tu máme za stavu 21:24 první setbol třetí sady. Hned první setbol hosté proměňují opět přímým bodem z podání (N. Goodell).

Ani ve čtvrtém setu nedokázali domácí volejbalisté zachytit drtivý nástup Brna. Za stavu 3:5 jsou asi domácí hráči v síti a po protestech domácího celku hosté navyšují svůj bodový náskok (3:6 Michal Hrazdira). Před odchodem k prvnímu TT se na podání vyznamenává Jan Pražák a čistým esem posílá Brno do vedení 4:8. Ani po návratu z odpočinku se domácím nedaří úspěšně útočit a výsledkem jsou další kladné body na straně hostů (5:11). Až při tvrdém a přesném podání Aleše Dittricha získává celek Pavla Třešňáka několik bodů v řadě a na jednom postavení je vyrovnáno (16:16 – na síti úřaduje Rus Valerii Sergeev). Až velmi sporný verdikt druhého rozhodčího zastavuje bodové tažení Benátek. Při dalším úspěšném zákroku v poli Benátek (Vladimír Sadílek) se najednou ozývá píšťalka s gestikulací na blokujícího hráče – dotyk sítě. Po debatách přichází žlutá karta na stranu Benátek a bod na stranu Brna (16:17). Vzápětí se ale žlutí i na druhé straně. Kapitán Brna (Michal Hrazdira) nečistě přehazuje míč na stranu Benátek a domácí jsou zpět ve vedení (18:17). Diskuze kapitána hostí k odpískanému míči a menší strkanice s druhým rozhodčím je po právu odměněna žlutou kartou. Po kartě Benátky zvyšují své vedení dobře postaveným dvojblokem (Milan Moník – Michal Koláček – 19:17). A když hosté míří do velkého autu z hlavního kůlu (Tadeáš Handlíř) jsou Benátky v blížící se koncovce v tříbodovým vedení (21:18). Ani toto vedení hosty neodradilo a po dobře postaveném bloku (Tadeáš Handlíř) je vyrovnáno (21:21). Od tohoto stavu se pravidelně obě družstva střídala na podání. Benátky za stavu 24:23 získávají první setbol čtvrté sady tvrdou smečí o blok Brna (Martin Ticháček – 71% na útoku). Celkem osm setbolů v řadě domácí hráči prohospodařili. Hosté se opírali o svého kapitána, kterému se na útoku dařilo a vždy dokázal setboly ze všech zón pravidelně odvracet. Dokonce za stavu 31:32 zaznamenává první setbol čtvrté sady pro Brno, jednalo se vlastně o první mečbol utkání, který hned hosté proměňují po nepřesném zásahu domácího hráče na síti. Míč zůstává na pásce a pomalu dopadá na stranu domácích a utkání nám končí. Domácí nadále čekají na tříbodové vedení a hosté dál stoupají extraligovou tabulkou.

Autor: Zdeněk Šolc

AERO ODOLENA VODA - VK ČESKÉ BUDĚJOVICE

K 7.kolu UNIQA volejbalové extraligy zajížděly České Budějovice do Odoleny Vody. Utkání bylo první sety velmi vyrovnané a oba celky si připsaly po jednom setu. Ve třetím AERO chybovalo ve všech činnostech, ale ve čtvrtém už bylo znovu zpět a dotáhlo utkání do 5.setu. V něm rozhodl kvalitní servis hostujícího Geverta, díky němuž hosté odskočili a došli si pro celkové vítězství 3:2.

č.: 37 dne: 19.11.2016 v hod.: 18:00

AERO Odolena Voda - VK České Budějovice 2:3 (25:27, 26:24, 12:25, 25:21, 10:15)

Rozhodčí: Krtička J., Renčín K.

Počet diváků: 502

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bartůněk, Evandro, Prešinský, Morales, Mauler, Pajma, libero Kotek. Střídali: Kotrch, Hladík, Hadrava, Holčík.

Hosté: Gevert, Michálek, Todua, Habr, Fila, Mach, libero Kryštof. Střídali: Červinka, Kuliha.

Vyjádření:

Domácí:

Richard Mauler (kapitán AERO Odolena Voda): „Od 1.setu to bylo velmi vyrovnané utkání. Oba první dva sety se rozhodovaly v koncovkách, kde oba týmy potvrdily kvalitu na bloku. 3.set jsme se celý hledali, nic nám nešlo a jsem velmi rád, že jsem se zvedli, pomohli nám střídající hráči a dotáhli jsme zápas do tie-breaku. Tam rozhodl kvalitní servis univerzála Geverta. Těší mě naše bojovná hra, kterou jsme předvedli a snad se tak odvděčili domácím fanouškům za poslední domácí utkání s Kladnem. Je tu skvělá atmosféra a doufáme, že doma budeme sbírat body častěji.“

Jiří Vojík (trenér AERO Odolena Voda): „Utkání mělo výbornou úroveň, škoda 1.setu, kde jsme měli dva setbally, ale celkově se naše hra se lepší. U soupeře byl rozhodující hráč Gevert, který v tie-breaku sérií na servisu rozhodl o vítězi utkání.“

Hosté:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): „Myslím si, že první dva sety to byl výborný volejbal z obou stran. Od 3. setu se začalo na domácí straně chybovat, ale škoda prohraného 4.setu. V tie-breaku jsme si pomohli servisem, ten rozhodl.“

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): „Těžké utkání. První dva sety se rozhodovaly v koncovkách, pak AERO ve 3. setu vypadlo z koncentrace a o všem rozhodl tie-break, ve kterém jsme byli jistější.“

Popis utkání:

Úvod utkání byl z obou stran velmi vyrovnaný a oba celky připisovaly body na svou stranu pravidelně. Hosté z Českých Budějovic byli do poloviny setu v mírném vedení, ale AERO se díky uhraným bodových míčům dostalo do vedení a jako první si vybojovalo setball. Mělo i druhý, ale hosté dvěma bloky překlopili set na svou stranu.

Ve druhém setu se znovu hrál kvalitní a vyrovnaný volejbal na obou stranách. AERO bylo tentokrát v mírném vedení a to si drželo. Vedlo již 20:16, ale hosté vyrovnali. AERO znovu odskočilo díky své obraně a následnému úspěšnému útoku. Set vyhrálo AERO a stav setů byl srovnaný.

Ve třetím setu AERO vypadlo a České Budějovice pohodlně kráčely za vedením 2:1, které muselo zákonitě přijít. AERO nedokázalo hosty za celý set zastavit.

Ve čtvrtém setu mělo domácí AERO skvělý vstup. Hosté ale rychle stahovali a stav byl znovu velmi vyrovnaný. Do koncovky vstupovalo AERO s jednobodovým vedením. Při podání Hladíka domácí zvýšili svůj náskok a vyrovnali utkání na 2:2.

Tie-break byl v jeho první polovině vyrovnaný, hosté vedli o jeden až dva body. Po změně stran se na servis dostal hostující Gevert a kvalitním servisem zlobil domácí hráče na příjmu. Hosté odskočili a zisk setu už si nenechali vzít. Vyhráli tak v hale Odoleny Vody 3:2. Domácí AERO bere 1 bod.

Autor: Tomáš Havlát

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018