16.1.2016

Výsledky 14. kola UNIQA extraligy mužů ročníku 2015/16

V sobotu 16.ledna se odehrálo již 14.kolo nejvyšší české mužské soutěže - UNIQA extraligy. V tomto kole potvrdili všichni favorité své předpoklady a zvítězili, byť někdy až v těsné koncovce, jako například Ostrava v Ústí nad Labem. V čele nadále zůstávají České Budějovice, které zdolaly ve třech setech Kladno a vedou tabulku o čtyři body před Libercem, který zvítězil hladce na palubovce Příbrami.

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VOLLEY TEAM ČZU PRAHA

VK Benátky po třech zápasech na palubovkách soupeřů se konečně dočkaly a mohly se přestavit před domácím publikem. Mise nebyla tolik úspěšná. Pouhé dva body za prohry v tiebreaku na Kladně a na palubovce Karlovarska odsunuly Benátky až na osmou příčku naší nejvyšší soutěže. Překvapivé TV vítězství v posledním domácím utkání 3:0 s Brnem bylo velkou výzvou pro domácí diváky, kteří se v moderní aréně sešli v hojném množství a své hráče dokázali po celé utkání příjemně povzbuzovat. Odměnou jim byla celkem snadná výhra domácích hráčů, nad týmem pražských vysokoškoláků, kteří nemají v letošní sezóně tak kvalitní tým jako v minulém roce.

č.: 80 dne: 16.01.2016 v hod.: 18:30

VK Benátky nad Jizerou – Volley Team ČZU Praha 3:0 (16,17,27)

Rozhodčí: Renčín K., Kmoníček J.

Počet diváků: 450

Sestavy (od zóny I):

Domácí: : Milan Moník , Aleš Dittrich, Jaroslav Škach, Filip Nesvačil, Jakub Veselý, Radek Motys, libero Martin Ticháček. Střídali:  Michal Koláček

Hosté:  Jakub Sobek, Tomáš Pavelka, Vojtěch Patočka, David Kuboš, Michal Záveský, Michal Lohr, libero Renan De Paula Robeiro a Martin Pondělíček. Střídali: Jan Hrdý, Martin Hudák, Jiří Kučka a Petr Hora.

Vyjádření:

Domácí:

Jaroslav Škach (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Myslím si, že jsme odvedli dobrý výkon. Hráli jsme spolehlivě, hlavně první dva sety. Každý se koncentroval na to, na co měl. Po těch dvou snadně získaných setech jsme čekali, že ve třetím setu to tak snadné již nebude. To se také naplnilo a jsem rád, že jsme vyhráli tu dramatickou koncovku třetího setu. Prostě jsme první dva sety vyhráli suverénně, třetí set jsme vybojovali.“

Miroslav Malán (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Jsem rád za 3:0. Že jsme dnes vyhráli a že máme tři body. Myslím si, že dnes jsme hráli dobře, kolektivně, kolektivně dobře. Jsem rád, že po dlouhé době Filip Nesvačil, který se na plac v poslední době moc nedostal, odehrál dobrý zápas. Za to jsem rád, i když je to kolektivní sport, takže chci pochválit všechny hráče. Hlavně jsem rád, že to dnes Filipovi Nesvačilovi tak dobře vyšlo.

Hosté:

Michal Záveský (kapitán Volley Team ČZU Praha): „Těžko dnes hodnotit. My se dlouhou dobu pereme sami se sebou. Přijde mi, že je to už spíš jen o hlavách než o špatném výkonu. Prostě první dva sety skoro odchozené, třetí jsme se trochu chytli (já jsem tam udělal nějakou nevynucenou chybu v závěru). S takovým nasazením, s jakým jsme hráli tu druhou půlku třetího setu, bychom měli hrát pořád. Ale my to nedokážeme udržet. Podle mě to je prostě o přístupu ke hře a o hlavách a tom, abychom se chytli na nějakém vítězství.“

Rafael Petry (trenér Volley Team ČZU Praha): „Měli jsme problém s liberem, museli jsme ho vyměnit na poslední chvíli. Benátky podávali lépe, jinak to byla dobrá hra.

Popis utkání:

VK Benátky se do svého soupeře pustily s velkou chutí a při odchodu k prvnímu TT se dostávají do příjemného vedení (tvrdá smeč ČZU zasáhla benátecké libero /Martin Ticháček/ do nohy a od něj se míč odráží do zadní zóny ČZU, kde nikdo není – 8:5). Dva bodové bloky reprezentanta Jakuba Veselého dovolují Benátkám odskočit o další body (13:7) a hosté se dostávají pod velký tlak domácích. V koncovce se na bloku vyznamenává Aleš Dittrich a na podání Milan Moník a výsledkem je vysoké vedení domácích (22:13). Po zkaženém podání ČZU (Tomáš Pavelka) se domácí hráči radují z prvního setbolu utkání (24:15). Hosté dobře postaveným trojblokem oddalují konec prvního dějství, ale v další hře se na útoku prosazuje Jakub Veselý a domácí se ujímají vedení 1:0.

Druhou sadu začali velmi dobře Pražané. Při podání svého univerzála (David Kuboš) jdou rychle do vedení 0:4 z pohledu domácích. Až po time, který si rychle vyžádal domácí trenér Miroslav Malán, hosté kazí své podání a první bodík ve druhém setu putuje na domácí stranu. Přesto dosažený náskok si hosté udržují až do prvního TT druhé sady. Po time ale rychle o bodový náskok přicházejí (6:8 – aut Vojtěch Patočka, 7:8 – Radek Motys ze zadní zóny, 8:8 blokem Jakub Veselý, 10:8 dvakrát přímý bod z podání Milan Moník) a dokonce pouštějí domácí do dvoubodového vedení. Při podání univerzála hostí (David Kuboš) je opět vyrovnáno (12:12 - eso) a když hosté přidávají další přímý bod z podání (Michal Záveský), dostávají se do nepatrného vedení (13:14). Ještě před odchodem k druhému TT druhé sady si domácí dvěma dobře postavenými bloky si vedení vybojovali zpět (16:14 – Jakub Veselý a Radek Motis). Na tento bodový nástup již hosté nedokázali zareagovat a postupně začínají s domácími hráči ztrácet krok (21:15 při podání Jakuba Veselého). První setbol druhé sady získává nahrávač Benátek (Jaroslav Škach), když místo nahrávky šikovně uklízí míč do kapsy bloku hostí (24:17). Hosté dvakrát dokázali odvrátit setbol Benátek, ale na tvrdou smeč z pipe Milana Moníka již obranu nenašli a domácí již vedou 2:0 na sety.

Třetí set byl velmi vyrovnaný až do nekonečně dlouhé koncovky. Až do stavu 17:17 si domácí udržovali dvou až tříbodový náskok, který hosté dokázali zlepšenou hrou dotáhnout. Ještě za stavu 20:18 po dvojbloku Benátek (Jakub Veselý – Radek Motys) to vypadalo, že koncovka pro domácí bude snadnou záležitostí. Opak byl ale pravdou. Blok (Michal Lohr) a kvalitní smeč (David Kuboš) posílá hosty do dvoubodového vedení za stavu (20:22). Přesto po bloku domácího Jakuba Veselého je za stavu 22:22 opět vyrovnáno. V koncovce trenér hostů připravil dvojí střídání. Na nahrávku posílá Jana Hrdého a na univerzála Petra Horu, který dokonce za stavu 23:24 získává pro hosty první setbol třetího setu. Domácí první setbol hostí odvracejí dobře sehraným signálem středem (Jaroslav Škach – Aleš Dittrich 100% na útoku). Po doteku domácího bloku sítě mají hosté druhý setbol, který Benátky odvracejí stejnou herní akcí jako u prvního setbolu. Za stavu 26:25 po krásné zalívce z pipe (Milan Moník) se domácí volejbalisté radují z prvního mečbolu. Od této chvíle již domácí hosty do vedení nepouštějí. Za stavu 27:27 byli hale hosté velice blízko. Špatný příjem podání domácích odlétá na nekrytého smečaře hostí (Michal Záveský), který v zápalu boje posílá svůj útok bez bloku do autu. V zápětí přichází další nevynucená chyba ČZU. Univerzál David Kuboš, který se vrátil do hry, míří do autu a domácí získávají tři body a z osmého místa se dostávají na krásnou šestou příčku průběžné tabulky extraligy mužů.

Autor: Zdeněk Šolc

 

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – KLADNO VOLEJBAL CZ

Těžká třísetová výhra. Tak lze označit duel s nováčkem z Kladna. Ten podal nadstandardní výkon a lídra tabulky donutil ke stoprocentnímu nasazení. Výsledkem nakonec byla výhra Jihostroje za tři body a pěkná devadesátiminutová podívaná pro diváky ve Sportovní hale.

č.: 79 dne: 16. 1. 2016 v hod.: 18:00

VK České Budějovice - Kladno volejbal cz 3:0 (33:31, 25:19, 26:24)

Rozhodčí: Marschner R., Hudík M

Počet diváků: 791

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Habr, Michálek, Mach, Maciel, Kuliha, Sobotka - libero Kryštof. Střídali: Červinka a Fila.

Hosté: Fokt, Van Haarlem, Bouza, Trojan, Nesvačil, Křesťan - libero Sadílek. Střídali: Cull, Kozík a Syrůček.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Spokojenost s výhrou za tři body, ale asi velká nespokojenost s výkonem. Je to další věc na zamyšlení, abychom přidali na tréninku a zlepšili to. Diváci jsou asi zvyklí na lepší výkony doma, doufám, že jim příště předvedeme to, co jsme předváděli v první polovině soutěže. Kladno hrálo dobře, uvolněně, nemělo, co ztratit. My jsme udělali strašně chyb, proto jsme kolikrát i znervózněli."

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): "Nás překvapili sestavou, ve které Kladno nastoupilo. Nemyslím si, že to mělo vliv na vývoj utkání, spíš bych řekl, že první a třetí set jsme pustili až do úplných koncovek, protože jsme nebyli agresivní. Družstvo pochválím za obranu jak na síti, tak v poli. Fatální byl první set na bodové míče, zkazili jsme šest útoků, za další dva sety už jen dva. Tam to bylo právem vyrovnané. Jsem rád, že jsme to zvládli 3:0. Zápas byl ale vydřený."

Hosté:

Borek Fokt (kapitán Kladno volejbal cz): "Je to škoda, mohli jsme tady uhrát nějaký ten setík. Rozhodlo, že jsme nevyhráli ten první set. Trošku to na nás dolehlo, ale bojovali jsme a myslím, že jsme předváděli pěkný volejbal."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "Jsem opět naštvaný, že jsme nedotáhli silné situace v prvním setu na ukončení a že jsme ztratili větší vedení ze třetího setu. Na druhou stranu musím poblahopřát domácím, protože se vypořádali s těžší situací v pohodě. A ukázalo se, že jsou po právu první. Máme užší kádr a je pro nás těžší si pomoci střídáním, jemu střídání pomohla."

Popis utkání:

První větší náskok si Jihočeši obstarali při čtvrté rozehře, kdy Kuliha přesně zablokoval útok Kladna. Stav 3:1 následným útokem navýšil Maciel z hlavního kůlu. Hosté však úspěšně útočili středem hřiště a víc jak dva body na favorita neztráceli. Nečistá nahrávka Nesvačila přivedla týmy do prvního technického time-outu. Jihostroj vedl 8:5. Po návratu na palubovku Kladno stáhlo náskok domácích a rázem byl stav jen 9:8. České Budějovice byly zaskočeny a trápil je příjem. Naopak Kladno vycítilo šanci a otočilo stav na 12:11 ve svůj prospěch. Do hry se tak na nahrávku podíval Červinka. S ním se výkon týmu zase o něco zlepšil a při další povinné pauze byl tak stav 16:14 pro domácí. Náskok se ale nedařilo navýšit. Macielův útok po lajně přivedl oba týmy do koncovky sady. A hned poté Jihostroj znovu zaútočil přesně a donutil kouče Kladna Milana Fortuníka vzít si oddechový čas. Kladno se vzpamatovalo a odvrátilo jasný konec prvního setu. Získalo dva body v řadě a stejným způsobem musel reagovat i trenér Jan Svoboda. Jemu však nevyšel, Kladno srovnalo a zápletka byla na světě. Za stavu 24:23, kdy měli černobílí první setbol, vrátil do hry Svoboda kapitána Habra, aby změnil rytmus hry. Nováček ligy ale nebezpečí odvrátil. Následně nevyužilo setbol ani Kladno a oba celky se přetahovaly o první set. Za stavu 31:31 přišla asi nejhezčí výměna dosavadního průběhu. Hráči obou týmů zachraňovali míč před dopadem akrobatickými způsoby, nakonec z miniduelu vzešli lépe volejbalisté Jihostroje, protože Kladenští již byli krátcí na zakončení středem od Macha. Následný setbol poté pomohl využít Křesťan, který poslal útok pouze do sítě.

Servis Vladimíra Sobotky zkraje druhého dějství přivedl českobudějovické volejbalisty k vedení 3:0. Až teprve chyba ho z podání „odstranila“ a pomohla Kladnu chytnout se ve druhé sadě. I s Filou na smeči však měl Jihostroj při prvním technickém time-outu tříbodový náskok. S mírným zaváháním po návratu na hřiště si parta kolem Filipa Habra náskok udržela a nenabídla Středočechům jít do vedení jako v předešlém dějství. Lídr tabulky už vedl po chybách protivníka 15:10, ale i díky esu Culla se Kladnu podařilo snížit na 12:15. Pětibodové vedení se vrátilo vzápětí po technické pauze. A následný neúspěšný útok hráčů v modrých dresech donutil Fortuníka vyžádat si oddechový čas. Jenže jízdu Jihočechů to nezastavilo, před koncovkou vedli 20:14. V té se nic zásadního nestalo, černobílí si pohlídali svůj náskok. Za stavu 24:19 ukončil druhou část středem hřiště Mach.

Třetí set nezačal pro domácí nejlépe. Pouze ale vlastní chyby byly klíčem k vedení Kladna 6:1. Vyžádaný time-out ráz hry nezměnil, a tak do hry šel za Filu znovu Jan Kuliha. Hosté se přesto dostali do vedení 8:1 a po povinné pauze střídal Habra mladík Červinka. Jihostroj poté zmobilizoval síly a stáhl rozdíl na tři body. Vedení 9:6 vybídlo Milana Fortuníka zastavit rozjezd domácích. To se i povedlo, protože další dvě rozehry patřily v obraně Kladnu. České Budějovice nechtěly nechat zásadně odskočit svého soupeře a zlepšily výkon v obraně. Když Sobotka zablokoval útok Bouzy, světelná tabule ukazovala nepříznivé skóre 10:12. Nevyrovnaný výkon na nahrávce však znovu nabídl hostům navýšit vedení, a to se také povedlo. Jihočechům se za stavu 12:16 začalo vzdalovat rychlé vítězství. Chyb se ale nevyvarovalo ani Kladno. A když k tomu připočteme fakt, že se domácím začalo více dařit v útoku, byl stav jen 17:18. Po vyžádaném time-outu navíc přišel Macielův blok a rázem bylo srovnáno. Nabuzenému týmu poté vycházelo úplně vše. Michálek přidal eso, krátce po něm mířil daleko do zámezí Bouza. Jihostroj vedl 23:20 a přes zpackaný úvod sady mířil k jejímu zisku. Závěr nakonec nebyl tak jednoduchý, jak by se mohl zdát. Chyby na příjmu znamenaly další srovnání. První set se však neopakoval a domácí zápas po dalších dvou rozehrách ukončili. 

Autor: Lukáš Dvořák

 

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM - VK  OSTRAVA S.R.O.

Volejbal to nebyl nejvyšší kvality, ale družstva to vynahradila bojovností a nasazením, což se divákům zamlouvalo.  Utkání nepostrádalo dramatickou zápletku se šťasnějším koncem pro hosty, kteří odjížděli o něco spokojenější zpět na Moravu.

č.: 83  dne: 16.1.2016 v hod.: 17:00  

Domácí: SK Volejbal Ústí nad Labem - Hosté: VK Ostrava s.r.o.

Výsledek: 2:3 (25:21,18:25,18:25,26:24,12:15)

Rozhodčí: Nedbálek A. Velimov E . Tůmová M. Denk  M. 

Počet diváků: 532

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Podstupka S. R. Kraus J. Mach M. Vodvárka J. Halanda T. Vodvárka M. libero: Kořínek J. 

Střídali: Průcha R. Pihera M. Hykš D. Šulava M.

Hosté: Zapletal P. Fořt D. Kotas V. Šmídl M. Záhorský A. David J. libero: Dohnal P.

Střídali: Berzins M., Čechmánek M.

Vyjádření:

Domácí

Kapitán: Mach M.: "Neumíme hrát v pozici dotahujícího týmu. Naše hra je založená na bojovnosti a bohužel, když prohráváme bojovnost se vytrácí. Pokud s tím něco neuděláme, tak zůstaneme v tabulce tam, kde jsme."

Trenér: Malina J.: "Po našem kvalitním 1. setu soupeř zlepšil servis a přihrávku. My jsme se dokázali dostat do hry až ve 4. setu. V 5. setu nám na začátku Ostrava hned odskočila a přesto že jsme bojovali a byli jsme na dostřel tak jsme nedokázali využít relativně snadné míče. To nás stálo ještě jeden bod."

Hosté

Kapitán: Zapletal P.: "Těžké utkání se šťasným koncem pro nás.  Dnes jsme od začátku až do konce bojovali a vezem si 2 důležité body domů."

Trenér: Tomáš M.: "Ústí předvedlo velice bojovný a odvážný výkon. Celý zápas jsme nedokázali účinně ubránit M. Vodvárku a Halandu. Našim kolektivním výkonem jsme nakonec byli o malý kousek lepší."

Popis utkání:

1. set začalo Ústí třemi chybami na servisu a vypadalo to na nervózní zápas.  Ostrava, ale vyráběla chyby v útoku a umožnila domácí se zkoncentrovat. V dalším průběhu setu domácí velice účinně servírovali a bezchybně útočili. Dokázali si bybojovat až 5 bodový náskok o který, ale  před koncovkou vlasními chybami v utoku a na servisu přišlo.  Z bezradnosti domácím pomohla Ostrava nevynucenými chybami a domácí se mohli radovat ze zisku prvního setu.

2 a 3. set Ostrava zlepšila útok, domácí začali mít problém z plachtícím podáním a k tomu se přidala zoufalá hra v poli. Za této konstalace bylo o výsledku setů jasno.   Začalo se dařit ostravským příjimačům a zkušený nahravač Zapletal si už věděl rady s distribucí nahrávky. Útočníci toho plně využívaly a když se v podobném scénáři odehrával i 3. set  šla Ostrava do snadného vedení 1:2.

4. set  vzali do režie bratři Vodvárkové, kteří útokem a blokem navyšovali vedení domácích až na 5 bodů a zdálo se že dojde ke snadnému vyrovnání skóré.  3 nevynucené chyby v útoku domácích dali Ostravě šanci do koncovky, kterou ale nevyužila. Opět Vodvárka M. z pozice univerzála vše vyřešil a vyrovnal na 2:2.                                         

5. set zahájilo Ústí sérií chyb v útoku a v poli což využili hosté ke snadnému vedení 2:6 a domácí se začali potápět do beznaděje. Malá jiskřička byla opět zažehnuta Vodvárkou M . kdy bodoval jednoblokem, ale velice rychle zhasla po dvou zkažených servisech. Hosté si odvážejí dva šťasné body s velkou spokojeností.

Přikryl Miroslav

 

VK ČEZ KARLOVARSKO – VSC FATRA ZLÍN

Ve 14. Kole se domácí Karlovarsko utkalo se Zlínem, tedy týmem, který jej dokázal na začátku sezony trochu nečekaně porazit 3:1 na sety. Domácí však tentokrát nedovolili Zlínu zopakovat výsledek z první zápasu. Zápas ovládli poměrem 3:0 na sety.  

č.: 81 dne: 16.01.2015 v hod.: 18:00

VK ČEZ Karlovarsko- VSC Fatra Zlín 3:0 (25:20, 25:10, 25:21)

Rozhodčí: Rychlík, Činátl

Počet diváků: 600

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sukuba, Bartoš, Szczerbaniuk, Džavoronok, Široký, Málek, libero Pfeffer. 

Střídali: 

Hosté: Barák, Kolář, Hupka, Mlčuch, Vašíček, Navláčil libero Obrdržálek.

Střídali: Uchytil, Truong , Přikryl

Vyjádření:

Domácí:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Výborně jsme podávali a dobře ubránili. Zlín jsme přehráli“

Petr Brom (trenér VK České Budějovice): „Čekali jsme těžký zápas. Nakonec jsme měli zápas pod kontrolou, neboť jsme dodrželi taktické pokyny.“

Hosté:

Jan Barák (kapitán VSC Fatra Zlín): „Domácí nás dnes k ničemu nepustili. Dobře podávali. My jsme měli problém s útokem na ztrátu..“

Roman Macek (trenér VSC Fatra Zlín): „Bohužel jsme nedokázali skládat bodové míče. Hodně jsme chybovali. Karlovarsko lépe podávalo“

Popis utkání:

Do utkání vstupují o něco lépe domácí. Do prvního technického time outu jdou domácí za vedení 8:7. Domácí Karlovarsko dobře brání a následně se mu daří dohrávat bodové situace. 13:9 Time hostí. Následně ještě přichází chyba Zlína. Domácím vstupují do technického time outu za stavu 16:10.

Domácí Stále dobře podávají a následně dohrávají bodovky - 17:10. Druhý time Zlína.

Hostující Zlín vyrovnal v koncovce setu hru a začíná stahovat. Nyní stav 23:19 a time domácího Karlovarska.

Domácí nakonec dotáhli koncovku k vítězství 25:20

Domácí vstupují do 2. Setu výrazně lépe. Vedou 8:2. Za stavu 12:6 další time Zlína. Hosté zatím více chybují. Nedaří se především středovým hráčům. Po chybě, bloku domácích a 2 esech Donavana Džavoronoka 16:6. Hostů se stále nedaří ani na přihrávce ani na útoku. 19:7 a druhý time hostí.

Domácí vyhrávají druhý set 25:10.

Trenér Macek udělal ve třetím setu několik změnil sestavu. Na post diagonálního přesunul Mlčucha místo Koláře a na smeč se dostal Uchytil.Do třetí setu vstupují lépe hosté po chybách karlovarska je stav 1:4 a domácí trenér ji bere svůj první oddechový čas. Zlín vstupuje do technického time outu za stavu 8:6. Domácí postupně srovnávají set. Nyní stav 11:11 a první time hostujícího trenéra Macka. Následují 2 chyby ve Zlínském útoku. 13:11 a druhý time Zlína. 2. Technický time za stavu 16:13 pro domácí Karlovarsko. Domácí vstupují do koncovky setu za stavu 21:17. Poté hosté snížili na 20:21.

Domácí nakonec dohrávají koncovku dobře. 25:21. Konečný stav zápasu 3:0

Autor: Filip Plášil 

 

VK EURO SITEX PŘÍBRAM - VK DUKLA LIBEREC 

Ve šlágru 14. kola nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy přivítala domácí Příbram ambiciózní tým Liberce, který patří mezi hlavní adepty na zisk mistrovského titulu. Domácí hráči se snažili, nepředváděli špatnou hru, ale hostující Dukla Liberec potvrdila roli favorita a bez problémů si z Příbrami odváží 3 body. Byly to hlavně bodové bloky, které rozhodly utkání, domácím hráčům z Příbrami se za celý zápas podařilo zablokovat pouze dvakrát, zatímco hostům celkem čtrnáctkrát.

č.: 84 dne: 16. 1. 2016 v hod.: 17:00

VK Euro Sitex Příbram - VK Dukla Liberec 0:3 (22:25, 19:25, 22:25)

Rozhodčí: Fink T., Buchar T.

Počet diváků: 789

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Vuorinen, Böhm, Kohlmann, Renovica, Šulista, Van Berkel, libero Juračka. Střídali: Kupilík, Anděl, Lopata.

Hosté: Janouch, Galabov, Zajíček, Patucha, Kriško, Leikep, libero Kopáček. Střídali: Vencovský, Správka.

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Zpočátku jsme předváděli poměrně dobrou hru, ale potvrdilo se, že Dukla je momentálně o jednu či dvě třídy výše, a s takovými soupeři se jen těžko drží krok, takže hosté dnes zaslouženě vyhráli. “

René Dvořák (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Liberec nás přehrál především na příjmu a na servis, ale také v proměňování bodových balonů, kterých jsme měli spoust., Bohužel, buď jsme si to vždy špatně nahráli, nebo jsme špatně volili útok, a to byl ten hlavní důvod, proč se nám nedařilo s hosty držet krok.“

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Dnes jsme se snažili hrát trpělivě a čekali jsme na to, až Příbram udělá nějaké chyby. Víceméně ve druhé a ve třetím setu se nám dařilo je dostat pod tlak, takže vyrobili třeba rovnou několik chyb za sebou a díky tomu, se nám podařilo zápas dotáhnout do bezproblémového konce.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Dnes jsme přijeli pro tři body, tenhle cíl jsme splnili. Náš výkon byl dobrý hned od začátku, ustáli jsme tlak domácích a jejich publika, a to rozhodlo o osudu celého utkání.“

Popis utkání:

Dnešní utkání začalo velmi vyrovnaně na obou stranách, na žádném ze soupeřů nebyla vidět nervozita, až těsně před prvním technickým timem se podařilo Liberci odskočit na rozdíl 2 bodů. Bylo to proto, že dokázali dohrát bodové míče, což se domácím nepodařilo, přestože také oni měli několik šancí. Domácí ale náskok brzy stáhli zpátky a možná i překvapivě drželi krok s favorizovaným Libercem až do druhého technického timu. Hned poté si ale hosté pomohli bodovým blokem a dvěma přímými body z podání a rázem si vytvořili náskok tří bodů. Domácí ještě zahrozili a donutili tak trenéra hostů Michala Nekolu, aby si vzal oddechový čas, ale nakonec hosté udržely onen náskok až do konce prvního setu, přičemž set ukončil polský univerzál Adrian Patucha, rovněž bývalý hráč Příbrami, který dvakrát nekompromisně položil útok na zadní lajnu.

Na začátku druhého setu začali o něco lépe domácí hráči, ale do prvního technického timu šli nakonec v mírném vedení domácí po chybě Kriška na podání. Pak ale přišlo několik chyb domácích v řadě a také skvělá série tří bodových bloků po sobě na straně hostů. Rázem bylo skóre o pět bodů ve prospěch hostů. Bylo vidět, že v druhé polovině druhého setu nemá Dukla konkurenci, hostům se dařilo dobře na bloku, byli lepší na příjmu i na podání a domácí hráči již nemohli s průběhem druhého setu nic dělat, protože Dukla působila naprosto suverénním dojmem a hosté šli bez problémů do vedení 2:0 na sety.

Třetí set byl od začátku v režii hostů, kteří nechybovali a celé jejich působení na hřišti působilo organizovaně, sebevědomě a bezchybně. Naopak domácí působili dojmem, jako kdyby vypadli z rytmu a nemohli se do něj vrátit zpět. Pak ale přišla pětibodová série na mlýn domácích hráčů, a tím ztenčili náskok Dukly na pouhý jeden bod. Pak ale začali znovu úřadovat hosté, kteří se rychle oklepali a předvedli další, tentokrát kratší sérii, takže rozdíl ve skóre byl při druhém technickém timu 3 body. Na domácích hráčích bylo vidět velkou snahu dotáhnout vedoucí Duklu, ta ale prokazovala v průběhu celého zápasu její kvality a v podstatě byla celý zápas o krůček napřed. V koncovce se domácí ještě snažili různě vystřídat a zaskočit hostující hráče, ti se však ale nenechali ničím vyvést z míry a neměli problém dotáhnout zápas do vítězného konce.

Autor: Štěpán Chvosta

 

VOLEJBAL BRNO – AERO ODOLENA VODA

Ve 14. kole nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy přivítal aktuálně čtvrtý tým tabulky Volejbalu Brno páté družstvo AERO Odolene Vody. První set patřil hostům, poté se ale domácí do zápasu dostali a další dvě dějství jasně ovládli. Ve třetí sadě pak dovolili soupeřům dokonce pouhých 12 bodů. Odolena Voda se však nevzdala a utkání se zdramatizovalo. Koncovka zápasu byla napínavá do posledních okamžiků, což dostalo diváky v hledišti pořádně do varu. Vítězství nakonec urvalo Brno, které tak udrželo neporazitelnost v domácím prostředí.

č.: 82 dne: 16.1.2016 v hod.: 18:00

Volejbal Brno - AERO Odolena Voda 3:2 (22:25, 25:19, 25:12, 22:25, 17:15)

Rozhodčí: Kvarda, Němeček

Počet diváků: 620

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sukharev, Klapal, Haník, Hrazdira, Pražák, Goodell, libero Castello. Střídali: Licek, Muroň.

Hosté: Pajma, Bartůněk L., Vachoušek, Prešinský, Kramar, Hýský, libero Kotek. Střídali: Bartůněk V., Hladík, Holčík, Kotrch.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): Z naší strany špatné utkání, chtěli jsme to odehrát jinak. Zbytečně jsme si to sami komplikovali. V momentech, kdy jsme naplno rozjeli naši hru, tak neměl soupeř šanci, neměl co nabídnout. Díky bojovnosti jsme udrželi domácí neporazitelnost. Vyzdvihl bych výkon našeho univerzála Goodella.“

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Nevyšel nám vstup do utkání, jako už po několikáté. Myslel jsem si, že Odolku zatlačíme servisem a útokem. V prvním setu se nám to nepodařilo. V dalších dvou sadách jsme byli výrazně lepší. Začátek čtvrtého setu nevyšel. Přes velké úsilí jsme to nedokázali dotáhnout do vítězného konce. Tie-break, to už byl malý zázrak. Celkově se nám to utkání moc nepovedlo. Ale velmi dobře zahrál Martin Licek na nahrávce a na servisu, a celé družstvo chválím za bojovnost a nasazení.

Hosté:

Filip Kramar (kapitán AERO Odolena Voda): „První set jsme vyhráli nasazením a bojovností, od druhého setu jsme se vytratili na útoku, hlavně univerzál. Pak jsme dokázali za stavu 2:1 pro domácí srovnat na poměr setů 2:2. V tie-breaku jsme začali dobře, vedli jsme 6:1, domácí nás dotahovali až do koncovky. Ale potom kvůli nedůrazu a laxnímu přístupu jsme koncovku nedotáhli a prohráli jsme trestuhodně 3:2.“

Jiří Vojík (trenér AERO Odolena Voda): „Prohra 3:2 mrzí z toho důvodu, protože jsme měli k výhře blíž než Brno. Za stavu 7:2 v tie-breaku už bychom to měli dotáhnout do vítězného konce. Přišli jsme o bod, nicméně bod z Brna je taky dobrý.“

Popis utkání:

Odolena Voda přijela do Brna dobře připravená s vědomím uhrát co nejlepší výsledek, protože se základní část extraligy blíží ke svému konci a každý bod bude mít velkou cenu.

Volejbal Brno vstoupil do prvního setu nepřesvědčivě a předvedl v domácím prostředí rozpačitou hru. Diváci v brněnské hale byli tímto nevýrazným výkonem v začátku zápasu zklamaní. Soupeři tato hra umožnila set vyhrát rozdílem tří bodů (22:25). Trenér domácích Ondřej Marek si uvědomil, že je nutné hráče povzbudit a zvednout jim sebevědomí. To potvrdil průběh dalších dvou setů.

Ve druhé sadě získali domácí hráči mírnou převahu a set vyhráli v poměru 25:19. Tento výsledek srovnal průběžný stav utkání na 1:1, což dodalo domácímu týmu větší klid. Výrazněji se začal prosazovat na útoku domácí Goodell, zlepšilo se podání a Brno mohlo do třetího dějství nastoupit s větší jistotou.

Průběh třetího setu prokázal převahu družstva Brna nad Odolenou Vodou. Výraznou hrou, zejména na servisu a na útoku, rozhodli domácí tento set jasným rozdílem třinácti bodů (25:12). Hráči Odolene Vody měli v této sadě potíže s přihrávkou a nemohli se prosadit přes důraznější blok Brna.

Všichni v hale očekávali, že Brno čtvrtým setem ukončí zápas vítězně. To se však nestalo. Hosté šli do hry s maximálním rizikem a v průběhu setu vedli vždy o několik bodů, což bylo překvapením pro diváky i brněnské hráče. Domácím se nepodařilo set bodově srovnat a prohráli 22:25 stejně jako v setu prvním.

Ve zkrácené hře se začátek vydařil Odolene Vodě, která docílila rozdílu až pěti bodů. Brno riskantním podáním po chybách Odolene Vody na útoku mocně dotahovalo nepříznivý vývoj pátého setu do vedení o jeden až dva body. V této chvíli nastalo v brněnské hale drama, kdy se obě družstva ocitla pod velkým tlakem. Kvalitní výkon na servisu i na nahrávce předvedl druhý domácí nahrávač Martin Licek, a z tie-breaku vyšel vítězně tým Brna, který zvítězil poměrem 17:15. Volejbal Brno tak stačil udržet neporazitelnost v domácím prostředí. Diváci v hale byli s atraktivním průběhem zápasu spokojení a výkony obou družstev odměnili hlasitým skandováním a potleskem vestoje.

 Autor: Michaela Kedroňová

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018